TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Reggel azt mondták, a mozgási korlátozások fokozatos oldása miatt emelkednek a tőzsdeindexek. Délután pedig azt, hogy emiatt esnek. Valójában nem volt ma markáns irány, enyhe esés volt jellemző Európában, az S&P 500 süllyed, a Nasdaq viszont emelkedik. Az olaj ára is lejjebb ment, egy nagy amerikai palagáz– és palaolaj-cég a csőd szélén tántorog. A BUX szerény pluszban tudott maradni, a forint viszont gyengült.

Esnek ma a tőzsdeindexek, de csak módjával és nem is teljesen egyöntetűen. Hogy miért, azt nehéz megítélni. Reggel az akkori jó hangulatot a koronavírus-fertőzések számának csökkenésével magyarázták számos országban, valamint a mozgási korlátozások fokozatos feloldásával. Délután meg a Reuters azt írta, hogy a befektetők félnek, a korlátozások fokozatos feloldásával újra több lesz a fertőzés. Nőtt ugyanis az esetszám Németországban és Dél-Koreában. Így főleg megint az utazással és vendéglátással foglalkozó cégek estek.

Elég gyakran találkozni olyan véleménnyel is, amely szerint a részvényárfolyamok messze a gazdasági realitásokon túllépve emelkedtek az utóbbi időben. Kontinensünkön a német index 0,7, a francia mutató 1,3 százalékkal süllyedt, de emelkedés volt például Londonban, Zürichben és Budapesten, Prágában is. Az USA-ban fél százalékkal esik az S&P 500 index, de a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója ugyanennyivel emelkedik.

Bitcoin és dollár (Pixabay.com) Bitcoin és dollár (Pixabay.com)

Ismét jön a 21 éves magyar kötvény

Itthon a BUX index volt nap közben jóval feljebb is, de a nap végére csak 0,3 százalékos emelkedést tudott megőrizni ebből. A Mol és az OTP is ugyanennyivel, 0,3-0,3 százalékkal ment fel, a Richter 0,6 százalékkal, míg a Telekom negyed százalékkal süllyedt. A forint ma némileg gyengült, 350,70 is volt az euró, most pedig kereken 350. Az Államadósság-kezelő Központ május 14-én újra kínál majd több mint húsz éves, 2041/A jelzésű államkötvényeket a szokásos aukcióján, tízmilliárd forint értékben.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Fontos makroadatok ma nem érkeztek. Németországban nyolc százalékkal emelkedett a Wirecard, mert a könyvelési botránnyal terhelt cégnél félreállítják a vezérigazgatót. A Henkel gyorsjelentése nyomán 2,7 százalékkal süllyedt.

Csődbe megy egy gáz– és olajóriás?

Az áprilisban földbe döngölt, sőt inkább szakadékba lökött, majd két hétig emelkedő olaj ára ma újra süllyed. A WTI csak egy, a Brent 3,5 százalékos mínuszban van. Az amerikai palagáz-kitermelés úttörője, a Chesapeake Energy hétfőn úgy nyilatkozott, hogy, hogy csődvédelem bejelentését fontolgatja átszervezésének idejére. Az amerikai földgáz ára már tavaly nagyon leesett, a cég már novemberben is közzétett olyan figyelmeztetést, amely a fennmaradásával kapcsolatos kételyeket fogalmazott meg. A vállalat kőolajban is érdekelt.

Míg a globális olajszükséglet várhatóan V alakú fellendülést produkál, a repülőgép-üzemanyag iránti kereslet még két évig alacsony szinten maradhat. Ezt főleg a jelentősen csökkentett számú üzleti utazások okozzák – állítja Goldman Sachs a Business Insider szerint. Így a sugárhajtóművek üzemanyag-igénye nem tér vissza a vírusjárvány előtti szintre egészen 2022 harmadik negyedévéig.

A Bitcoin-árfolyama, nyilakkal jelölve a “feleződések” (logaritmikus skála, USD). (Tradingview.com) A Bitcoin-árfolyama, nyilakkal jelölve a “feleződések” (logaritmikus skála, USD). (Tradingview.com)

Ma van a nagy nap a bitcoin életében

A bitcoin árfolyama a napokban hosszasan ostromolta a tízezer dollárt, de csak rövid időre tudta elérni azt. A hétvégén pedig visszaesett 9000 alá. Ma este, pár órán belül lesz a “Bitcoin-feleződés” (halving), amire mintegy négy évente kerül sor, és a folyamatosan kibocsátott új bitcoin-érmék mennyiségének felére csökkenését jelenti. Ehhez sokan nagy reményeket fűznek, mert a korábbi ilyen esetek – 2016 közepén és 2012 végén – után hatalmas bikapiaci indult a digitális fizetőeszköz piacán. Igaz, nem feltétlenül azonnal, hanem sok hónap leforgása alatt.

A feleződés nyilvánvalóan csökkenti a bitcoin-kínálatot, és növelheti az úgynevezett bányászok bekerülési költségeit. Ám a keresletet nem befolyásolja, és csak egyike az árbefolyásoló tényezőknek. Meglepetésnek pedig semmiképpen sem nevezhető, hiszen sok éve bele van programozva a szoftver kódjába. Így már réges-régen beárazhatták a piaci szereplők. Ennek ellenére rengeteget foglalkozott vele a sajtó, félő, hogy sok tapasztalatlan kisbefektető emiatt vett bitcoint.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
Friss
hírlevél