TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tegnapi hatalmas emelkedés után ma óvatos optimizmus tapasztalható az európai piacokon. Az amerikai határidős indexek azonban mínuszban vannak, gyengüléssel kezdhetik a napot a tengerentúlon. Szépen emelkedik a BUX, stabil a forint. Óvatosság tapasztalható az oltásokkal kapcsolatban. Arany helyett bitcoint vehetnek a gazdagok.

Tegnap a piacok valósággal eufórikus állapotba kerültek a Pfizer oltással kapcsolatos bejelentése nyomán, ma azonban óvatosság tapasztalható. Sok elemző rámutatott, hogy az oltások elterjedéséig és a gazdaság normalizálódásáig még hosszú hónapok fognak eltelni, és kemény télre kell készülni addig. Az amerikai választással kapcsolatos pozitív várakozások is beépülhettek már az árakba.

A lelkesedés már tegnap este csillapodott, az S&P 500 amerikai index, amely napközben közel négy százalékos pluszban is volt, végül csak 1,2 százalékos emelkedéssel zárt. Az európai indexek közül a német ma 0,1 százalékkal süllyed, Párizsban és Londonban viszont 1,1 százalékos az emelkedés. A Stoxx 600 összeurópai mutató 0,4 százalékkal emelkedik. Az amerikai S&P 500 határidős index 0,2 százalékkal süllyed, a technológiai nagyvállalatok Nasdaq 100-as mutatója viszont 1,2 százalékkal van lejjebb. A befektetők egy része eladja a vírusválságban felvásárolt technológiai papírokat.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Mol-kút (fotó: Mol) Mol-kút (fotó: Mol)

Itthon a BUX index 1,2 százalékkal emelkedik, az OTP 1,9, a Mol 2,5 százalékos pluszt mutat. Egy százalékkal esik viszont a Richter, 0,4 százalékkal javít a Telekom. A forint kissé erősödik, 358,50 forint az euró ára. A dollár szerényen drágul. A tegnapi zuhanás után felfelé korrigálnak a nemesfémek. Egy százalék feletti mértékben erősödik a kőolaj is. A tegnapi nagy erősödésnek körülbelül a felét visszaadja ma a török líra.

Csodaszer-e a Pfizer oltása?

Tegnap a Pfizer-Biontech páros bejelentette, hogy 90 százalékban hatásos az oltásuk, amelynek jelenleg zajlanak a harmadik fázisú kísérletei világszerte.

A vakcina csak jövőre fog védettséget nyújtani azoknak, akik első körben lesznek beoltva vele – írta az Equilor Befektetési Zrt. a Pfizer termékéről.

Az emberek nagy része számára azonban még később, 2021 nyarán lesz elérhető az oltóanyag. A jelenlegi tervek alapján a Pfizer és a BioNTech 2020-ban 50 millió vakcinát tudna leszállítani, 2021-ben pedig 1,3 milliárdot. Az általuk fejlesztett oltóanyag szállítása egyelőre logisztikai kihívást jelent, ugyanis -70 fokon kell tárolni. A hírre a Pfizer részvények árfolyama 7,7 százalékot, a BioNTech pedig 13,9 százalékot ugrott.

15 éves csúcson a részvények

Egyelőre még további minimum 70 megbetegedésre kell várni a tesztelés során ahhoz, hogy ez az előzetes adat elfogadható hitelességű legyen – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ez jó hír, de ettől nem változott meg jelentősen a világ. Ugyanis továbbra is november vége, december eleje lehet a klinikai kísérletek vége. Utána jöhet a jóváhagyás és kezdődhetnek meg az oltások. Ez nem különbözik a korábbi várakozásunktól. Így kicsit furcsának is tűnik a nagy hurráoptimizmus. Európában még a hasonló emelkedéseket követő szokásos korrekciót sem láthatjuk, pedig kellene jönnie. A fejlett piacok például a jövő évi PE-vel számolva az elmúlt 15 év csúcsán vannak jelen pillanatban.

Arany helyett bitcoint vesznek a gazdagok?

Az intézményi befektetők a bitcoinra figyelhetnek az arany alternatívájaként. Ehhez hasonló mondatokat tucatszám lehetett olvasni az utóbbi években. Általában azonban nem voltak túl megalapozottak, és sokszor inkább a bitcoin-befektetők vágyai ihlették e híreket. Most azonban fontos szereplő, a JPMorgan elemzését idézi a kriptodeviza-sajtó.

A bitcoin öt éves grafikonja (Tradingview.com) A bitcoin öt éves grafikonja (Tradingview.com)

A megállapítást arra alapozzák, hogy a befektetésialap-szerűen működő Grayscale's Bitcoin Trust (GBTC) befektetési társaságba  októberig összességében tőkebeáramlás volt megfigyelhető. Eközben az aranyba fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF) október közepe óta kiáramlást tapasztaltak.

A JPMorgan elemzői által közzétett jelentés szerint a GBTC tőkebeáramlása és az arany ETF tőkekiáramlása közötti ellentét „alátámasztja azt az elképzelést, hogy egyes befektetők, akik korábban arany ETF-be fektettek, például családi vagyonkezelő irodák, a bitcoinra az arany alternatívájaként tekinthetnek”. (A “family office” legalább 100 millió dollárral rendelkező családi vagyonok kezelését jelenti a Wikipedia szerint.)

Mennyit számít a reklám?

Megjegyzik azonban azt is, hogy a bitcoin az utóbbi időben sokat emelkedett és túlvetté válhatott. Tízezer dollár közeléből pár hét alatt 15 ezer fölé ment, amióta a PayPal bejelentette, hogy platformján keresztül kriptodevizákat is elfogad, illetve kínál. Az is árnyalja a képet, hogy a Grayscale reklámkampányt indított, amelyben arra biztatja a befektetőket, hogy adják el az aranyat, és vegyenek helyette bitcoint.

A szóban forgó GBTC-alap jelentős szereplő, mérete, pontosabban tőzsdei kapitalizációja jelenleg 8,6 milliárd dollár.

A sertés nyomta le a kínai inflációt

Ma délben a ZEW német hangulatindexet tesik közzé, az elemzők csökkenést várnak. A sertéshús csökkenő ára több mint tizenegy éves mélypontra szorította le Kína inflációs rátáját.

Az áruk és szolgáltatások ára októberben mindössze 0,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A közgazdászok 0,8 százalékos inflációra számítottak a szeptemberi 1,7 százalék után. A disznóhús ára 2,8 százalékkal csökkent, de előtte több mint másfél évig emelkedett. Ennek oka az afrikai sertéspestis következményei voltak.

Nő a nyomás a Bayeren

A részvény 0,4 százalékos pluszban van ma. A korábbi Monsanto-féle növényvédő szer által okozott károk kapcsán folyó kártérítési lejárások továbbra is sújtják a társaságot.

Az amerikai glifozát-perekben az illetékes bíró fokozta a Bayer gyógyszer- és agrokémiai társaságra nehezedő nyomást a megállapodások lassúsága miatt írta az N-Tv.de. A perek folytatásával fenyeget, amennyiben nem haladna előre a peren kívüli megállapodás. A Bayer nyáron nagyszabású rendezési tervet jelentett be, legfeljebb 9,6 milliárd dollárt különítve el a folyó perekre.

Jelentett az Adidas

Az Adidas, a DHL-tulajdonos Deutsche Post, a Henkel, a Siemens Energy, a Telecom Italia és a Salvatore Ferragamo teszi közzé ma gyorsjelentését Európában a Bloomberg szerint. Tegnap este a Beyond Meat csalódást okozott, ráadásul a McDonald’s is növényi hamburgert jelentett be.

Az Adidas bevételsoron hozta a várakozásokat, profitsoron pedig felül is múlta azokat, főleg az európai piacon volt erős. Viszont a negyedik negyedéves működésiprofit-előrejelzés elmarad a várttól. A Deutsche Post bevételben szintén hozta a várakozást, az EBIT esetében pedig felülteljesítette a konszenzust. A negyedik negyedévben nagyon intenzív forgalmat várnak a karácsonyi szezon miatt is írta a KBC Equitas.

Brexit, 1697. rész, nyolcvanharmadik fejezet

Az Egyesült Királyságban a Lordok Háza elutasította a Brexitre vonatkozó nemzetközi egyezmények megsértésének kormányzati terveit. Visszautalva ezzel a  kérdést Boris Johnson miniszterelnöknek, aki kijelentette, hogy módosítja a jogszabályt.

A felsőház által elutasított törvény felhatalmazást adott volna a minisztereknek arra, hogy egyoldalúan átírják a kilépési megállapodás egyes részeit, amelyeket Johnson az Európai Unióval kötött. Közben a november 15-i határidő előtti tárgyalások utolsó hete elérkezett. Ez után Nagy-Britannia a megegyezés nélküli, rendezetlen kilépést kockáztatja az egységes európai piacról írta a Bloomberg.com.

 

 

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Friss
hírlevél