<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.

A részvénypiacokat továbbra is sok tényező nyomasztja, mint a járvány, a lezárások, az infláció, a kamatemelési várakozások. Európában ma zöldben nyitottak a tőzsdék, de a szerény pluszok késő délelőttre elolvadtak és mínuszba fordultak. A német tőzsdemutató 0,4, a francia 0,2 százalékkal süllyed, a brit pedig minimális pluszban van.

Az amerikai technológiai részvények tegnap is szenvedtek, csak az ipari részvények Dow Jones indexe tudott emelkedni. A határidős amerikai indexek ma megint 0,2-0,4 százalékos mínuszban vannak. A héten sok makroadat esedékes az USA-ban, holnap viszont a Hálaadás miatt szünnap van, így ma torlódnak, sokféle szám közzététele várható. (Pénteken pedig csak fél napos kereskedés lesz és Fekete Péntek.)

Itthon a BUX index viszont remekel, két százalékos pluszban van, miután az utóbbi napokban feltűnően alulteljesítő OTP 3,3 százalékkal emelkedik. Eközben a Mol 0,1 százalékkal süllyed, a Richter pedig 0,5 százalékkal megy fel.

Miért tért magához az OTP?

Egyes feltételezések, pletykák szerint a piac attól félt, hogy a magyar bankszektor zászlóshajója is kap valamilyen, különadóval felérő terhet a nyakába a választások előtt, mint a Mol a benzinár-korlátozással. Ma azonban kijött egy ajánlásszerű körlevél az MNB-től, amely “elvárja”, hogy a bankok fizetéskönnyítő programokat dolgozzanak ki a moratóriumból kikerült, törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfeleknek.

Árfolyamok és grafikonok

Ez nem tűnik jelentős hatású intézkedésnek, ami megkönnyebbüléssel tölthette el az OTP-részvényeseket.

Stabilizálódott a forint, 370 alatt az euró

Tegnap pár fillér híján 372 forint is volt egy euró ára, késő délután azonban sokat javult a helyzet és visszatért 370 közelébe az árfolyam. Ma pedig még erősebb, pontosabban kevésbé gyenge fizetőeszközünk, az árfolyam 368,70. De reggel rövid ideig volt 367,20 is.

A hosszabb lejáratú állampapírhozamok tovább emelkedtek a heti állampapír-aukción, holnap pedig az egyhetes betéti tenderre lesz érdemes figyelni a forint kapcsán. A piac további emelést áraz az egyhetes betéti kamatokban írta az Erste Befektetési.

A következő támasz az euró-forint árfolyamban 368,5 forintnál látszik az Equilor Befektetési Zrt. reggeli írása szerint.

A 366,82 forintnál található, 138,2 százalékos Fibo-szinttel próbálkozhat a jegyzés. Holnap 11:50-kor az egy hetes betéti kamat emelése lehet sorsdöntő a rövid távú mozgásokat tekintve.

Csekély a javulás a török szabadságharcban

A török eszközök a tegnapi zuhanás után – amit az elnök harcias, pénzügyi szabadságharcról szóló szavai váltottak ki – ma kissé konszolidálódnak. Két százalékos pluszban van a líra és a török részvényeket euróban jegyző alap (ITKY) egyaránt.

Nem jó a német menedzserek kedve

A német IFO üzleti hangulatindex 96,5 pont lett az októberi 97,7 pont után, ötödik hónapja esett és egyben ez január óta a legalacsonyabb érték. Ám az elemzők sem vártak ennél sokkal jobbat, 96,6 pontot becsültek az N-Tv.de szerint. A portál azt írja, az euró gyengülése viszont ennek a mutatónak köszönhető, a közös európai valuta éves mélypontjára ért. A dollárral szemben már csak 1,12.

Lyukas kétfilléres érme. (E. J.)Lyukas kétfilléres érme. (E. J.)

Dehogyis lesz átmeneti az infláció

Az infláció miatt aggódnak a tőzsdék – olvashatjuk nap mind nap. Egyre kevésbé tűnnek átmenetinek az inflációt emelő tényezők az Erste Befektetési Zrt. mai kommentárja alapján. Még az EKB alelnöke, Luis de Guindos is így nyilatkozott. De valójában csak a bizonytalanság a biztos:

A brit jegybank valószínűleg nem fog erős iránymutatást adni a piacoknak a jövőbeli kamatpályát illetően. Sőt, Andrew Bailey jegybankelnök még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egyáltalán nem fognak semmilyen iránymutatást adni. A helyzet jól mutatja, hogy mennyire bizonytalan a gazdasági környezet, és mennyire nehéz hiteles előrejelzést adni írja a brókercég.

A keresések a Google-nál a hiperinfláció (hyperinflation) szóra. Még soha nem volt ilyen magas az érdeklődők száma. (Forrás: Google Trends)A keresések a Google-nál a hiperinfláció (hyperinflation) szóra. Még soha nem volt ilyen magas az érdeklődők száma. (Forrás: Google Trends)

Musk ismét eladott

Pár nap szünet után Elon Musk ismét Tesla-részvényeket adott el, ezúttal 1,05 milliárd dollár értékben – írja a KBC Equitas.

Így az elmúlt időszakban összesen már közel tízmilliárd dollár értékben értékesített részvényeket a Tesla vezére. Zárásig több mint négy százalékot esett a Tesla árfolyama tegnap.

Végkiárusítás: India betiltja a kriptókat

Az indiai állam mégis betiltja a kriptodevizákat, valószínűleg annak kapcsán, hogy nemsokára bevezetik az ország jegybankjának digitális fizetőeszközét (CBDC-jét). Egy kiskaput nyitva hagynak, amely szerint legálisak maradhatnak azok a kriptodevizák, amelyekre külön engedélyt adnak ki.

A Bloomberg szerint az indiai kriptodeviza-piacokon most alacsony árakon igyekeznek sokan megszabadulni befektetésüktől, ami jó arbitrázs-lehetőséget is kínál. Viszont az áresés nem terjedt át a világpiacra, ahol ma pár százalékos pluszban van a bitcoin és az ether (57 ezer, illetve 4300 dollár körül).

Damoklész kardja a bitcoin felett

A múlt hét egyébként hónapok óta a legrosszabb volt a bitcoin számára, amit többek között amerikai törvénykezési, adóztatási kérdésekkel és a Mt Gox felszámolásával magyaráznak. Az utóbbi egy japán kriptotőzsde volt, amelynek végelszámolása 2014 februárja óta folyik. Jelentős mennyiségű bitcoint megtaláltak, ezeket az eredeti tulajdonosoknak pár héten belül végre kioszthatják. Ez növekvő kínálati nyomást jelenthet az első számú kriptodeviza piacán.

Már forognak az új AutoWallis-részvények

Mától forognak a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában az AutoWallis új részvényei – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Szerintük 2017 óta ez volt az első részvényjegyzés a BÉT szabályozott piacán, és több mint tíz éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a magyar parketten.

A november 9-én zárult részvényjegyzés során az előzetes 6-8 milliárdos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű jegyzési igényt adtak le a befektetők. A tőzsde autós vállalata végül 10 milliárd forintért bocsátott ki részvényeket a jegyzés előtt meghirdetett ársáv felső harmadában található 117 forintos árfolyamon.

A részvény ma 120 forint, szerény pluszban van, míg az utóbbi öt napban 119 és 124 között mozgott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG