TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az idén kitört koronavírus-járványra adott jegybanki reakciók sok befektető számára jelezték, hogy a készpénz és a kockázatmentesnek tekinthető államkötvények nem alkalmasak értékmegőrzésre. Jöttek hát a különböző alternatívák.

Másfél éves csúcsra ugrott a Bitcoin, a kriptodeviza kedden 12 ezer dollár fölé került. A befektetők az utóbbi időben ismét felfedezték a virtuális eszközt, és a szakértők szerint egyre többen nagyobb bizalmat adnak a rendszer miatt "elinflálhatatlan" eszköznek, mint a hagyományos devizáknak. A Bitcoin mozgása mögött nem nehéz észrevenni, azt a folyamatot, ami egyébként a nemesfémeket, így az aranyat és az ezüstöt is történelmi vagy lokális csúcsra repítette az elmúlt hónapokban.

Több szakértő is úgy látja, hogy a hagyományos pénz, legyen szó világpénzekről, mint a dollár, az euró vagy éppen a jen, vagy feltörekvő devizákról, komoly bizalomvesztésen mennek keresztül. Persze nem újkeletű folyamatról van szó, hiszen a 2008-as válság után a jegybanki eszközvásárlási programok eredményeképpen már évről évre szépen lassan elkezdték elveszíteni az értékőrző funkciójukat. Az idei koronavírus-járvány viszont ezt a folyamatot drasztikusan felgyorsította, miután a világjárványra adott monetáris és fiskális intézkedések végtelen mennyiségű pénzzel árasztották el a piacokat.

Ráadásul több jegybankár azt is jelezte, hogy csak a gazdasági fundamentumok megszilárdítását követően fogják a mostani ultralaza politikát felülvizsgálni, addig akkor sem nyúlnak a kamatokhoz, ha menet közben az infláció emelkedésnek indulna. Ez a folyamat Nyugaton még nem, de Magyarországon már megkezdődött. Ugyanakkor, ahogy azt az elmúlt hónapokban láthattunk, az MNB előbb némi finomhangolást hajtott végre, később azonban két kamatcsökkentés formájában további lazítás jött a hazai monetáris politikában.

Így mozgott az elmúlt években a Bitcoin árfolyama dollárban Így mozgott az elmúlt években a Bitcoin árfolyama dollárban

Miután semmi jel sem mutat arra, hogy rövidtávon normalizálódna a helyzet, és a politika átvette a hatalmat a pénzmennyiség kontrollálásában. Miközben egyre többet állítanak elő belőle, az is figyelmeztető jel, hogy úgy tűnik, a pénznek hosszú évekig nem lesz kamata, így tehát egyre értéktelenebbé válik. A racionális befektetői lépés erre az, hogy egyre többen próbálnak szabadulni a pénztől. Többek között ennek köszönhető az, hogy világszerte siralmas GDP adatok láttak napvilágot az utóbbi hónapokban, ám a tőzsdeindexeken messze nem tükröződik a gazdasági összeomlás. Sőt, a főbb amerikai mutatók történelmi csúcson vannak, vagy annak közvetlen közelében.

Ebben a helyzetben, amikor a befektetők alternatívát keresnek, és gyakorlatilag bármit megvesznek, mondhatjuk értelemszerűen ismét eljött a Bitcoin reneszánsza. A magát Satoshi Nakamotonak elnevező informatikus, aki a virtuális pénzt kitalálta, úgy alkotta meg a Bitcoint, hogy annak korlátozott a kínálata (a globális mennyiség a tervek szerint sosem fogja túllépni a 21 milliót), és emiatt a pénzteremtés sem történhet korlátlanul. A kriptodeviza esetén ráadásul folyamatosan csökkentik a piacra kerülő coinok mennyiségét, ami az infláció szempontjából még inkább pozitívnak tekinthető.

A Bitcoin tehát ebből a szempontból úgy viselkedik, mint egy nemesfém: hiszen például az aranyból is véges a készlet. Valamennyi persze még megtalálható a föld alatt, de nem tudunk belőle többet gyártani.

A pénz gyengesége kapcsán a napokban Zsiday Viktor is megosztotta gondolatait. A szakértő azt feltételezte, hogy mivel a következő hónapokban valószínűleg továbbra is a pénznyomtatás és hatalmas költségvetési hiányok, azaz a pénzszaporítás lesz a téma, ezért esélyes, hogy a fenti trendek hátszele, alapvetése fennmarad még egy ideig. A pénz rossz, sok van belőle, semmit nem hoz, és nem kell. Minden más, ami bármiféle egészen kicsit pozitív kilátással is kecsegtet jobb nála. Úgy tűnik ez vezeti a piacokat jelenleg.

Ha pedig ez valóban így lesz, akkor könnyen lehet, hogy a 2019-es maximumát (13746 dollár) is eléri. Ahhoz viszont, hogy a közel 20 ezer dolláros történelmi csúcsán is túljusson a Bitcoin, nagyobb befektetői felbuzdulás, roham kellene. Persze, amilyen fordulatos a 2020-as év, akár még erre is sor kerülhet.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél