6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.

A részvénypiacokat továbbra is sok tényező nyomasztja, mint a járvány, a lezárások, az infláció, a kamatemelési várakozások. Európában ma zöldben nyitottak a tőzsdék, de a szerény pluszok késő délelőttre elolvadtak és mínuszba fordultak. A német tőzsdemutató 0,4, a francia 0,2 százalékkal süllyed, a brit pedig minimális pluszban van.

Az amerikai technológiai részvények tegnap is szenvedtek, csak az ipari részvények Dow Jones indexe tudott emelkedni. A határidős amerikai indexek ma megint 0,2-0,4 százalékos mínuszban vannak. A héten sok makroadat esedékes az USA-ban, holnap viszont a Hálaadás miatt szünnap van, így ma torlódnak, sokféle szám közzététele várható. (Pénteken pedig csak fél napos kereskedés lesz és Fekete Péntek.)

Itthon a BUX index viszont remekel, két százalékos pluszban van, miután az utóbbi napokban feltűnően alulteljesítő OTP 3,3 százalékkal emelkedik. Eközben a Mol 0,1 százalékkal süllyed, a Richter pedig 0,5 százalékkal megy fel.

Miért tért magához az OTP?

Egyes feltételezések, pletykák szerint a piac attól félt, hogy a magyar bankszektor zászlóshajója is kap valamilyen, különadóval felérő terhet a nyakába a választások előtt, mint a Mol a benzinár-korlátozással. Ma azonban kijött egy ajánlásszerű körlevél az MNB-től, amely “elvárja”, hogy a bankok fizetéskönnyítő programokat dolgozzanak ki a moratóriumból kikerült, törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfeleknek.

Árfolyamok és grafikonok

Ez nem tűnik jelentős hatású intézkedésnek, ami megkönnyebbüléssel tölthette el az OTP-részvényeseket.

Stabilizálódott a forint, 370 alatt az euró

Tegnap pár fillér híján 372 forint is volt egy euró ára, késő délután azonban sokat javult a helyzet és visszatért 370 közelébe az árfolyam. Ma pedig még erősebb, pontosabban kevésbé gyenge fizetőeszközünk, az árfolyam 368,70. De reggel rövid ideig volt 367,20 is.

A hosszabb lejáratú állampapírhozamok tovább emelkedtek a heti állampapír-aukción, holnap pedig az egyhetes betéti tenderre lesz érdemes figyelni a forint kapcsán. A piac további emelést áraz az egyhetes betéti kamatokban írta az Erste Befektetési.

A következő támasz az euró-forint árfolyamban 368,5 forintnál látszik az Equilor Befektetési Zrt. reggeli írása szerint.

A 366,82 forintnál található, 138,2 százalékos Fibo-szinttel próbálkozhat a jegyzés. Holnap 11:50-kor az egy hetes betéti kamat emelése lehet sorsdöntő a rövid távú mozgásokat tekintve.

Csekély a javulás a török szabadságharcban

A török eszközök a tegnapi zuhanás után – amit az elnök harcias, pénzügyi szabadságharcról szóló szavai váltottak ki – ma kissé konszolidálódnak. Két százalékos pluszban van a líra és a török részvényeket euróban jegyző alap (ITKY) egyaránt.

Nem jó a német menedzserek kedve

A német IFO üzleti hangulatindex 96,5 pont lett az októberi 97,7 pont után, ötödik hónapja esett és egyben ez január óta a legalacsonyabb érték. Ám az elemzők sem vártak ennél sokkal jobbat, 96,6 pontot becsültek az N-Tv.de szerint. A portál azt írja, az euró gyengülése viszont ennek a mutatónak köszönhető, a közös európai valuta éves mélypontjára ért. A dollárral szemben már csak 1,12.

Lyukas kétfilléres érme. (E. J.)
Lyukas kétfilléres érme. (E. J.)

Dehogyis lesz átmeneti az infláció

Az infláció miatt aggódnak a tőzsdék – olvashatjuk nap mind nap. Egyre kevésbé tűnnek átmenetinek az inflációt emelő tényezők az Erste Befektetési Zrt. mai kommentárja alapján. Még az EKB alelnöke, Luis de Guindos is így nyilatkozott. De valójában csak a bizonytalanság a biztos:

A brit jegybank valószínűleg nem fog erős iránymutatást adni a piacoknak a jövőbeli kamatpályát illetően. Sőt, Andrew Bailey jegybankelnök még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egyáltalán nem fognak semmilyen iránymutatást adni. A helyzet jól mutatja, hogy mennyire bizonytalan a gazdasági környezet, és mennyire nehéz hiteles előrejelzést adni írja a brókercég.

A keresések a Google-nál a hiperinfláció (hyperinflation) szóra. Még soha nem volt ilyen magas az érdeklődők száma. (Forrás: Google Trends)
A keresések a Google-nál a hiperinfláció (hyperinflation) szóra. Még soha nem volt ilyen magas az érdeklődők száma. (Forrás: Google Trends)

Musk ismét eladott

Pár nap szünet után Elon Musk ismét Tesla-részvényeket adott el, ezúttal 1,05 milliárd dollár értékben – írja a KBC Equitas.

Így az elmúlt időszakban összesen már közel tízmilliárd dollár értékben értékesített részvényeket a Tesla vezére. Zárásig több mint négy százalékot esett a Tesla árfolyama tegnap.

Végkiárusítás: India betiltja a kriptókat

Az indiai állam mégis betiltja a kriptodevizákat, valószínűleg annak kapcsán, hogy nemsokára bevezetik az ország jegybankjának digitális fizetőeszközét (CBDC-jét). Egy kiskaput nyitva hagynak, amely szerint legálisak maradhatnak azok a kriptodevizák, amelyekre külön engedélyt adnak ki.

A Bloomberg szerint az indiai kriptodeviza-piacokon most alacsony árakon igyekeznek sokan megszabadulni befektetésüktől, ami jó arbitrázs-lehetőséget is kínál. Viszont az áresés nem terjedt át a világpiacra, ahol ma pár százalékos pluszban van a bitcoin és az ether (57 ezer, illetve 4300 dollár körül).

Damoklész kardja a bitcoin felett

A múlt hét egyébként hónapok óta a legrosszabb volt a bitcoin számára, amit többek között amerikai törvénykezési, adóztatási kérdésekkel és a Mt Gox felszámolásával magyaráznak. Az utóbbi egy japán kriptotőzsde volt, amelynek végelszámolása 2014 februárja óta folyik. Jelentős mennyiségű bitcoint megtaláltak, ezeket az eredeti tulajdonosoknak pár héten belül végre kioszthatják. Ez növekvő kínálati nyomást jelenthet az első számú kriptodeviza piacán.

Már forognak az új AutoWallis-részvények

Mától forognak a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában az AutoWallis új részvényei – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Szerintük 2017 óta ez volt az első részvényjegyzés a BÉT szabályozott piacán, és több mint tíz éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a magyar parketten.

A november 9-én zárult részvényjegyzés során az előzetes 6-8 milliárdos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű jegyzési igényt adtak le a befektetők. A tőzsde autós vállalata végül 10 milliárd forintért bocsátott ki részvényeket a jegyzés előtt meghirdetett ársáv felső harmadában található 117 forintos árfolyamon.

A részvény ma 120 forint, szerény pluszban van, míg az utóbbi öt napban 119 és 124 között mozgott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Pénzeső: váratlanul nagy osztalék juthat egyes részvényeseknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 19:24
Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet.
Részvény / Deviza / Áru Megerősödött a forint? Nézzen rá az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 18:32
Erősödött pénteken a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, de gyengébben fejezte be a hetet a hétfői kezdésnél.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok oka volt az örömre a budapesti befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 17:45
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kulcsfontosságúvá vált az aranytartalék az elmúlt években?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 14:46
Az elmúlt időszakban ismét a figyelem középpontjába került az arany, mint jegybanki tartalékeszköz, a stabilitás szimbóluma. Veres István Attila a Magyar Nemzeti Bank szakcikkében mutatta be az utóbbi évek aranypiaci folyamatait, legfontosabb trendjeit, valamit az MNB aranytartalékának több lépésben történő növelését.
Részvény / Deviza / Áru Eltitkol valamit a Netflix, kamatcsökkentés helyett kamatemelés jöhet
Eidenpenz József | 2024. április 19. 12:18
Rossz a hangulat a tőzsdéken az izraeli válaszcsapás után, de volt rosszabb is a hajnali órákban. A frissebb hírek nyomán megnyugodott többek között a kőolaj, az arany, a bitcoin és az euró/forint árfolyam is, de békéről még nincsen szó. A Netflix azért esett, mert titkosítani kívánja az előfizetők számát, Kína pedig visszavág az USA-nak.
Részvény / Deviza / Áru Legyen erős, ha a forint-euró párharcra néz!
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 07:43
A forint veszített értékéből a nemzetközi devizapiacon ma reggel, a tegnap esti árfolyamokhoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Csütörtököt mondott a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 18:33
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
Részvény / Deviza / Áru Sötét felhők árnyékolták be a tőzsde egét
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 17:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Visszalökték az erősödő devizánkat, vészesen emelkedik egy kulcsfontosságú fém ára
Eidenpenz József | 2024. április 18. 12:12
A tőzsdéken enyhe optimizmus látható, a Netflix gyorsjelentésére várnak. Kivéve Budapesten, ahol főleg az OTP a visszahúzó erő. Az amerikaiak lépései nyomán tovább drágult a réz, a gyengülő dollár is segít a nyersanyagoknak és a forintnak. A bitcoin 60 ezer dollár is volt, de visszapattant onnét.
Részvény / Deviza / Áru Ámulni fog, ha meglátja, hogyan alakult a forint árfolyama!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 07:51
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG