Kormos Olga cikkei

 

Makro / Külgazdaság Betilthatják az angol nyelvet az óvodákban
Kormos Olga | 2020. november 25. 05:37
Még mindig nem ocsúdtak fel a döbbenettől azok a világnyelveket oktató, magyar cégek által működtetett óvodák, melyektől a köznevelési törvényre és az óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló kormányrendeletre hivatkozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt kéri, azonnal szüntessék be a nyelvoktatást, vagy térjenek át nemzetiségi nyelvoktatásra. Az általunk megkérdezett jogász szerint egyelőre kicsi a jogorvoslat lehetősége.
Makro / Külgazdaság Októberben a nyíregyházi kórház adóssága nőtt a legjelentősebben
Kormos Olga | 2020. november 23. 16:10
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint október végén 40,8 milliárd forint volt, ez a szeptember véginél 800 millióval kevesebb.
Makro / Külgazdaság Megosztó a járványgörbe - vajon tovább szigorít-e a kormány?
Kormos Olga | 2020. november 23. 12:32
Ma két hete, hogy a kormány döntött: meghozza azokat a járványügyi szigorító intézkedéseket, melyek november 11-én léptek hatályba. Jelenleg igen megosztó a járványgörbénk, pedig lassan letelik a 14 nap. Ausztria az első korlátozások után két héttel szigorított, vajon nálunk mi lesz a döntés?
Makro / Külgazdaság COVID-vakcina: a hűtés is bele fog szólni a döntésbe
Kormos Olga | 2020. november 20. 10:37
Csütörtökön érkezett meg az első 10 ampulla orosz vakcina Magyarországra. Ez pedig ráirányítja a figyelmet arra, amire a szakemberek régóta figyelmeztetnek, miszerint a vakcinák feltalálása és legyártása után legalább ekkora, ha nem nagyobb kihívás lesz az oltóanyagok szállítása és hűtése. Itt lehet az orosz vakcina előnye a többivel szemben.
Makro / Külgazdaság Influenzafigyelés: eddig csak egy betegnél igazolták
Kormos Olga | 2020. november 16. 14:33
A négy hét késéssel elindult járványfigyelőszolgálat szerint négyszer annyian fordultak orvoshoz, mint tavaly, mégis ugyanúgy egyetlen influenzás beteget diagnosztizáltak az elmúlt hét napban. A magyar adatok tehát hasonló tendenciát mutatnak, mint a világ legtöbb országában: a koronavírus miatti védekezés miatt nálunk sem igen terjed az influenzavírus. Sajnos a korona annál inkább.
Makro / Külgazdaság Az egészségügy már most elért a teljesítőképessége határára - állítja a Magyar Orvosi Kamara
Kormos Olga | 2020. november 15. 09:10
Míg Orbán Viktor másfél hete azt jelezte előre, hogy az egészségügy december 10-én érkezik el a teljesítőképessége határára, addig a Magyar Orvosi Kamara (MOK) "realitás projektje" arról árulkodik, hogy ez már most megtörtént. A projektet azért indították el, hogy valós képet kaphassunk a vélt vagy kozmetikázott adatok helyett.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a Magyar Orvosi Kamara első realitás-mutatói
Kormos Olga | 2020. november 11. 16:31
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a napokban indította el a realitás projektjét, ahová az egészségügyi dolgozók valós adatokat és történeteket küldhetnek. Céljuk, hogy ne csak vélt vagy kozmetikázott helyzetjelentésekből legyen benyomásunk a COVID-járvány igazi arcáról.
Makro / Külgazdaság "Találgatunk és aggódunk" - interjú Leitner Györggyel, a magán egészségügyi szolgáltatók egyesületének elnökével
Kormos Olga | 2020. november 10. 12:40
Az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény megszavazása után, még október elején kerekasztal-tárgyalásokat sürgetett a 12 magán egészségügyi szolgáltatót tömörítő Primus Egyesület, amely szerint a törvény egyes részletei időzített bombát jelenthetnek a közellátásban és a magánszolgáltatóknál egyaránt. Leitner György elnököt, az Affidea Magyarország vezérigazgatóját kérdeztük, hogy kaptak-e visszajelzést a kormánytól.
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: nem árt tudni ezt a szülőknek az iskolai igazolásokról
Kormos Olga | 2020. november 9. 17:21
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tegnap arra kérte a szülőket, ne engedjék iskolába gyermekeiket. Ma, a szigorítások napján pedig tanácsokat adnak, mire hivatkozzanak a szülők az intézményvezetőnél, ha tényleg nem engedik el őket. Hiszen az általános iskolák, óvodák és bölcsődék még mindig nyitva maradtak. Megnéztük azt is, mely országokban zárták vagy nem zárták be a sulikat.
Makro / Külgazdaság Itt az új teszt, amely egyszerre szűr influenzára és koronavírusra
Kormos Olga | 2020. november 7. 05:54
Jelenleg úgy zajlik az influenza elleni védőoltások beadása, hogy nem tesztelik le a lakosságot koronavírusra, pedig a szakemberek szerint előre nem látható következményei lehetnek, ha egyszerre találkozik a két fertőzés a szervezetünkben. Most itt az új teszt, amely képes egyszerre kimutatni a két vírust.
Makro / Külgazdaság "Kiszabadult a kontroll alól a járvány" - mondja Dr. László Imre polgármester, ex-kórházigazgató
Kormos Olga | 2020. november 4. 15:35
A múlt héten azért hozta létre a kormány a javaslattételi bizottságot, mert 2021 elejétől átalakítják az egészségügyi struktúrát. Dr. László Imre volt kórházigazgató, Újbuda polgármestere szerint súlyos hiba épp a járvány drámaian romló szakaszában olyan információt belengetni, amely sokak egzisztenciális jövőjét veszélyezteti. Azt sem tartja kizártnak, hogy ezzel az augusztusban 352 millió forintért elkészített egészségügyi reformcsomagot valósítja meg a kormány.
Makro / Külgazdaság Összefogást sürgetnek a szülők: ne kelljen iskolába menni a gyerekeknek!
Kormos Olga | 2020. november 2. 16:14
A Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért civil társaság felhívásában arra kéri a szülőket, hogy legalább két hétig ne engedjék iskolába a gyerekeiket, s hogy az iskolaigazgatók saját döntéskört kaphassanak az intézmények bezárásáról. 
Makro / Külgazdaság Kincses Gyula MOK-elnök a bizottsági tagság helyett érdemi egyeztetést szeretne a kormánnyal
Kormos Olga | 2020. november 2. 08:40
Az állami kórházak vezetőinek kiválasztására október 30-án létrehozott javaslattevő bizottságban való részvételre kérték fel Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét is, ám ő nem vesz rész a munkában
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: zárják be az iskolákat az alsó tagozatok kivételével!
Kormos Olga | 2020. október 30. 09:28
Petíció aláírásával kérik a pedagógusok a kormányt, hogy sürgősen tegyen a tavaszihoz hasonló lépéseket, a vírus oktatási intézményekben való terjedésének megfékezése érdekében.  
Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: leginkább a macskákra veszélyes
Kormos Olga | 2020. október 26. 18:24
Sok a bizonytalanság a tekintetben, hogy képesek-e elkapni a koronavírust házikedvenceink, s jelenleg úgy tűnik, hogy a kutyák alig, de a macska- és nyestfélék, valamint a hörcsögök fogékonynak bizonyulnak.
Makro / Külgazdaság Járványügyi adatok: törvénymódosítással védi a kormány
Kormos Olga | 2020. október 26. 17:29
Október 22-én nyújtották be a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos törvény módosításait a Parlamentbe. A dokumentum többek között azt is rögzíti, hogy a kormány mégsem tart igényt arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Operatív Törzs mellett járványügyi tudományos munkacsoportot hozzon létre.
Makro / Külgazdaság Máshogy számol az EMMI: csak 15 idősotthonba kell lélegeztetőgép
Kormos Olga | 2020. október 25. 12:16
A 200 fő feletti lakóval rendelkező idősotthonok dolgozóit felkészítették a non-invazív lélegeztetőgépek használatára - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közleményében. 
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Ki fogja kezelni az idősotthonok lélegeztetőgépeit?
Kormos Olga | 2020. október 21. 17:47
Már több, mint 50 szociális otthonban van jelen a koronavírus, ezért múlt héten Kásler Miklós miniszter azt az utasítást adta ki, hogy a 200 főnél több lakóval működő idősotthonokban kötelező biztosítani a gépi lélegeztetéshez szükséges feltételeket, különösen a non-invazív lélegeztetőgépeket. De azért maradt itt pár kérdés, ami válaszra szorul ezügyben.  
Makro / Külgazdaság Az orvosok Pintér Sándor belügyminiszter válaszára várnak
Kormos Olga | 2020. október 19. 10:25
A Magyar Orvosi Kamara összeállította és Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelében el is juttatta a kormánynak, hogy milyen feltételekkel tudják elképzelni az orvosok átvezénylését, valamint a másodállások jövőbeni vállalását. 
Makro / Külgazdaság Rékassy Balázs egészségügyi menedzser: "A bergamói történet megelőzéséhez szigorító intézkedésekre lenne szükség"
Kormos Olga | 2020. október 13. 18:09
A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a napi új esetszámok a román és cseh szintre fognak felfutni. Kérdés, hogy a magyar egészségügy miképpen tud megbirkózni majd azzal, ha a jelenlegi 1000 körüli fertőzött három-ötszörösére nő egy-két héten belül? Rékassy Balázs orvos, egészségügyi menedzser szerint igen nehezen.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi Oltóközpont: "egyesek politikai tőkét akartak kovácsolni a vakcina előjegyzési programunkból+
Kormos Olga | 2020. október 13. 15:14
A Nemzetközi Oltóközpont 5000 forintos áron kínálta a még el sem készült COVID-vakcina előfogalalási díját, ugyanitt, az ingyenes influenzaoltás szintén előjegyezhető az állítólagos tömeges érdeklődés miatt. Ám most úgy tűnik, ideiglenesen felfüggesztették az akciót. 
Makro / Külgazdaság Forrongó orvostársadalom: éles vélemények a közösségi oldalakon is
Kormos Olga | 2020. október 9. 17:06
Nem csitul a Parlament által megszavazott egészségügyi jogállásról szóló törvény körüli vita. Az ’1001 orvos hálapénz nélkül’ facebook-csoport kommentjeiből is ez derül ki. A csoport neve beszédes, az online közösség tagjai orvosok, akik nem vesznek részt a paraszolvenciában. 
Makro / Külgazdaság Tovább csökken a háziorvosok száma
Kormos Olga | 2020. október 8. 16:59
A történelmi jelentőségű orvosi béremelésből pár szakma kimaradt, köztük például a háziorvosoké. Bár kaptak ígéretet a bérrendezésre, addig is újra rápillantottunk az országos listára, jelenleg mennyi a betöltetlen háziorvosi praxisok száma. Elöljáróban annyit: nem állt meg a háziorvosok eltűnése a rendszerből. Nagyon nem.
Makro / Külgazdaság Az orvosi béremeléshez kapcsolódó javaslatok borzolják a kedélyeket
Kormos Olga | 2020. október 6. 10:25
A kormány rábólintott a Magyar Orvosi Kamara bérekkel kapcsolatos javaslataira, este pedig már a parlament előtt lévő előterjesztésbe is foglalta azokat. A kamarának alig volt ideje megtenni az észrevételeit a készülő törvényjavaslatra, ezért az elsőre a szakmai körökben üdvözölt kezdeményezés elkezdte borzolni a kedélyeket.
Makro / Külgazdaság Nem a legolcsóbb hőmérőt vásárolta a kormány az iskolákba
Kormos Olga | 2020. október 5. 10:06
Hatszáz millió forintba került, hogy az ország összes közoktatási intézményébe hőmérőt vásárolt a kormány.
Makro / Külgazdaság Pedagógusok: "teljes a bizonytalanság, idegesek és fáradtak vagyunk"
Kormos Olga | 2020. október 3. 11:03
Júniusban arról kérdezte a tanárokat a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége, hogy a digitális oktatás hogyan vizsgázott, most pedig arról állítottak össze kérdőívet, milyen körülmények között végzik nap mint nap a járvány durva második hullámában a munkájukat? Meredek válaszok érkeztek.
Makro / Külgazdaság Hosszútávú orvosi béremelés: adnak is meg nem is
Kormos Olga | 2020. október 1. 10:26
Bíztató jel, hogy bár még végleges döntés nincs, a kormány a Magyar Orvosi Kamara régóta hangoztatott javaslatairól tárgyalt. Nevezetesen az orvosi bérek jelentős emeléséről, illetve a hálapénz törvényes eltörléséről. Dr. Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezetek elnöke azt reméli, a 120 százalékos béremelés nem hosszú távon valósul meg.  
Makro / Külgazdaság Már több magáncég is felfüggesztette a PCR-tesztelést a hatósági ár miatt
Kormos Olga | 2020. szeptember 22. 15:52
Kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a magán egészségügyi szolgáltatók a PCR-teszteket hatóságilag megállapított áron, 19 500 forintért kínálhatják. A Synlab tegnapi bejelentését követően rápillantottunk a többi cég honlapjára, mennyiért kínálják a PCR-teszteket?
Vállalat Koronavírus-teszt: egy magáncég már kiszállt
Kormos Olga | 2020. szeptember 18. 09:53
Nemsokára csak 19 500 forintért végezhetnek koronavírus-teszteket a magán egészségügyi cégek. Kérdés, hogy melyikük fog ezek után ilyen feltétellel energiát tenni a kiemelt fontosságú lakossági tesztelésbe. Itt az első fecske, amely az intézkedésnek köszönhetően bedobta a törölközőt.
Makro / Külgazdaság Ha már most lélegeztetőgép kapacitás szűkében vagyunk, mi lesz később?
Kormos Olga | 2020. szeptember 17. 10:41
A lélegeztetőgépek országában a Korányi és a Dél-Pesti Centrum Kórházban még jóval a második hullám tetőzése előtt az a hír járja, hogy a lélegeztető kapacitások beteltek.
Makro / Külgazdaság Nem csak az állami iskoláknak állja a kormány a hőmérőket
Kormos Olga | 2020. szeptember 16. 16:44
Október 1-jétől kötelező lesz az iskolába lépés előtt lázat mérni. Az ehhez szükséges eszközök beszerzése jóval kisebb költségigénnyel jár, mint a lélegeztetőgépek megrendelése, de azért megnéztük, mégis mekkora összeg lehet ez.
Makro / Külgazdaság Tovább izmosodó kórházi várólistákkal nő a járványgörbe
Kormos Olga | 2020. szeptember 14. 17:25
Jelenleg viszonylag kevesen vannak kórházban súlyos koronavírus-fertőzés miatt, köszönhetően annak, hogy a második hullám egyelőre a fiatalokat érinti. De szakértők szerint a fertőzés pár hét csúszással ismét elérheti az idősebb korosztályt, ezért megnéztük, hogy a meredeken felfelé ívelő járványgörbe árnyékában mekkora várólistákkal indulunk neki a második hullámnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor akarja megszabni a koronavírus magántesztek árát
Kormos Olga | 2020. szeptember 11. 16:00
Az egészségügyi magánszolgáltatók ledermedtek Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentésétől, miszerint a koronavírus-tesztek árait hatósági árasítani kell. Egyelőre tájékozódnak a témában. 
Makro / Külgazdaság Talán ezt a vírustagadók is elhiszik: így néz ki a koronavírussal fertőzött tüdő
Kormos Olga | 2020. szeptember 9. 17:19
A Semmelweis Egyetem Országos Képalkotó Klinika rendszeres esetbemutatásokon keresztül szeretné felhívni a figyelmet a koronavírus okozta tüdőgyulladásra és a COVID-19 megbetegedés szövődményeire.
Makro / Külgazdaság A külföldi bérvadászokra nem vonatkozik a határzár
Kormos Olga | 2020. szeptember 8. 17:43
Bár az átlag magyar állampolgárnak vagy költséges PCR vizsgálatot kell végeztetnie, vagy 14 napra karanténba vonulnia, ha idegen országból jön haza, a külföldi bérvadászoknak nem kell ilyesmivel törődniük, szabadon jöhetnek-mehetnek egy módosító rendelkezésnek köszönhetően.
Makro / Külgazdaság 900 százalékkal nőtt a koronavírus-álhírek száma
Kormos Olga | 2020. szeptember 6. 14:34
A második hullám árnyékában körülnéztünk, hogy melyek a legelképesztőbb álhírek és pletykák, amelyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban szárnyra keltek.
Makro / Külgazdaság Már ennyi PCR-tesztet végeztek el a mentősök március óta
Kormos Olga | 2020. szeptember 3. 18:12
Az első hullámot követő viszonylag nyugodt nyár után jelentős esetszámmal köszöntött be a második hullám. A lapunknak nyilatkozó Győrfi Pál szerint az Országos Mentőszolgálat jól bírja a megnövekedett munkát, pedig már a 80 ezret közelíti az elvégzett PCR-koronatesztek száma. 
Makro / Külgazdaság Budapesti kerékpársávok: jut is, marad is
Kormos Olga | 2020. szeptember 2. 19:24
A tegnapi tanévkezdés után egy nappal a kora délelőtti órákban a Budapesti Közlekedési Központ és a Főváros szervezésében újságírók kerekeztek végig a sokat kritizált, módosítások és átalakítások előtti kerékpársávokon.
Makro / Külgazdaság Miért a fiatalokat érinti inkább a második hullám?
Kormos Olga | 2020. szeptember 1. 15:06
Már most látható, hogy a második hullám magasabb fertőzöttséget hoz hazánkban is, s most úgy tűnik, a vírus egyelőre megkíméli az időseket, inkább a fiatalok körében terjed. Vajon nálunk is már a D614G, a mutálódott koronavírus fertőz?
Makro / Külgazdaság Új tanév: nagyon észnél kell lenniük a szülőknek
Kormos Olga | 2020. augusztus 30. 13:18
Bár a tanítás szeptember 1-jén hagyományos módon indul, a kormány arra hívja fel a szülők figyelmét, hogy valódi felelősséggel engedjék iskolába gyermekeiket. A pedagógusokat szintén óriási körültekintésre kérik. A spanyol iskolákban mindeközben elrendelték, hogy már 6 éves kortól kötelező maszkot hordaniuk a gyerekeknek.
Makro / Külgazdaság "Védelem nélkül tárjuk ki az iskolák kapuit" - interjú Nagy Erzsébettel, a PDSZ tagjával
Kormos Olga | 2020. augusztus 27. 16:01
Már csak pár nap, és itt van szeptember 1., indul az iskola. A tavaszi koronavírus-járvány és annak következményei miatt elmondható, hogy soha ennyi dilemmával és bizonytalansággal nem vágtak bele a tanévbe pedagógusok és gyerekek. Fejesugrás a mélyvízbe.
Makro / Külgazdaság "A COVID-19 egy humbug" - állítják a vírustagadók
Kormos Olga | 2020. augusztus 25. 16:09
Új trend van kibontakozóban, amely a második hullám előszobájában biztosan nem járul hozzá a járvány leküzdéséhez. Állítólag sehol a világon nem volt még olyan vírus-szkeptikus konferencia, mint augusztus 21-én Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Júliusban sem sikerült letornázni a kórházi adósságokat
Kormos Olga | 2020. augusztus 19. 15:34
Július végén 1,8 milliárd forinttal többel, 37 milliárddal tartoztak az egészségügyi intézmények, mint egy hónappal korábban – derül ki a Magyar Államkincstár ma közzétett adataiból. Adósságuk továbbra is szinte kizárólag a szállítóikkal és a szolgáltatóikkal szemben áll fenn.
Makro / Külgazdaság Kész az egészségügy átalakítási terve - de mikor lép életbe?
Kormos Olga | 2020. augusztus 17. 17:35
Információink szerint időben elkészült a Pintér Sándor által felkért Boston Consulting Group átfogó egészségügyi reformcsomagja, amely jelenleg a Belügyminisztériumnál várakozik. Kérdés, mikor osztják meg a nyilvánossággal?
Makro / Külgazdaság Rendkívüli tanév elé néznek az iskolák
Kormos Olga | 2020. augusztus 16. 15:38
A koronavírus által átrendezett speciális tanév után a szeptember 1-jén kezdődő iskolai tanév megannyi kihívással néz szembe. Önmagában egyetlen egy probléma sem kicsi, hát még együtt. Összeszedtük, melyek ezek.
Friss
hírlevél