BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
Törökország
Makro / Külgazdaság Török devizaválság küszöbén – Erdogan ezzel tereli el a figyelmet
Káncz Csaba | 2020. augusztus 13. 14:23
A permanens külpolitikai válságok kitünő alkalmat kínálnak Erdogan számára, hogy fűtse a nacionalizmust és a vallási fanatizmust, ezzel is elterelve a figyelmet a gazdaság egyre szörnyűbb állapotáról. Az utóbbi másfél hónapban a török líra elvesztette értékének 10 százalékát és hétfőn történelmi mélypontra zuhant.  Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az EU tragédiája: a törökök az olaszokkal szövetkeznek a franciák ellen
Káncz Csaba | 2020. június 23. 19:20
Ankara és Róma egy hete közös tengeralattjáró hadgyakorlatot tartott a Kelet-Mediterráneum térségében. Izrael érdekei Észak-Afrikában a líbiai proxi háborút még bonyolultabbá teszi. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szerveződnek Erdogan ellen a forrósodó Kelet-Mediterráneumban
Káncz Csaba | 2020. június 13. 07:01
A Kelet-Mediterráneum egy olyan geopolitikai vulkanikus övezetté alakul, mint amelyet már évek óta láthatunk a Dél-kínai-tenger térségében. Franciaország csatlakozott ahhoz a török-ellenes Ciprus-Görögország-Izrael tengelyhez, amely hét éve folyamatosan egyezteti álláspontját az egyre forróbb térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elfogyott a pénze - Erdogan újra menekültekkel zsarolná Európát
Káncz Csaba | 2020. április 15. 10:53
A teljesen beszorult török elnök most újra menekültek átdobásával akar még több pénzt kicsikarni az EU-tól. Akárcsak hazánkban, a nemzeti vészhelyzet ellenére a központi kormányzat folyamatos kampányt folytat a nagyvárosok ellenzék által vezetett önkormányzatai ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a török állam is előre menekül
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 20:27
Recep Tayyip Erdogan török elnök a lakosságot, az egészségügyi dolgozókat, az ipart és a kereskedelmet érintő intézkedéseket jelentett be az új típusú koronavírus-járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Tengeren már nem jöhetnek a menedékkérők Görögországba
Privátbankár.hu | 2020. március 7. 13:11
Legalábbis ezt állítja a török parti őrség. Erdogan pedig felülvizsgáltatná a 2016-os migrációs egyezményt.
Makro / Külgazdaság Putyin hadiösvényen – Erdogan őrült provokációi
Káncz Csaba | 2020. március 3. 09:12
A szíriai konfliktusba teljesen beszorult Erdogan nemcsak Európát helyezi nyomás alá, hanem Moszkvát is. Az arab világ és a NATO is elfordult Ankarától – marad tehát Trump elnök, aki egy jó üzletért cserébe hajlandó megbocsátani Erdogannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megnyitotta a zsilipeket Törökország: buszokkal viszik a menedékkérőket az EU-határhoz
Wéber Balázs | 2020. február 28. 13:44
Törökország nem tartóztatja fel többé a Szíriából Európába igyekvő menedékkérőket. Helyszíni jelentések szerint a bejelentés után több százan indultak meg a török partvidék felé, hogy átkeljenek Görögországba. Sőt, a török hatóságok busszal szállítják a menekülteket az EU-val közös határra. Erdogan már régóta fenyegetőzik azzal, hogy Európára ereszti a migránsokat. A szíriai harcok eszkalálódásával beváltani látszik fenyegetését.
Makro / Külgazdaság A szaúdiak titkos játszmája – egyre nagyobb bajban Erdogan
Káncz Csaba | 2020. február 27. 09:19
A Le Monde értesülése szerint Szaúd-Arábia titokban pénzügyi támogatást nyújt az orosz zsoldosok tevékenységéhez Líbiában. Ankara egyedül maradt a líbiai proxi háborúban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság NATO tagállamok egymás ellen - háborús készülődés a Mediterráneumban
Káncz Csaba | 2020. február 3. 09:05
Francia hadihajók indulnak a Kelet-Mediterráneumba, miközben az örmény elnök is megjelenik az egyiptomi hadikikötő megnyitó ünnepségén. A törökök elleni katonai készülődés közepette Ankara újra Berlin felé nyújtja ki a kezét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Izzik a levegő, a törökök támogatásának 75 százalékát törölték
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 17:09
Az EU drasztikusan csökkentette a Törökországnak nyújtott csatlakozás-előkészítő támogatást ebben az évben. Ez azonban az EU által Törökországnak a menekültügyi megállapodás alapján fizetett kifizetéseit nem érinti. Közben izzik a levegő Líbia körül, holnap nagy emberek ülnek le tárgyalni róla.
Makro / Külgazdaság Erdogan brutális megelőző csapása – előrehozott elnökválasztás jöhet
Káncz Csaba | 2020. január 6. 09:52
Erdogan elnök rájött arra, hogy az idő nem neki dolgozik és a nacionalizmus tüzét nem tudja a 2023-as elnökválasztásig fenntartani. A kormánypárt repedezik, Isztambul polgármestere pedig már népszerűbb, mint az autokrata Erdogan. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ankarai vizit: Merkel megmentené a migránspaktumot
Privátbankár.hu | 2019. december 27. 12:40
Angela Merkel német kancellár megpróbálja megmenteni az Európai Unió és Törökország menekültügyi megállapodását sajtóhírek szerint.
Makro / Külgazdaság Erdogan semmibe veszi a migrációs megállapodást – tüntetések Görögországban
Káncz Csaba | 2019. november 11. 09:40
Az EU Bizottság belső jelentése szerint az év eddig eltelt időszakában 37 százalékkal nőtt a Görögországba érkezett migránsok száma. Az új görög jobboldali kormány egyre ellenségesebb álláspontot vesz fel, az ország több pontján pedig tüntetésekkel tiltakoznak a muszlim migránsok letelepítése ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor autokratákhoz dörgölődzik – így látták az Erdogan-vizitet külföldön
Wéber Balázs | 2019. november 8. 12:15
A török elnök megint bedobta a migránskártyát és a konstruktivitás hiányával vádolta meg az EU-t; a magyar miniszterelnök autoriter vezetőkhöz dörgölődzik, és továbbra is előszeretettel keresi az ankarai erős ember társaságát – a tegnapi Orbán-Erdogan találkozó nemzetközi visszhangjából szemezgettünk.
Makro / Külgazdaság 2021 végén jöhet a gáz Magyarországra a Török Áramlaton
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 16:58
Törökország stratégiai partnere Magyarországnak a biztonság és a migráció kérdésében is - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Budapesten.
Makro / Külgazdaság A nap képe: lefotóztuk, ahogy a törökök beveszik a Várat – már megint
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 15:00
Megérkezett Budapestre Recep Tayyip Erdogan, amiről természetesen a Privátbankár.hu sem maradt le.
Makro / Külgazdaság Gáz, migránsok, fegyverek – bevonult Budapestre Erdogan
Wéber Balázs | 2019. november 7. 14:00
Egymásnak adják a kilincset az autoriter vezetők Budapesten: múlt héten Vlagyimir Putyin vendégeskedett Orbán Viktornál, ma Recep Tayyip Erdogan teszi ugyanezt. Az egyik központi téma – múlt héthez hasonlóan – az orosz gázt Ukrajna kikerülésével Európába szállító Török Áramlat lehet, de terítékre kerülhet a migráció és a fegyverüzlet kérdése is.
Makro / Külgazdaság 2,5 milliárd dollár értékben bocsát ki kötvényt Törökország
Privátbankár.hu | 2019. november 7. 09:30
Öt évre.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-Erdogan tengely: Izraelnél betelt a pohár
Káncz Csaba | 2019. november 7. 09:11
Orbán Viktor Bakuban lelkesen ajánlotta fel támogatását Recep Tayyip Erdogannak Ankara uniós tagságához. A török államfő neo-ottomán külpolitikai vonalvezetését és titkos támogatását iszlamista terrorszervezetek számára eközben több regionális hatalom is növekvő gyanakvással figyeli. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán, Putyin, Erdogan és Eurázsia fullasztó feudalizmusa
Káncz Csaba | 2019. október 30. 08:55
Moszkvának napjainkra sikerült meggyengítenie az Ankara és a NATO közötti kapcsolatokat, egyben érdemben lazította fel a Budapest és Brüsszel közötti viszonyrendszert is. Az orosz-, török- és magyar nagyvárosi lakosság a refeudalizációs törekvésekkel kapcsolatban felmutatta a piros lapot. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ezen a télen még nem jön orosz gáz dél felől
Varga Szilveszter | 2019. október 29. 12:55
Bulgáriában megnyitották a Török Áramlat első szakaszát. Mindössze 11 kilométerről van szó, amely a török határtól a Sztrandzsa településen lévő kompresszorállomásig húzódik. A dolog tehát nem néz ki túl jól. Pedig az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Török Áramlat második, Európába tartó vezetékének építési munkálatai 2020-ra, vagyis határidőre befejeződnek. Más értesülések szerint az oroszok már tájékoztatták a szerbeket, hogy ezen a télen még ne számítsanak gázszállítmányokra déli irányból.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 18:33
Az amerikai haderő célja, hogy megakadályozza az Iszlám Állam hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az abból származó bevételekhez.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint a törökök csak stabilizálták a szíriai területeket, már ha jól érti, mi történt
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 08:41
A miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában gondolkodott el a közel-keleti puskaporos hordóról.
Makro / Külgazdaság Erdogan megint menekültekkel fenyegeti Európát
Privátbankár.hu | 2019. október 24. 16:57
A török elnök csütörtökön ismét azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy amikor eljön az ideje, országa megnyitja a kapukat a menekültek előtt Nyugat felé.
Makro / Külgazdaság Szankciókkal büntetnék Törökországot
Privátbankár.hu | 2019. október 24. 14:48
Az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön nemzetközi szankciók meghozatalára szólítottak fel Törökország ellen az észak-szíriai hadműveletek miatt, valamint egy, az ENSZ felügyelete mellett működő biztonsági övezet létrehozását sürgették Szíria északi részén.
Makro / Külgazdaság A CDU Magyarország kirúgását követeli az EU-ból: Orbántól már Salvini is elfordul
Káncz Csaba | 2019. október 21. 09:16
A kurdok elárulása hideglelést okozott az USA szövetségeseinél szerte a világban, hiszen az eset bizonyítja, hogy Trump belpolitikai megfontolásokból bármikor cserbanhagyhatja őket. Orbán Erdogan-barát vonalvezetése újabb ütközőpont a válságba süllyedt Fidesz-EPP és Fidesz-CDU kapcsolatok számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Óvatosan figyelmeztette Törökországot az EU
Privátbankár.hu | 2019. október 18. 08:31
A péntek hajnalban elfogadott zárónyilatkozat nagyon óvatosan fogalmaz az offenzíva ötnapos felfüggesztésének török bejelentését illetően.
Makro / Külgazdaság Erdogan a kukába dobta Trump levelét
Privátbankár.hu | 2019. október 17. 15:40
Ebben próbálta lebeszélni a szíriai kurd fegyveresek elleni offenzíváról.
Makro / Külgazdaság Erdogan csak az amerikai elnökkel hajlandó szóba állni
Privátbankár.hu | 2019. október 16. 17:42
Erdogan török elnök nem tárgyal sem Mike Pence alelnökkel, sem Mike Pompeo külügyminiszterrel, amikor csütörtökön Ankarába látogatnak.
Makro / Külgazdaság Erdogan: soha sem fogunk tűzszünetet kötni Északkelet-Szíriában
Privátbankár.hu | 2019. október 16. 07:39
A török elnök szerint ezt Törökország az amerikai elnök figyelmeztetése ellenére sem fogja meglépni.
Vállalat Jegeli a törökországi gyárnyitást a Volkswagen
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 17:28
Elbizonytalanodtak a török-szír balhé után.
Makro / Külgazdaság Erdogan már a WSJ-ban magyarázkodik
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 14:35
Már nem is annyira a kurdokkal, sokkal inkább a menekültkérdéssel indokolja Erdogan a szíriai hadműveletet.
Makro / Külgazdaság Török offenzíva: Moszkva reménykedik, Kína inkább figyelmeztet
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 13:38
A török hadsereg szíriai hadműveletei megszólalásra késztették mind az orosz, mind pedig a kínai diplomáciát
Makro / Külgazdaság Merkel a NATO-val tárgyalna a törökökről
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 13:18
A németek komolyan veszik a kialakult helyzetet.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Magyarország azért harcol, hogy közel hozza az EU-hoz Azerbajdzsánt és Törökországot
Privátbankár.hu | 2019. október 15. 13:03
Ehhez az Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kellene megszereznünk, fejtette ki a miniszterelnök a Türk Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Putyin kezében Erdogan sorsa – de hol bolyong Szijjártó?
Káncz Csaba | 2019. október 15. 09:12
Miközben Erdogan katonailag és diplomáciailag egyre jobban beszorul Észak-Szíriában, Putyin közvetítést ajánlott fel Ankara és Damaszkusz között, Washington pedig NATO-szankciókat követel. Szijjártó Péter újonnan üzenetet küldött hazánk euroatlanti szövetségeseinek, hiszen tegnap az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácsülése helyett a Türk Tanács külügyminiszteri ülésén vett részt Bakuban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság EU-s fegyverembargó Törökországgal szemben
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 14:29
Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdére is hatott a hétvégi választás
Privátbankár.hu | 2019. október 14. 11:03
Komoly eséssel kezdte a hetet az Opus, amely kapcsolatban állhat azzal, hogy a hétvégi önkormányzati választásokon az ellenzék nyert Budapesten. A nemzetközi hangulat ugyanakkor sokat javult.
Makro / Külgazdaság Trump újra megfenyegette a törököket
Privátbankár.hu | 2019. október 10. 07:32
Az amerikai elnök azt mondta, ha a szíriai török hadműveletek nem lesznek emberségesek, akkor Washington tönkreteszi a török gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hadba indult Erdogan a kurdok ellen
Privátbankár.hu | 2019. október 9. 16:32
Várható volt, most hivatalosan is elindult az offenzíva.
Makro / Külgazdaság Erdogan életveszélyes háborúja – Izrael is beszállhat a kurdok oldalán
Káncz Csaba | 2019. október 9. 09:32
Trump döntését kitörő örömmel fogadták az amerikai fehér nacionalisták, akik szerint az elnök végre befejezi a neokonzervatívok „végtelen háborúját”. Szaúd-Arábia és Izrael is aktívan beszállhat a proxi háborúba Szíriában a törökök ellen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Török finanszírozásban épül meg a Belgrád-Szarajevó sztráda
Privátbankár.hu | 2019. október 8. 16:49
Török beruházással épül meg a tervezett Belgrád-Szarajevó autópálya, és egy vasútfelújítási terv is körvonalazódni látszik, mely szerb-boszniai-török együttműködéssel valósulhat meg.
Makro / Külgazdaság Diktátorokat és terroristákat támogathat Trump legújabb húzásával
Nagy Mariann | 2019. október 8. 14:05
Donald Trump döntése, hogy kivonja Észak-Szíriából a maradék amerikai csapatokat, új esélyt ad az Iszlám Állam terroristáinak – de Putyinnak is. Az amerikai elnök – a török elnökhöz intézett fenyegetései ellenére – lényegében szabad kezet adott a törököknek a kurdokkal szemben, ami újabb menekültáradatot jelenthet, Európa felé is.
Friss
hírlevél