<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Törökország
Makro / Külgazdaság Elképesztő tudású drónok jelentek meg a hadszíntereken
Káncz Csaba | 2022. november 22. 15:51
A negyedik ipari forradalom radikálisan megváltoztatja a hadviselést. Elképesztő drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete.  
Makro / Külgazdaság Megtorlással fenyegetik a kurd milíciák Törökországot
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 17:13
A kurd milíciák megtorlást helyeztek kilátásba a szíriai és kurdisztáni hadállásaikat ért vasárnapi török légicsapások miatt.
Makro / Külgazdaság Putyinnal tárgyalt Erdogan: Törökországon keresztül kaphatna orosz gázt Európa
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 16:25
Egy nagy törökországi gázelosztóközpont létrehozásáról tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság Beismerte tettét az isztambuli robbantás elkövetője
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 12:58
Beismerő vallomást tett az a fiatal, szíriai állampolgárságú nő, akit a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő isztambuli robbantás elkövetésével gyanúsítanak - írta a török média a helyi rendőrségre hivatkozva hétfőn.
Makro / Külgazdaság Elfogták az isztambuli merénylet gyanúsítottját
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 06:36
A Kurdisztáni Munkáspárthoz kötik a török hatóságok a vasárnapi isztambuli terrortámadás elkövetőjét. A sétálóutcán elkövetett robbantásos merénylet 81 sérültjéből 50-et már hazaengedtek a kórházból.
Makro / Külgazdaság Egy évvel megtoldották a török fúrások miatti szankciórendszert a Földközi-tengeren
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 14:17
Az Európai Unió egy évvel, 2023. november 12-ig meghosszabbította a Földközi-tenger keleti medencéjében található olaj- és földgázmezők kitermelését célzó fúrási tevékenységek miatt bevezetett szankciórendszer hatályát.
Tudomány-technika Félelmetes új képességeket kapnak a hírhedt török drónok
Privátbankár.hu | 2022. október 28. 08:22
Légi harcra és drónelhárításra is képessé teszik a Bayraktarokat.
Makro / Külgazdaság Erdogan cáfol: soha nem használt vegyi fegyvereket a hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. október 21. 14:47
Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök kijelentette, hogy a török hadsereg sosem használt vegyi fegyvert, és jogi lépéseket tesznek azzal szemben, aki mégis ezt állítja.
Makro / Külgazdaság Erdogan szerint terroristákhoz hasonlóak a hamis információkat terjesztő újságírók
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 17:40
Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán védelmébe vette azt a nemrég elfogadott vitatott törvényt, amelynek alapján a jövőben három évig terjedő börtönnel sújthatják a hamis információkat terjesztő újságírókat és közösségi médiafelhasználókat.
Makro / Külgazdaság Semmi különös, csak Törökország rakétakísérletettel kezdte a reggelt
Privátbankár.hu | 2022. október 18. 18:51
Törökország kísérletet hajtott végre rövid hatótávolságú, hazai fejlesztésű ballisztikus rakétával a Fekete-tengeren - jelentette kedden a TRT állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin háborúja radikális irányváltásra kényszeríti Európát
Káncz Csaba | 2022. október 17. 15:51
Az ukrán válság kritikus fordulóponttá vált az európai biztonsági rendszer számára. Noha kontinensünk biztonságáról szóló éles viták nem új keletűek, Putyin agressziója számos EU-tagállam stratégiai szemléletét megváltoztatta. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Negyvenre nőtt a török bányarobbanás áldozatainak száma
Privátbankár.hu | 2022. október 15. 12:54
Legkevesebb negyvenre nőtt az észak-törökországi Amasra város szénbányájában történt robbanás halálos áldozatainak száma szombaton, a mentők több tucatnyi, még mindig a föld alatt rekedt munkást próbálnak kimenteni.
Makro / Külgazdaság Törökország szerepe erősödhet az európai gázellátásban
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 15:50
Törökországi gázcsomópont létesítésére tett ajánlatot Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön az Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencia (CICA) asztanai találkozóján török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdogannak.
Makro / Külgazdaság Újabb háború érik Európában?
Káncz Csaba | 2022. október 12. 19:36
Erdogan elnök húsz éves pályafutása legnehezebb szakaszához érkezett, hiszen a jövő évi választás előtt az égbe törő inflációról kell elterelnie a figyelmet. Athén és Kairó most világos üzenetet küld Ankara provokatív lépésére válaszul. Káncz Csaba jegyzete.
Szubjektív A török Riviérán is érezni az inflációt
Valkai Nikoletta | 2022. október 8. 05:29
Talán a világnak mostanában alig akad olyan pontja, ahol ne a címben szereplő utolsó szó foglalkoztatná az embereket. Úgy tűnik, egy mediterrán nyaralás alatt is lehetetlen elmenekülni előle. Egy nehezen lealkudott vízipipa, Attila pasa, négy szám a számológépen és két palack víz. Világjáró rovatunkban ezúttal Törökországból jelentkezünk.
Makro / Külgazdaság A törökök megint ellentmondanak Moszkvának
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 12:11
A megszállt ukrán területeken tartott illegitim orosz népszavazások azzal fenyegetnek, hogy elmélyítik a konfliktust - figyelmeztetett a török külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság Erdoğan őrjöng – véget ér az amerikai embargó
Káncz Csaba | 2022. szeptember 20. 15:36
A pénteki döntést a görög-török ​​ellentét és a Földközi-tenger keleti térségében tapasztalható geopolitikai elmozdulások hátterében kell értelmezni. Míg Nicosia és Athén boldogan üdvözölte Washington nyilatkozatát, Törökország és az észak-ciprusi kormány határozottan elítélte az amerikai lépést. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az USA és az EU bezárná az Oroszország elleni szankciók török kiskapuit
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 19. 18:49
Az USA és az EU fokozza a nyomást Törökországon, hogy lépjen fel az orosz szankciók kijátszása ellen, mivel aggályos, hogy az ország bankszektora potenciális kiskaput jelent az illegális finanszírozás számára. Washington és Brüsszel a Mir-feldolgozó rendszerbe integrált bankokat vette célba.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Újabb ország engedett Putyinnak: rubelben fizetnek a gázért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 7. 11:31
Törökország részben rubelben fog fizetni az orosz földgázért, és azt tervezi, hogy kiterjeszti az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát a gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében.
Makro / Külgazdaság Infláció? A törökökhöz képest semmi okunk panaszra
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 13:58
24 éves csúcsra, 79,6 százalékra emelkedett az éves infláció júliusban Törökországban a szárnyaló energiaárak és a gyengülő líra eredőjeként. Ez egy százalékponttal magasabb, mint az előző hónapban, de némileg alacsonyabb az elemzői várakozásoknál.
Makro / Külgazdaság Mire készül Recep Tayyip Erdoğan Szíriában?
Privátbankár.hu | 2022. július 27. 15:08
Megmarad-e a törékeny stabilitás Szíriában, meddig tart ki Amerika támogatása, és szerezhet-e területet magának Erdoğan?
Makro / Külgazdaság Putyin jövő héten a Fekete-tengernél tárgyal Erdogannal
Privátbankár.hu | 2022. július 26. 19:11
Recep Tayyip Erdogan török elnök regionális problémákról és kétoldalú kapcsolatokról tárgyal jövő pénteken Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnökkelkel - jelentette be kedden a török elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság "Teheránnak és Moszkvának ébernek kell maradnia" - háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 20. 06:36
Putyin megkapta az iráni ajatollah jóváhagyását a háborút illetően, Erdogannak megköszönte, hogy a búza ügyében közvetített, Zelenszkij nem akarja télig elhúzni a háborút. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Kapott egy pofont a török gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 15:34
Rontotta az ország adósi besorolását a Fitch.
Makro / Külgazdaság Erdogan villámgyors behatolása a Balkánra
Káncz Csaba | 2022. július 3. 18:25
Bár Ankara a balkáni muszlimok védőszentjeként tünteti fel magát – különösen Boszniában –, valójában nagyobb figyelmet fordít a gazdasági együttműködésre. A török ​​közszolgálati műsorszolgáltató elindított egy balkáni szolgáltatást, amelynek célja, hogy „Törökország hangját” közvetítse a régióban. Káncz Csaba jegyzete. 
Makro / Külgazdaság Putyin háborújának árnyékában a törökök újra zaklatják szomszédaikat
Káncz Csaba | 2022. június 16. 15:24
A világ figyelmét az orosz-ukrán háború köti le. Így Erdogan elnöknek újra lehetősége van csekély nemzetközi figyelem közepette zaklatni a szomszédait. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezt várja Törökország a finn és svéd NATO-csatlakozásért cserébe
Privátbankár.hu | 2022. május 31. 15:41
Törvénymódosítást követel Ankara a két skandináv államtól, különben nem adja áldását a NATO bővítésére.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Miért cirkuszol Erdogan valójában a NATO körül?
Káncz Csaba | 2022. május 20. 15:43
Felhasználni Svédországot és Finnországot a NATO-n belüli válság előidézésére egyetlen célt szolgál: a Biden-kormányzat becserkészését.  Az amerikai elnök dilemmája az, hogyan miképpen kezelje azt a NATO-szövetségest, amely 50 ezer politikai foglyot és 12 ezer kurdot tart rács mögött, ráadásul teljes autokráciára váltott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább lövik az acélművet - ez történt éjjel a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 5. 06:33
70 ezer ukrán menekült Törökországba.
Makro / Külgazdaság Macron és Erdogan megdöbbentő közeledése
Káncz Csaba | 2022. április 27. 15:59
Az ukrán háború nagymértékben fellendítette diplomáciai és katonai együttműködésüket, de Szíria, Líbia és a Földközi-tenger ügyében elhúzódó súrlódásokat óvatosan kell kezelniük. Erdogannak nyomós belpolitikai érdekei is vannak a közeledés elfogadására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Erdogan megirigyelte Putyin példáját: offenzíva indult a kurdok ellen
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 07:30
Különleges katonai műveletet indított Törökország a kurd fegyveresek ellen Irak területén. Harci repülőgépeket, tüzérséget és gyalogságot is bevetettek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor egyik szövetségesének már sikerült 61 százalék fölé vinni az inflációt
Privátbankár.hu | 2022. április 4. 14:56
Törökországban 61,14 százalékos volt a márciusi infláció tavaly ilyenkorhoz képest, de sok alapvető szükséglet még ennél is nagyobbat drágult.
Makro / Külgazdaság Nácitalanításról lemondanak az oroszok, ha az ukránok nem akarnak NATO-tagok lenni
Privátbankár.hu | 2022. március 29. 11:14
Megkezdődtek a béketárgyalások.
Makro / Külgazdaság A háború ezt a nagy országot is a devizaválság szélére sodorta
Káncz Csaba | 2022. március 27. 18:10
A török elnök képtelen volt találkozót kiharcolni Biden elnökkel az e heti NATO csúcson.  Az orosz-ukrán háború negatív kihatásai, a világgazdaságban gyorsan erősödő stagflációs nyomás és az amerikai jegybank vártnál agresszívabb szigorításai afelé mutatnak, hogy Ankara egy újabb devizaválság felé sodródik.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Kína üzenete Európának: szabaduljatok meg végre Amerikától!
Káncz Csaba | 2022. március 18. 18:33
A kínai pártlap szerint Európa kulcsproblémája az USA által vezetett NATO, amely keleti terjeszkedésével az első számú felelőse az ukrán válságnak. Az amerikai nyomás ellenére egyetlen arab állam sem vezetett be gazdasági szankciót Moszkvával szemben, ahogyan Kína, India, Pakisztán, Irán és Törökország sem. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Erdogan most ijedt meg Putyin háborújától
Káncz Csaba | 2022. március 11. 15:53
Ankara több okból kifolyólag is fokozatosan magára hagyja Moszkvát és közeledik a Nyugathoz.  Erdogan aggodalommal konstatálja, hogy Putyin szeme előtt az Orosz Birodalom lebeg, márpedig ez több katonai konfliktust jelenthet a térségben.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Van és lesz is gáz - nyugtatott vasárnap Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2022. március 6. 15:38
Zavartalan az ellátás a miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Erdogan is beszél Putyin fejével
Privátbankár.hu | 2022. március 5. 12:29
Holnap kerül sor a telefonbeszélgetésre. A törökök tűzszünetet szeretnének.
Makro / Külgazdaság Újabb országban döntött durva rekordot az infláció
Privátbankár.hu | 2022. március 3. 13:47
Törökországban közel húsz éve nem látott mértékben, 54,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves összevetésben februárban.
Makro / Külgazdaság Törökországi csiki-csuki: lezárja, vagy sem a Boszporuszt?
Privátbankár.hu | 2022. február 26. 16:24
Zelenszkij elnök szerint Erdogan megígérte neki telefonon, de a törökök még nem hoztak végleges döntést.
Makro / Külgazdaság Erdogan idegesen figyeli az orosz-ukrán háború előkészületeit
Káncz Csaba | 2022. február 14. 15:03
Ukrajna stratégiai partnere lett Törökország és Azerbajdzsán.  A török politikai és katona vezetés pontosan tudja, hogy Ukrajna lerohanása súlyosan sértené Ankara érdekeit.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Erdogan sötét árnya – megtáltosodott a görög hadiipar
Káncz Csaba | 2022. február 4. 15:27
A Törökországgal rendszeresen fellángoló válságok arra késztetik Görögországot, hogy modernizálja hadseregét és sorra kösse meg katonai megállapodásait az USA-val, Franciaországgal, Izraellel és az Emirátusokkal. A görög haderőreform már most megmutatkozik aktív erőkivetítésben Észak- Afrikában és az Arab-öbölben. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a Facebook alkonya? Ekkora az unortodox inflációs ráta
Eidenpenz József | 2022. február 3. 12:04
A tőzsdék hangulata nem jó, az USA-ban jelentős eséssel indulhat a nap a Meta Platforms és a Spotify kiábrándító gyorsjelentése miatt. Itthon a BUX tartja magát, veszik a Zwackot és a Richtert. Elképesztő inflációs mutatót mértek az unortodoxia fellegvárában. Egy hackertámadás tíz százalékkal küldte lejjebb az egyik népszerű kriptodeviza árfolyamát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG