TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tart az optimizmus a tőzsdéken, annak ellenére, hogy az amerikai választás kimenetele még bizonytalan. A BUX index csak alig emelkedik, az OTP süllyedése húzza vissza, a forint viszont nagyot erősödött, 360 alá süllyedt az euró ára. A nagy technológiai óriások lehetnek a szoros választás igazi nyertesei. Jót jelentett a Telekom, pesszimista viszont a Zwack. Három éves csúcsán a Bitcoin.

Ma is tart az optimizmus a nemzetközi tőzsdéken, az európai indexek egy százalék körüli emelkedést értek el. Az amerikai határidős mutatók még nagyobb optimizmus tükröznek, az S&P 500 futures 1,8, a Nasdaq 100 futures 2,7 százalékos pluszban van. A lengyel tőzsde indexe 2,1 százalékkal ugrik, eközben a hazai BUX index csak 0,3 százalékkal megy fel.

A BUX-ot főleg az OTP 0,4 százalékos csökkenése húzza vissza, a Mol is csak 0,1, százalékkal emelkedik. A Richter 1,3 , a Magyar Telekom 0,4 százalékkal van feljebb. Holnap reggel jelent a Mol, az OTP és a Richter egyaránt. (A Telekom-jelentésre a cikk végén visszatérünk.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint viszont nagyot erősödött ma is, már pár fillérrel 360 alatt van az euró ára, ami 2,6 forintos csökkenés. Valamivel kisebb mértékben erősödik a lengyel zloty és a cseh korona is. A dollár erőteljesen gyengül, az euró/dollár az 1,18-as szintet ostromolja. Ez jó hatással volt a nemesfémekre, az arany 1,2 , az ezüst 2,9 százalékkal drágul. Az olaj szerény mínuszban van.

Joe Biden hajszálnyira a győzelemtől?

Az amerikai elnökválasztás során Joe Biden nyerésre áll, de Donald Trump elnök pártja számos államban jogi lépéseket kezdeményezett az újraszámlálás vagy az új választás érdekében. Ez elvileg nem jó a tőzsdéknek. Várhatóan a szenátus is a konzervatívok kezében marad, ami csökkenti egy nagyobb gazdaságélénkítő csomag eshetőségét. Ez is rossz hír, de jelenleg hidegen hagyja befektetőket.

Az eddigi tendenciák alapján azonban a legutoljára számolt szavazatok tipikusan levélszavazatok voltak, amelyeknek a többsége Bidennek kedvezett. Ha fennmarad ez a tendencia, akkor jó eséllyel lehet új elnöke az Egyesült Államoknak - írta az Erste Befektetési Zrt.

Kövesse az amerikai elnökválasztás alakulását oldalunkon! További cikkeink »»»

Jegybankok napja van

Ma az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed is ülést tart, ahol szó lehet az amerikai gazdaság kilátásairól és a várható élénkítő lépésekről. Konkrétumokat valószínűleg most nem lépnek meg, ezzel megvárják az amerikai i választás kimenetelét.

Facebook (Pixabay.com) Facebook (Pixabay.com)

A Bank of England a várakozásoknál sokkal jobban, 150 milliárd fontra emelte értékpapír-vásárlási programjának keretösszegét. Egyúttal olyan prognózist tett közzé, amely gazdasági visszaeséssel számol a szigetországban az év negyedik negyedévében.

Aranybánya lehet az aranybánya

Közben jönnek a gyorsjelentések is. Jelent ma az egyik legnagyobb aranytermelő, a Barrick Gold, amely nemrég azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Warren Buffet cége is bevásárolt belőle. A szektor az emelkedő arany árból sokat profitálhat a közeljövőben. A Lufthansa ismét masszív veszteségeket szenvedett el a harmadik negyedévben a válság miatt, de valamivel alacsonyabbat a második negyedévhez képest. A részvény a tőzsdén három százalékkal esik.

Jeff Bezos zsebpénze, Elon Musk villámlátogatása

Az Amazon főnöke, Jeff Bezos túladott részvényeinek egy részén, több mint hárommilliárd dollár értékben. Elon Musk Tesla-vezér pedig váratlan látogatásra érkezett a Berlin melletti Grünheide városába, ahol a következő “gigafactory” felépítését tervezik. A látogatás oka egyelőre ismeretlen.

Az építkezés azonban időről időre szalagcímekről gondoskodik a német sajtóban, leggyakrabban környezetvédelmi kérdések vannak napirenden. Nemrég pedig egy kifizetetlen vízszámla miatt zárták el a vizet az építési területen.

A Big Tech a választás nyertese?

A Big Tech éppen most nyerte meg az amerikai elnökválasztást – írja a Financial Times.

Attól, hogy ilyen szoros az elnökválasztás kimenetele, és a képviselőház, valamint a szenátus különböző pártok kezében marad, sokkal nehezebbé válik az internetes, technológiai óriások megregulázása. Nehezebbé válhat elfogadni azokat a törvényeket, amelyekre a politikusok egy része törekszik, és amelyek szigorúbb játékszabályokat vagy az óriási holdingok feldarabolását irányozzák elő.

Ez az Amazon, Google és Facebook hármas számára egészen biztosan jó. Emiatt is lehetett, hogy az hogy a Facebook tegnap nyolc százalékkal ugrott meg, az Amazon hat százalékkal lőtt ki, míg az Alphabet (Google) egy százalékkal ment fel. (De az utóbbi már korábban, gyorsjelentése után is sokat drágult.) A cégek feldarabolásának terveiről itt írtunk korábban.

Vagy a Facebook a nyerő?

Egy másik cikkben sikernek értékelik azt is, ahogyan a Facebook és Twitter kezelték az elnökválasztást, a hamis hírekkel és félrevezető információkkal kapcsolatos eljárásokat. Például ahogy megjelölték Donald Trump elnök bejegyzéseit a Twitteren. De a demokraták egyik vezetőjének megnyilatkozásai mellé is került hasonló címke. Egyenesen a Facebook-ot nevezik a választás nagy nyertesének.

Ábra: Donald Trump egyes vitatott üzenetei a Twitter.com figyelmeztetéseivel ellátva Ábra: Donald Trump egyes vitatott üzenetei a Twitter.com figyelmeztetéseivel ellátva

Borús kilátások a Zwacknál

A Zwack is közzétette jelentését, eszerint adóktól megtisztított árbevétele 11,5, adózás előtti eredménye 3,4 százalékkal csökkent az első félévében. (A cég üzleti éve április elsején kezdődik.) A kilátások azonban már nem olyan jók a szöveges értékelés szerint.

A cégnél az első negyedév árbevételét számottevően befolyásolta, hogy a gasztronómia két hónapig zárva volt. A nyári időszakban ilyen korlátozások nem voltak, így a forgalom is visszatért a megszokott szintre, t enyhe árbevétel-növekedést értek el. A járvány első hullámában tapasztalt, illetve a második hullám alatt prognosztizálható fogyasztás-csökkenése azonban szignifikáns hatással van a társaság 2020/2021-es üzleti éve jövedelmezősségére. A bázisban elért éves eredményhez képest a menedzsment jelentős, a második hullám nagyságától függően 50-80 százalék körüli profitcsökkenéssel számol.

Minden sárga vagy piros, semmi sem zöld

Koronavírus-fronton nincsenek jó hírek, új rekord született Németországban, 19 990 fertőzéssel, meghalt újabb 118 személy – írta az N-Tv.de. Magyarországon több mint 5000 koronavírusos van már kórházban, és 84 újabb halottat jelentettek. “Kiszabadult a kontroll alól a járvány” – mondta interjúnkban Dr. László Imre polgármester, ex-kórházigazgató.

Olaszországban új, három fokozatú korlátozásokat vezettek be, piros, narancs és sárga színűre festve az ország térképét. Zöldre egyik területet sem festették, mivel a vírus mindenütt jelen van.

Kellemes meglepetés a Telekomtól

A Magyar Telekom minden soron jobb eredményt tett közzé ez Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az árbevétel több mint egymilliárd forinttal meghaladta a várakozásokat, ami minden soron látszott, hiszen az operatív eredmény is közel ennyivel lett magasabb a vártnál. Ugyanakkor a nettó profit nagyot, majdnem 60 százalékkal emelkedett 18,6 milliárd forintra, ami a kisebb pénzügyi költségeknek köszönhető  (kisebb devizaveszteségek, alacsonyabb átértékelések). Óvatosan bánnánk a nettó eredménnyel, de az üzemi teljesítményre nézve enyhe öröm tölt el bennünket, ami a részvény árfolyamában is tükröződik ma reggel teszik hozzá.

Idei legjobb jelentésén van túl a Telekom a KBC Equitas szerint.

A várakozásokat meghaladó negyedéves számokat tett közzé a Magyar Telekom, ráadásul éves szinten a nettó profit kimondottan sokat nőtt, és közel négy éves csúcsra emelkedett. Az első kilenc hónap így már jóval kedvezőbben áll. Az éves előrejelzést pedig megerősítette a vezetés. Mivel az árfolyam az utóbbi napokban jól szerepelt, ezért a jelentésre már nem biztos hogy látványos piaci reakciót láthatunk teszik hozzá.

Duplázott a bitcoin az idén

Az év egyik legjobb befektetésének a bitcoin bizonyult, már 14 400 dollár felett jár, közel három éve, 2018 január óta nem látott szinten. Ez pont duplája a 2019 végi 7200 dolláros árnak. Megugrott az ether is, 400 dollárra, miután az Ethereum 2.0 rendszerrel kapcsolatos fejlesztést jelentettek be.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Friss
hírlevél