Kormos Olga cikkei

 

Vállalat Koronavírus-teszt: egy magáncég már kiszállt
Kormos Olga | 2020. szeptember 18. 09:53
Nemsokára csak 19 500 forintért végezhetnek koronavírus-teszteket a magán egészségügyi cégek. Kérdés, hogy melyikük fog ezek után ilyen feltétellel energiát tenni a kiemelt fontosságú lakossági tesztelésbe. Itt az első fecske, amely az intézkedésnek köszönhetően bedobta a törölközőt.
Makro / Külgazdaság Ha már most lélegeztetőgép kapacitás szűkében vagyunk, mi lesz később?
Kormos Olga | 2020. szeptember 17. 10:41
A lélegeztetőgépek országában a Korányi és a Dél-Pesti Centrum Kórházban még jóval a második hullám tetőzése előtt az a hír járja, hogy a lélegeztető kapacitások beteltek.
Makro / Külgazdaság Nem csak az állami iskoláknak állja a kormány a hőmérőket
Kormos Olga | 2020. szeptember 16. 16:44
Október 1-jétől kötelező lesz az iskolába lépés előtt lázat mérni. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése jóval kisebb költségigénnyel jár, mint a lélegeztetőgépek megrendelése, de azért megnéztük, mégis mekkora összeg lehet ez.
Makro / Külgazdaság Tovább izmosodó kórházi várólistákkal nő a járványgörbe
Kormos Olga | 2020. szeptember 14. 17:25
Jelenleg viszonylag kevesen vannak kórházban súlyos koronavírus-fertőzés miatt, köszönhetően annak, hogy a második hullám egyelőre a fiatalokat érinti. De szakértők szerint a fertőzés pár hét csúszással ismét elérheti az idősebb korosztályt, ezért megnéztük, hogy a meredeken felfelé ívelő járványgörbe árnyékában mekkora várólistákkal indulunk neki a második hullámnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor akarja megszabni a koronavírus magántesztek árát
Kormos Olga | 2020. szeptember 11. 16:00
Az egészségügyi magánszolgáltatók ledermedtek Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentésétől, miszerint a koronavírus-tesztek árait hatósági árasítani kell. Egyelőre tájékozódnak a témában. 
Makro / Külgazdaság Talán ezt a vírustagadók is elhiszik: így néz ki a koronavírussal fertőzött tüdő
Kormos Olga | 2020. szeptember 9. 17:19
A Semmelweis Egyetem Országos Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a COVID-19 megbetegedés szövődményeire.
Makro / Külgazdaság A külföldi bérvadászokra nem vonatkozik a határzár
Kormos Olga | 2020. szeptember 8. 17:43
Bár az átlag magyar állampolgárnak vagy költséges PCR vizsgálatot kell végeztetnie, vagy 14 napra karanténba vonulnia, ha idegen országból jön haza, a külföldi bérvadászoknak nem kell ilyesmivel törődniük, szabadon jöhetnek-mehetnek egy módosító rendelkezésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság 900 százalékkal nőtt a koronavírus-álhírek száma
Kormos Olga | 2020. szeptember 6. 14:34
A második hullám árnyékában körülnéztünk, hogy melyek a legelképesztőbb álhírek és pletykák, amelyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban szárnyra keltek.
Makro / Külgazdaság Már ennyi PCR-tesztet végeztek el a mentősök március óta
Kormos Olga | 2020. szeptember 3. 18:12
Az első hullámot követő viszonylag nyugodt nyár után jelentős esetszámmal köszöntött be a második hullám. A lapunknak nyilatkozó Győrfi Pál szerint az Országos Mentőszolgálat jól bírja a megnövekedett munkát, pedig már a 80 ezret közelíti az elvégzett PCR-koronatesztek száma. 
Makro / Külgazdaság Budapesti kerékpársávok: jut is, marad is
Kormos Olga | 2020. szeptember 2. 19:24
A tegnapi tanévkezdés után egy nappal a kora délelőtti órákban a Budapesti Közlekedési Központ és a Főváros szervezésében újságírók kerekeztek végig a sokat kritizált, módosítások és átalakítások előtti kerékpársávokon.
Makro / Külgazdaság Miért a fiatalokat érinti inkább a második hullám?
Kormos Olga | 2020. szeptember 1. 15:06
Már most látható, hogy a második hullám magasabb fertőzöttséget hoz hazánkban is, s most úgy tűnik, a vírus egyelőre megkíméli az időseket, inkább a fiatalok körében terjed. Vajon nálunk is már a D614G, a mutálódott koronavírus fertőz?
Makro / Külgazdaság Új tanév: nagyon észnél kell lenniük a szülőknek
Kormos Olga | 2020. augusztus 30. 13:18
Bár a tanítás szeptember 1-jén hagyományos módon indul, a kormány arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy valódi felelősséggel engedjék iskolába gyermekeiket. A pedagógusokat szintén óriási körültekintésre kérik. A spanyol iskolákban mindeközben elrendelték, hogy már 6 éves kortól kötelező maszkot hordaniuk a gyerekeknek.
Makro / Külgazdaság "Védelem nélkül tárjuk ki az iskolák kapuit" - interjú Nagy Erzsébettel, a PDSZ tagjával
Kormos Olga | 2020. augusztus 27. 16:01
Már csak pár nap, és itt van szeptember 1., indul az iskola. A tavaszi koronavírus-járvány és annak következményei miatt elmondható, hogy soha ennyi dilemmával és bizonytalansággal nem vágtak bele a tanévbe pedagógusok és gyerekek. Fejesugrás a mélyvízbe.
Makro / Külgazdaság "A COVID-19 egy humbug" - állítják a vírustagadók
Kormos Olga | 2020. augusztus 25. 16:09
Új trend van kibontakozóban, amely a második hullám előszobájában biztosan nem járul hozzá a járvány leküzdéséhez. Állítólag sehol a világon nem volt még olyan vírus-szkeptikus konferencia, mint augusztus 21-én Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Júliusban sem sikerült letornázni a kórházi adósságokat
Kormos Olga | 2020. augusztus 19. 15:34
Július végén 1,8 milliárd forinttal többel, 37 milliárddal tartoztak az egészségügyi intézmények, mint egy hónappal korábban – derül ki a Magyar Államkincstár ma közzétett adataiból. Adósságuk továbbra is szinte kizárólag a szállítóikkal és a szolgáltatóikkal szemben áll fenn.
Makro / Külgazdaság Kész az egészségügy átalakítási terve - de mikor lép életbe?
Kormos Olga | 2020. augusztus 17. 17:35
Információink szerint időben elkészült a Pintér Sándor által felkért Boston Consulting Group átfogó egészségügyi reformcsomagja, amely jelenleg a Belügyminisztériumnál várakozik. Kérdés, mikor osztják meg a nyilvánossággal?
Makro / Külgazdaság Rendkívüli tanév elé néznek az iskolák
Kormos Olga | 2020. augusztus 16. 15:38
A koronavírus által átrendezett speciális tanév után a szeptember 1-jén kezdődő iskolai tanév megannyi kihívással néz szembe. Önmagában egyetlen egy probléma sem kicsi, hát még együtt. Összeszedtük, melyek ezek.
Makro / Külgazdaság Kit tartanak vissza a balatoni algák?
Kormos Olga | 2020. július 30. 16:33
Június végén jelentette be a kormány, hogy lesz Balaton-átúszás, s most már az időjárás sem szabhat határt neki. Szombaton 7-12 óráig lehet átúszni a tavat Révfülöp és Balatonboglár között. Kérdés, hány embert fog visszatartani a koronavírus-fertőzésveszély, a nevezési díj emelkedése, s a balatoni algákról szóló hírek.
Makro / Külgazdaság Szűnjön meg a paraszolvencia? - erről is kérdezték az egészségügyiseket
Kormos Olga | 2020. július 29. 19:05
A Belügyminisztérium megbízásából 352 millió forintért már készül az egészségügy átfogó reformtervezete a Boston Consulting Groupnál. Az augusztus 7-re ígért átalakító program összeállításához magyar egészségügyi dolgozóknak kérdőívet küldtek azzal a céllal, hogy a véleményüket beépítsék a tervezetbe. Mi a szakdolgozóknak feltett kérdésekből szemezgettünk
Makro / Külgazdaság Négytagú családnak akár 240 ezer forint is lehet a nyaralás utáni PCR-teszt
Kormos Olga | 2020. július 28. 06:07
Augusztus 1. után akár 120 000 forintba is kerülhet egy négytagú család PCR-tesztje, ha veszélyeztetett országban nyaralt. Ahol pedig nagyon szigorúak a hatóságok, mert két darab negatív eredményt kérnek, ott ennek a dupláját is ki kell fizetniük. Egyszóval a koronavírus-járvány utáni nyár már nem csak a felhőtlen nyaralásról szól. 
Makro / Külgazdaság Nem csak az egyetemre jelentkezők száma, de a ponthatárok is csökkentek
Kormos Olga | 2020. július 24. 14:26
Tegnap kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat, de azzal, hogy csak 91 460 diák jelentkezett idén egyetemre vagy főiskolára, és a ponthatárok is a legtöbb helyen alacsonyabbak lettek, egy 19 éves negatív trend dőlt meg. Ennek okát egyes szakértők már most tudják, mások még találgatják.
Makro / Külgazdaság FRISSÍTVE! A borsodi nagyvállalatok még mindig nem tesztelnek tömegesen
Kormos Olga | 2020. július 23. 16:13
Mivel az utóbbi napokban legjelentősebben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nőtt a fertőzés mértéke (jelenleg 121 fő), és Hadházi Ákos Facebook-posztjában azt jelezte, hogy ezért a cégek elkezdtek tesztelni, kiváncsiak voltunk, hogy a megyében működő nagyvállalatok valóban alávetik-e PCR-teszteknek a dolgozóikat, vagy sem?
Makro / Külgazdaság Egészségügyi szakértő: a készülő egészségügyi reformcsomagot kellene megkonzultáltatni!
Kormos Olga | 2020. július 21. 18:24
Az egészségügyi dolgozóknak kiküldött kérdőívek nem igazi kérdőívek, sokkal inkább legitim nyilatkozatok, melyek előrevetítik, hogy a most készülő egészségügyi reformtervezet miről fog szólni – mondta lapunknak Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.
Makro / Külgazdaság Idősotthonok: már a hétvégi kiruccanás után is tesztet kérnek
Kormos Olga | 2020. július 18. 16:07
Ismét új szabályok léptek életbe az idősotthonokban. Az országos tisztifőorvos június 19-én feloldotta a látogatási és kijárási tilalmat, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ új eljárásrendje úgy módosította az idősotthonok életét, hogy azok a lakók, akik hétvégére, vagy hosszabb "szabadságra" utaznának rokonaikhoz vagy saját lakásukba, csak akkor térhetnek vissza az intézménybe, ha negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel. 
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Wáberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Wáberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk-IN Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Ismét furcsa változások a kórházi várólistákban
Kormos Olga | 2020. július 14. 18:29
Érdekes változás tapasztalható a kórházi várólistáknál. Míg a műtéti beavatkozásra várakozók száma drasztikusan nőtt, addig a tervezett, valamint a tényleges várakozási idő sok helyen a felére csökkent.
Makro / Külgazdaság "A rengeteg munka felőrli azokat, akik tenni akarnak" - lemondott Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke
Kormos Olga | 2020. július 14. 15:04
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszerveztének elnöke július 15-tel lemondott posztjáról. Június végén még arról beszélt egy interjúban, hogy a diákok harmada még hátrányosabb helyzetbe került a digitális oktatás során, a járványt megelőzően. 
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
Személyes pénzügyek Kunetz Zsombor: a beteg megint nem a jogalkotóval fog konfrontálódni
Kormos Olga | 2020. július 8. 15:34
Az egészségügyi szakértő Facebook-posztjában arról ír, hogy a július 1-jei társadalombiztosítási járulékkal kapcsolatos szigorítások időzítése nem ideális az első és a második hullám között.
Makro / Külgazdaság Sok vagy kevés az egészségügy új 50 milliárdos csomagja?
Kormos Olga | 2020. július 7. 14:57
A kormány többször hangoztatta, hogy az évi 60-70 milliárd forintos kórházi adósság nem az alulfinanszírozottság, hanem a rossz struktúra miatt termelődik újra. Ezért jó hír, hogy most mégis 50 milliárd forintot szán egészségügyre a járványügyi készültség érdekében elkülönített büdzséből. Kérdés, hogy ez mire lesz elég?  
Makro / Külgazdaság A járvány után nálunk a legrosszabb a levegő Európában
Kormos Olga | 2020. július 6. 18:29
Budapest az egyetlen város Európában, ahol már most meghaladja a nitrogén-dioxid-szint a korlátozások előtti időszakét – erre jutott az Európai Környezetvédelmi Ügynökség.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság További szigorítás vár a TB-járulék bliccelőkre
Kormos Olga | 2020. július 2. 17:29
Tovább szigorítják a társadalombiztosítási járulékot nem fizetők életét. Aki bármilyen okból nem fizette az illetéket, és ennek összege több, mint féléves hátralék, annak a szükséges kórházi kezelést ki kell fizetnie. Legalábbis erre lehet következtetni a legfrissebb Magyar Közlönyből.
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy ősszel ismét lesz országos koronavírus-felmérés
Kormos Olga | 2020. július 1. 11:22
Stílusosan, épp a magyar egészségügy ünnepén, a Semmelweis-napon közölték a májusban lezajlott országos reprezentatív szűrés, a H-UNCOVER teljes feldolgozásának mutatóit.  
Makro / Külgazdaság Éhségsztrájkra készülnek a szociális dolgozók holnap
Kormos Olga | 2020. július 1. 10:18
Miközben ma zárva lesznek a rendelők és patikák, mert pihenőnapjukat töltik az egészségügyi dolgozók, akik közül többen figyelik a netbank csipogását a járvány utáni jutalom miatt, addig a szociális szféra képviselői, akiket szintén megilletett volna az elismerés, éhségsztrájkra készülnek.
Makro / Külgazdaság A többezres Balaton-átúszás nem veszélyes, csak a zenés, táncos rendezvények
Kormos Olga | 2020. június 29. 13:08
Pénteken jelentették be, hogy augusztus 1-jén mégis megrendezik a Balaton-átúszást. Az össznépi úszórendezvény minden évben többezer embert vonz a magyar tenger partjára - viszont az úszás napján is érvényben lesz még a minden 500 főnél nagyobb rendezvényt tiltó rendelet. Szóval mi lesz most?
Makro / Külgazdaság Béremelés helyett még a tanároknak kellett a zsebükbe nyúlniuk
Kormos Olga | 2020. június 26. 15:16
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: az egészségügy és az oktatásügy felkészülve „várja” a második hullámot. Vajon a pedagógusok is így érzik ezt? Szűcs Tamást, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökét kérdeztük.
Makro / Külgazdaság "Számos meglepetést tartogathat a második hullám" - interjú Dr. Svéd Tamással, a Magyar Orvosi Kamara titkárával
Kormos Olga | 2020. június 24. 06:07
A múlt hét csütörtöki Kormányinfón elhangzott, hogy a koronavírus-járvány ősszel várható második hullámára tökéletesen fel van készülve a magyar egészségügy. De vajon ők is így érzik? Dr. Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara titkára válaszolt kérdésünkre.
Makro / Külgazdaság Így kényszerítette térdre a világot a koronavírus
Kormos Olga | 2020. június 22. 21:01
Mikor tavaly decemberben jött a hír Kínából, hogy terjed egyfajta fertőzés, melyet a koronavírus új válfaja okoz, nem gondoltuk volna, hogy tavasszal már Európa küzd a megállíthatatlannak tűnő járvánnyal.
Makro / Külgazdaság Kinyíltak az idősotthonok ajtajai!
Kormos Olga | 2020. június 19. 11:21
A március 8-án meghozott szociális intézményekre vonatkozó korlátozások enyhítéseit ma megfejelték azzal, hogy az országos tisztifőorvos feloldotta a kijárási tilalmat az idősotthonokban.
Közérdekű Újraindulás: még nem dübörög az egészségügy
Kormos Olga | 2020. június 15. 16:19
Június 15-től időkorlátozás nélkül újraindította az egészségügyet Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, péntektől pedig már a kórházi látogatási tilalmat is feloldották. De ez az egészségügy még nem a régi. Legalábbis az általunk meglátogatott három intézménynél járva ezt szűrtük le. Beletelik egy időbe, mire minden visszaáll a régi kerékvágásba.
Makro / Külgazdaság Lesz-e drágulás a járvány miatt a magán egészségügyi klinikákon?
Kormos Olga | 2020. június 12. 06:03
Nemcsak a közegészségügynek volt övön alul mért ütés a koronavírus-járvány, de a magánszférát sem érintette jól a bevételek kiesése. A járvány utáni helyzetről tettünk fel körkérdést magán egészségügyi szolgáltatóknak, mindenekelőtt azt, hogy kell-e árat emelniük az újraindulás után?
Makro / Külgazdaság Friss kórházi várólista: van, ahol kilencszer több a várakozási idő, mint a járvány előtt
Kormos Olga | 2020. június 10. 06:07
Ennyit kell malmozni a kitűzött műtétig, miközben a koronavírus-járvány miatt az orvosi beavatkozásra várók száma a felére csökkent. Hogy tudja bepótolni az ismét egyre duzzadó igényt a közegészségügy, miközben az ágykapacitások sem álltak vissza még teljes egészében?
Makro / Külgazdaság Bilincs lesz az iskolákban, kamerák nem
Kormos Olga | 2020. június 3. 17:16
Az eredeti elképzeléssel ellentétben még sem szerelnek fel kamerákat az iskolákban. "Csak" iskolaőröket vezényelnek – első körben – 500 iskolába, melyek harmada szakiskola. Az iskolai erőszak megszüntetésére és megelőzésére összeállított törvényjavaslat már a parlament előtt. 
Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság HELP! - mondják az orvostechnikai cégek
Kormos Olga | 2020. május 21. 06:07
Ha ebben a speciális helyzetben nem tudják az orvostechnikai vállalkozások megtartani a szakképzett munkaerőt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) szerint az egészségügyi intézmények járvány utáni eszközellátása, illetve a kórházi adósságok újratermelődésének elkerülése csak a kormánnyal közösen tud megvalósulni. A túléléshez elengedhetetlen az állami szerepvállalás - nyilatkozta lapunknak Tóth Zsolt főtitkár.
hírlevél