Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A múlt héten azért hozta létre a kormány a javaslattételi bizottságot, mert 2021 elejétől átalakítják az egészségügyi struktúrát. Dr. László Imre volt kórházigazgató, Újbuda polgármestere szerint súlyos hiba épp a járvány drámaian romló szakaszában olyan információt belengetni, amely sokak egzisztenciális jövőjét veszélyezteti. Azt sem tartja kizártnak, hogy ezzel az augusztusban 352 millió forintért elkészített egészségügyi reformcsomagot valósítja meg a kormány.

Januártól nemcsak az új egészségügyi szolgálati jogviszony dübörög majd élesben, hanem komoly egészségügyi struktúra-átalakítás is kezdetét veszi – írja a Népszava. Információik szerint az új egészségügyi rendszer mintegy 40 „csúcsvezetőjét” keresi Pintér Sándor belügyminiszter, akiket a nemrég bejelentett bizottság tagjai - Oberfrank Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Titkárság köztestületi igazgatója, Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott, az országos kórházfőparancsnok helyettese, Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Karának dékánja és Müller Cecília országos tiszti főorvos – castingoltatnak. A bizottságba Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke is meghívást kapott, de nem fogadta el a felkérést.  

Dr. László Imre szerint elképzelhető, hogy a kormány belefogott a titkosított egészségügyi reformba. Fotó: Média1Dr. László Imre szerint elképzelhető, hogy a kormány belefogott a titkosított egészségügyi reformba. Fotó: Média1

„Évek óta mondjuk, hogy az egészségügyi ellátás jelenlegi rendszere nem felel meg a követelményeknek, gazdaságtalanul és nem megfelelő hatékonysággal, rossz szervezeti struktúrában működik. Tehát szükség van módosításokra. DE! Amikor hozzányúlunk valamihez, és meg akarjuk változtatni, több mindenre oda kell figyelni. Például alapvető követelmény az, hogy azt a szervezetet, amit át akarok alakítani, stabilizálom előtte”

– mondta lapunk megkeresésére Dr. László Imre, aki szerint a járvány olyan stádiumba érkezett, amikor halljuk, tapasztaljuk, hogy már idősebb háziorvosokat, pszichiátereket, szemészeti szakorvosokat, fogorvosokat vonnak be a Covid-ellátásba. Ebből logikusan következik, hogy feltehetően nincs minden renden, azaz alapvető gondokkal küszködik az ellátórendszer.

„Egy ilyen helyzetet azzal súlyosbítani, hogy kiderül egy küszöbön álló gyökeres átszervezés, miközben a különböző kórházak és rendelőintézetek vezetésirányításában is megfeszítetten dolgoznak a járvány miatt, az egyenlő ezeknek az embereknek az elbizonytalanításával. Azt hiszem, ki kell mondjam: ez a dilettantizmussal egyenlő” – jelenti ki a Demokratikus Koalíció politikusa.

A Népszava szerint a kinevezendő új „csúcskórház-igazgatók” tervezett tömeges válogatása kapcsolódik a jogállási törvényhez, mivel annak életbelépése után a kialakuló új struktúrában ők lennének az egyes területek egészségügyi ellátásáért felelős vezetők. Hozzájuk tartozna a régió többi kórháza, rendelőintézete, alapellátója is. Egyes források szerint ők kormánytisztviselői státuszban dolgoznának és várhatóan már január előtt hivatalba lépnek, mivel a terv szerint ők kötnék meg a jogállási törvényben előírt új munkaszerződéseket az állami szolgálatban maradó dolgozókkal.

„Elképzelhető, hogy ezek a sürgős fokozatra kapcsolt egészségügyi rendszerben történő változtatások a Boston Colsulting Group által kidolgozott egészségügyi reform elemei, amit a kormány tíz évre titkosított. Mondhatjuk azt is, nem akarták idegesíteni az egészségügyi dolgozókat vele, de ezzel hergelni is lehet az embereket” – véli az ex-kórházigazgató.

Innentől kezdve ugyanis jönnek a találgatások, feltételezések, amelyek a legképtelenebb helyzeteket is valósnak tudják beállítani, tehát akkor már egyszerűbb lett volna transzparensen közölni a lakossággal az elemzést, ahogy Szlovákia ezt meg is tette.

Dr. László Imre szerint nagyon súlyos hiba, hogy miközben hihetetlen erőfeszítésekkel dolgozik az egészségügy és az emberek életéért küzd, olyan információval kínálják meg, ami az egzisztenciális létbizonytalanságukat tovább növeli.

„Nem elég, hogy a béremelést rosszul csomagolták be - hiszen hiába finom a tölteléke, mert van benne béremelés meg hálapénz elleni küzdelem -, de olyan dolgokkal szórták meg, ami miatt ehetetlenné vált”

– mondja a politikus, aki nem tartja kizártnak, hogy az eddig forrongó orvosok egy részének sajnos elhalkul majd a hangja, hiszen 40 csúcsvezetői pozícióról van szó, ami megélhetést biztosít. Bár nehéz lehet úgy igent mondani, hogy semmi információ nincs az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosításairól, tehát látatlanban kell elfogadni egy megbizatást, aminek számos bizonytalan eleme van.

A negyven kiemelt intézmény a megyei kórházak, és a főváros nagyobb intézményei lesznek, amelyek korábban is megyei besorolásúak voltak, vagy olyan országos vezetői intézmények, mint például az Amerikai úti Idegsebészeti Intézet.

„De mi van azokkal a szakrendelőkkel, amelyek jelen pillanatban az önkormányzat hatáskörébe tartoznak? Mi van a feldobott labdával, ami az alapellátásra, a háziorvosokra vonatkozik? Mindent állami irányítás alá akarnak besöpörni?” – teszi fel a kérdést Dr. László Imre.

Egyelőre az is tisztázatlan, hogy mi lesz a sorsuk a most is regnáló, határozott időre kinevezett főigazgatóknak az új struktúrában. Eddig a megüresedő vezetői posztokat meghirdették, a pályázatot bíráló bizottság értékelte, melynek tagjai közt ott ültek a szakmai érdekképviseleti szervezetek, így a Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete, a működtető Állami Egészségügyi Ellátóközpont, a szaktárca és az orvosi kamara képviselői. Jelenleg is vannak futó pályázatok, úgy tudni, hogy ezeket – eredményhirdetés helyett – érvénytelenítik.

Dr. László Imre szerint már nem is csodálkozunk, hogy a javaslattételi bizottságba be sem került Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, viszont a katonaságtól igen.

„Az egészségügy lassan már olyan, mint a futball. Mindenki foglalkozik vele, s meg van róla győződve, tudja, hová kell rúgni a 11-est.”

A tegnap esti szigorításokkal kapcsolatban kifejtette, hogy nemcsak az a baj, hogy napi 100-hoz közelítenek a halálozási számok, s a fertőzöttségi adatok, a kórházban kezelt és gépre kapcsolt betegek száma is minden eddiginél magasabb.

Hanem az, hogy jelen pillanatban az elvégzett tesztvizsgálatok 27,28 százaléka pozitív.

Mindez azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által deklarált 5 százalékos arányt messze túlléptük, aminek két következménye van: mivel jóval 5 százalék felett van a napi pozitív esetek aránya, teljességgel kiszabadult a kontroll alól a járvány. A másik, hogy a tesztek negyede pozitív, és a tesztvizsgálatok a betegségek tüneteit felmutató emberekre irányulnak, tehát már nincs szűrő jellege a teszteléseknek. Azaz nem tudjuk kiszűrni azokat, akik tünetmentesen fertőzőek és az utcán járnak-kelnek.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a várható tetőzés időpontja, azt mondja: lehetetlen megjósolni már. Pár hete még november végét mondták a szakemberek, ám a Washingtoni Egyetem csapata, amely matematikai modellek segítségével próbálja megjósolni a járvány lefutását, mást állít.

„Ha nem változtat Magyarország a járványvédekezés eddigi módszerein, akkor decemberre-januárra akár napi 500-550 fő is meghalhat egyetlen nap alatt majd.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A regisztráltak kétharmadát már beoltották itthon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 16. 17:35
Eddig 4 millió 219 ezer ember regisztrált az oltásra, kétharmaduk (66 százalék) már meg is kapta az oltást - közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.
Makro / Külgazdaság Kína a célkeresztben – ma kulcsfontosságú tárgyalás zajlik a Fehér Házban
Káncz Csaba | 2021. április 16. 15:07
A japán erők egyre kevésbé tudják féken tartani a kínai parti őrség nyomását a vitatott szigetcsoport körül. Washington az utóbbi napokban nyomást gyakorolt Tokióra, hogy a két vezető ma fogadjon el közös közleményt Tajvanra vonatkozóan. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Becsületesen átsörözte az év első három hónapját a magyar
MTI | 2021. április 16. 09:34
Persze otthon, hiszen a vendéglátóegységek zárva voltak a koronavírus miatt. Így, bár a bolti kiszerelésű sörök forgalma megnőtt, azt kiegyensúlyozta a hordósok forgalmának megszűnése. Összességében minimális sörforgalom-növekedést regisztráltak így az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat nőtt a kínai gazdaság az első negyedévben
MTI | 2021. április 16. 07:25
A kínai gazdaság 18,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány belföldi megfékezését követően az ország gazdasága gyorsuló ütemben állt helyre a tavalyi első negyedévben regisztrált visszaesésből - derült ki a kínai statisztikai hivatal pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Itt a rendelet: a vendégeknek nem kell majd maszkot viselni a teraszokon
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 07:12
A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg a rendelet a nyitás következő szakaszának főbb szabályairól.   
Makro / Külgazdaság Mire kiengedik az idősotthonok lakóit, újra kell oltani őket
Kormos Olga | 2021. április 16. 05:34
Kisebb-nagyobb megszakításokkal több, mint egy éve zárultak be az idősotthonok kapui, ahol a nyári nyitást leszámítva kis túlzással élve, se ki-se be nem lehet jutni. Vajon, hogy bírják a hosszú bezártságot mentálisan a bentlakók, főleg most, hogy érthetetlen módon a rossz járványügyi adatok ellenére sok helyen nyitás történik?
Makro / Külgazdaság Sorra dőlnek be a nagy kínai hitelek Afrikában
Káncz Csaba | 2021. április 15. 18:49
Több afrikai ország is átütemezést kér kínai projektjeinek adósságára. Az afrikai projektek komoly hasonlóságokat mutatnak a túlárazott és tucatnyi sebből vérző Budapest-Belgrád vasútvonal beruházással.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Emelik a hiánycélt - egyetért a költségvetési tanács
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 15. 17:37
A Költségvetési Tanács egyetért a 2021-es hiánycél emelésével, mivel a járvány harmadik hulláma szükségessé teszi a korábban tervezettnél nagyobb mértékű költségvetési támogatást az egészségügy és a gazdaság számára.
Makro / Külgazdaság Újabb pofonokat kapott az AstraZeneca – felkészül a Johnson&Johnson
Wéber Balázs | 2021. április 15. 16:47
A brit-svéd gyógyszergyártó vakcinája iránti bizalmat a korábbi felfüggesztések már megingatták, a legújabb hírek pedig akár teljesen romba dönthetik. Dánia tegnap teljes egészében törölte az AstraZenecát az oltási programjából, az EU pedig nem hosszabbítaná meg szerződését a céggel, mint ahogy a Johnson&Johnsonnal sem. Magyarország továbbra is teljes körűen használja az AstraZenecát, a Johnson&Johnson (Janssen) vakcinát viszont egyelőre jegeli.   
Makro / Külgazdaság Kormányinfó: 4 millió oltott után lesz jelentősége a védettségi igazolványoknak
Székely Sarolta | 2021. április 15. 12:06
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 
Friss
hírlevél
depositphotos