TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Míg az Európai Bizottság korábbi idei prognózisa a magyar kormány előrejelzésénél rosszabb volt, ezúttal azzal összhangban álló előrejelzést közöltek. A gazdaság idén 6,5 százalékkal eshet vissza.

Nagy pofon után gyors visszarendeződés

Egy erősen felívelő gazdasági ciklusban érte el Magyarországot a koronavírus-járvány, mind 2018-ban, mind a tavalyi évben közel 5 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Sőt a lendület még az első negyedévben is kitartott, hiszen szemben a nyugat-európai országokkal a magyar gazdaság nem omlott össze. A második negyedéveben ellenben az Európai Unió egyik legrosszabb GDP mutatóját produkálta Magyarország,13,6 százalékkal esett vissza a gazdaság.

Az Európai Bizottság jelentése hangsúlyozza: eltérően számos más országgal nálunk viszonylag enyhe korlátozások voltak, és ennek ellenére alacsony esetszámmal jutottunk túl a járvány első hullámán. Ugyanakkor a nyitott gazdaságunk és a nagy súllyal rendelkező ciklikus iparágak (mint például a járműgyártás és a turizmus) miatt súlyos gazdasági károkat okozott a koronavírus.

A korlátozások enyhítése után, illetve a globális értékláncok helyreállásával a nyár folyamán gyorsan erőre kapott a magyar gazdaság, amit jelzett többek között, hogy az ipari termelés csupán 2,1 százalékkal maradt el az éves bázistól. A kiskereskedelem esetében pedig még ennél is kisebb volt a visszaesés, az 1,2 százalékos gyengülést mutatott az egy évvel korábbi értékhez képest. Emellett a foglalkoztatás terén is javulás volt, hiszen éves összehasonlításban 0,4 százalékos visszaesést mértek augusztusban.

A legrosszabbkor jött a második hullám

A biztató folyamatokat azonban a járvány második hulláma megtörte, és a hangulatindexek, illetve a fogyasztói bizalom visszaesése is azt jelzi, hogy az érintettek újabb gazdasági visszaeséssel számolnak. Miután a tavasszal bevezetett bértámogatási programok kifutottak, és a kormány nem vezetett be újabb intézkedést, az EB azzal számol, hogy az ősz folyamán nagyobb leépítési hullám jöhet. Az év eddigi folyamatai, és a várakozások alapján a prognózis a magyar kormány és az MNB várakozásával összhangban lévő recessziót vár, szerintük 6,5 százalékkal eshet vissza 2020-ban a magyar gazdaság.

A gazdasági prognózis mind 2021-re, mind 2022-re komolyabb növekedéssel számol, a GDP változása kapcsán hasonló értékekre számítanak, mint a pénzügyminisztérium. Jövőre 4, egy évvel később pedig 4,5 százalékkal bővülhet a magyar gazdaság, ami azt jelenti, hogy 2022 második félévére dolgozhatjuk le a járvány okozta visszaesést. Az EB előrejelzése szerint ha az újabb korlátozásokat majd enyhítik, az a fogyasztásban biztosan visszaköszön és ez lehet az egyik motorja az újrainduló növekedésnek.

A Bizottság elemzése kiemeli, hogy a magyar kormány és a jegybank lépései is támogatják a beruházások élénkítését, így a bizonytalan helyzeten túljutva a kapacitások magasabb kihasználása is jelentősen hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. Arra is emlékeztetnek, hogy a magánberuházások és az építőipar komoly segítséget kapnak, egyrészt a különböző támogatások, másrészt az áfa átmeneti csökkentése révén.

Elüt a mostani kánontól, amit a forintról mondanak

Az anyag szerint a forint idei viszonylag jelentős gyengülése is hasznára válhat a magyar gazdaságnak, hiszen az exportunk versenyképessége ezáltal erősödött. Ugyanakkor a külkereskedelemben és a turizmus esetén is lassabb felfutásra kell készülni a szakértők szerint. Az idei évben a magyar folyófizetési mérleg is jelentős mínuszt mutat majd a prognózis szerint, ám az EB úgy látja, hogy ez csak átmeneti lesz.

A lefele mutató kockázatok között említik, hogy a vállalati szektor és a háztartások várakozásait nehéz felmérni, az az idei évben nagyon hektikusan változott. Emiatt viszont a beruházási és fogyasztási adatok is eltérhetnek az előzetes várakozásoktól. Gyorsabb növekedést hozhat ellenben, hogy az EB nem számolt az új uniós transzferek hatásával, így a működését jövőre megkezdő Helyreállítási alapból érkező összegekkel sem.

Az előrejelzés szerint az idei évben az uniós átlagnál sokkal magasabb, 3,4 százalékos lehet a magyar infláció. Ráadásul a pénzromlás üteme a következő években is hasonló mértékű lehet. Ebbe az irányba hat, hogy például a dohánytermékek adója progresszíven emelkedik jövőre. Emellett a szűkös munkaerőpiaci kapacitások is a drágulás irányába mutatnak. Az EB szerint jövőre 3,3 százalék, míg 2022-ben 3 százalékos lehet a magyar infláció.

Megborul a költségvetés, megugrik az adósság

Az EB prognózisa szerint az államháztartás helyzete jelentősen romlik a COVID-19 járvány okozta gazdasági válság miatt. Szerintük az államháztartási hiány 2020-ban várhatóan a GDP 8, százalékára emelkedik, ez megint összhangban van a pénzügyminisztérium 8-9 százalékos várakozásával.

A gazdasági visszaesés miatt számottevően csökkenek idén a közvetett adóbevételek, és a gazdasági helyzet romlása a társadalombiztosítási járulékokra is hatással van. Ráadásul a korábbi ígéreteinek megfelelően a kormány tovább csökkentette a vállalatok által fizetendő szociális hozzájárulási adó mérték, amely az állami bevételek további visszaesését generálja.

A mérleg másik felén a járvány gazdasági hatásainak negatív hatása a magasabb költségvetési kiadásokban köszön vissza. Ezek közé tartozik a foglalkoztatás fenntartására fordított összegek, a megnövekedett egészségügyi kiadások, és a beruházásösztönző lépések is. Figyelemre méltó, hogy miközben a magyar kormány is kétszámjegyű százalékokról beszél, az EB szerint az ösztönzők és a fiskális intézkedések becsült nettó költségvetési hatása a GDP 3 százalékára rúg.

Az EB szerint a hiány a következő években számottevően csökken majd, ám így sem éri el a korábban kőbe vésettnek tekintett 3 százalékos szintet. Szerintük ugyanis jelentős módosítások nélkül a várható hiány a GDP 4,25 százalék lehet 2022-ben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél