TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőzsdék tovább szárnyalnak, emelkedik a legtöbb kockázatos eszköz árfolyama, vágtat a bitcoin, az arany, az ezüst. Az euró/forint jóval 360 alá hanyatlott, a BUX is követte külföldi társait. Az AstraZeneca-Oxford oltóanyag már év vége előtt meglehet.

Bár az amerikai elnökválasztás végeredménye továbbra is bizonytalan, szoros a harc, ma is szép emelkedést produkálnak a fontosabb tőzsdék. A német Index 2,0, a francia 1,2 , a brit 0,3 százalékkal ment feljebb. Az Egyesült Államokban 2,0-2,2 százalékos pluszt mutatnak a fontosabb indexek, fej-fej mellett haladva. A lengyel index 1,8 százalékkal ment fel, a BUX 1,4 százalékos pluszban végzett, jóval 35 ezer pont felett.

Az emelkedés motorja Richter 3,2 százalékkal, az OTP 1,4, a Mol 0,3 a Magyar Telekom 0,4 százalékos plusz tért el. Nagyot menetelt a forint, a pár napja még 365 környékén járó árfolyam két nap alatt 359,40-re ment le. Sőt, napi mélypontján volt 357,70 is az euró ára. A volatilitás tehát nagy.

Tonnaszám jönnek a gyorsjelentések

Ömlenek a gyorsjelentések, Európában jelentett például a Commerzbank, a Lufthansa, a WizzAir, az Unicredit. Megérkezett a General Motors, az Alibaba, a Teva, a Regeneron és az ArcelorMittal eredménye is. A Qualcomm-részvények 13 százalékkal emelkedtek, miután a cég kilátásba helyezte, hogy eredménye jóval magasabb lesz a korábban vártál.

Itthon a Magyar Telekom és a Zwack gyorsjelentéséről délelőtti tőzsdetudósításunkban számoltunk be. Holnap tőzsdenyitás előtt, kora reggel pedig a Mol, az OTP és a Richter egyaránt közzéteszi számait.

Hála a vírus terjedésének, előbb lesz oltás?

Az AstraZeneca-Oxford oltóanyagról bejelentették, hogy még ebben az évben rendelkezésre állhat nagyobb szériában a lakosság számára. Ezzel cáfolták azokat a híreszteléseket, amelyek az oltóanyag késlekedéséről, illetve a termelési kapacitások problémáiról szóltak. A tesztek korábban valóban némi késedelmet szenvedtek el, a nyár folyamán, amikor a fertőzés terjedése az északi féltekén lelassult. A jelenlegi élénk második hullám azonban ellátja a kutatókat a megfelelő mennyiségű adattal az oltás kifejlesztéséhez.

A Bloomberg esélyt lát arra, hogy ez az oltás lesz az első a világon, amely széleskörű tesztelésen esik át és a megfelelő engedélyeket megkapja.

Ma este a Fed ad ki közleményt üléséről. Lépéseket nem várnak tőle, de a kommentár érdekes lehet a jövő szempontjából.

Mi jöhet a magyar gazdaságban?

Magyarország gazdaságáról az Európai Bizottság közölt prognózist, ami most nem rosszabb, mint a magyar kormány becslése. De kiderült, hogy a jogállamisághoz kötik az EU-s pénzeket. Szeptemberben a KSH szerint csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma.

Eközben a járvány nem csitul, az Operatív Törzs már arra oktatja a lakosságot, mit vigyenek a kórházba.

Az Alapblogon Zsiday Viktor azt írja, tévhit, hogy Orbán Viktor félrekezeli a vírusválságot. Csak arról van szó, nem feltétlenül arra optimalizál, hogy kevesen haljanak meg. “A fő cél, hogy a lakosság durván harmada minél gyorsabban átessen a betegségen, hogy aztán minél gyorsabban magához térjen a gazdaság. Ez azonban mintegy tízezer áldozatot is követelhet a következő hónapokban.

Megegyezett hitelezőivel a Waberer’s

A Waberer’s bejelentette, hogy megegyezett a fő finanszírozó partnereivel (bankokkal és lízing cégekkel) egy olyan hosszú távú megállapodás főbb feltételeiben, amely biztosítja a cég pénzügyi stabilitását legalább öt éves időtávra. A megállapodás alapján “a jármű finanszírozási és a működőtőke-finanszírozási keretek hozzáférése biztosított”, illetve kezeli a “2020 évi hitel és lízing moratórium alatt meg nem fizetett lízing törlesztő részleteket”.

Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban (Fotó: E. J.) Kriptodeviza-kávézó Bécsben, 2018-ban (Fotó: E. J.)

Szárnyal az arany, az ezüst, a bitcoin

A dollár nagyot esett, 1,18 felett jár az euró/dollár keresztárfolyam, 0,7 százalékkal ment fel, ritka ekkora mértékű elmozdulás egyetlen nap alatt. Ez kedvez egy sor árupiaci terméknek és más kockázatos eszközöknek. Kitörni látszik az arany, közel három százalékkal 1947 dollárra ugrott. Az ezüst ára öt százalékkal robbant ma. A kőolaj viszont másfél százalékos mínuszban van.

A bitcoin csupán tegnap délután lépte át a 14 ezres határt, 2018 januárja óta először. Ma máris újabb határ áttörése sikerült, 15 300 dollárig ment fel. Ez további nyolc százalékos drágulás. A görbéje kezd exponenciális formájúvá válni. Az ether ára 412 dollár fölé ért.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél