<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Infláció
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Állampapír / Kötvény Utolérhetjük-e kötvényeinkkel az inflációt?
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:18
Elegendőek e a mostani, immáron sokszor két számjegyű kamatok ahhoz, hogy a szintén bőven két számjegyű inflációt utolérjük? A kriptovaluta-történetnek vége, vagy van még remény, hogy magához tér a piac? (Hangfelvétellel)
Állampapír / Kötvény Mibe fektessek? Jól megdrágultak egyes állampapírok a múlt héten
Eidenpenz József | 2022. november 28. 05:15
Alaposan leesett egyes futamidőkre a hazai állampapírok hozama a múlt héten, de még így is van olyan, amely rövid távon 12,5-13,0 százalékot hoz. A változó kamatozású papírok egy részétől is alacsonyabb kamatot várhatunk. Olyan kötvényünk is van, amely éppen akkor lehet kedvező, ha Magyarország helyzete nem javul, hanem éppen romlik.
Makro / Külgazdaság Az ár-bér spirál ellen tett lépések egyelőre nem sokat értek
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 13:04
A külső és belső bizonytalanságok ellenére a munkaerőpiac nagyon stabil tovább nőtt az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma. A feszes munkaerőpiac miatt ár-bér spirált megakadályozni igyekvő jegybankok kamatemelései láthatóan még nem fejtették ki hűtő hatásukat, vélik a ma publikált adatokat kommentálva a Magyar Bankhholding elemzői.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Részvény / Deviza / Áru Nem véletlenül gyenge a forint, már csak a reáleszközökben bízhatunk
Eidenpenz József | 2022. november 24. 05:29
Alulértékeltek-e a magyar kötvények és a forint? Eleget estek-e már a részvények? A forint maradhat a tartós leértékelődés pályáján, de a magas kamatkülönbözet megtámasztja. A lengyel részvények vonzóbbak, mint a magyarok, az értékalapú részvények jobban teljesíthetnek, mint a növekedési papírok. Figyeljünk a kötvényekre.
Makro / Külgazdaság Még jól is járhat, ha most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 19:52
A Magyar Bankholding elemzői ugyanis egy év múlva 9-9,5 százalék körüli kamatszintet jeleznek előre. Annak köszönhetően, hogy szerintük az infláció 2023 elejétől már lassulni kezdhet.
Makro / Külgazdaság MNB: Nagy Márton új intézkedése nem fog érdemi átrendeződést okozni
Király Béla | 2022. november 22. 16:41
A Monetáris Tanács ülését követően ezúttal jelentős súlyú bejelentésre nem került sor. A legizgalmasabb kérdés így az volt, hogy Nagy Márton hétfői intézkedése, amely egyes piaci szereplők esetén az elérhető kamatszintet korlátozza, mennyiben tekinthető beavatkozásnak a jegybanki eszköztárba.
Állampapír / Kötvény Csúcskamat-körkép: lefelé csorognak, de utolérhetik az inflációt
Eidenpenz József | 2022. november 21. 05:43
A magas infláció miatt fontos, hogy ne készpénzben vagy folyószámlán tartsuk a pénzünket, mert úgy biztos veszteség ér. Áttekintjük, mi történt mostanában az állampapírpiacon, és milyen hozamokat, kamatokat lehet elérni. Utolérik-e a kamatok az inflációt?
Makro / Külgazdaság Csak kevés európai országban drágul jobban az élet, mint Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 12:14
Az euróövezet éves inflációs rátája októberben 10,6 százalék volt, szemben a szeptemberi 9,9 százalékkal, míg egy évvel korábban a ráta 4,1 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Európa szégyenpadján maradt a magyar infláció
Csabai Károly | 2022. november 16. 05:41
Szeptemberhez képest októberben annyit javult a helyzet, hogy már nem Magyarország fogyasztóiár-indexe produkálta a legnagyobb havi növekedést az öreg kontinensen. Hanem Olaszországé, ám a 38 fős mezőnyben ezen összevetésben holtversenyben elfoglalt ötödik helyezésünk sem szívderítő. Hiszen a taljánokon kívül olyan országokban emelkedett jobban szeptemberről októberre az éves inflációs ráta, mint a háborúban lévő Ukrajna, vagy a hiperinflációval küszködő Törökország. E páros az abszolút értéket tekintve is előttünk van, a három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – és Moldova mellett. A gyászos inflációs helyezésünk azért is fájó, mert a jegybankok közül a Magyar Nemzeti Bank (MNB) próbálja a harmadik legmagasabb kamattal visszaszorítani a pénzromlást – a jelek szerint sikertelenül, ráadásul ez sem elég a forint érdemi erősödéséhez. 
Makro / Külgazdaság Magasabb lesz az infláció Romániában, mint gondolták
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 17:10
A Román Nemzeti Bank felfelé módosította idei és jövő évi inflációs előrejelzését, így erre az évre 16,3 százalékos fogyasztói árindexre számít - közölte Mugur Isarescu, a jegybank kormányzója hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ársapka nélkül alacsonyabb lenne az infláció?
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 16:00
A kormány az üzemanyagokra szinte napra pontosan egy éve, hat élelmiszerre pedig február 1-jétől felhúzott ársapkától az infláció körülbelül 4-5 százalékos csökkenését remélte. Ehhez képest a hazai fogyasztóiár-index európai viszonylatban kiugróan magas, annál csak a háború sújtotta Ukrajnáé, valamint a balti államoké, illetve Moldováé és Törökországé magasabb. A múlt szerdán bejelentett újabb, a krumplira és a tojásra elrendelt ársapkától pedig már a kormány sem vár érdemi inflációcsökkenést. Lehet, hogy a hatósági árak korlátozása nélkül a pénzromlás sem lenne ilyen magas? E paradoxon lehetőségéről is beszélt a Trend FM hétfő reggeli műsorában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Jövőre már csökkenhet az amerikai infláció
Privátbankár.hu | 2022. november 14. 11:10
Az Egyesült Államok inflációjának jelentős lassulását várják 2023-ban a Goldman Sachs Group Inc. közgazdászai, akik szerint jövőre részben enyhülnek az ellátási lánc problémái és mérséklődik a bérnövekedés.
Agrár Csoda, ha az ársapka miatt hiány lesz a krumpliból?
Privátbankár.hu | 2022. november 13. 12:24
Az alapján, hogy a hatósági árkorlátozás alá eső termékekből hiányok alakultak ki, ez vár a héten ársapkát kapott krumplira. Ezt még valószínűbbé teszi, hogy annak termelése 10 év alatt a harmadára csökkent.
Makro / Külgazdaság Akár 360-ig is erősödhet a forint az euróval szemben, ha Brüsszel ad pénzt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. november 12. 11:50
Jó másfél hónapja elszörnyedve néztük a forint főbb devizákkal szemben soha nem látott tapasztalt mélységeit, egy euró például 434-nél, míg egy dollár 450-nél kötött ki. Ezekhez képest felüdülés, hogy az uniós pénz ma már csak valamivel 400 forint felett cserél gazdát, a zöldhasú jegyzése meg már csaknem a 390-es szintre csökkent. Ennyit jelentett, hogy a piaci gázárak az augusztusi szintjük kevesebb mint harmadára, megawattóránként 100 euróra estek, ami miatt Magyarország energiaimport-számlája is jelentősen vékonyodott? S mi lesz, ha a kormánynak sikerül eloszlatnia az Európai Bizottság jogállamisági aggályait, tovább erősödhet-e a forint, s ha igen, meddig? Erre a kérdésre is kereste a választ legfrissebb Klasszis podcastunkban Tardos Gergellyel, az OTP Bank Elemzési Központjának vezetőjével főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Csak hangulatjavításra jók az ársapkák, másra nem – A hét videója
Izsó Márton Artúr - Király Béla - Székely Sarolta | 2022. november 11. 19:36
A héten ársapka került a tojásra és a burgonyára is, ennek kapcsán beszélgettek kollégáink, Székely Sarolta, felelős szerkesztő és Király Béla az állami szabályozásról, annak piaci hatásairól. Szóba került, hogy miként hatnak az új lépések az inflációra, és egyáltalán meddig tarthat itthon a drágulás. Képes lehet-e a kormány gátat szabni az inflációnak, esetleg jöhet-e olyan piaci fordulat, amely révén végre mérséklődik a fogyasztói árak emelkedésének üteme.
Részvény / Deviza / Áru Ez már a bikapiac? Megmozdult az OTP
Eidenpenz József | 2022. november 11. 13:09
A tegnapi hurráoptimista amerikai zárásból mára is maradt egy kis jó hangulat, a BUX-ot pedig az OTP húzza. A forint annak ellenére gyengül, hogy a zuhanó dollár és az olcsóbbá váló földgáz is segít neki. A kriptovaluta-piac a legújabb botrány ellenére is felfelé tart. A DAX már bikapiacon van.
Makro / Külgazdaság A szomszédban az áram beszerzési árát korlátozzák, az infláció pedig csökken
Privátbankár.hu | 2022. november 11. 11:23
Megawattóránként 37 ezer forintnál nem fizetnek többet az áramért Romániában, októberben ott már csökkent az infláció.
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Vásárló Árstop: néhány nap haladékot kaptak a boltok
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 17:07
November 14-ig nem büntetnek a krumpli és tojás árstopok megsértése miatt.
Makro / Külgazdaság Jó hír Amerikából: Joe Biden elégedett lehet
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 15:26
A vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció.
Makro / Külgazdaság Pesszimista előrejelzést adott ki az EKB
Privátbankár.hu | 2022. november 10. 12:03
Az energiaellátási zavarok és az erős inflációs nyomás függvényében, valamint a fokozódó geopolitikai kockázatok árnyékában az euróövezet gazdasági teljesítményének további gyengülésére számít az év hátra lévő részében és a jövő év elején az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres gazdasági bulletinjének csütörtökön publikált legfrissebb számában.
Makro / Külgazdaság 25 százalék is lehetne az infláció árkorlátozás nélkül
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 16:11
A Magyar Bankholding vezető elemzője, Suppan Gergely értékelte a friss inflációs statisztikát.
Részvény / Deviza / Áru Három forinttal drágább az euró, újabb dráma a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2022. november 9. 12:28
A magas hazai inflációs adat miatt is lehet, hogy a forint gyengül, sokkal jobban, mint a lengyel vagy cseh pénzek. De nemsokára mérséklődhet a forintra nehezedő nyomás. A bitcoin új éves mélypontot ütött, miután a második számú kriptotőzsde megroggyant és ez dominóeffektust okozhat. Számos gyorsjelentés érkezik, holnap az OTP-é is várható.
Makro / Külgazdaság Nagyobb élelmiszer-drágulást lát az MNB, mint a KSH
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 12:19
Októberben az éves infláció az előző hónaphoz képest 1,0 százalékponttal 21,1 százalékra emelkedett, amit döntő mértékben az élelmiszer infláció gyorsulása okozott. Az élelmiszerek 1,2 százalékponttal járultak hozzá az éves infláció emelkedéséhez, míg az üzemanyagok hozzájárulása bázishatás következtében negatív, -0,5 százalékpont volt - állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokhoz fűzött kommentárjában szerdán a Magyar Nemzeti bank (MNB).
Makro / Külgazdaság A krumplira és a tojásra is árstopot vezetnek be
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 10:49
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ezt be.
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott a kínai infláció
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 09:37
Októberben a vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció Kínában a nemzeti statisztikai hivatal szerdai jelentése szerint. A csökkenés a lassuló élelmiszerár-emelkedésre vezethető vissza, a maginfláció októberben az előző havi szinten stagnált.
Makro / Külgazdaság Ez nagyon rosszul néz ki: tovább nőtt az infláció idehaza
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 09:00
A Központi Statisztikai Hivatal közölte az októberi inflációs adatokat.
Vásárló Itt az újabb döbbenetes élelmiszerár-emelkedés - lépnie kell az Orbán-kormánynak
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2022. november 9. 05:11
Nem csak a kormány tud 40 százalékos átlagos élelmiszerár-emelkedésről: a Privátbankár Árkosár-felmérésében újabb, korábban elképzelhetetlennek tűnő szintre gyorsult az áremelkedés tempója. 42,7 százalékkal többe kerül most a családi nagybevásárlás, mint egy éve; a tojás, a kenyér és a sajt ára két és félszeresére emelkedett egy év alatt. 34 ezer forint alatt már nincs családi nagybevásárlás - közben az árstop miatt egyre több helyen üresek a polcok, van olyan város, ahol hetek óta nem tudnak cukrot venni a lakók.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az Európai Bizottság a lengyelek inflációellenes pajzsára
Privátbankár.hu | 2022. november 7. 16:06
A lengyel kormány ezért gyorsan meg is hátrált.
Személyes pénzügyek A nap képe: Ennyivel olcsóbb a tészta a szomszédban - csak erős idegzetűeknek!
Litván Dániel | 2022. november 6. 10:08
Ami itthon ezer forint, az a szlovák határ túloldalán egy euró.
Makro / Külgazdaság A Fed tövig nyomja a gázt, de a keze már a kéziféken – a forint ismét veszélyben
Tiszóczi Roland | 2022. november 2. 15:43
A Fed a mai kamatdöntő ülésen várhatóan ismét nagy lendülettel, 75 bázisponttal folytatja az inflációs harcot, miközben fokozza a vitát arról, hogy mikor térjen át a kisebb kamatemelésekre, hogy megóvja a világ legnagyobb gazdaságát a visszaeséstől. A hangsúly ezért nem is a döntésen, hanem a sajtótájékoztatón lesz.
Állampapír / Kötvény Hoppá, egy magyar államkötvény már 16,66 százalékos kamatot fizet
Eidenpenz József | 2022. november 2. 05:36
Míg hivatalosan 13 százalék az irányadó kamat Magyarországon, a valóságban már 18, aminek következtében elszállt az egyik változó kamatozású államkötvényfajta kamata. A papírt a kisbefektetők is vehetik, bár lehet, hogy hosszabb távon jobban járnak más állampapírfajtákkal. Nagyon vonzó, 12-16 százalékos hozamokat látunk lassan minden fontosabb papírfajtánál.
Makro / Külgazdaság Ismét 75 bázispontot emelt az EKB
Privátbankár.hu | 2022. október 27. 16:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa ismét 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az emelés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Állampapír / Kötvény Nem kéne inkább eurós államkötvényeket vásárolni?
Eidenpenz József | 2022. október 27. 05:34
Sokan most vásárolnának eurót, hogy kicsit erősebb lett a forint. De nem árt tudni, hogy a magas forintkamatok miatt elég méretes forintgyengülésnek kell bekövetkeznie, hogy ez jó stratégiának bizonyuljon. Az sem mindegy, hogy megvásárlás után mennyit kamatozik majd az eurónk.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék állták a szavukat
Privátbankár.hu | 2022. október 25. 14:03
A korábbi bejelentésével összhangban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa nem változtatott a 13 százalékos jegybanki alapkamaton. Az indoklást szokás szerint Virág Barnabás MNB-alelnök 15 órakor ismerteti.
Állampapír / Kötvény Hogyan védjük meg a pénzünket az inflációtól?
Privátbankár.hu | 2022. október 24. 15:47
Forintos vagy eurós állampapírt vegyek? Mi várható a forintos inflációkövető kötvényektől és az euróban kibocsátott társaiktól, mekkora lesz a következő kamat? Be tudod-e biztosítani magad benzináremelés ellen energiacég-részvényekkel? (Hangfelvétellel.)
Személyes pénzügyek A forintba nem fektetnék - mondja az itt tanuló külföldi egyetemista
Privátbankár.hu | 2022. október 22. 15:27
Sacperkábé mennyi lehet az infláció, az mennyire érezhető? És a rezsiköltségek emelkedése, hogyan védekeznek az ellen? Mi a vélemény az Oroszország elleni uniós szankciókról? Ha lenne pár millió forint, azt mibe kéne fektetni? A Privátbankár.hu által rendezett Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis diákverseny tavaszi évadának győztesei aktuális kérdéseket tettek fel egyetemistáknak.
Makro / Külgazdaság Toplistás a magyar infláció Európában: megvan, hol drágul jobban az élet, mint itthon
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 11:22
Megérkezett az Európai Unió inflációs statisztikája, Magyarország az élvonalban. 
Makro / Külgazdaság Újra 10 százalék felett a brit infláció
Privátbankár.hu | 2022. október 19. 08:41
Ismét tíz százalék fölé, a nyáron egyszer már elért 40 évi rekordra gyorsult szeptemberben az éves brit infláció.
Makro / Külgazdaság Ezt szívesen kihagytuk volna: a magyar infláció Európa-rekorder lett!
Csabai Károly | 2022. október 17. 05:44
A rezsicsökkentés csökkentése miatt várható volt, hogy augusztusról szeptemberre ki fog lőni a hazai éves fogyasztóiár-index. A 4,5 százalékpontos egy havi emelkedésnél azonban nem következett be magasabb Európa egyetlen országában sem, még a hiperinflációját már hosszabb ideje cipelő Törökországban is csupán 3,24 százalékpontot ért el a bővülés mértéke. A jegybanki alapkamatoknál azonban megelőztük a törököket – miután ők nem emeltek, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) viszont igen –, sőt a képzeletbeli dobogóra is felkúszott Magyarország. Elveszítette ugyanakkor az augusztusi „bronzérmes” pozícióját atekintetben, mennyivel haladja meg az infláció az alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Nincs az Orbán-kormány számára alternatíva, meg kell egyeznie Brüsszellel! Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. október 15. 17:52
Miért értékelődött le a forint ekkora mértékben az utóbbi hónapokban, s döntögette szinte már naponta a vezető devizákkal szemben a negatív árfolyamrekordokat? Hogyan lehet az, hogy miközben a gázárak már csökkentek, a hazai fizetőeszköz mélyrepülése folytatódott, pedig még kaptunk is halasztást a gázárak kifizetésére? S most már van esély arra, hogy megkapja Magyarország az EU-s forrásokat? Legfrissebb Klasszis podcastunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly Nyeste Orsolyával, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével beszélgetett.
Állampapír / Kötvény Új sorozat érkezett a magyarok kedvenc állampapírjából
Eidenpenz József | 2022. október 15. 12:02
Pár hét alatt szétkapkodták az új, két számjegyű kamatot fizető inflációkövető lakossági államkötvényt. De máris itt az új sorozat, amely nem sokban különbözik a régitől, csak egy hónappal később fizet. Ha Orbán Viktor tényleg legyőzi az inflációt, akár jó befektetés is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Forintarmageddon – tényleg olyan rossz a helyzet, mint amilyennek látszik?
Eidenpenz József | 2022. október 14. 13:18
Valóban Európa leggyengébb devizája volt a forint? Az idei gyengeség hogyan néz ki közepes és hosszabb távon, és egész évtizedek alatt? Indokolja-e az infláció mértéke ezt a gyengülést? Lehet, hogy a devizánk még így sem túl olcsó, és könnyűszerrel gyengülhet tovább?
Makro / Külgazdaság Hatalmas kamatemelést jelentett be az MNB, kilőtt a forint, egy euró már 417 alatt!
Csabai Károly | 2022. október 14. 10:11
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért felelős alelnöke az Orbán Viktor rádiós interjúja után sebtében összehívott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a döntéseket.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor felkérte Matolcsy Györgyöt és utasította Varga Mihályt, 2023 végére vigyék le az inflációt 10 százalék alá
Privátbankár.hu | 2022. október 14. 08:11
Ezt is elmondta a miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli rádiós interjújában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG