TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kriptopénz árfolyama 29 százalékkal, 9200 dollár fölé emelkedett 2020 első hónapjában, aminek eredményeként a piaci kapitalizációja megközelítette a 40 milliárd dollárt. Drágulását szakértők annak tudják be, hogy a kínai koronavírus miatt sokan az arany mellett a Bitcoinba menekítették a pénzeiket.

Az ideinél pazarabb januárt 2013-ban produkált a Bitcoin, amikor árfolyama még a mostani 29 százaléknál is jobban, 54 százalékkal ment fel. Szakértők szerint számos tényező játszott közre a 2020 eleji szárnyalásban. Mindenekelőtt az, hogy a koronavírus miatt aggódó befektetők számára a kriptodeviza igazi menedékeszköznek bizonyult – a hagyományosan ilyen arany és amerikai dollár mellett –, valamint az is növelte a keresletet, hogy a kínaiak visszatértek a Holdújév miatti ünneplésből (a sanghaji tőzsde nyolcnapos szünet után nyitott ki újra hétfőn, egy méretes zakóval).

Koronavírus-hatás

A Wuhanból indult koronavírus eddig már több mint 360 áldozatot követelt. Számos légitársaság felfüggesztette a Kínába tartó járatait, a vállalatok pedig a működésüket, még annál is hosszabb időre, mint azt a holdújév idején szokták. S a befektetők körében nőtt a félelem amiatt, hogy a koronavírus a világgazdasági növekedést is visszafoghatja.

Nigel Green, a deVere Group pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cég elnök-vezérigazgatója a Bitcoin a bizonytalan időkben népszerű menedékeszközök egyikének nevezte, ennek tudta be a kriptodeviza elmúlt havi keresettségét. „Jól láthatóan a Bitcoin árfolyama korrelál a koronavírus terjedésével” – közölte a CNBC-vel Green, ami, ha így van, akkor további drágulásra lehet számítani, mivel szakértők nem tudják megmondani, meddig pusztíthat a kór.  Minél több esetet azonosítanak és több ország lesz érintett, az annál jobban nyomás alá helyezheti a hagyományos pénzpiacokat, ezzel szemben a Bitcoin árfolyamát annál feljebb lökheti.

Irány a 15 ezer dollár?

Ugyanakkor az is növelhette a kriptodeviza iránti keresletét, hogy véget ért a Holdújév miatti munkaszünet, és az emberek ismét dolgozni kezdtek. Ennek jelentős szerepe van – mutatott rá a CNBC-nek Vijay Ayyar, a Luno nevű kriptodeviza-tőzsde vezetője. Sok olyan pénzt fektettek be ugyanis, amelyek a börzék zárva tartása miatt az elmúlt napokban parlagon hevertek.

A kereskedők számára a Bitcoint az annak technikai jellemzőin végrehajtott fejlesztések is izgalmassá teszik, amelyek a kriptodeviza mögöttes technológiájára, a blockchainre vonatkoznak. A speciális számítógépekkel felszerelt bányászok egymással versengve próbálják megoldani a matematikai problémákat annak érdekében, hogy validálják a Bitcoin-ügyleteket. A győztesek jutalma Bitcoin. Jelenleg a bányászok minden feltárt blokkért 12,5 Bitcoinban részesülnek. Ezek a jutalmak általában néhány év elteltével rendre megfeleződnek, így 2020 májusában már csak 6,25 egységnyi Bitcoinhoz juthat egy élelmes bányász.

Márpedig ez a feleződés a piacra kerülő kriptodeviza-kínálat szűkülésével jár, ami viszont a szűnni nem akaró kereslet miatt az ár emelkedéséhez vezethet. Mindezek alapján Jehan Chu, a blockchain-re összpontosító Kenetic Capital nevű cég társalapítója egyenesen azt jósolja, a most 9200 dollár felett gazdát cserélő Bitcoin árfolyama 2020 közepén eléri a 15 ezer dollárt. Más kérdés, ahogy a tőzsdén, úgy a részvényeknél jóval volatilisebb Bitcoinnál pláne nem szabad az ilyen jövendöléseket kész-, illetve kriptopénznek venni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél