TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma is az amerikai választásnak örülnek a tőzsdék, a verseny lefutottnak tűnik. Európában másfél-két százalékkal nőnek az indexek, Amerikában is hasonló nyitás várható. A BUX viszont két százalékkal esik, valószínűleg nem függetlenül a bejelentett új szigorításoktól. Kissé gyengült a forint is. Stabilizálódott viszont a török líra a meglepetésszerű személycserék után.

Folytatódik a jó hangulat a tőzsdéken ezen a héten is azután, hogy szombaton lényegében a sajtó kihirdette az elnökválasztás győztesét. A múlt heti 7-8 százalék után ma a német index újabb 1,9, a francia 1,6 , a londoni 1,4 százalékkal emelkedik tovább. Az amerikai határidős indexek is hasonlóan magas, másfél két százalékos pluszban vannak. Varsóban is 0,8 százalékos a tőzsdeindex emelkedése.

Itthon a BUX index viszont csúnyán, két százalékkal esik, valószínűleg amiatt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök ma újabb, az eddigieknél lényegesen szigorúbb intézkedéseket jelentett be. Lényegében kijárási tilalom lép életbe este nyolctól, az osztrák intézkedésekhez hasonlóan. A kórházak ugyanis teljesítőképességünk határához közelednek.

Az OTP 3,3, a Mol 0,1, a Richter 0,7 százalékos mínuszban volt délben. A Magyar Telekom sokáig pluszban tudott maradni, de mostanra szintén 0,1 százalékos esést mutat. Egyetlen részvény van zöldben, az Alteo 0,7 százalékkal emelkedik. A forint is gyengül, 60 fillérrel feljebb van az euró, 359,20 az ára. Lassan tovább araszol az arany és az ezüst, és ismét felfelé tart a kőolaj, több mint három százalékos pluszban jár.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Gyakorlatilag mindenki Joe Bident tekinti az Egyesült Államok következő elnökének. De az átmenet lehet, hogy nem lesz egyszerű, mivel a volt elnök csak nem adja fel. Több helyen újraszámolás jöhet, máshol különböző jogi hercehurca, így a hivatalos végeredményre még várni kell. Az új elnök azonban máris cselekszik, koronavírus-akciócsoportot hoz létre.

Minek örülnek a piacok?

Végül is ez volt a papírforma, a várt eredmény a választáson, de nagyobb arányú demokrata győzelemmel. Akkor mitő loptimisták a tőzsdék?

Most lehet annak örülni, hogy (i) túl vagyunk a választáson, ami általában is örömöt szokott hozni a piacokon; (ii) a költségvetés kontroll alatt lesz az elkövetkező két évben. Igaz, valószínűleg sem az adóemelés, sem az őrületes méretű fiskális élénkítés nem fog átmenni a kongresszuson, de most ennek is örülnek a befektetők. Ez egy picit azért furcsa, mert a részvénypiac értékeltsége elég magasan áll jelen pillanatban írta az Erste Befektetési Zrt.

Sokan úgy vélik, az jó, ha a szenátus és a képviselőház különböző irányítás alatt marad. Donald Trump elnök pedig valószínűleg hiába tesz jogi lépéseket a KBC Equitas szerint.

A korábbi tapasztalatok alapján nincs sok esélye a kimenetel megváltoztatására. Így minden bizonnyal Joe Biden elnökség és republikánus többségű szenátus jöhet a következő négy évben, bár a szenátusi verseny még nem lefutott. Aminek a részvénypiacok a múlt héten örültek. Ilyen felállással várhatóan nem tudják a demokraták keresztülvinni az átfogó adóemelési tervüket, viszont Biden alatt kiszámíthatóbb és nyugodtabb külpolitika jöhetne, a kereskedelmi kapcsolatokban pedig konszolidáció.

Kövesse az amerikai elnökválasztás alakulását oldalunkon! További cikkeink »»»

Hullanak a fejek Törökországban

Törökországot már régen félik egy nagyobb összeomlástól, ezt fejezte ki a török eszközök árfolyama is. A török líra a napokban történetének leggyengébb szintjére süllyedt, már több mint 10 lírát kellett adni egy euróért. Ezt már úgy látszik, az ország nagyhatalmú ura, Recep Tayyip Erdogan elnök is megelégelte, és szombaton menesztette a nemzeti bank elnökét. Hétfő reggelre pedig lemondott Erdogan sógora, a pénzügyminiszter.

Törökország (Pixabay.com) Törökország (Pixabay.com)

Úgy látszik, mindezt a piacok pozitív jelzésnek vették, “ortodox fordulatra”, jegybanki politikára számítanak a Bloomberg szerint. A török líra óriásit, majdnem öt százalékot erősödött ma. Ez még ennél nagyon volatilis, erős mozgásokat produkáló devizánál is ritkaság. A török tőzsde is felmegy, az euróban jegyzett iShares MSCI Turkey UCITS (ITKY) török részvényalap nyolc százalékkal száguld.

Buffet bevásárolt

Buffett rekordértékben vásárolja – saját cégét. A negyedév során 9, az egész évben eddig 16 milliárd dollárt fektetett saját részvényekbe a Berkshire Hathaway. Eddig egyik naptári évben sem érte el a sajátrészvény-vásárlások értéke ezt a negyedévi kilenc milliárdot sem. Buffett cége még mindig elképesztő, 145,7 milliárd dolláros készpénzhegyen ül.

A Berkshire Hathaway üzleti tevékenységét továbbra is sújtja a koronaválság. Az üzemi eredmény éves szinten 32 százalékkal, 5,5 milliárd dollárra esett vissza, a fotnos szerepet betöltő biztosítási üzletág veszteséges volt. A nettó eredmény azonban erőteljesen profitált a tőzsdei rallyból, és 16,5 milliárdról 30,1 milliárd dollárra nőtt. Maga Buffett azonban mindig azt tanácsolja, hogy ne erre figyeljünk, mivel nem realizált befektetési nyereségeket és veszteségeket is tartalmaz, keveset mond a tényleges üzletmenetről írta  a Finanzen.net.

 

 

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Áprilisban elszáll majd a benzin ára?
Eidenpenz József | 2020. december 3. 12:28
Az EU a helyreállítási alapról és a Brexitről vitatkozik, az amerikai politikusok gazdasági mentőcsomagot fontolgatnak, az OPEC+ kartell termelési kvótákról értekezik. Mindenki csak tárgyal, így aztán nem csoda, hogy a tőzsdék nem tudják, merre. De inkább a lefelé irány jellemző, Pesten főleg az OTP húzza le az indexet. Sorban érkeznek a jó hírek a Tesla egyik nagy riválisáról. Furcsa dolgot produkálnak a határidős amerikai benzinárak.
Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Friss
hírlevél