Kormos Olga cikkei

 

Makro / Külgazdaság Egy orvos, aki másodszor nem kér az új jogviszonyból
Kormos Olga | 2021. február 26. 16:11
Március 1. éjfélig nem kevés egészségügyi dolgozónak okoz nagy fejtörést, hogy aláírja-e vagy sem az új munkaszerződését. Bár az utóbbi napokban ígéretet kaptak a dolgozók a bérpótlékok és pihenőnapok reális díjazását illetően, dr. Lehoczki Gergely egy korábbi történethez hasonlóan, immár másodszor nem él a felkínált új jogviszonnyal.  
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Égető szükség lenne több orvosra a Szent János Kórházban
Kormos Olga | 2021. február 23. 19:26
A Szent János Kórház közbeszerzést írt ki aneszteziológiai és intenzív terápiás szolgáltatásra, amely hátterében két dolog állhat: a harmadik hullám miatt fellépő munkaerőhiány, vagy az a tény, hogy az év elején megkezdődött a közel ötven épületből álló intézmény teljes megújulási folyamata 150 ezer négyzetméteren.
Makro / Külgazdaság Hamar elmozdultak a kórházak az éveleji nullszaldóról
Kormos Olga | 2021. február 23. 18:06
Az év utolsó hónapjában és az újév legelején az egészségügyi intézmények tartozását illetően még éreztette a hatását a karácsonyi ajándékba kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítés, de a legfrissebb, január havi kórházi adósságokat böngészve látható, hogy ismét elindult felfelé az adósságspirál. Az év eleji 8,1 milliárdról 19,4 milliárdra ugrott az egészségügyi intézmények tartozása.
Piac&Profit Pfizer-vezető: "Az oltási hajlandóság növelésében kulcsfontosságú az átláthatóság"
Kormos Olga | 2021. február 22. 18:59
A 2020-as év a koronavírusról és az ellene folyó küzdelemről szólt, amelynek egyik célszalagját a Pfizer–BioNTech szakította át azzal, hogy a COVID-19 elleni vakcinája a világon elsőként kapott engedélyt a forgalmazásra. Laptársunk, a Piac&Profit Dr. Vereczkei Pétert, a Pfizer magyarországi ügyvezető igazgatóját kérdezte a nem mindennapi fejlesztésről.
Makro / Külgazdaság Egészségügyi dolgozóknak segít a TASZ az új munkaszerződéseikben
Kormos Olga | 2021. február 22. 18:31
Február 28-ig írhatják alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint az 2021. március 1-jétől lép érvénybe, így annak, aki nem írja alá a szerződést, a hónap végén automatikusan megszűnik a munkaviszonya. A Társaság a Szabadságjogokért Jogvédő Civil Szervezet (TASZ) összeszedett szinte mindent, amire az egészségügyi dolgozóknak figyelniük kell, ha nem szeretnének pórul járni.
Makro / Külgazdaság Magán egészségügyi klinikák: érkeznek már a munkavállalók a közkórházakból?
Kormos Olga | 2021. február 22. 06:10
Egyes egészségügyi intézményekben már meg is kapták a dolgozók a március 1-jén életbe lépő új egészségügyi szolgálati jogviszony miatti szerződéstervezetüket, ezért sokan kíváncsiak, van-e már munkaerőpiaci mozgás a közkórházak felől a magánszektor felé? Körkérdésünkben arra voltunk kíváncsiak, van-e túljelentkezés a nagyobb magán egészségügyi szolgáltatóknál, jönnek-e haza külföldről orvosok, illetve mennyire bizakodóak a romló gazdasági viszonyok ellenére? Négy vezető válaszol, de egyetlen szó mindannyiuknál felbukkan, ez pedig a kivárás.
Makro / Külgazdaság Még a szakértők sem tudják, mennyire kell félnünk az új hibrid koronavírustól
Kormos Olga | 2021. február 18. 15:04
Tegnap járta körbe a sajtót a hír, hogy az itthon is felbukkanó, fertőzőbb brit koronavírus-variáns összeolvadt a kaliforniai variánssal, és egy erősen mutálódott hibridet létrehozva ez azt is jelentheti, hogy a járvány új szakaszába léptünk. A szakértők óvatosan fogalmaznak a hibrid megjelenéséről.
Makro / Külgazdaság Így szűrik ki a TB-járulék bliccelőket
Kormos Olga | 2021. február 18. 09:10
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közzétette azt az eljárásrendet, amely alapján az egészségügyi intézmények ellenőrzik a TAJ-kártyák érvényességét.
Makro / Külgazdaság Az OGYÉI által vizsgált indiai vakcina: megszólalt a cég első embere
Kormos Olga | 2021. február 15. 18:31
Az orosz és a kínai vakcina után most egy újabb keleti oltóanyagot vizsgál az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). Az indiai Szérumi Intézet több Covid-19 vakcinát gyárt, mint bármely cég a világon.
Makro / Külgazdaság Kijelölték a megyei koronavírus oltóhelyeket
Kormos Olga | 2021. február 5. 11:12
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő tegnap nyilvánosságra hozott egy január 27-i keltezésű levelet, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig elismerte, hogy az valóban a sokak által hiányolt magyar oltási terv. Ma pedig Kunetznek köszönhetően már azt is tudni lehet, mely intézményeket jelölték ki hivatalos koronavírus-oltóhelynek.
Makro / Külgazdaság Kórházi várólisták: a NEAK utólag pontosítja a tényleges várakozási időket
Kormos Olga | 2021. február 2. 14:34
Múlt héten rápillantottunk a kórházi műtétekre várakozók listájára, hiszen majdnem harmadik hónapja leálltak az elektív, azaz halasztható operációk. A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő szerint országosan mégsem nőtt a várakozók száma.
Makro / Külgazdaság Lefordította a Sinopharmhoz tartozó útmutatót egy magyar gyógyszerész
Kormos Olga | 2021. február 1. 18:01
Miután a kormány múlt héten rendelettel zöld utat adott a kínai Sinopharm vakcinának hazánkban, egy magyar gyógyszerész-engedélyezési szakértő az ominózus oltóanyag első európai termékleírását szerb nyelvről magyarra fordította. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan indul az Országos Kórházi Főigazgatóság weblapja
Kormos Olga | 2021. február 1. 12:45
Múltkor még hiába kerestük az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyébe lépett Országos Kórházi Főigazgatóság honlapját, most azonban úgy tűnik: hamarosan elindul.
Makro / Külgazdaság "Mintha egy új repülőnek adnék engedélyt, amit nem vizsgáltam meg, hogy alkalmas-e a repülésre" - mondja Kunetz Zsombor
Kormos Olga | 2021. január 29. 18:22
Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő pár napja közösségi oldalára feltett posztjában azt írta, életbevágóan fontos a részleges, de okosan végrehajtott újranyitás, különben kő kövön nem marad. Arról kérdeztük, mit szól a korlátozások március 1-jei meghosszabbításáról, valamint megkértük, hogy nézzük át együtt a kínai vakcina miatt megjelent kormányrendelet-módosítást.
Makro / Külgazdaság Van, ahol ezerrel nőtt a műtétre várakozók száma a második hullám miatt
Kormos Olga | 2021. január 29. 16:18
November 10. óta, azaz majdnem három hónapja halasztják azokat a műtéteket az egészségügyi veszélyhelyzet miatt, amelyek nem életbevágóan fontosak. Rápillantottunk a kórházi várólistákra, mit tükröznek a számok az egy hét híján egy negyedév számainak tükrében.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Közeleg március 1.: a MOK megfogalmazta aggályait
Kormos Olga | 2021. január 25. 18:31
Alig egy hónap van hátra március 1-ig, e napon az eddig érvényben lévő egészségügyi közalkalmazotti szerződések és munkaviszonyok megszűnnek, helyettük – amennyiben a munkavállalók az új szerződéseket aláírják – az új, egészségügyi szolgálati munkaviszony lép életbe. A Magyar Orvosi Kamara megfogalmazta ezzel kapcsolatos aggályait.
Makro / Külgazdaság Itt egy lehetséges magyar oltási ütemterv
Kormos Olga | 2021. január 25. 12:03
A Takarékbank vezető elemzője hiánytpótló táblázatot tett fel Facebook-oldalára. Suppan Gergely a jelenlegi információk birtokában úgy saccol, hogy június végére akár teljesülhetne is a 70 százalékos átoltottság Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Ritka alacsony kórházi adóssággal indult az év
Kormos Olga | 2021. január 22. 17:58
A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 
Makro / Külgazdaság Az OGYÉI-engedélyezett orosz vakcina dokumentációját bárki letöltheti
Kormos Olga | 2021. január 21. 09:06
Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.
Makro / Külgazdaság "Mindenkinél más-más ideig tart a fertőzés utáni védettség" - interjú a MOK infektológusával
Kormos Olga | 2021. január 21. 05:48
Másodszor is elkapta a koronavírust Eperjes Károly színművész, amely ezúttal jóval súlyosabb tüneteket okozott nála, mint az első alkalommal. Arról kérdeztük Dr. Csilek András infektológust, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) BAZ Megyei Területi Szervezetének elnökét, lehet-e tendencia az újrafertőződés és milyen védettséget ad az első fertőzés? De eloszlat pár tévhitet, s számba vesszük a legkiemelkedőbb újrafertőződéseket is. 
Makro / Külgazdaság Itt a kínai Sinopharm-KISOKOS
Kormos Olga | 2021. január 16. 11:16
Most már szinte biztosra vehetjük, hogy jön a kínai vakcina Magyarországra, s a beregisztrált emberek akár akarják, akár nem, abból kapnak majd, ami épp van. Például annak a Sinopharmnak az oltóanyagából, melynek két vezetője épp pénteken mondott le tisztségéről. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: "Vannak aggályaink a középiskolások közelgő központi írásbelije miatt"
Kormos Olga | 2021. január 13. 19:27
Az idei központi középiskolai írásbelit a kormány ugyanolyan feltételek között tervezi január 23-án, mint tavaly tavasszal az érettségit. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezetője szerint iskolájukban nincs akadálya a felvételi lebonyolításának, míg a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vannak aggályai.
Makro / Külgazdaság Több az oltásellenes komment Magyarországon, mint Amerikában
Kormos Olga | 2021. január 13. 13:42
Magyarországon van a világ egyik legtöbb oltásellenes tartalma a közösségi csatornákon – derült ki azon az online beszélgetésből, amelyet három magyar oltásellenességel foglalkozó kutatás képviselői tartottak.
Makro / Külgazdaság Még mindig nem indult el az Országos Kórházi Főigazgatóság weblapja
Kormos Olga | 2021. január 12. 09:49
December 31-vel megszűnt a közel 90 egészségügyi intézmény fenntartója, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, helyébe a nagyobb jogköröket kapó Kórházi Főigazgatóság lépett. Ám erre az ÁEEK honlapján sincs erre utaló hírek vagy közlemény, és az új hivatal weboldalát is hiába keressük, egyelőre nincs nyoma.
Makro / Külgazdaság Nem csak Karikó Katalin, akinek magyar nőként szerepe van a Pfizer-vakcinában
Kormos Olga | 2021. január 8. 16:31
A világ- és a magyar sajtó kereszttüzébe került Dr. Karikó Katalin biokémikusnő, a Pfizer-vakcina technológiájának szabadalmaztatója mellett kevesebb szó esik egy másik magyar tudósnőről, Dr. Lukács Noémiről, aki sziráki laboratóriumában állít elő antitesteket, melyekért a legnagyobb gyógyszergyárak állnak sorba.
Makro / Külgazdaság Az első háziorvos, aki kitette a hálapénzt tiltó táblát a rendelőjében
Kormos Olga | 2021. január 6. 19:44
A TILOS DOHÁNYOZNI mintájára elkészült az új logó, amelyen ez áll: TILOS A HÁLAPÉNZ. Az ötlet egy háziorvosé, aki ilyen módon is szeretné transzparenssé tenni a törvénnyel szabályozott, január 1-jével életbe lépett ’új’ világot.
Makro / Külgazdaság A hollandoknál így néz ki az oltási stratégia
Kormos Olga | 2021. január 6. 09:55
Folyamatosan a kritikák kereszttüzében áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oltási tervének kivonata. Szembejött velünk a holland oltási stratégia – ami valóban egészen máshogy néz ki, mint a magyar.
Makro / Külgazdaság Még az egészségügyben is sokan vannak, akik nem mernek pszichológushoz fordulni
Kormos Olga | 2021. január 1. 14:08
A koronavírusról elhíresült 2020-as év utolsó napján sem álltak meg az egészségügyi dolgozók, s jóval többen ’szilvesztereztek’ a kórházakban, mint tavaly ilyenkor. Ha közülük bárki úgy érezte, lelki támaszra lenne szüksége, akár tegnap éjjel is időpontot kérhetett a Mental For Doctors segítőitől. Egyik önkéntesükkel beszélgettünk a háborúhoz hasonló nehéz helyzetről, amiben hirtelen találták magukat.
Makro / Külgazdaság "Már augusztusban javasoltuk a kórházak részleges adósság-kifizetését" - interjú
Kormos Olga | 2020. december 24. 16:59
Így év végén arra kértük Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát, nézzük át együtt a 2020-as év kórházi adósságainak alakulását, és természetesen ejtsünk szót magukról a kórházi beszállítók jelenéről és jövőjéről is. Érdekes tényekre és összefüggésekre hívja fel a figyelmet.
Makro / Külgazdaság Nem minden egészségügyi dolgozó örül az oltásnak
Kormos Olga | 2020. december 21. 17:46
Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádióban azt mondta, hogy hiába kezdődhet december végén az egészségügyi dolgozók oltása koronavírus ellen, elég nagy ellenállás tapasztalható a részükről.
Makro / Külgazdaság "A vakcinagyártással kapcsolatos konspirációs teóriák tévesek" - mondja a szakértő
Kormos Olga | 2020. december 17. 15:55
Ismerje meg a közvélemény Magyarország oltási tervét és csatlakozzon ahhoz a nyolc európai uniós országhoz, amelyek kampányt indítottak az oltás mellett – mondja Lantos Gabriella egészségügyi szakértő.
Makro / Külgazdaság Holnaptól látogathatunk az idősek otthonában
Kormos Olga | 2020. december 15. 09:32
Az országos tisztifőorvos december 16-tól az ünnepekre való tekintettel elrendelte a szociális intézményekben az érintésmentes látogatás lehetőségét. Sokan fognak örülni ennek.
Makro / Külgazdaság Egyre több stroke-ot okoz a koronavírus
Kormos Olga | 2020. december 14. 13:52
Világszerte egyre több fertőzött fiatalt és középkorú pácienst diagnosztizálnak stroke-kal. Míg a járványkitörés kezdetén a kutatók arra mutattak rá, hogy a vírus elsősorban a tüdőt támadja meg, addig az elmúlt hónapokban azonban több olyan esetről számoltak be, melyekben a koronavírus és a stroke kialakulása között találtak összefüggést.
Makro / Külgazdaság Most akkor hányan térnek vissza a gépi lélegeztetésből?
Kormos Olga | 2020. december 12. 15:54
A napokban felmerült hírek szerint jóval magasabb, 80 százalék körüli a gépi lélegeztetésre kerülő koronavírusos betegek halálozási aránya a korábbi, 45-50 százalékos, hivatalos közlésekkel szemben. A megoldás a szelídebb gyógymódokban keresendő, melyek közül az egyik egy 40 éve felismert módszer újrafelfedezése.
Makro / Külgazdaság Nőttek-e a kórházi várólisták a nem sürgős műtétek halasztása miatt?
Kormos Olga | 2020. december 9. 05:37
A koronavírus-járvány meredeken emelkedő második hulláma miatt november 9-én lépett életbe az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete, miszerint a halasztható műtéteket átmenetileg felfüggesztik. Rápillantottunk a kórházi várólistákra, mennyire nyomja rá a bélyegét egyes operációk elhalasztása.
Makro / Külgazdaság 265 koronavírus-mutánst vizsgáltak már meg a magyar kutatók
Kormos Olga | 2020. december 7. 16:04
A koronavírus örökítőanyaga nagyjából kéthetente mutálódik, s Magyarországon 265 változata ismert – derül ki abból a friss magyar tanulmányból, amely a SARS-CoV-2 koronavírus genetikai állományának változásaira fókuszál. Mindez az védőoltások és az antitest-terápia hatásosságánál lehet fontos tényező, sőt, még a betegségen átesettek védettségét is megkérdőjelezheti.
Makro / Külgazdaság Egyre zűrzavarosabbak a hazai koronavírus-halálozási adatok
Kormos Olga | 2020. december 4. 18:34
Európa egyik legmagasabb koronavírus halálozási rátáját produkálja Magyarország, de szakértők szerint az áldozatokról szóló adatokat vagy kozmetikázzák, vagy hiba van az adatszolgáltatási rendszerben.
Makro / Külgazdaság Még Észak-Koreában is kísérleteznek: itt a legfrissebb teljes COVID-vakcinalista
Kormos Olga | 2020. november 28. 14:36
Itt a legfrissebb, egyedülálló teljes lista a világban folyó COVID-vakcinákról, melyek a kutatás-fejlesztést megelőző, az első, a második, vagy a harmadik fázisában állnak, illetve engedélyeztetésre várnak. Bár a lista hosszú, de érdemes végigböngészni, mert jól látható, hogy az éllovas cégeken túl rengeteg kísérlet folyik, még Észak-Koreában is.
Makro / Külgazdaság "Az adminisztráció maga a káosz" - háziorvosok és fogorvosok sztorijai a MOK elemzésben
Kormos Olga | 2020. november 27. 15:07
A COVID-osztályokon és az intenzív osztályokon dolgozók valós beszámolói után itt vannak az alapellátásban dolgozó háziorvosok és fogorvosok vallomásai.
Makro / Külgazdaság MOK-etikai kódex: a magyar járványhelyzetben is döntöttek már emberéletekről?
Kormos Olga | 2020. november 26. 15:59
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nem ért egyet a Magyar Orvosi Kamarával abban, miszerint, ha kell, azonosan súlyos állapotú betegek között véletlenszerűen kell kiválasztani a járványhelyzetben, kinek az életét próbálják megmenteni. Holott a világ többi országában ugyanilyen etikai protokoll alapján hozzák meg az orvosok ezt az extra nehéz döntést. Sőt, azt rebesgetik, hogy erre egy-két esetben már hazánkban is sor került.  
Makro / Külgazdaság Betilthatják az angol nyelvet az óvodákban
Kormos Olga | 2020. november 25. 05:37
Még mindig nem ocsúdtak fel a döbbenettől azok a világnyelveket oktató, magyar cégek által működtetett óvodák, melyektől a köznevelési törvényre és az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló kormányrendeletre hivatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt kéri, azonnal szüntessék be a nyelvoktatást, vagy térjenek át nemzetiségi nyelvoktatásra. Az általunk megkérdezett jogász szerint egyelőre kicsi a jogorvoslat lehetősége.
Makro / Külgazdaság Októberben a nyíregyházi kórház adóssága nőtt a legjelentősebben
Kormos Olga | 2020. november 23. 16:10
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint október végén 40,8 milliárd forint volt, ez a szeptember véginél 800 millióval kevesebb.
Makro / Külgazdaság Megosztó a járványgörbe - vajon tovább szigorít-e a kormány?
Kormos Olga | 2020. november 23. 12:32
Ma két hete, hogy a kormány döntött: meghozza azokat a járványügyi szigorító intézkedéseket, melyek november 11-én léptek hatályba. Jelenleg igen megosztó a járványgörbénk, pedig lassan letelik a 14 nap. Ausztria az első korlátozások után két héttel szigorított, vajon nálunk mi lesz a döntés?
Makro / Külgazdaság COVID-vakcina: a hűtés is bele fog szólni a döntésbe
Kormos Olga | 2020. november 20. 10:37
Csütörtökön érkezett meg az első 10 ampulla orosz vakcina Magyarországra. Ez pedig ráirányítja a figyelmet arra, amire a szakemberek régóta figyelmeztetnek, miszerint a vakcinák feltalálása és legyártása után legalább ekkora, ha nem nagyobb kihívás lesz az oltóanyagok szállítása és hűtése. Itt lehet az orosz vakcina előnye a többivel szemben.
Makro / Külgazdaság Influenzafigyelés: eddig csak egy betegnél igazolták
Kormos Olga | 2020. november 16. 14:33
A négy hét késéssel elindult járványfigyelőszolgálat szerint négyszer annyian fordultak orvoshoz, mint tavaly, mégis ugyanúgy egyetlen influenzás beteget diagnosztizáltak az elmúlt hét napban. A magyar adatok tehát hasonló tendenciát mutatnak, mint a világ legtöbb országában: a koronavírus miatti védekezés miatt nálunk sem igen terjed az influenzavírus. Sajnos a korona annál inkább.
Makro / Külgazdaság Az egészségügy már most elért a teljesítőképessége határára - állítja a Magyar Orvosi Kamara
Kormos Olga | 2020. november 15. 09:10
Míg Orbán Viktor másfél hete azt jelezte előre, hogy az egészségügy december 10-én érkezik el a teljesítőképessége határára, addig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) "realitás projektje" arról árulkodik, hogy ez már most megtörtént. A projektet azért indították el, hogy valós képet kaphassunk a vélt vagy kozmetikázott adatok helyett.
hírlevél