TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A múlt héten azért hozta létre a kormány a javaslattételi bizottságot, mert 2021 elejétől átalakítják az egészségügyi struktúrát. Dr. László Imre volt kórházigazgató, Újbuda polgármestere szerint súlyos hiba épp a járvány drámaian romló szakaszában olyan információt belengetni, amely sokak egzisztenciális jövőjét veszélyezteti. Azt sem tartja kizártnak, hogy ezzel az augusztusban 352 millió forintért elkészített egészségügyi reformcsomagot valósítja meg a kormány.

Januártól nemcsak az új egészségügyi szolgálati jogviszony dübörög majd élesben, hanem komoly egészségügyi struktúra-átalakítás is kezdetét veszi – írja a Népszava. Információik szerint az új egészségügyi rendszer mintegy 40 „csúcsvezetőjét” keresi Pintér Sándor belügyminiszter, akiket a nemrég bejelentett bizottság tagjai - Oberfrank Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Titkárság köztestületi igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, az országos kórházfőparancsnok helyettese, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja és Müller Cecília országos tiszti főorvos – castingoltatnak. A bizottságba Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is meghívást kapott, de nem fogadta el a felkérést.  

Dr. László Imre szerint elképzelhető, hogy a kormány belefogott a titkosított egészségügyi reformba. Fotó: Média1 Dr. László Imre szerint elképzelhető, hogy a kormány belefogott a titkosított egészségügyi reformba. Fotó: Média1

„Évek óta mondjuk, hogy az egészségügyi ellátás jelenlegi rendszere nem felel meg a követelményeknek, gazdaságtalanul és nem megfelelő hatékonysággal, rossz szervezeti struktúrában működik. Tehát szükség van módosításokra. DE! Amikor hozzányúlunk valamihez, és meg akarjuk változtatni, több mindenre oda kell figyelni. Például alapvető követelmény az, hogy azt a szervezetet, amit át akarok alakítani, stabilizálom előtte”

– mondta lapunk megkeresésére Dr. László Imre, aki szerint a járvány olyan stádiumba érkezett, amikor halljuk, tapasztaljuk, hogy már idősebb háziorvosokat, pszichiátereket, szemészeti szakorvosokat, fogorvosokat vonnak be a Covid-ellátásba. Ebből logikusan következik, hogy feltehetően nincs minden renden, azaz alapvető gondokkal küszködik az ellátórendszer.

„Egy ilyen helyzetet azzal súlyosbítani, hogy kiderül egy küszöbön álló gyökeres átszervezés, miközben a különböző kórházak és rendelőintézetek vezetésirányításában is megfeszítetten dolgoznak a járvány miatt, az egyenlő ezeknek az embereknek az elbizonytalanításával. Azt hiszem, ki kell mondjam: ez a dilettantizmussal egyenlő” – jelenti ki a Demokratikus Koalíció politikusa.

A Népszava szerint a kinevezendő új „csúcskórház-igazgatók” tervezett tömeges válogatása kapcsolódik a jogállási törvényhez, mivel annak életbelépése után a kialakuló új struktúrában ők lennének az egyes területek egészségügyi ellátásáért felelős vezetők. Hozzájuk tartozna a régió többi kórháza, rendelőintézete, alapellátója is. Egyes források szerint ők kormánytisztviselői státuszban dolgoznának és várhatóan már január előtt hivatalba lépnek, mivel a terv szerint ők kötnék meg a jogállási törvényben előírt új munkaszerződéseket az állami szolgálatban maradó dolgozókkal.

„Elképzelhető, hogy ezek a sürgős fokozatra kapcsolt egészségügyi rendszerben történő változtatások a Boston Colsulting Group által kidolgozott egészségügyi reform elemei, amit a kormány tíz évre titkosított. Mondhatjuk azt is, nem akarták idegesíteni az egészségügyi dolgozókat vele, de ezzel hergelni is lehet az embereket” – véli az ex-kórházigazgató.

Innentől kezdve ugyanis jönnek a találgatások, feltételezések, amelyek a legképtelenebb helyzeteket is valósnak tudják beállítani, tehát akkor már egyszerűbb lett volna transzparensen közölni a lakossággal az elemzést, ahogy Szlovákia ezt meg is tette.

Dr. László Imre szerint nagyon súlyos hiba, hogy miközben hihetetlen erőfeszítésekkel dolgozik az egészségügy és az emberek életéért küzd, olyan információval kínálják meg, ami az egzisztenciális létbizonytalanságukat tovább növeli.

„Nem elég, hogy a béremelést rosszul csomagolták be - hiszen hiába finom a tölteléke, mert van benne béremelés meg hálapénz elleni küzdelem -, de olyan dolgokkal szórták meg, ami miatt ehetetlenné vált”

– mondja a politikus, aki nem tartja kizártnak, hogy az eddig forrongó orvosok egy részének sajnos elhalkul majd a hangja, hiszen 40 csúcsvezetői pozícióról van szó, ami megélhetést biztosít. Bár nehéz lehet úgy igent mondani, hogy semmi információ nincs az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosításairól, tehát látatlanban kell elfogadni egy megbizatást, aminek számos bizonytalan eleme van.

A negyven kiemelt intézmény a megyei kórházak, és a főváros nagyobb intézményei lesznek, amelyek korábban is megyei besorolásúak voltak, vagy olyan országos vezetői intézmények, mint például az Amerikai úti Idegsebészeti Intézet.

„De mi van azokkal a szakrendelőkkel, amelyek jelen pillanatban az önkormányzat hatáskörébe tartoznak? Mi van a feldobott labdával, ami az alapellátásra, a háziorvosokra vonatkozik? Mindent állami irányítás alá akarnak besöpörni?” – teszi fel a kérdést Dr. László Imre.

Egyelőre az is tisztázatlan, hogy mi lesz a sorsuk a most is regnáló, határozott időre kinevezett főigazgatóknak az új struktúrában. Eddig a megüresedő vezetői posztokat meghirdették, a pályázatot bíráló bizottság értékelte, melynek tagjai közt ott ültek a szakmai érdekképviseleti szervezetek, így a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a működtető Állami Egészségügyi Ellátóközpont, a szaktárca és az orvosi kamara képviselői. Jelenleg is vannak futó pályázatok, úgy tudni, hogy ezeket – eredményhirdetés helyett – érvénytelenítik.

Dr. László Imre szerint már nem is csodálkozunk, hogy a javaslattételi bizottságba be sem került Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, viszont a katonaságtól igen.

„Az egészségügy lassan már olyan, mint a futball. Mindenki foglalkozik vele, s meg van róla győződve, tudja, hová kell rúgni a 11-est.”

A tegnap esti szigorításokkal kapcsolatban kifejtette, hogy nemcsak az a baj, hogy napi 100-hoz közelítenek a halálozási számok, s a fertőzöttségi adatok, a kórházban kezelt és gépre kapcsolt betegek száma is minden eddiginél magasabb.

Hanem az, hogy jelen pillanatban az elvégzett tesztvizsgálatok 27,28 százaléka pozitív.

Mindez azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által deklarált 5 százalékos arányt messze túlléptük, aminek két következménye van: mivel jóval 5 százalék felett van a napi pozitív esetek aránya, teljességgel kiszabadult a kontroll alól a járvány. A másik, hogy a tesztek negyede pozitív, és a tesztvizsgálatok a betegségek tüneteit felmutató emberekre irányulnak, tehát már nincs szűrő jellege a teszteléseknek. Azaz nem tudjuk kiszűrni azokat, akik tünetmentesen fertőzőek és az utcán járnak-kelnek.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a várható tetőzés időpontja, azt mondja: lehetetlen megjósolni már. Pár hete még november végét mondták a szakemberek, ám a Washingtoni Egyetem csapata, amely matematikai modellek segítségével próbálja megjósolni a járvány lefutását, mást állít.

„Ha nem változtat Magyarország a járványvédekezés eddigi módszerein, akkor decemberre-januárra akár napi 500-550 fő is meghalhat egyetlen nap alatt majd.”

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél