BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 11. 18:49

Reggel azt mondták, a mozgási korlátozások fokozatos oldása miatt emelkednek a tőzsdeindexek. Délután pedig azt, hogy emiatt esnek. Valójában nem volt ma markáns irány, enyhe esés volt jellemző Európában, az S&P 500 süllyed, a Nasdaq viszont emelkedik. Az olaj ára is lejjebb ment, egy nagy amerikai palagáz– és palaolaj-cég a csőd szélén tántorog. A BUX szerény pluszban tudott maradni, a forint viszont gyengült.

Esnek ma a tőzsdeindexek, de csak módjával és nem is teljesen egyöntetűen. Hogy miért, azt nehéz megítélni. Reggel az akkori jó hangulatot a koronavírus-fertőzések számának csökkenésével magyarázták számos országban, valamint a mozgási korlátozások fokozatos feloldásával. Délután meg a Reuters azt írta, hogy a befektetők félnek, a korlátozások fokozatos feloldásával újra több lesz a fertőzés. Nőtt ugyanis az esetszám Németországban és Dél-Koreában. Így főleg megint az utazással és vendéglátással foglalkozó cégek estek.

Elég gyakran találkozni olyan véleménnyel is, amely szerint a részvényárfolyamok messze a gazdasági realitásokon túllépve emelkedtek az utóbbi időben. Kontinensünkön a német index 0,7, a francia mutató 1,3 százalékkal süllyedt, de emelkedés volt például Londonban, Zürichben és Budapesten, Prágában is. Az USA-ban fél százalékkal esik az S&P 500 index, de a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója ugyanennyivel emelkedik.

Bitcoin és dollár (Pixabay.com) Bitcoin és dollár (Pixabay.com)

Ismét jön a 21 éves magyar kötvény

Itthon a BUX index volt nap közben jóval feljebb is, de a nap végére csak 0,3 százalékos emelkedést tudott megőrizni ebből. A Mol és az OTP is ugyanennyivel, 0,3-0,3 százalékkal ment fel, a Richter 0,6 százalékkal, míg a Telekom negyed százalékkal süllyedt. A forint ma némileg gyengült, 350,70 is volt az euró, most pedig kereken 350. Az Államadósság-kezelő Központ május 14-én újra kínál majd több mint húsz éves, 2041/A jelzésű államkötvényeket a szokásos aukcióján, tízmilliárd forint értékben.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Fontos makroadatok ma nem érkeztek. Németországban nyolc százalékkal emelkedett a Wirecard, mert a könyvelési botránnyal terhelt cégnél félreállítják a vezérigazgatót. A Henkel gyorsjelentése nyomán 2,7 százalékkal süllyedt.

Csődbe megy egy gáz– és olajóriás?

Az áprilisban földbe döngölt, sőt inkább szakadékba lökött, majd két hétig emelkedő olaj ára ma újra süllyed. A WTI csak egy, a Brent 3,5 százalékos mínuszban van. Az amerikai palagáz-kitermelés úttörője, a Chesapeake Energy hétfőn úgy nyilatkozott, hogy, hogy csődvédelem bejelentését fontolgatja átszervezésének idejére. Az amerikai földgáz ára már tavaly nagyon leesett, a cég már novemberben is közzétett olyan figyelmeztetést, amely a fennmaradásával kapcsolatos kételyeket fogalmazott meg. A vállalat kőolajban is érdekelt.

Míg a globális olajszükséglet várhatóan V alakú fellendülést produkál, a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet még két évig alacsony szinten maradhat. Ezt főleg a jelentősen csökkentett számú üzleti utazások okozzák – állítja Goldman Sachs a Business Insider szerint. Így a sugárhajtóművek üzemanyag-igénye nem tér vissza a vírusjárvány előtti szintre egészen 2022 harmadik negyedévéig.

A Bitcoin-árfolyama, nyilakkal jelölve a “feleződések” (logaritmikus skála, USD). (Tradingview.com) A Bitcoin-árfolyama, nyilakkal jelölve a “feleződések” (logaritmikus skála, USD). (Tradingview.com)

Ma van a nagy nap a bitcoin életében

A bitcoin árfolyama a napokban hosszasan ostromolta a tízezer dollárt, de csak rövid időre tudta elérni azt. A hétvégén pedig visszaesett 9000 alá. Ma este, pár órán belül lesz a “Bitcoin-feleződés” (halving), amire mintegy négy évente kerül sor, és a folyamatosan kibocsátott új bitcoin-érmék mennyiségének felére csökkenését jelenti. Ehhez sokan nagy reményeket fűznek, mert a korábbi ilyen esetek – 2016 közepén és 2012 végén – után hatalmas bikapiaci indult a digitális fizetőeszköz piacán. Igaz, nem feltétlenül azonnal, hanem sok hónap leforgása alatt.

A feleződés nyilvánvalóan csökkenti a bitcoin-kínálatot, és növelheti az úgynevezett bányászok bekerülési költségeit. Ám a keresletet nem befolyásolja, és csak egyike az árbefolyásoló tényezőknek. Meglepetésnek pedig semmiképpen sem nevezhető, hiszen sok éve bele van programozva a szoftver kódjába. Így már réges-régen beárazhatták a piaci szereplők. Ennek ellenére rengeteget foglalkozott vele a sajtó, félő, hogy sok tapasztalatlan kisbefektető emiatt vett bitcoint.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Agrár Nem segített az a kis eső, továbbra is nagy bajban a magyar búza
MTI | 2020. június 2. 08:04
A múlt heti csapadék nem volt elég ahhoz, hogy megszüntesse az aszályhelyzetet, gyenge lesz a hozam.
Agrár Lassan újraindul az európai légiközlekedés
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 28. 21:46
Újraindul a spanyol Iberia légitársaság több európai járata is júliusban, a Lufthansa Group pedig bővíti a kínálatát, Budapestre is több járatot indít júniusban, de a fapados óriás is startra kész.
Agrár Ma reggelre 509-re emelkedett a koronavírusban elhunytak száma
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 07:06
De jó hír, hogy tovább csökken az aktív fertőzöttek tábora.
Agrár Dávid Tamás: alkalmazott volt, most megkerülhetetlen piaci szereplő
Márkázott tartalom | 2020. május 22. 10:05
A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben. A konkurencia területi képviselőjeként kezdte, mára maga is piaci tényezővé vált céget igazgat. Dávid Tamás, a Keleti Agrár Kft. ügyvezetője útját a nulláról elért ugrásszerű sikerek, a folyamatos felfelé váltások, és végül a saját cég felfuttatása szegélyezik. A most is csupán 37 éves üzletember a műtrágyakereskedelemben elért pozíciójának stabilizálása mellett a mezőgazdasági tevékenységbe is belevágott – mégpedig nem is kicsiben.
Agrár Barack Obama utódjáról: kaotikus katasztrófa a járvány kezelése
MTI | 2020. május 17. 13:46
 Bírálta a Fehér Házat a koronavírus-járvány kezeléséért Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke helyi idő szerint szombaton a Történelmi Fekete Főiskolák és Egyetemek (HBCU) végzőseinek elmondott beszédében, valamint felhívta a figyelmet a rasszizmus veszélyére is.
Agrár Koronavírus: kisiklott a magyar gazdaság lokomotívja is
Privátbankár.hu | 2020. május 15. 09:01
A magyar gazdaság az elmúlt két évben feszített tempóban bővül. Eddig lokomotívként vágtatott, most viszont a koronavírus miatt kisiklott. Az első negyedéves adat így is 2,2 százalékos bővülést mutatott, ami meghaladta az elemzői várakozásokat.
Agrár A búza sem ússza meg a nagy tavaszi szárazságot
MTI | 2020. május 14. 07:46
Legfeljebb közepes lesz az idei termés a magyar gazdák várakozása szerint.
Agrár Száguldanak a részvénypiacok, de érdemes észen lenni!
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 15:37
Bár a koronavírus-járvány mély recessziót eredményez, mégis úgy tűnik az elmúlt hetek alapján, hogy ezt mellékes tényezőnek tekintik a piaci szereplők. A márciusi zuhanások eredményeként az amerikai S&P 500 és a frankfurti DAX részvényindex 30-40 százalékot esett, azóta pedig a veszteség felét ledolgozták.
Agrár Nincs több uniós támogatás a hagyományos karácsonyfa-termesztésre
MTI | 2020. május 7. 13:01
Már csak a földlabdás, élő fák után vehető igénybe támogatás. A kormány viszont a hazai termelők érdekében új támogatási konstrukción dolgozik.
Agrár Megnyitják a magyar határokat a vendégmunkások előtt
Privátbankár.hu | 2020. május 7. 07:24
Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját.
Friss
hírlevél