Egyesült Államok
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter darázsfészekbe nyúlt 
Káncz Csaba | 2024. február 26. 09:31
Irán és Oroszország az elmúlt években folyamatosan erősítette kétoldalú együttműködését, amely elsősorban a közös ellenfelek megsemmisítésének szándékán és a közös ideológiai irányultságon alapul. A folyamatosan bővülő katonai együttműködés rámutat stratégiai közeledésükre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót 
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Egyedül maradhatnak Magyarország szomszédjában 
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 11:27
Egy belgrádi kutatóintézet tanulmányt készített arról, hogy Szerbia semleges államnak számít-e nemzetközi jogi értelemben. Alaposan áttekintették ennek minden feltételét, ami kínos eredményt hozott.
Makro / Külgazdaság Megint kórházba kellett vinni az amerikai védelmi minisztert 
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 08:08
Ismét kórházban ápolják Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert.
Turizmus Turisztikai célpont lett Woodstock, a legendás rockfesztivál helyszíne 
Elek Lenke | 2024. február 11. 18:31
Egy generáció legendája lett, szinte az utolsó énekes fellépte után rögtön, az 1969-es amerikai Woodstock Fesztivál. Ez a ma már nemcsak poptörténelmi, de kulturális szempontból is fontos helyszín idén először lesz hivatalosan is turista célpont. A Bethel Woods Center for the Arts a szokásos koncertnapokon ugyanis újabban szálláslehetőségeket is nyújt.
Makro / Külgazdaság Egy iraki milícia egységfrontra buzdít, hogy kiűzzék az Egyesült Államokat az országból 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 16:21
A milícia péntek este kiadott közleményében felszólította a "dzsihádban élő testvéreit, hogy csatlakozzanak az ellenálláshoz és vegyenek részt hatékonyan a megszálló kiűzésében ebben a történelmi időszakban".
Makro / Külgazdaság Aggódjunk-e amerikai gázimportunk miatt a most megkötött nagy üzlet után? 
Bózsó Péter | 2024. február 7. 05:45
Nagy volumenű, hosszútávú gázszállítási szerződést kötött egy amerikai cég brit vásárlójával a bejelentett exporttilalom ellenére. Aggódjanak az amerikai gázt vásárlók, köztük hazánk, a szállítások biztonsága miatt?
Makro / Külgazdaság Európa félelme az agyaglábú óriástól – Trump gyenge pontjai 
Káncz Csaba | 2024. február 6. 09:31
Trump árnya napról napra fenyegetőbbnek tűnik Európa számára. De két hete a republikánus előválasztás New Hampshire-ben rámutatott, hogy a polarizáló "antipolitikus" nem titán, hanem egy „látszat-óriás”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Lehet, hogy az amerikaiak lebombázott jordániai bázisa "korábban" Szíriában volt? 
Bózsó Péter | 2024. február 4. 05:47
A Jordánia északkeleti csücskében lévő amerikai katonai bázisát ért dróntámadásról szóló hírekben kezdetben az is felmerült, hogy a gyilkos akciót az amerikai katonák a szomszédos országban, Szíriában szenvedték el. Ezt a hírt leközölte többek között a kínai és a török hírügynökség is. Mi lehet a jelentősége ezeknek a helyszíneknek? Mit közöltek a támadók?
Makro / Külgazdaság Trump megkezdi menetelését a Fehér Házba 
Káncz Csaba | 2024. január 14. 10:37
Teljesen tisztázatlan egyelőre, hogy az exelnök jogi problémái hogyan befolyásolják majd a választási kampányát. Trump igazi aduásza Biden krónikus népszerűtlensége, az elnök ugyanis beszorult a 40 százalékos támogatottsági szintre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az éjjel megint odacsapott az amerikai hadsereg a Közel-Keleten 
Privátbankár.hu | 2024. január 13. 08:09
Az amerikai hadsereg péntek éjszaka csapást mért egy húszi radarállomásra Jemenben - jelentette be szombaton az amerikai fegyveres erők központi parancsnoksága (Centcom).
Makro / Külgazdaság Mázlija lesz a szlovákoknak? Vagy nem? Kassán dől el a kérdés  
Privátbankár.hu | 2024. január 5. 14:14
A kassai acélgyár anyavállalata japán befektetőhöz kerül, amely remélhetően végrehajtja az eddig pénzhiány miatt elmaradt méregdrága korszerűsítéseket. 
Részvény / Deviza / Áru Áttörés a forint piacán, teljesen homályos üzenet jött a "központból", a benzinár miatt aggódhatnak az autósok 
Privátbankár.hu | 2024. január 4. 12:00
Egyelőre tanácstalanság jellemzi a piacokat, másként fogalmazva, billegnek az árfolyamok világszerte. Sok befektető a Fed jegyzőkönyvétől várt iránymutatást, de csak ködös utalásokra futotta az amerikai jegybankároktól. 
Makro / Külgazdaság Csatát nyert az Egyesült Államok a Kínával folytatott gazdasági háborúban 
Privátbankár.hu | 2024. január 2. 12:55
Úgy tűnik, az Egyesült Államoknak sikerült olyan helyen megcsípnie Kínát az egymással folytatott gazdasági vetélkedésükben, ahol az ellenfél kevésbé számíthatott rá: a szomszédságában.
Makro / Külgazdaság A benzinkutakon lehetnek meglepetések az idén is 
Privátbankár.hu | 2024. január 2. 12:36
Bizonytalan tényezők alakítják 2024-ben az olaj árát mind a kínálat, mind a kereslet oldaláról, ezért nem lehet megmondani, merre mozdul az árfolyam. 
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin, sokaknak elege lett 
Privátbankár.hu | 2024. január 2. 07:55
Minden második orosz azt akarja, hogy 2024-ben békés megoldással véget érjen az Ukrajnában dúló háború – derült ki egy közvélemény-kutatásból. 
Makro / Külgazdaság Visszacsapott a Közel-Keleten az amerikai haditengerészet 
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 10:21
Az amerikai haditengerészet lelőtt egy pilóta nélküli légi járművet, amely a jemeni síita húszi lázadók által ellenőrzött területről indult, válaszul arra, hogy utóbbiak megtámadtak egy, a Vörös-tenger déli részén, Marshall-szigeteki zászló alatt haladó tankhajót - közölte csütörtök reggel az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága (CENTCOM) az X portálon.
Vásárló Gáláns ajánlat az év végére: új kézbe kerülhet az egyik legrégibb áruházlánc 
Buksza blog | 2023. december 12. 11:53
A több mint 150 éves amerikai Macy’s új tulajdonoshoz kerülhet 2024-ben, a jelentkező, amely szemet vetett a patinás kiskereskedőre már meg is tette pénzügyi ajánlatát egy szép nagy összeggel.
Vásárló Extra adó az alkoholra? Érdekes javaslat érkezett 
Buksza blog | 2023. december 7. 13:08
Lényegében a magyar chipsadót vezetné be az egész világon az Egészségügyi Világszervezet (WHO). 
Makro / Külgazdaság Bármennyire szeretné, nem tudja kiradírozni a képből Kínát az USA a technológiai gyártásban 
Rácz Gergő | 2023. december 3. 15:42
A világ egyik legnagyobb számítástechnikai cégének vezetője szerint egy, vagy akár két évtizedet is igénybe vehet, hogy a kulcsfontosságú technológiai gyártásban leváljon Kínáról. Az újkori kereskedelmi háborúba az Európai Unió is beszállt, Magyarország épp a legújabb autóipari megoldásokkal igyekszik hasznot húzni a fejlesztési irányzatokból.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot  
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Riadtan figyeli Tajvan a gázai háborút 
Káncz Csaba | 2023. november 27. 09:29
A gázai háború következményei messze túlterjednek a Közel-Keleten és hullámai egészen Tajvanig elérnek. Az USA erőteljes részvétele már jelzi, hogy ez a háború több, mint egy helyi konfliktus, és a világpolitikában a szupremáciáért folytatott küzdelemről szól. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Gyorsan olvad a jelzáloghitelek kamata - az amerikaiaknál 
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 13:34
Harmadik hete csökkent a 30 éves kölcsönök lakossági terhe. 
Makro / Külgazdaság Probléma az atomberuházással a szomszédban 
Privátbankár.hu | 2023. november 14. 10:02
Nem állítja le Románia amerikai technológiára épülő atomenergia-beruházását annak ellenére, hogy a szállító partner sorozatos kudarcairól érkeztek hírek az Egyesült Államokból.
Makro / Külgazdaság A megfáradt Biden elnököt megpuccsolnák a demokraták 
Káncz Csaba | 2023. november 13. 09:31
Az amerikai demokrácia éppen akkor tűnik fásultnak és működésképtelennek, amikor a nyugati demokratikus modell hitelességének megmentésében kellene élen járnia. Kalifornia kormányzója már egyre kihívóbban „tartalékos elnökként" viselkedik. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ha ezt megcsinálja Amerika, évtizedekre nem lesz ellenfele a levegőben 
Litván Dániel | 2023. november 13. 05:46
Több, 6. generációs vadászgép kifejlesztését célzó program is fut a világban. De mitől lenne 6. generációs egy vadászgép és mi a fene az, amit az amerikaiak építeni akarnak?
Makro / Külgazdaság Katonai adatokat ad át egymásnak az USA, Japán és Dél-Korea 
Privátbankár.hu | 2023. november 12. 17:35
Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok valós idejű információmegosztási mechanizmust létesít az észak-koreai rakétaindítások miatt.
Makro / Külgazdaság Felerősödtek a katasztrófajóslatok, hisztérikusak a főnökök 
Privátbankár.hu | 2023. november 11. 15:28
Az évtized kezdete óta egymásra halmozódó szokatlan negatív eseményeket egymás mellé téve egyes szakértők arra következtetnek, hogy valami nagyon-nagyon sötét dolog jön a következő években.
Makro / Külgazdaság Amerikai-kínai csúcstalálkozó lesz a jövő héten San Franciscóban 
Privátbankár.hu | 2023. november 10. 20:05
Joe Biden amerikai elnök jövő héten személyesen tárgyal Hszi Csin-ping kínai elnökkel - jelentette be a Fehér Ház pénteken.
Makro / Külgazdaság Csak egy erő állíthatja meg Izrael gázai vérontását?  
Wéber Balázs | 2023. november 6. 19:17
Egyre nagyobb a nemzetközi nyomás Izraelen, hogy szüneteltesse a hadműveleteket a gázai humanitárius katasztrófa mérséklése érdekében. A légicsapásoknak már több mint 10 ezer áldozata van, köztük több mint 4 ezer gyerek. Egy friss elemzés szerint három tényező segíthet hozzá a tűzszünethez: a térségbeli országok érdemi bevonása, az Egyesült Államok erőteljes nyomása és egy jövőkép a holnaputánról. Washingtonra mindenképp kulcsszerep hárul a vérontás megállításában.
Makro / Külgazdaság Sötét árny jelent meg az izraeli-palesztin konfliktus fölött 
Káncz Csaba | 2023. október 26. 09:55
A Hezbollah politikai szárnya a libanoni parlamentben is helyet foglal, a csoportnak a regionális és stratégiai megfontolások mellett a gazdaság csődközeli állapotát is figyelembe kell vennie. A legideálisabb helyzet a Hezbollah számára az, hogy az erővel való fenyegetést gyakorolja Izraellel szemben anélkül, hogy ténylegesen alkalmazná azt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új elnöke van az amerikai törvényhozás alsóházának 
Privátbankár.hu | 2023. október 26. 06:46
Röviddel megválasztása után letette hivatali esküjét az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházának új elnöke, Mike Johnson szerdán Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Csúfosan összeomlott Amerika külpolitikája a Közel-Keleten 
Káncz Csaba | 2023. október 22. 10:16
Az Ábrahám-megállapodások alapjául szolgáló szinte minden feltételezés téves volt, nem utolsósorban az, hogy a palesztinok érdekeinek figyelmen kívül hagyásával is lehet békésebb Közel-Keletet építeni. A Biden-kormányzat visszafordíthatta volna Trump erőfeszítéseit, és nyomást gyakorolhatott volna Izraelre, hogy vessen véget a telepek bővítésének, miközben teljesíti a békefolyamat keretében tett ígéreteit és kötelezettségeit - de nem tette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Blinken: Washington minden eszközt megad Izraelnek az önvédelemhez 
Privátbankár.hu | 2023. október 8. 18:12
Németország is kiállt Izrael mellett.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu a példakép – Donald Trump már készül az elnökségre 
Káncz Csaba | 2023. október 3. 09:33
Ha 2024-ben egy izolacionista republikánus párt győz, az fordulópontot jelenthet a második világháború végén létrejött, USA által uralt nemzetközi rend számára. Európa számára rémálom lenne Trump hipernacionalizmusa, a környezettel és az éghajlati válsággal szembeni apátiája és a  multilateralizmus iránti teljes megvetése. Káncz Csaba jegyzete.
Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira 
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
Ingatlan Sok magyarnak még messzebbre került az amerikai álom 
Mester Nándor | 2023. szeptember 28. 05:46
Az amerikai álom fontos része az önálló lakás, de még inkább a családi ház. Letelepedő honfitársaink többsége ezt nem engedheti meg magának, legalábbis évekig nem, ha csak nincs már induláskor helyi viszonylatban is magas fizetése. A túlnyomó többségnek marad az albérlet. A kivándorlókat váró európai viszonyok után most a tengerentúli helyzetet is bemutatjuk. 
Vásárló "Kutyás" újdonsággal rukkolt elő egy boltlánc, lehetnek követői  
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 24. 12:49
A kiskereskedelem nagyjai kétszer meggondolják, hogyan bővítsék szolgáltatásaikat, ugyanis könnyen úgy járhatnak, hogy az újdonság nem erősíti eredeti tevékenységüket, csak viszi a pénzt. Újabb ötletek azért vannak. 
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Így sodródik bele Amerika az ukrajnai háborúba 
Káncz Csaba | 2023. szeptember 19. 09:53
Az ukrán műveletek súlypontja most átkerül a nagy hatótávolságú csapásmérő rakétákra, mint a Storm Shadow, a Taurus, és az ATACMS. Kijev a NATO felderítő platformjait használja fel az ilyen műveletekben, márpedig így az USA virtuális hadviselőtárs lesz. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: adjatok pénzt és fegyvereket, különben jön a világháború! 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 14:08
Eheti amerikai látogatása előtt adott interjút a CBS televíziónak az ukrán elnök.
Makro / Külgazdaság Ezermilliárdokkal gurigáznak: új korszak kezdődhet, miután az amerikaiak a második helyre kerültek 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 15:51
Az elmúlt két évtized Kína felemelkedéséről szólt, úgy tűnt, hogy az 1,4 milliárdos népességű ország kihívja az Egyesült Államokat a világ vezető hatalmának címéért folyó versenyben. Ennek mintha vége lenne.
Vásárló Megijedtek a vevőtől, ezért évtizedek óta példátlan lépésre szánták el magukat egy japán bolt dolgozói 
Buksza blog | 2023. szeptember 5. 10:14
Olyasmi történt egy tokiói áruházban, amire a japán kiskereskedelem történetében 61 éve nem volt példa. Egy sikertelen munkaügyi tárgyalás után sztrájkba léptek a dolgozók.  
Vásárló Figyelmeztetés minden boltláncnak: balul sülhet el a bevásárlókocsik cseréje 
Buksza blog | 2023. szeptember 2. 16:48
Jó szándéka ellenére felhergelte sok vásárlóját az amerikai Walmart azzal, hogy lecserélte a régi, jól bevált bevásárlókocsijai egy részét. A hasznosnak szánt újítások nem nyerték el a vevők tetszését.
Makro / Külgazdaság Miért drágább egy Rihannával eladott melltartó, mint egy klasszikus? 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 27. 14:34
Hasítanak a celebek boltjai a plázákban, főleg az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Európában, így nálunk is, legfeljebb néhány olyan kozmetikai termék kapható, ami nevükhöz köthető, a ruházati üzletekben pedig kevésbé vannak jelen.
Makro / Külgazdaság Fed-elnök: "Ha kell emeljük a kamatot, de csökkenthetjük is, ha lejjebb megy az infláció" 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 25. 16:55
Megszólalt Jerome Powell az éves jegybanki tanácskozás után.
Makro / Külgazdaság Trump fölényesen vezet, még a tévévitákat is bojkottálhatja 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 21. 10:59
Donald Trump korábbi amerikai elnök vasárnap megerősítette, hogy nem vesz részt a republikánus párt tévévitáiban.
Makro / Külgazdaság Munkában az észak-koreai hackerek 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 20. 09:25
Megtámadták az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat infrastruktúráját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG