<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Míg az Európai Bizottság korábbi idei prognózisa a magyar kormány előrejelzésénél rosszabb volt, ezúttal azzal összhangban álló előrejelzést közöltek. A gazdaság idén 6,5 százalékkal eshet vissza.

Nagy pofon után gyors visszarendeződés

Egy erősen felívelő gazdasági ciklusban érte el Magyarországot a koronavírus-járvány, mind 2018-ban, mind a tavalyi évben közel 5 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Sőt a lendület még az első negyedévben is kitartott, hiszen szemben a nyugat-európai országokkal a magyar gazdaság nem omlott össze. A második negyedéveben ellenben az Európai Unió egyik legrosszabb GDP mutatóját produkálta Magyarország,13,6 százalékkal esett vissza a gazdaság.

Az Európai Bizottság jelentése hangsúlyozza: eltérően számos más országgal nálunk viszonylag enyhe korlátozások voltak, és ennek ellenére alacsony esetszámmal jutottunk túl a járvány első hullámán. Ugyanakkor a nyitott gazdaságunk és a nagy súllyal rendelkező ciklikus iparágak (mint például a járműgyártás és a turizmus) miatt súlyos gazdasági károkat okozott a koronavírus.

A korlátozások enyhítése után, illetve a globális értékláncok helyreállásával a nyár folyamán gyorsan erőre kapott a magyar gazdaság, amit jelzett többek között, hogy az ipari termelés csupán 2,1 százalékkal maradt el az éves bázistól. A kiskereskedelem esetében pedig még ennél is kisebb volt a visszaesés, az 1,2 százalékos gyengülést mutatott az egy évvel korábbi értékhez képest. Emellett a foglalkoztatás terén is javulás volt, hiszen éves összehasonlításban 0,4 százalékos visszaesést mértek augusztusban.

A legrosszabbkor jött a második hullám

A biztató folyamatokat azonban a járvány második hulláma megtörte, és a hangulatindexek, illetve a fogyasztói bizalom visszaesése is azt jelzi, hogy az érintettek újabb gazdasági visszaeséssel számolnak. Miután a tavasszal bevezetett bértámogatási programok kifutottak, és a kormány nem vezetett be újabb intézkedést, az EB azzal számol, hogy az ősz folyamán nagyobb leépítési hullám jöhet. Az év eddigi folyamatai, és a várakozások alapján a prognózis a magyar kormány és az MNB várakozásával összhangban lévő recessziót vár, szerintük 6,5 százalékkal eshet vissza 2020-ban a magyar gazdaság.

A gazdasági prognózis mind 2021-re, mind 2022-re komolyabb növekedéssel számol, a GDP változása kapcsán hasonló értékekre számítanak, mint a pénzügyminisztérium. Jövőre 4, egy évvel később pedig 4,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, ami azt jelenti, hogy 2022 második félévére dolgozhatjuk le a járvány okozta visszaesést. Az EB előrejelzése szerint ha az újabb korlátozásokat majd enyhítik, az a fogyasztásban biztosan visszaköszön és ez lehet az egyik motorja az újrainduló növekedésnek.

A Bizottság elemzése kiemeli, hogy a magyar kormány és a jegybank lépései is támogatják a beruházások élénkítését, így a bizonytalan helyzeten túljutva a kapacitások magasabb kihasználása is jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Arra is emlékeztetnek, hogy a magánberuházások és az építőipar komoly segítséget kapnak, egyrészt a különböző támogatások, másrészt az áfa átmeneti csökkentése révén.

Elüt a mostani kánontól, amit a forintról mondanak

Az anyag szerint a forint idei viszonylag jelentős gyengülése is hasznára válhat a magyar gazdaságnak, hiszen az exportunk versenyképessége ezáltal erősödött. Ugyanakkor a külkereskedelemben és a turizmus esetén is lassabb felfutásra kell készülni a szakértők szerint. Az idei évben a magyar folyófizetési mérleg is jelentős mínuszt mutat majd a prognózis szerint, ám az EB úgy látja, hogy ez csak átmeneti lesz.

A lefele mutató kockázatok között említik, hogy a vállalati szektor és a háztartások várakozásait nehéz felmérni, az az idei évben nagyon hektikusan változott. Emiatt viszont a beruházási és fogyasztási adatok is eltérhetnek az előzetes várakozásoktól. Gyorsabb növekedést hozhat ellenben, hogy az EB nem számolt az új uniós transzferek hatásával, így a működését jövőre megkezdő Helyreállítási alapból érkező összegekkel sem.

Az előrejelzés szerint az idei évben az uniós átlagnál sokkal magasabb, 3,4 százalékos lehet a magyar infláció. Ráadásul a pénzromlás üteme a következő években is hasonló mértékű lehet. Ebbe az irányba hat, hogy például a dohánytermékek adója progresszíven emelkedik jövőre. Emellett a szűkös munkaerőpiaci kapacitások is a drágulás irányába mutatnak. Az EB szerint jövőre 3,3 százalék, míg 2022-ben 3 százalékos lehet a magyar infláció.

Megborul a költségvetés, megugrik az adósság

Az EB prognózisa szerint az államháztartás helyzete jelentősen romlik a COVID-19 járvány okozta gazdasági válság miatt. Szerintük az államháztartási hiány 2020-ban várhatóan a GDP 8, százalékára emelkedik, ez megint összhangban van a pénzügyminisztérium 8-9 százalékos várakozásával.

A gazdasági visszaesés miatt számottevően csökkenek idén a közvetett adóbevételek, és a gazdasági helyzet romlása a társadalombiztosítási járulékokra is hatással van. Ráadásul a korábbi ígéreteinek megfelelően a kormány tovább csökkentette a vállalatok által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérték, amely az állami bevételek további visszaesését generálja.

A mérleg másik felén a járvány gazdasági hatásainak negatív hatása a magasabb költségvetési kiadásokban köszön vissza. Ezek közé tartozik a foglalkoztatás fenntartására fordított összegek, a megnövekedett egészségügyi kiadások, és a beruházásösztönző lépések is. Figyelemre méltó, hogy miközben a magyar kormány is kétszámjegyű százalékokról beszél, az EB szerint az ösztönzők és a fiskális intézkedések becsült nettó költségvetési hatása a GDP 3 százalékára rúg.

Az EB szerint a hiány a következő években számottevően csökken majd, ám így sem éri el a korábban kőbe vésettnek tekintett 3 százalékos szintet. Szerintük ugyanis jelentős módosítások nélkül a várható hiány a GDP 4,25 százalék lehet 2022-ben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrán visszavonulás, Moszkva a negyven fölöttieket is várja a hadseregbe – A háború 94. napja
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 17:39
Szeverodonyeckben az ukránok szerint komoly harcok folynak, Putyin nyugati államfőkkel tárgyalt.
Makro / Külgazdaság Hiperszonikus cirkálórakétával kelti a félelmet Oroszország
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 15:55
Ezer kilométeres távolságra is elért a Cirkon.
Makro / Külgazdaság Oroszok állítják: Limant teljes egészében elfoglalták
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 13:46
Újabb terület orosz kézen. 
Makro / Külgazdaság Megint úgy utazunk, mint a járvány előtt. Újratöltött a turizmus.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 11:40
Ha nem is olyan a világ, mint volt, de költéseinkben közelítünk. 
Makro / Külgazdaság Így trükközik Putyin, hogy enyhítse a szankciós károkat
Mester Nándor | 2022. május 28. 11:17
Itt a párhuzamos export. Főleg Kína lehet a segítség.
Makro / Külgazdaság K&H: 64 milliárdot fizettek be idén az ATM-ezők
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 10:00
Az automatás készpénzbefizetés nagyon népszerűvé vált az elmúlt évek során.
Makro / Külgazdaság Tömeges kirakatperre készülhet a Kreml, hogy igazolja az inváziót
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 09:20
Nürnberget emlegetik, és a nácitlanítást akarják alátámasztani.
Makro / Külgazdaság Még Zelenszkij is elismerte, hogy nagy baj van. Reggeli háborús összefoglaló.
Privátbankár.hu | 2022. május 28. 07:30
Az ukránok visszavonulásra kényszerülhetnek, Joe Biden komolyan megvádolta Putyint, Oroszország "teljes körű győzelmet tervez" egy hírügynökség szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG