<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Határozottan 370 alá bukott az euró árfolyama, ez azonban keveset mond a jövőre nézve. Feszült figyelemmel várja a piac, mit lép holnap az MNB, emeli-e újra a kamatot. Az OTP magához tért, egy pletyka szerint az MNB kevésbé sújtott le rá, mint sokan tartottak tőle. Damoklész kardja lebeg a bitcoin felett.

A részvénypiacokat továbbra is sok tényező nyomasztja, mint a járvány, a lezárások, az infláció, a kamatemelési várakozások. Európában ma zöldben nyitottak a tőzsdék, de a szerény pluszok késő délelőttre elolvadtak és mínuszba fordultak. A német tőzsdemutató 0,4, a francia 0,2 százalékkal süllyed, a brit pedig minimális pluszban van.

Az amerikai technológiai részvények tegnap is szenvedtek, csak az ipari részvények Dow Jones indexe tudott emelkedni. A határidős amerikai indexek ma megint 0,2-0,4 százalékos mínuszban vannak. A héten sok makroadat esedékes az USA-ban, holnap viszont a Hálaadás miatt szünnap van, így ma torlódnak, sokféle szám közzététele várható. (Pénteken pedig csak fél napos kereskedés lesz és Fekete Péntek.)

Itthon a BUX index viszont remekel, két százalékos pluszban van, miután az utóbbi napokban feltűnően alulteljesítő OTP 3,3 százalékkal emelkedik. Eközben a Mol 0,1 százalékkal süllyed, a Richter pedig 0,5 százalékkal megy fel.

Miért tért magához az OTP?

Egyes feltételezések, pletykák szerint a piac attól félt, hogy a magyar bankszektor zászlóshajója is kap valamilyen, különadóval felérő terhet a nyakába a választások előtt, mint a Mol a benzinár-korlátozással. Ma azonban kijött egy ajánlásszerű körlevél az MNB-től, amely “elvárja”, hogy a bankok fizetéskönnyítő programokat dolgozzanak ki a moratóriumból kikerült, törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfeleknek.

Árfolyamok és grafikonok

Ez nem tűnik jelentős hatású intézkedésnek, ami megkönnyebbüléssel tölthette el az OTP-részvényeseket.

Stabilizálódott a forint, 370 alatt az euró

Tegnap pár fillér híján 372 forint is volt egy euró ára, késő délután azonban sokat javult a helyzet és visszatért 370 közelébe az árfolyam. Ma pedig még erősebb, pontosabban kevésbé gyenge fizetőeszközünk, az árfolyam 368,70. De reggel rövid ideig volt 367,20 is.

A hosszabb lejáratú állampapírhozamok tovább emelkedtek a heti állampapír-aukción, holnap pedig az egyhetes betéti tenderre lesz érdemes figyelni a forint kapcsán. A piac további emelést áraz az egyhetes betéti kamatokban írta az Erste Befektetési.

A következő támasz az euró-forint árfolyamban 368,5 forintnál látszik az Equilor Befektetési Zrt. reggeli írása szerint.

A 366,82 forintnál található, 138,2 százalékos Fibo-szinttel próbálkozhat a jegyzés. Holnap 11:50-kor az egy hetes betéti kamat emelése lehet sorsdöntő a rövid távú mozgásokat tekintve.

Csekély a javulás a török szabadságharcban

A török eszközök a tegnapi zuhanás után – amit az elnök harcias, pénzügyi szabadságharcról szóló szavai váltottak ki – ma kissé konszolidálódnak. Két százalékos pluszban van a líra és a török részvényeket euróban jegyző alap (ITKY) egyaránt.

Nem jó a német menedzserek kedve

A német IFO üzleti hangulatindex 96,5 pont lett az októberi 97,7 pont után, ötödik hónapja esett és egyben ez január óta a legalacsonyabb érték. Ám az elemzők sem vártak ennél sokkal jobbat, 96,6 pontot becsültek az N-Tv.de szerint. A portál azt írja, az euró gyengülése viszont ennek a mutatónak köszönhető, a közös európai valuta éves mélypontjára ért. A dollárral szemben már csak 1,12.

Lyukas kétfilléres érme. (E. J.)
Lyukas kétfilléres érme. (E. J.)

Dehogyis lesz átmeneti az infláció

Az infláció miatt aggódnak a tőzsdék – olvashatjuk nap mind nap. Egyre kevésbé tűnnek átmenetinek az inflációt emelő tényezők az Erste Befektetési Zrt. mai kommentárja alapján. Még az EKB alelnöke, Luis de Guindos is így nyilatkozott. De valójában csak a bizonytalanság a biztos:

A brit jegybank valószínűleg nem fog erős iránymutatást adni a piacoknak a jövőbeli kamatpályát illetően. Sőt, Andrew Bailey jegybankelnök még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy egyáltalán nem fognak semmilyen iránymutatást adni. A helyzet jól mutatja, hogy mennyire bizonytalan a gazdasági környezet, és mennyire nehéz hiteles előrejelzést adni írja a brókercég.

A keresések a Google-nál a hiperinfláció (hyperinflation) szóra. Még soha nem volt ilyen magas az érdeklődők száma. (Forrás: Google Trends)
A keresések a Google-nál a hiperinfláció (hyperinflation) szóra. Még soha nem volt ilyen magas az érdeklődők száma. (Forrás: Google Trends)

Musk ismét eladott

Pár nap szünet után Elon Musk ismét Tesla-részvényeket adott el, ezúttal 1,05 milliárd dollár értékben – írja a KBC Equitas.

Így az elmúlt időszakban összesen már közel tízmilliárd dollár értékben értékesített részvényeket a Tesla vezére. Zárásig több mint négy százalékot esett a Tesla árfolyama tegnap.

Végkiárusítás: India betiltja a kriptókat

Az indiai állam mégis betiltja a kriptodevizákat, valószínűleg annak kapcsán, hogy nemsokára bevezetik az ország jegybankjának digitális fizetőeszközét (CBDC-jét). Egy kiskaput nyitva hagynak, amely szerint legálisak maradhatnak azok a kriptodevizák, amelyekre külön engedélyt adnak ki.

A Bloomberg szerint az indiai kriptodeviza-piacokon most alacsony árakon igyekeznek sokan megszabadulni befektetésüktől, ami jó arbitrázs-lehetőséget is kínál. Viszont az áresés nem terjedt át a világpiacra, ahol ma pár százalékos pluszban van a bitcoin és az ether (57 ezer, illetve 4300 dollár körül).

Damoklész kardja a bitcoin felett

A múlt hét egyébként hónapok óta a legrosszabb volt a bitcoin számára, amit többek között amerikai törvénykezési, adóztatási kérdésekkel és a Mt Gox felszámolásával magyaráznak. Az utóbbi egy japán kriptotőzsde volt, amelynek végelszámolása 2014 februárja óta folyik. Jelentős mennyiségű bitcoint megtaláltak, ezeket az eredeti tulajdonosoknak pár héten belül végre kioszthatják. Ez növekvő kínálati nyomást jelenthet az első számú kriptodeviza piacán.

Már forognak az új AutoWallis-részvények

Mától forognak a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában az AutoWallis új részvényei – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Szerintük 2017 óta ez volt az első részvényjegyzés a BÉT szabályozott piacán, és több mint tíz éve nem volt ilyen méretű lakossági részvényjegyzés a magyar parketten.

A november 9-én zárult részvényjegyzés során az előzetes 6-8 milliárdos tervhez képest több mint 17 milliárd forint összegű jegyzési igényt adtak le a befektetők. A tőzsde autós vállalata végül 10 milliárd forintért bocsátott ki részvényeket a jegyzés előtt meghirdetett ársáv felső harmadában található 117 forintos árfolyamon.

A részvény ma 120 forint, szerény pluszban van, míg az utóbbi öt napban 119 és 124 között mozgott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10720 10535 10800 +1,47% 0 0 8 428 170 770 Ft 2023-02-07 17:12:26
MOL 2736 2680 2748 +2,01% 0 0 1 827 368 794 Ft 2023-02-07 17:06:21
MTELEKOM 367 366 375 -0,94% 0 0 85 945 741 Ft 2023-02-07 17:13:13
RICHTER 8040 7990 8110 -0,37% 0 0 2 717 311 825 Ft 2023-02-07 17:05:03
OPUS 129 128 131 -0,46% 0 0 6 145 285 Ft 2023-02-07 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Izmot mutatott ma a Mol és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 17:54
A többi vezető részvény esett.
Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Alszanak a tőzsdei gázkereskedők?
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:39
Az energiahordozó árában nincs jelentős elmozdulás sem a hétfői záróárhoz, sem az elmúlt két hét áraihoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG