Király Béla

Király Béla cikkei

Részvény / Deviza / Áru Trump cégében dollármilliárdok égtek el, de a hívek még kitartanak 
Király Béla | 2024. április 16. 05:42
Teljesen irreális várakozásokat támasztottak a befektetők Donald Trump három hete tőzsdére lépett cége kapcsán. Így valahol a józan ész diadalának tekinthető az a gigantikus veszteség, amit a befektetők elszenvedtek.
Részvény / Deviza / Áru Egekben az arany ára, fordul a kocka vagy most indul a buli? 
Király Béla | 2024. április 9. 05:42
Az elmúlt néhány hétben látványosan erősödött az arany ára és napról napra új történelmi csúcsokat látunk. Egyes elemzők szerint bármikor változhat a hangulat, de olyan véleménnyel is találkozhatunk, amely szerint a szárnyalás még csak ezután indul be igazán.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket 
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Vállalat Ebből még a koronavírus-járványnál is nagyobb gond lehet 
Király Béla | 2024. január 21. 05:44
A globális áruszállítást a Vörös-tengeren történt támadások mélyebben érintik a szakértők szerint, mint annak idején a koronavírus-járvány első szakasza. A logisztikai problémák pedig immár nálunk is jelentkeznek, hiszen emiatt például le kellett állítani időlegesen a Suzuki esztergomi gyárát.
Makro / Külgazdaság Fáj az oroszoknak, ami az olajjal történt, de nem fognak összeomlani 
Király Béla | 2024. január 17. 05:41
Az európai uniós országok többsége függetlenítette magát az orosz energiahordozóktól, emiatt Moszkva bevételei látványosan csökkentek. Ugyanakkor úgy tűnik képesek valamennyire adaptálni az olaj- és gáziparukat a kialakult körülményekhez.
Részvény / Deviza / Áru Őrült éven túl van az olaj, de legalább a 100 dolláros szint megnyugtató távolságba került 
Király Béla | 2023. december 28. 05:43
Az orosz olajra kivetett tavaly decemberi embargót követően a magyar propagandamédia földindulást jósolt, az árak azonban összességében nagyot estek 2023-ban. Igaz, év közben voltak komoly hullámok, de összességében a lélektaninak tartott 100 dolláros szinttől eltávolodott a Brent, és a szakértők 2024-ben sem számítanak arra, hogy tartósan sikerülne ezen szint fölé kerülnie.
Makro / Külgazdaság Putyin teljesen kiszipolyozza az orosz gazdaságot 
Király Béla | 2023. október 10. 05:47
Miközben az orosz hadsereg hosszú hónapok óta védekezésre állt át Ukrajnában, a háború így is elképesztő összegeket emészt fel. Ennek biztosítása egyre nehezebb feladat, és a kárát a lakosság mellett a vállalati szektor is megérzi.
Makro / Külgazdaság Nagyon olcsón adja Putyin a gázt, csak nem nekünk 
Király Béla | 2023. szeptember 14. 05:51
Az orosz gazdaság komoly problémákkal küzd, az állam bevételeinek jelentős részét adó földgáz európai uniós exportja brutálisan visszaesett. Kína lett az orosz gáz legnagyobb vevője, ezért viszont Putyinéknak fájóan magas kedvezményt kell kínálni.
Részvény / Deviza / Áru Javított a forint, nagyot ugrott Mészáros Lőrincék tőzsdei cége 
Király Béla | 2023. szeptember 4. 13:24
Általános optimizmus látható a piacokon: felfele mozdultak az európai indexek és a BUX is szépen emelkedik. A magyar tőzsdén a hétfői nap nyertese az Opus volt cikkünk írásáig, amely 8 százalékkal ugrott meg. A forint kisebb erősödést mutatott.
Részvény / Deviza / Áru Javított a forint, elültek a viharok? 
Király Béla | 2023. augusztus 4. 12:38
Az amerikai adósság leminősítése világszerte aggodalmat okozott a piacokon, de úgy tűnik, a befektetők már nincsenek pánik üzemmódban. Ez hatott a forintra is, amely minimálisan javítani tudott. Az OTP részvényei továbbra is nagyon jól teljesítenek.
Részvény / Deviza / Áru Hétvégi üzemmódban a piacok, kicsit gyengült a forint 
Király Béla | 2023. július 14. 13:39
Július második teljes hetének első négy napján komoly emelkedést láthattunk a nagy tőzsdéken éppen úgy, mint a magyar piacon. Pénteken sem illant el az optimizmus, ám úgy tűnik, kicsit megpihentek a befektetők. A forint 375 körül mozog az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Beadták az OTP-t, tovább gyengül a forint is 
Király Béla | 2023. július 10. 13:01
A nemzetközi piacokon visszafogott mozgást láthatunk a hét első kereskedési napján. A magyar tőzsde indexe is keveset mozdult, annak ellenére is, hogy az OTP egy százalékkal gyengült. A forint folytatta a lejtmenetet.
Makro / Külgazdaság 20 százalékos infláció, zuhanó vásárlóerő - rosszabbul élünk, mint egy éve? A hét videója 
Király Béla | 2023. július 7. 18:47
A vevők eltűntek a boltokból, zuhan a kiskereskedelmi forgalom. Ennek ellenére az infláció továbbra is vágtat. Mire számíthatunk a következő hónapokban, valóban csökkennek majd az árak, vagy statisztikai trükk miatt lesz szerényebb az infáció? Ezekre kérdésekre is kereste a választ a hét videójában Gáspár András és Király Béla.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, ki tudja hol áll meg? 
Király Béla | 2023. július 5. 12:51
Az amerikai tőzsdék ma újra nyitva lesznek, de sok jó nem várható. Több kedvezőtlen adat miatt lehet aggódni. A forint folytatja a gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Már megint a rossz híreknek örülnek, elfogyott a forint ereje 
Király Béla | 2023. június 30. 13:18
Az Egyesült Államokban a jegybank elnöke hűtötte le a kedélyeket, a nagy európai tőzsdéken viszont emelkedést láthatunk, amit a rossz kínai adatok generáltak. A magyar eszközök gyengültek, a forint 371 felett mozog az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen átvészelték a piacok az orosz puccsot 
Király Béla | 2023. június 26. 13:53
Ha csak a befektetési eszközök szemszögéből nézzük, akkor az oroszországi puccs nem hozott döntő fordulatot a tőzsdéken, a hétfői mozgásokra ugyanis csak korlátozott hatása van a döbbenetes eseményeknek.
Részvény / Deviza / Áru Tartja erejét a forint, megint felkapták a Teslát 
Király Béla | 2023. június 21. 12:50
Amerikában a hosszú hétvége után sem tudtak emelkedő pályára állni a tőzsdeindexek. Ennek ellenére a magyar tőzsde szerdán sem esett. A forint tartja az MNB kamatdöntését követő nyereségét.
Makro / Külgazdaság Óriási bajba kerülhetnek a magyarok, a gáz megint ránk ijesztett 
Király Béla | 2023. június 19. 05:51
Nem volt az elmúlt napokban olyan döbbenetes súlyú információ, ami indokolta volna a gáz árának berobbanását, az mégis óriási mértékben nőtt. Mindez rávilágított a piac sérülékenységére, és arra is, hogy ha eldőlnek a dominók, akkor a forint abba ismét beleremeghet.
Részvény / Deviza / Áru Nagy rohanás után jött egy kisebb pofon a tőzsdén 
Király Béla | 2023. június 13. 12:52
A magyar piac egyértelműen alulteljesítő, igaz a BUX az utóbbi kereskedési napokon túlszárnyalta az európai átlagot. Az indexet az OTP esése húzza leginkább vissza. A nemzetközi piacokon az amerikai jegybank döntésére várnak a befektetők.
Részvény / Deviza / Áru Bidenék alkujára vár mindenki 
Király Béla | 2023. május 22. 11:58
Meglehetősen visszafogott hangulatban indult a hét a tőzsdéken, miután a befektetők továbbra is várják az amerikai adósságplafon kapcsán a fejleményeket. A pénteki megugrás után az OTP hétfőn kissé korrigált.
Részvény / Deviza / Áru Meglepő fordulat a Teslától, lejtőre tették az OTP-t 
Király Béla | 2023. május 17. 12:11
Kivárás, enyhe pesszimizmus jellemzi szerdán a részvénypiacokat. A befektetők továbbra is aggódnak az amerikai adósságplafon körüli huzavona miatt. A forint és a magyar tőzsde is kisebb gyengülést mutat.
Makro / Külgazdaság Még jobban sarcol Putyin – csak jók valamire a szankciók  
Király Béla | 2023. május 11. 16:04
A visszaeső gáz- és olajértékesítés miatt az orosz állam adóbevételei is csökkentek. Emiatt Vlagyimir Putyin úgy döntött, hogy megemeli az olaj- és gázipari csoportokra kivetett illetékeket.
Részvény / Deviza / Áru Az ezüst még az aranynál is fényesebben csilloghat 
Király Béla | 2023. május 7. 05:47
A befektetéseknél soha nem lehet biztosra menni, a tuti tippnek látszó eszközök esetén is bármikor történhetnek váratlan fejlemények, amelyek miatt az árfolyamok kedvezőtlenül alakulnak. Az árupiacokon most az ezüst lett az új kedvenc, az idei évben már sokat emelkedett az árfolyama, és a szakértők szerint számos tényező mutat a további drágulás irányába.
Részvény / Deviza / Áru Most még jó áron lehet eurót váltani? 
Király Béla | 2023. április 24. 08:10
Minimális mértékben gyengült a magyar fizetőeszköz hétfőn reggel az euróval szemben. A devizapiacot az MNB következő kamatdöntő ülése alaposan megmozgathatja.
Részvény / Deviza / Áru Elon Musknak ez is sikerült: 12 milliárd dollárt bukott egy nap alatt 
Király Béla | 2023. április 22. 11:49
Finoman szólva sem alakult jól Elon Musk hete, előbb SpaceX Starship rakétája robbant fel, aztán a vártnál gyengébb számokat közölt a Tesla, miközben a legendás menedzser a Twittert egyre mélyebb gödörbe taszítja. Ezek együtt brutális vagyonvesztést okoztak a világ egyik leggazdagabb embere számára.
Részvény / Deviza / Áru Megint esik a forint, 10 ezer alatt az OTP 
Király Béla | 2023. április 21. 12:24
Kisebb gyengülést láthatunk a magyar eszközöknél, igaz, az európai piacokon is visszafogott hangulatban telt a péntek délelőtt. A forint ismét 378 felett van az euróval szemben.
Makro / Külgazdaság Megvan a szer az arab nyomás és az orosz zsarolás ellen? 
Király Béla | 2023. április 17. 19:41
A világ legfejlettebb országai között több olyan állam is van, amely viszonylag szegény energiahordozókban. Az utóbbi egy év energiakrízise pedig felgyorsította a változásokat. A hét legfejlettebb ipari ország (G7) energia-, klíma- és környezetvédelmi miniszterei vasárnap fontos döntéseket hoztak.
Makro / Külgazdaság Milliárdok Ukrajnának: tények és ferdítések a béketáborból 
Király Béla | 2023. április 15. 15:32
Orbán Viktor logikája alapján Magyarország finoman szólva sem békepárti, hiszen az EU-n keresztül Ukrajna, míg közvetlenül az agresszor Oroszország aktív finanszírozója is.
Részvény / Deviza / Áru Gyengül a forint, szárnyal a Bitcoin 
Király Béla | 2023. április 11. 11:59
A részvénypiacokon pozitív a hangulat, a magyar papírok is erősödéssel indították a hetet. A forint ugyanakkor kisebb mértékben gyengült az euróval szemben.
Makro / Külgazdaság Nem csak a magyaroknak fáj az olajár meglódulása 
Király Béla | 2023. április 10. 05:54
Az OPEC kvótacsökkentésének hatására erősen megugrott az olaj ára, ami számos ország számára jelenthet problémát. Az egyébként is magas inflációs környezetben nagyon rosszkor jön az energiaárak ismételt növekedése.
Vállalat Árcsökkentéssel terelik el a figyelmet az újabb botrányról? 
Király Béla | 2023. április 8. 17:22
Január óta ötödik alkalommal mérsékli árait a Tesla, miközben adatvédelmi botrány van kibontakozóban.
Makro / Külgazdaság Bár Matolcsy Györgynek lenne ilyen problémája! 
Király Béla | 2023. április 3. 19:19
Az euróövezetben látványosan csökkent az infláció, így az Európai Központi Bank (EKB) lassan válaszúthoz érkezik. Ugyanakkor az irányadó kamatot várhatóan még legalább egy alkalommal emelhetik. A várakozások szerint 3,5 százalékon tetőzhet a most 3 százalékos európai kamatláb.
Makro / Külgazdaság Putyin őrültsége az orosz gazdaságot teljesen kiszolgáltatta Kínának 
Király Béla | 2023. március 28. 05:41
Miközben a múlt heti orosz-kínai csúcstalálkozótól Moszkva sokat remélt, a két ország kapcsolata nem erősödött. Vlagyimir Putyin befuccsolt háborúja óriási erőforrásokat emészt fel, miközben a gáz- és olajbevételek visszaestek, Hszi Csin-ping pedig mindezt kegyetlenül ki is használja.
Makro / Külgazdaság Macron újabb feladatot pipált ki, de Szijjártó Péter is dörzsölheti a kezét 
Király Béla | 2023. március 23. 16:17
A francia parlament kedden nagy többséggel megszavazta a kormány nukleáris beruházási tervét, egy nappal azután, hogy a kormány épphogy túlélte a nyugdíjreform-tervezettel kapcsolatos bizalmatlansági szavazást.
Részvény / Deviza / Áru Rászámoltak a forintra, de talpra állt 
Király Béla | 2023. március 21. 12:39
Továbbra is a nemzetközi bankpánik mozgatja a piacokat, legyen szó a részvényárakról, a devizákról, vagy az árupiaci termékekről. Hétfőn nagyon megütötték a forintot, de kedden délelőtt már sokkal jobb lett a helyzet.
Makro / Külgazdaság A szankciók lassan, de biztosan szorítják sarokba az oroszokat 
Király Béla | 2023. március 20. 05:49
Az Oroszország elleni szankciók hatásai jó ideje vitatémát szolgáltatnak Magyarországon is. Az utóbbi időszakban napvilágot látott adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Moszkva számára óriási problémákat okoznak. Ugyanakkor az is tény, hogy ezek önmagukban nem fogják jobb belátásra bírni Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Zuhanó forint és globális pánik - visszaköszön 2008? 
Király Béla | 2023. március 16. 16:06
Aki március 15-én követte a gazdasági eseményeket, az megdöbbenéssel tapasztalhatta, hogy az egy nappal korábban még 390 alatt záró euróárfolyam 400 fölé ugrott, miközben a hírek a bankok megrendült helyzetét pedzegették. Újabb hitelválság van a láthatáron, vagy nem olyan tragikus a helyzet?
Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a baj az oroszoknál, a vésztartalékokhoz kellett nyúlni 
Király Béla | 2023. március 7. 16:53
A háború költségei hatalmas érvágást jelentenek az orosz gazdaság számára, Moszkvának egyre komolyabb finanszírozási problémái vannak. Hogy a zuhanó bevételek mellett fedezni tudják a háborút, bele kellett nyúlni a Nemzeti Vagyonalapba.
Vállalat Földbe állt a Tesla, pedig ígéretből nincs hiány 
Király Béla | 2023. március 3. 05:33
Csak arról nem beszélt Elon Musk a befektetőknek, amiről hallani szerettek volna. Így sokan megkérdőjelezték az ikonikus vezető legújabb ígéreteit.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a forint, fontos szintnél az OTP 
Király Béla | 2023. március 1. 12:21
Csendesebb kereskedéssel zárult a február, a márciusi első kereskedési nap viszont kedvezően alakulhat. Jó hír érkezett Kínából, és az európai BMI-adatok sem okoztak csalódást. A forint tovább erősödött köszönhetően annak, hogy az MNB továbbra is fenntartja a nagyon magas kamatszintet.
Makro / Külgazdaság Felfoghatatlan pénzeket termelnek az olajbárók, de kinek fáj, ha többet vesznek el tőlük? 
Király Béla | 2023. február 17. 05:54
A néhány éve még lesajnált olajvállalatok a tavalyi évben hatalmasat mentek, a megugró nyersanyagáraknak és az emelkedő finomítói árrésnek köszönhetően bődületes profitra tettek szert. Remekelt a magyar olajvállalat, a Mol is, kapott is egy súlyos extra adót a nyakába, más kérdés, hogy a magas profit miatt vélhetőleg a nyugati olajóriások is hasonló plusz terhek elé nézhetnek.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac 
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson 
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak? 
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP 
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek 
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Részvény / Deviza / Áru Egy napig tartott a lendület, gyorsan visszaesett a gáz ára 
Király Béla | 2023. február 1. 10:25
A keddi erősödést szerdán már vissza is adata a földgáz a holland tőzsdén. Az irányadó TTF jegyzése ismét 56 euró körülre süllyedt.
Makro / Külgazdaság A külföldi turisták pörgették fel a budapesti turizmust 
Király Béla | 2023. február 1. 09:02
2022 decemberében is látványosan erősödött a hazai turizmus, a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma megduplázódott. Igaz ez jórészt még mindig a járvány miatti korábbi korlátozások eredménye, így a növekedésben a bázishatások játszottak szerepet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG