Kormos Olga

Kormos Olga cikkei

Nemzetközi A világ 30 legveszélyesebb repülőtere 
Kormos Olga | 2024. május 20. 14:07
Rábukkantunk a világ 174 legveszélyesebb repülőterének listájára, de csak arra vállalkozunk, hogy az első harmincat bemutassuk. Jön a nyár, a szabadságok ideje, szóval nem árt tisztába kerülnünk ezekkel.
Nemzetközi Leáldozóban a japán maffiának: újfajta bűnözők szorítják ki a jakuzákat 
Kormos Olga | 2024. május 13. 18:51
Az úgynevezett tokuryū egyre inkább kiszorítja a Japán legendás maffiahálózatát jelentő jakuzákat. 
Tudomány-technika A világ szeme ismét a Boeingen: vajon el tud-e startolni űrszondája május 6-án? 
Kormos Olga | 2024. május 4. 18:03
Ha minden jól megy, 2024. május 6-án a NASA űrhajósait, Butch Wilmore-t és Suni Williams-t a Boeing Starliner űrszondájával kilövik az űrbe. A Kennedy Űrközpontból induló utolsó, döntő jelentőségű Starliner-kísérlet az új űrszondát teszteli, és körülbelül egy hétre repíti a Nemzetközi Űrállomásra a kétfős legénységet.
Szubjektív A város, ahonnan végzetes útjára indult a Titanic 
Kormos Olga | 2024. május 4. 05:44
Harsogóan zöld természet, ahol a "Trónok harcát" forgatták, protestáns angol unionisták és katolikus ír nacionalisták mai napig tartó vetélkedése, sok-sok eső, a Titanic szülőhelye, valamint kultikus, többszáz éves kocsmakultúra – és még ennél is több Észak-Írország, benne a fővárossal, Belfasttal, ahová legutóbb eljutott a Világjáró. 
Nemzetközi Húsz éve még ünnepeltük, ma már nem? 
Kormos Olga | 2024. május 1. 09:34
2004. május 1-jén országszerte európai uniós tagságváró eseményekkel vártuk a csatlakozást, húsz év után azonban nem lesz központi ünnepség. Húsz idézettel emlékezünk meg a jubileum kapcsán és mutatunk rá, hogyan változnak a dolgok... Érdekes visszaolvasni az évekkel ezelőtti mondatokat.
Nemzetközi Tartson velünk egy képzeletbeli kézműves sörtúrára Tokióban!  
Kormos Olga | 2024. április 27. 18:31
Ha valakit megérintett az HBO most futó sorozata, a Tokyo Vice, akkor talán szívesen olvas arról is, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Japánban is kézműves sörforradalom zajlik. Tartson velünk egy képzeletbeli sörtúrán Tokióban!  Aki persze teheti, tegye meg élőben.
Turizmus Egzotikus utazások alulnézetből: az elefántturizmus gyakran jár kegyetlenséggel  
Kormos Olga | 2024. április 20. 17:43
Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív is az idegenekkel. Érzelmi traumáktól szenved a régóta tartó, kereskedelmi jellegű emberi érintkezés miatt.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára 
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Nemzetközi Beindíthatja-e a dominóelvet a szerbek halálbüntetési javaslata? 
Kormos Olga | 2024. április 8. 18:51
Az egyetlen európai ország, ahol még alkalmazható a halálbüntetés és kivégzéseket hajtanak végre, Fehéroroszország. Magyarországon Lázár János építési és közlekedési miniszter emlegette utoljára februárban a halálbüntetést, miszerint a bicskei pedofil igazgató ügyénél még ez is felmerülhetne opcióként.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA  
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
Nemzetközi Terjedésnek indult a lepra az Egyesült Államokban 
Kormos Olga | 2024. március 23. 17:44
Az Egyesült Államokban a lepra már több mint egy évszázada, hogy meghonosodott a déli területeken. Ennek oka az, hogy az emberek kapcsolatba kerültek a tatukkal. Ám a mostani, a délkeleti régióban, különösen Floridában kitört járványokat még nem hozták összefüggésbe az állatokkal.
Makro / Külgazdaság Március végén már kapható lesz az első vény nélküli fogamzásgátló - Amerikában 
Kormos Olga | 2024. március 17. 17:34
Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság 2023-ban jóváhagyta az első vény nélkül kapható fogamzásgátló tablettát, az Opill-t, 2024 március végén pedig már a polcokon is megtalálják az érintettek. Tudta, hogy Magyarországon is van már vény nélküli fogamzásgátló.
Nemzetközi Putyin most is nyerni fog - de mi történik majd a halála után?  
Kormos Olga | 2024. március 17. 05:44
Vlagyimir Putyinnal, Oroszország vezetőjével kapcsolatban két dolog biztos. Az első, hogy a péntektől vasárnapig zajló elnökválasztáson nyerni fog, a második, hogy ő sem halhatatlan. Egy napon meg fog halni, és valószínűleg a hivatalában, hiszen kicsi az esély, hogy önként nyugdíjba vonuljon. Bár nem tudjuk, mikor jön el ez a nap, újraválasztásának napjaiban érdemes elgondolkodni azon a hatalmi harcon, amely a Putyin távozását követő napon kezdődik.
Szubjektív Bajorország: út a mennybe vagy a pokolba 
Kormos Olga | 2024. február 17. 05:47
Lassan hozzászokik az ember, hogy siralmas hóhelyzetben indul neki síelni az Alpokban bízva. Most még a hegycsúcsok is okoztak némi csalódást, ezért ma már nem árt, ha olyan helyre utazunk, ahol a síelésen kívül mást is lehet csinálni vészhelyzet esetén. Ilyen a németországi Garmisch-Partenkirchen és a tőle egyórás autóútra lévő München, ahol a Világjáró kis betekintést nyerhetett Bajorországba.
Makro / Külgazdaság Nem gondolná, hogyan függ össze a Valentin-nap a drogcsempészettel 
Kormos Olga | 2024. február 14. 15:02
Február 14. Valentin-nap – ez az Európába is átszivárgott amerikai ünnep, amely ötvözi a romantikát a biznisszel. Az egyik legnagyobb üzlet Amerikában ugyanis a Valentin-napi rózsák értékesítése, amely mögött hihetetlen, de nem más, mint a drogcsempészet áll.
Makro / Külgazdaság Van, amiben az ukránok is megosztottak  
Kormos Olga | 2024. február 2. 15:01
Az ukránok közel két éve háborúznak, és a 2022. február 24-i orosz invázió óta több mint 6,3 millió ukrán menekült el az országból, és 3,7 millióan kényszerültek Ukrajnán belül elhagyni a lakóhelyüket. De mit gondolnak az ottmaradt hétköznapi emberek a jelenről?
Makro / Külgazdaság Így fehérítik ki Sztálin terrorját az új orosz tankönyvek  
Kormos Olga | 2024. január 28. 17:55
Vissza a Szovjetunióba! Ez zajlik az orosz középiskolákban. Úgy tűnik, Putyin háborúskodásának ez is egy következménye. Pedig a történelem utólagos elferdítése generációk tudatát határozhatja meg.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban 
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Tudomány-technika Rendkívül izgalmas űrmisszióknak nézünk elébe az idén 
Kormos Olga | 2024. január 7. 05:53
A 2023-as év sem volt unalmas az űrmissziók szempontjából, de 2024 még izgalmasabb évnek ígérkezik az űrkutatásban.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától? 
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Turizmus Tudta, hogy a szomszédunkban lesz az európai Yellowstone park?  
Kormos Olga | 2023. november 26. 17:44
Romániának óriási ambíciói vannak, hogy egy hatalmas új vadonrezervátumot hozzon létre Európa szélén, és már nagy lépéseket tett a megvalósítás érdekében.
Szubjektív Alsó-Ausztria: fogaskerekűvel a világ tetejére 
Kormos Olga | 2023. november 25. 05:42
Se közel, se távol nincs Alsó-Ausztria, tehát épp megfelelő választás, ha egy hosszú hétvégét szeretnénk eltölteni egy olyan helyen, ahol minden esztétikus, rendezett és végtelenül nyugtató. Ezúttal ebben a régióban kalandozott a Világjáró.
Tudomány-technika Mégse mondjunk le az időutazásról? Egy asztrofizikus elmagyarázza, miért 
Kormos Olga | 2023. november 19. 05:51
Valószínűleg mindenki álmodozott már időutazásról, hiszen évszázadok óta rabul ejti az emberek képzeletét, mi lenne, ha Julius Ceasar-ral, John Fitzerald Kennedyvel vagy akár Margaret Thatcher-rel ihatna egy kávét. A sci-fi mögött meghúzódó tudomány rávilágít arra, hogy nem szabad örökre letennünk róla.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei 
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Szubjektív A zöld ötven árnyalata 
Kormos Olga | 2023. október 14. 05:52
Míg itthon még tombolt az indiánnyár, a Világjáró legújabb állomása, Wales igazi brit idővel, zuhogó esővel és egyre zordabb szélviharral várt minket. Nem csoda, hogy örültünk, amikor a pilóta letette a durván ingatag repülőt. Pedig ez még csak az Ágnesre keresztelt orkán kezdete volt, amikor még bíztunk abban, hogy talán összefutunk majd Ryan Reynolds-szal.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?  
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Ismét várják a Te is legyél Pénzügyi Junior Klasszis versenyre a diákcsapatokat 
Kormos Olga | 2023. szeptember 20. 17:08
Idén már hetedszer indult el a Klasszis Média Lapcsoport pénzügyi versenye. A most ősszel elstartolt megmérettetést immár negyedszer rendezik meg a technikumok és szakképző iskolák tanulói számára. Tavasszal pedig ismét a gimnáziumok kerülnek majd sorra.
Tudomány-technika Itt az újabb sorscsapás a tigrisszúnyog és az ázsiai lódarázs után? 
Kormos Olga | 2023. szeptember 17. 06:18
Az egyik legrettegettebb kártevő, a tűzhangya célba vette Európát. Most, hogy Olaszországban felfedezték a világ egyik legfélelmetesebb faját, a kutatók gyorsan akarnak intézkedni. Kérdés, mennyire sikerülhet.
Makro / Külgazdaság Károly király lepipálta édesanyját, II. Erzsébetet 
Kormos Olga | 2023. szeptember 7. 20:03
Károly király több napot dolgozott, és több eseményen vett részt uralkodása első évében, mint édesanyja, amikor brit uralkodóként trónra lépett. A király több mint 550 kötelezettségnek tett eleget tavaly óta, míg II. Erzsébet valamivel több mint 400 találkozót vállalt el uralkodása első évében.
Vállalat "Egy ország brandépítése más, mint egy autómárka népszerűsítése"– interjú Biró Lászlóval, a Mediator reklámügynökség ügyvezetőjével 
Kormos Olga | 2023. augusztus 10. 13:39
Miért találkozunk egyre több érzelmes reklámsztorival, lehet-e mérni az évek óta folyó országimázs kampány hatását, milyen hatása lehet a reklámszakmára a mesterséges intelligenciának? Ezekről és még sok minden másról is kérdeztük az egyik legnagyobb hazai reklámcég vezetőjét.
Szubjektív Korfu, ami még hőviharban is nagy élmény  
Kormos Olga | 2023. augusztus 5. 05:31
A röpke másfél órás repülőút után már a korfui reptér betonján arcba vágott minket az évszázad hőhulláma, ami kemény egy hétig velünk is maradt. És akkor még nem tudtuk, hogy Rodosz után itt is erdőtűz pusztít majd, amire egy jókedvű esti séta alkalmával döbbentünk rá, ahogy az éjszakai fények között felsejlett a narancssárgán izzó hegyoldal. A Világjáró Korfura látogatott el.
Makro / Külgazdaság Friss kutatás: a liberálisabb cégvezetők hagyták maguk mögött Oroszországot 
Kormos Olga | 2023. július 16. 05:47
Mióta kirobbant az orosz-ukrán incidens, inkább a konzervatív cégvezetők döntöttek úgy, hogy nem vonulnak ki Oroszországból. 
Makro / Külgazdaság Nem Putyin az első: Oroszországban legendás az árvagyerek-módszer 
Kormos Olga | 2023. július 13. 05:49
Amióta Oroszország 2022 februárjában teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen, becslések szerint katonáik 16 ezer ukrán gyermeket vittek erőszakkal Oroszországba. Azóta több mint 300 gyerek tért haza, de nem világos, hogy mi történt az ottmaradottakkal.
Tudomány-technika Az első ország, ahol pszichedelikus szereket írhatnak fel az orvosok 
Kormos Olga | 2023. július 9. 10:54
Megvan az első ország a világon, ahol ecstasy-t és hallucinogén gombát írhatnak fel az orvosok mentális problémákra. Sokan gondolják, hogy elhamarkodott az intézkedés, mert a korábban tiltott kábítószerek így könnyen hozzáférhetővé válnak.
Makro / Külgazdaság Úgysem találná ki, hogy kik állnak az illegális szervkereskedelem mögött 
Kormos Olga | 2023. július 2. 05:49
A pár hete tragikusan elhunyt motokrossz versenyző, Szvoboda Bence öt ember életét mentette meg azzal, hogy családja hozzájárult szervei beültetéséhez. De sajnos sokszor nem ilyen felemelő történet áll egy-egy szervtranszplantáció mögött, főleg, ha kitekintünk a világba.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe 
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság India kihajította az evolúciót az iskolai tankönyvekből 
Kormos Olga | 2023. június 3. 17:21
Az indiai szakértők értetlenül állnak azelőtt, hogy az evolúciót és a periódusos rendszert már nem fogják tanítani a 16 éven aluli gyerekeknek az új tanévtől.
Makro / Külgazdaság Hoppá, az altatás szexuális hallucinációkat okozhat 
Kormos Olga | 2023. május 29. 18:18
Egy eddig ismeretlen kutatás azt vizsgálta, hogy egyeseknél az altatás vagy érzéstelenítés tévesen szexuális emléktöredékeket okozhat, ami hosszú távon pszichés traumákhoz is vezethet.   
Szubjektív Koppenhága, a legmediterránabb északi főváros 
Kormos Olga | 2023. május 20. 05:49
A sztori, hogy amikor elutazunk Skandinávia egyik hűvösen tartózkodónak gondolt fővárosába, és a várakozásaink totális ellentétével találkozunk. Az elmúlt hétvégén, amikor Magyarországra armageddonszerű özönvíz zúdult, célpontunk ragyogó idővel, a vízparton fürtökben (nap)fürdőző és tömegesen kerékpározó emberekkel várt minket. Egy hely, mely egész egyszerűen jól működik. A Világjáró mostani állomása: Koppenhága.
Tudomány-technika Ha nem is vérhold, de részleges holdfogyatkozás lesz péntek éjjel  
Kormos Olga | 2023. május 5. 15:27
2023. május 5-én világszerte részleges holdfogyatkozásnak lehetnek szemtanúi az emberek, amikor a Nap és a Hold közé kerül a Föld, s árnyékának egy része a Holdra vetül.
Makro / Külgazdaság Károly király koronázásánál már csak a magánvagyona érdekesebb 
Kormos Olga | 2023. április 22. 15:29
A május 6-án megkoronázandó III. Károly királynak először mérték fel a magánvagyonát, amit 1,8 milliárd fontra becsülnek.
Tudomány-technika Visszatérhet a Földre az ősmamut, de dodó is itt totyoghat újra 
Kormos Olga | 2023. április 16. 18:40
Durván hangzik, hogy egyszer még újra ősmamutok járhatnak a Földön, de nem is olyan kicsi ennek az esélye, mint gondolnánk. Pár éve egy olyan mamutprojekt zajlik, amivel nem csak ez valósulhat meg, de az állatok kihalását is meg lehetne előzni.
Makro / Külgazdaság A Dalai láma beazonosította egy spirtuális vezető reinkarnációját - de vajon ő újjászületik-e?  
Kormos Olga | 2023. április 2. 17:43
A Dalai láma beazonosította Mongólia új spirituális vezetőjét, de ki lesz a saját utódja? Nem lesz egyszerű a kiválasztás, az biztos.
Makro / Külgazdaság Megvan, melyik állat robbantotta be a Covid-19-et? 
Kormos Olga | 2023. március 17. 08:58
Nemrégiben a vuhani piacról származó genetikai mintákat töltöttek fel egy nemzetközi adatbázisba, majd sürgősen eltávolították, miután a tudósok rákérdeztek Kínánál. Az új adatok arra mutatnak rá, hogy a pandémia eredetét nem a denevérek okozták.
Makro / Külgazdaság Ez állhat az iráni diáklányok rejtélyes rosszullétei mögött? 
Kormos Olga | 2023. március 15. 11:40
A tudósok egy olyan rejtélyes betegség vagy jelenség transzparens kivizsgálását követelik, amely több ezer iráni iskoláslányt érint.
Makro / Külgazdaság Politikai színház: lezajlott az első Covid-eredetet vizsgáló meghallgatás 
Kormos Olga | 2023. március 12. 16:08
Az amerikai republikánus képviselők olyan szemtanúkkal kezdték meg a koronavírus-járvány eredetét firtató vizsgálatot, akik nagyrészt a laboratóriumi származást részesítik előnyben.
Makro / Külgazdaság Oroszország legfőbb szövetségese gyerekprojektbe fogott  
Kormos Olga | 2023. március 12. 11:23
Eszünkbe sem jutna, hogy Kínában is gond az alacsony születésszám. Pedig a kormány a gyerekvállalás magas költségei és a nők karriervágyai között lavírozva próbálja a lakosságot rávenni, hogy új irányt vegyen a rekordalacsony születési arány.
Makro / Külgazdaság Ezúttal gimnazisták mérik össze a tudásukat a Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákversenyen 
Kormos Olga | 2023. március 2. 12:23
Március 9-éig jelentkezhetnek a hazai gimnáziumokban tanuló diákok az immár hatodik alkalommal megrendezendő Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a szervezők és a támogatók képviselői által tartott sajtótájékoztatón. A négyfős csapatok három fordulóban mérik össze a tudásukat, ebből az első kettő online zajlik, az április 27-ei országos döntőn viszont már személyesen vehetnek részt a megyei fordulók győztesei, Budapesten. A verseny fővédnöke Balogh László, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG