BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
Kormos Olga cikkei

 

Makro / Külgazdaság A Szegedi Szabadtéri Játékokon már nem segít a kormányrendelet
Kormos Olga | 2020. május 31. 14:07
Bár május 28-tól fogadhatnak nézőket a szabadtéri színházak és mozik, sőt, a vándorcirkuszok is, de nyilvánvaló, hogy olyan gyorsan egy intézmény sem tud reagálni, hogy már ezen a héten előadást tartson. A társadalmi távolságtartás szabályai miatt pedig kicsit olyan a helyzet, mint a népmesében: kaptak is, meg nem is.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság HELP! - mondják az orvostechnikai cégek
Kormos Olga | 2020. május 21. 06:07
Ha ebben a speciális helyzetben nem tudják az orvostechnikai vállalkozások megtartani a szakképzett munkaerőt, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter) szerint az egészségügyi intézmények járvány utáni eszközellátása, illetve a kórházi adósságok újratermelődésének elkerülése csak a kormánnyal közösen tud megvalósulni. A túléléshez elengedhetetlen az állami szerepvállalás - nyilatkozta lapunknak Tóth Zsolt főtitkár.
Makro / Külgazdaság Komoly összegeket költenek a vírus elleni védekezésre a hazai cégek
Kormos Olga | 2020. május 20. 06:06
Pénzintézeteket, nagyvállalatokat kérdeztünk arról, hogy az újrainduláskor tesztelik-e dolgozóikat, s ha igen, milyen költséget ró ez a költségvetésükre. Hiszen vidéken már május 4-től életbe léptek a veszélyhelyzetet feloldó enyhítések, Pest megyében május 14-től, míg Budapesten május 18-tól indult újra a vérkeringés.
Makro / Külgazdaság Peking: a járványnak akkor lesz vége, ha a párt azt mondja
Kormos Olga | 2020. május 13. 20:32
Miközben az északkelet-kínai Sulan városában a járvány második hullámától tartva kijárási tilalmat rendeltek el tizenkét új fertőzött miatt, addig a több, mint három éve Pekingben élő Schvéger Ágneséknél már fokozatosan enyhítik a szigorításokat.
Makro / Külgazdaság Mikor oldják fel a 36 ezer kórházi ágykapacitást?
Kormos Olga | 2020. május 11. 20:10
Türelmetlen, kezelésre vagy műtétre váró betegek, foglaltan pittyegő telefonok, túlhajszolt háziorvosok és asszisztensek, a nap nagy részében folyamatos fertőtlenítési procedúrák, a legújabb tesztelési protokollt böngésző egészségügyisek - így néz ki jelenleg a május 4-től próbálkozó járóbeteg- és szakellátás felélesztéséért küzdelmet folyató egészségügy Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a járvány előtti legnagyobb kríziseket
Kormos Olga | 2020. május 10. 16:14
Az idén negyedszer elkészített Krízistérkép szerzői olyan tavalyi botrányokat vizsgáltak meg, melyeket nagy médiavisszhang és válságkommunikáció követett. A TOP3-ban a Gundel Étterem, a Hableány-katasztrófa és a Jahn Ferenc Dél-pesti kórház szerepel. A tanulmány az esetek felmutatásával a cégek számára kríziskommunikációs tanulságokat is levon.
Makro / Külgazdaság Mindjárt kész a törvényjavaslat, ami eldönti az alternatív iskolák sorsát
Kormos Olga | 2020. május 4. 17:21
Tavaly nem érkeztek jó hírek az alternatív iskolák jövőjét illetően. Akkor vált ismertté az a köznevelési törvénymódosítási javaslat, amely külön engedélyhez kötné az alternatív iskolák létesítését és tanterveiket. Még novemberben az Emmi azt ígérte az iskoláknak, hogy változtatásokat hajt végre a tervezetben, de mi nem találtuk meg a korrigálásokat abban a változatban, amit jelenleg az Ombudsmani Hivatal vizsgál.
Makro / Külgazdaság Egyeseket összehoz, másokat szétszakít a karantén
Kormos Olga | 2020. április 26. 06:35
Iskolapszichológusok arra figyelmeztetnek, mindannyiunkon láthatók már a kifáradás jelei. Budapesti és vidéki szakemberrel beszélgettünk arról, hogy az összezártság miatt megnőhet a családi bántalmazások száma, s hogy miképp tudnak a karanténban segíteni szülőknek, gyereknek, pedagógusoknak.
Közérdekű Ezeken a helyeken van sürgősségi fogászati ellátás Budapest és Pest megyében
Kormos Olga | 2020. április 16. 20:20
Bár a március 14-i kormányrendeletek értelmében még mindig szünetelnek a fogorvosi szolgáltatások, akinek sürgős ellátásra van szüksége, Budapesten és Pest megyében megteheti.
Makro / Külgazdaság Itthon is egyre gyorsabb koronavírus tesztek jönnek
Kormos Olga | 2020. március 30. 18:13
A magán koronavírus tesztet végző Mikromikomed Lab már túl van az ezredik mintavételen is, sőt, nemsokára érkeznek Amerikából azok a tesztek, melyek 45 perc alatt kimutatják az eredményt. Cikkünk leadásakor pedig úgy értesültünk, hogy a Róbert Magánkórházban 15 perces gyorstesztre is van lehetőség.
Makro / Külgazdaság Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók
Kormos Olga | 2020. március 28. 12:37
Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.
Makro / Külgazdaság Kerüljük a csoportosulást! Ez a kijárási korlátozás célja
Kormos Olga | 2020. március 27. 11:53
A kijárási korlátozás meghozatalára azért volt szükség, hogy tovább erősítsék az eddigi szigorító intézkedéseket, valamint azért, hogy a csoportosulások és találkozások mennyiségét csökkentse a kormány - hangzott el a tájékoztatón a lapunk kérdésére adott válasz.
Makro / Külgazdaság Lassult a járvány Magyarországon az Operatív Törzs szerint
Kormos Olga | 2020. március 26. 13:28
A ma reggeli operatív törzs ülésén megállapították, hogy a kormány szigorító intézkedéseinek, valamint a lakosság önkorlátozó magatartásának köszönhetően sikerült lassítani Magyarországon a járvány terjedését. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus miatt csak kivételes esetekben boncolnak
Kormos Olga | 2020. március 24. 12:44
Egy héten belül változás áll be az alapellátásban, ami azt jelenti, hogy a háziorvosi rendelőkben elkülönített részt kapnak az akut légúti tünetekkel érkező betegek. 
Makro / Külgazdaság Az Operatív Törzs elárulta mitől függ a kijárási tilalom
Kormos Olga | 2020. március 22. 15:16
A tegnapi tájékoztatón két kérdésünkre is választ kaptunk, ma nem voltunk ilyen szerencsések, ezért cikkünk végére tettük kérdéseinket. Viszont elindult a Nemzeti Adományvonal, aki 1357-et hívja, 500 forinttal támogatja a koronavírus járvány elleni küzdelmet.
Makro / Külgazdaság Tényleg terveznek valamit a tartalékos katonákkal?
Kormos Olga | 2020. március 21. 16:02
Az operatív törzs nem cáfolta azt az információnkat, miszerint tartalékos katonákat tervez a kormány behívni jövő héten a koronavírus járvány miatt, ami esetleg a kijárási tilalmat készíti elő. A mai tájékoztatón erre a kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a kormány számba vette, hol és milyen tartalékaik vannak, de önmagában ez nem jelenti azt, hogy új intézkedésekre készülnének. Inkább a jelenlegi állomány pihenését szolgálják ezek a körültekintő számbavételek, hogy ha a helyzet úgy kívánja, le lehessen cserélni a szolgálatot teljesítő állomány tagjait, s csupán hosszú távú elővigyázatosságról van szó.
Makro / Külgazdaság Az utolsó előtti órában vagyunk a tömeges megbetegedések előtt
Kormos Olga | 2020. március 19. 15:16
Nemsokára új eljárásrend lép életbe a járvány kapcsán: a gyanús eseteknél az otthonukban veszik le a szükséges vért a koronavírus-teszt mintához, ennek előkészítése zajlik az Országos Mentőszolgálat berkein belül, s a tervek szerint jövő héten indul az új protokoll. Illetve az enyhe tünetekkel rendelkező betegeknél is hatósági házi karantént rendelnek el. 
Makro / Külgazdaság Ma éjjel átutazhatnak Magyarországon a román és bolgár állampolgárok
Kormos Olga | 2020. március 17. 16:49
Ekként reagált az Operatív Törzs arra, hogy az utóbbi napokban torlódás alakult ki Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon a Romániába és Bulgáriába tartók leültek az autópályára, és közúti blokádot képeztek, akadályozva ezzel az áruszállítást is.
Makro / Külgazdaság Megtudtuk, miért Kiskunhalason épül a konténerkórház
Kormos Olga | 2020. március 16. 17:55
Magyarországon a járvány új szintre lépett – jelentette ki a mai sajtótájékoztatón Müller Cecília tiszti főorvos. Az első szakasz befejeződött, az eddigi egyedi megbetegedéseket felváltják a csoportos fertőzések.
Makro / Külgazdaság Új mobilkórház építésébe fognak Kiskunhalason
Kormos Olga | 2020. március 15. 18:28
A mai tájékoztatót Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációjáért felelős államtitkára tartotta, aki sajnálatát fejezte ki az első halálos áldozat miatt, egyúttal azt javasolta az újságíróknak, hogy ne oknyomozzanak, inkább higgyenek a járványügyi szakembereknek.
Makro / Külgazdaság Budapesten már nem lehet magánlaborban koronavírus-tesztet végeztetni
Kormos Olga | 2020. március 15. 12:53
Csütörtökön megírtuk, hogy immár van arra mód, hogy bárki, aki szeretné, magán úton csináltathat koronavírus-tesztet. Azóta az egyik helyszín kérte, hogy vegyük ki cikkünkből a nevüket, mert megszűntek vérvételi helyszínként működni, amit egyébként többen is jelezték felénk, hogy nem érik el őket. 
Makro / Külgazdaság Megválaszolatlan kérdések az Operatív Törzs rapid sajtótájékoztatóján
Kormos Olga | 2020. március 13. 17:59
Továbbra is egyedi koronavírusos esetekről van szó Magyarországon, jelenleg tizenkilenc fő fertőzőttel. A cél a gócpontok kialakulásának megelőzése, ezért a lakosság közreműködését is kéri az Operatív Törzs - hangzott el a szervezet szokásosnál rövidebb, mindössze 34 perces mai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Elesnek a tb-től a tanárok, ha Orbán tényleg fizetés nélküli szabadságra küldi őket
Kormos Olga | 2020. március 13. 14:03
Orbán Viktor miniszterelnök ma úgy nyilatkozott, hogy amennyiben iskolabezárásokra kerülne sor a koronavírus miatt, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra küldik. Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondja, jogszerűtlen ennek felvetése, és az Operatív Törzshöz fordulnak. Nem beszélve arról, hogy a Munka Törvénykönyve szerint társadalombiztosítási járulék sem járna ezalatt nekik.
Vásárló Magánúton is lehet koronavírus-tesztet végeztetni - hol jelentkezzünk?
Kormos Olga | 2020. március 13. 09:49
Néhánay napja magánúton is lehet koronavírus-tesztet végeztetni a Mikromikomed Lab-ban. A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint.  
Makro / Külgazdaság Az iskolákban is arra készülnek, hogy bezárnak
Kormos Olga | 2020. március 12. 14:26
Azon tizenhárom ország között vagyunk Európában, amelyek a koronavírus-járvány ellenére még nem vezették be az általános és középiskolákban a rendkívüli szünetet. A tegnapi kormánytájékoztató után szülők sokasága háborodott fel a bejelentésen - szerda éjjel olyan rendelet jelent meg, amely megtiltja az igazgatóknak, hogy szembe menjenek a kormány döntésével.
Makro / Külgazdaság Még mindig csak vágyálom a magán koronavírus-teszt
Kormos Olga | 2020. március 12. 06:07
A koronavírussal kapcsolatban az Operatív Törzs hét eleji tájékoztatóján felmerült, hogy a közeljövőben talán elérhetővé válik a magán egészségügyi szolgáltatóknál a teszt elvégzése. Az általunk megkérdezett magánszolgáltatók nem erősítették meg ezt a hírt.
Makro / Külgazdaság Élet a milánói karanténban
Kormos Olga | 2020. március 10. 15:51
Békeidőben olyan vesztegzárat megélni, ahol csak erős indokkal hagyható el a lakóhely – kifejezetten kemény élmény lehet. A Milánóban élő, egykori újságíró, ma Milánóban nyolc éttermet működtető Pécsvári Tünde Facebook-oldalán tudósít napról-napra. Keddtől egész Olaszországra karantént hirdettek. Ez olyan történelmi precedens, amire még nem volt példa, és senki sincs felkészülve rá.
Személyes pénzügyek A koronavírus miatt karanténba kerülnek az idősek otthonában lakók?
Kormos Olga | 2020. március 9. 20:16
Tegnap még csak kérés voltaz Operatív Törzs részéről, ma már valóság: nem csak a kórházakban, hanem bentlakásos szociális intézményekben, így az idősek otthonában is teljes látogatási tilalom lépett életbe határozatlan ideig Magyarországon.
Makro / Külgazdaság A koronavírus miatt az Erasmus-utaknak is annyi?
Kormos Olga | 2020. március 8. 12:09
Legalábbis a Szent István Egyetemen tanulók számára. Megtiltották a külföldi mobilitásokat, azaz, ha valaki épp most utazott volna külföldre az Erasmus-programra, azt most nem teheti meg.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor a koronavírusról: nincs mit titkolnunk
Kormos Olga | 2020. március 5. 16:55
A miniszterelnök biztosított mindenkit, hogy anyagi gátja nem lesz a vírus hazai védekezésének.  
Makro / Külgazdaság Iskolai erőszak: tantermek bekamerázása helyett szemléletváltásra lenne szükség
Kormos Olga | 2020. március 3. 15:44
Kemecse, Győr, Nagykáta – és még sorolhatnánk az elmúlt hónapokban sajtónyilvánosságot kapott iskolai agresszióról szóló beszámolókat. S míg a kormány a tantermek bekamerázását és iskolarendészet felállítását fontolgatja, addig a Pedagógusok Országos Szakszervezete azt mondja, drasztikus, gyerekellenes lépések helyett a megoldások egyik lehetséges útja a Békés Iskolák program. Utánajártunk, mi az az alternatíva, mellyel csökkenthető lenne az iskolai erőszak jelensége. Interjú Adler Katalinnal, a Békés Iskola program koordinátorával.
Makro / Külgazdaság Furcsaságok a kórházak központosított adósságrendezése körül
Kormos Olga | 2020. február 27. 06:06
Már tudjuk, hogy a kormány 98 kórházi beszállítóval tárgyalt követeléseik rendezése miatt, s hogy a 100 millió forint alatti „kis” cégeknek elkezdődtek a kifizetések, a nagyok pedig márciusban számíthatnak kintlévőségük egy részére. De mi igaz azokból a pletykákból, hogy a tervezett kórházi közbeszerzések centralizálása mögött furcsa okok állnak? Rásky Lászlót, az Orvostechnikai Szövetség főtitkárát kérdeztük. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: nagyon kicsi az esélye, hogy Magyarország megússza
Kormos Olga | 2020. február 24. 16:06
Megvan az első magyar beteg: a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess hajó egyik magyar utasánál mutatták ki a fertőzést. Most kezd igazán terjedni Európában a koronavírus, Olaszországban városokat helyeztek karantén alá, és a világ más részein is súlyosbodik a helyzet. A lapunknak nyilatkozó vírusszakértő szerint nagy esély van rá, hogy Magyarországot is eléri a kór, pánikolnunk azonban nem szabad.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felett: nagyon nem akar mérséklődni a pedagógushiány
Kormos Olga | 2020. február 23. 07:04
A pedagógusok háza táján sincs szélcsend: zajlanak az Oktatási Hivatallal közbeékelt iskolaérettségi vizsgálatok, forrnak az indulatok az új NAT körül, s a pedagógusbérek is folyamatos kereszttűzben állnak.
Makro / Külgazdaság Hiába minden, vágtatnak a kórházi adósságok
Kormos Olga | 2020. február 21. 14:41
Bár a kormány ezen a héten elkezdte kifizetni a kórházi beszállítóknak járó tavalyi kintlévőségüket, az egészségügyi intézmények összadóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2020 első hónapjában tovább emelkedett.
Makro / Külgazdaság Dúskálhat az ajánlatokban, aki kórházban szeretne dolgozni
Kormos Olga | 2020. február 21. 06:14
A frissen végzett egészségügyi dolgozók csak harmada helyezkedik el a pályán, pedig az egészségügyi intézmények szakemberhiánya egyre kezelhetetlenebb szituációkat szül. Szúrópróba-szerűen megnéztük, hogy a kórházak hány üres pozíciót hírdetnek jelen pillanatban.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől le is lehet fotózni az iskolaérettségi szakvéleményeket
Kormos Olga | 2020. február 20. 17:02
Épp aznap faggattunk megyei Pedagógiai Szakszolgálatokat az Oktatási Hivataltól megkapott iskolaérettségi vizsgálatok miatti megnövekedett terhelésről, amikor Szél Bernadett független képviselő kitartó munkájának gyümölcseként megkapták a hivatalos tájékoztatást arról, hogy a szülők végre megnézhetik az írásos szakvéleményt, amit akár le is fotózhatnak.
Makro / Külgazdaság Nincs még kormánydöntés, mikor indul a festésprojekt a kórházakban
Kormos Olga | 2020. február 14. 06:06
A kormány máris módosította a hétfőn kiszivárgott egészségügyi reformcsomagját, derült ki a tegnapi Kormányinfón. Beszámoltunk arról, hogy a kórházi menedzsmenttel kapcsolatos részeknél kerültek bele módosítások, s hogy a kórházi alulfinanszírozottság 50-55 milliárd forint forrásbevonást igényel az egészségügyi büdzsében, ám a korábban emlegetett festésprojektről most nem esett szó, mindössze annyi, hogy az esetleges kórházi ágycsökkentés nem függ össze a kifestéssel.
Makro / Külgazdaság Mit keres a NAV és a BM a kórházi beszállítók tárgyalásain? Interjú az egyik kkv-vezetővel
Kormos Olga | 2020. február 13. 16:54
Miközben a legnagyobb kórházi beszállítók félórás etapokban egymásnak adják a kilincset a Pénzügyminisztériumban a tavalyi kintlévőségük átbeszélésére, addig a kis- és középvállalkozások kategóriájába tartozó cégek egyelőre nem tudnak mást tenni, mint malmoznak. Többek között kiszolgáltatott helyzetük miatt sem nyilatkoznak a falakon kívül maradt kisebb cégek, de lapunknak sikerült megszólaltatni egyiküket. Králik Györgyöt kérdeztük, az Orgware Kft. ügyvezető igazgatóját, az Orvostechnikai Szövetség elnökét.
Makro / Külgazdaság Szakadatlanul fogynak a házi- és fogorvosi praxisok
Kormos Olga | 2020. január 28. 15:27
Évek óta egyre rosszabbak a betöltetlen háziorvosi, valamint fogorvosi praxisok számai. A 2020. január 1-jei friss adatok szerint a háziorvosi üres helyek száma az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) listáján 404-re nőtt, míg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) 469-re duzzadt. A fogorvosi praxisoknál hasonlóan eltérnek a két lista adatai. Az ÁEEK szerint csökkent, míg a NEAK szerint nőtt. Melyiknek lehet hinni?
Makro / Külgazdaság 40 milliárddal ugrott meg az egészségügyi intézmények adóssága
Kormos Olga | 2020. január 23. 18:46
Az egészségügyi intézmények adóssága a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint 2019 végén 67,7 milliárdot tett ki, ez több mint háromszor magasabb a 2018 végi 20,8 milliárdnál. Figyelmeztető jel, hogy a 2019 végi tartozásnak immár csaknem kétharmada 60 napon túli lejáratú.
Makro / Külgazdaság Legnagyobb dobására készül a szülinapos IKEA
Kormos Olga | 2020. január 23. 12:55
Új pick-up pontok Magyarország négy vidéki nagyvárosában, expressz kiszállítás, csomagmegőrző szekrények, új weboldal, öko lábnyom minimalizálása, napelemek csatasorba állítása, használt bútorok visszavásárlása, bútorbérlés, ötvenpluszosok bevonása a munkaerő piacra – ez mind szerepel az IKEA 2020-as tervei között. Így ünnepli a 30. születésnapját az IKEA Magyarország.
Makro / Külgazdaság Iskolaérettségi vizsgálatok: azonnal intézkedést kér a Szülői Hang Közösség
Kormos Olga | 2020. január 22. 16:47
Mint ismeretes, az iskolaérettségi kérelmeket 2020. január 1-31. között az Oktatási Hivatalhoz kell a szülőknek vagy gyámoknak benyújtaniuk. De továbbra sem csitulnak az új metódussal kapcsolatos feszültségek.
Makro / Külgazdaság Akár jól is elsülhet a kormány meddőségi programja
Kormos Olga | 2020. január 21. 06:06
Decemberben robbant a Magyar Közlönybe rejtett bomba, hogy az állam hat jól működő magán meddőségi klinikát vásárolt fel annak ürügyén, hogy a kormány ingyenessé tegye a meddőséggel küzdő magyar párok számára a gyógyszereket, a meddőségi kezeléseket és az öt alkalomra szóló lombikprogramot. Nem minden piaci szereplő nézi aggódva az átrendeződést.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a kérelmek az Oktatási Hivatalhoz az óvodában maradásra
Kormos Olga | 2020. január 10. 15:48
Míg szerdán még csak 15 db, addig péntek délelőtt már 562 kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz a szülőktől vagy gyámoktól 6 éves gyermekük óvodában maradásáért. Mivel a kérelmek beadásának időpontját kitolták január 31-ig, ez a szám megtöbbszöröződhet. Három óvodavezető osztotta meg lapunkkal az új helyzettel kapcsolatos gondolatait, míg egyikük nem akart nyilatkozni, a megkeresett vidéki Pedagógiai Szakszolgálat vezetője pedig nem kapott engedélyt a nyilatkozathoz.
hírlevél