Infláció
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek  
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság 
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index? 
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Makro / Külgazdaság Kaptak egy jó hírt a németek, de még korai a pezsgőt bontani 
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 16:18
Az infláció további mérséklődését várják Németországban a Reuters által megkérdezett tizenegy bank közgazdászai, elsősorban az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően.
Vásárló Mennyiért lehet bevásárolni a magyar diszkontokban? Itt a Privátbankár Diszkont Árkosár legfrissebb felmérése 
Csernátony Csaba | 2023. november 27. 05:42
Tartották magukat novemberben is a diszkontláncok, a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára alig változott októberhez képest. Tehát a drágulás elmaradt, igaz, egyelőre várni kell az árak csökkenésére is.
Makro / Külgazdaság Ezért harcolt a szokásosnál egy hónappal korábbi minimálbér-emelésért az Orbán-kormány? Klasszis podcast 
Csabai Károly | 2023. november 23. 19:07
Kijöttünk a technikai recesszióból, már egy számjegyű az infláció, aminek következtében a reálbér is pozitív. Valóban ilyen jó a helyzet? És mit hozhat a jövő? Ezúttal ezekre a kérdésekre kereste a választ főszerkesztőnk, Csabai Károly az ING makrogazdasági elemzőjével, Virovácz Péterrel.
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól 
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Makro / Külgazdaság Itt az újabb kamatvágás 
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 14:00
A Magyar Nemzeti Bank újabb kamatvágást jelentett be. Hiába a magas infláció, a kamatszintek károsak a gazdaság egészére, ezért is lépéskényszerben van a jegybank.
Vásárló Az Aldi újabb forradalmat indítana, így lehetnek olcsóbbak az élelmiszerek is 
Buksza blog | 2023. november 18. 09:09
Olcsóbbá válhatnak alapvető élelmiszerek az Aldi boltjaiban: egy üzletben már munkába állt egy újratöltő állomást, amelyből kimérve, és a csomagolt verzióhoz képest olcsóbban lehet vásárolni. Az állomás ráadásul a környezetnek is jót tesz: heti egy újratöltéssel ugyanis 1,4 milliárd egyszer használatos műanyagtól lehetne elköszönni.
Makro / Külgazdaság Irigylésre méltó szám érkezett az Eurostattól 
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 12:26
Íme, az euróövezet októberi inflációs adata.
Részvény / Deviza / Áru Majdnem csúcsot döntött a BUX, teljesen új szolgáltatást indít a Disney 
Eidenpenz József | 2023. november 16. 12:00
Ma inkább esnek a részvénypiacok, de tegnap pár pont hiányzott csak az új BUX-rekordhoz. A forint erősödik, a bitcoin drágul. Megőrülnek egy kriptovalutáért, amely tavaly senkinek sem kellett. Tartósan magasan maradhat a magyar infláció egy nemzetközi szervezet szerint.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a 20 százalékos kamatú magyar államkötvény 
Eidenpenz József | 2023. november 16. 05:37
De nem mindenkinek. A Babakötvények kamata nemsokára 20-21 százalékra emelkedik majd, ami minden más alacsony kockázatú befektetésnél sokkal jobb, ráadásul még egy picike állami támogatás is jár a befizetések után. Már csak az kell, hogy az infláció ne szálljon el hirtelen, mint 2022-ben.
Részvény / Deviza / Áru Leépítenek a német autógyárak, repülnek a taxisok 
Eidenpenz József | 2023. november 14. 12:05
Az európai tőzsdék emelkednek, a BUX és a forint nem igazán mozdul az olyannyira fontos amerikai inflációs adat előtt. Csökkentették a Richter célárát, ömlik a tőke a bitcoinba. A német autógyárak leépítenek és ez még csak a kezdet. A levegőbe emelkedett egy taxi.
Makro / Külgazdaság Ettől bepipulhat Orbán Viktor, ellopták előle a show-t 
Csabai Károly | 2023. november 14. 05:41
Hiába kommunikálta a kormány frenetikus sikerként, hogy az inflációnk éves összevetésben már csak tíz százalékkal nőtt – amire másfél éve nem volt példa –, Európában már rég nem ez a kérdés. Az októberi adatait cikkünk megjelenéséig közlő országok több mint felében ugyanis már 5 százalék alatti az éves fogyasztóiár-index, sőt egyikükben már negatív – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből. S mivel az alapkamatok összevetésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rátája hosszú idő után lecsúszott a képzeletbeli dobogóról, mindössze az lehet a (sovány) vigasz, hogy a visszatekintő reálkamatoknál így is sikerült beverekedni magunkat az első tízbe.
Makro / Külgazdaság A fél ország azt lesi, mit lépnek erre Matolcsy Györgyék 
Privátbankár.hu | 2023. november 13. 15:09
Azután, hogy az éves infláció októberben másfél év után ismét egy számjegyű lett, most a labda a Magyar Nemzeti Bank térfelén pattog. A Monetáris Tanácsnak a jövő keddi, azaz november 21-ei ülésén arról kell döntenie, mennyivel csökkenti tovább a most 12,25 százalékos jegybanki alapkamatot. Merthogy a vágás biztosra vehető, csupán annak mértéke kérdéses. A lehetséges kimenetekről is beszélt lapunk főszerkesztője, Csabai Károly a Trend FM hétfő délelőtti műsorában.
Makro / Külgazdaság Ilyen az igazi háborús infláció - gyorsul 
Privátbankár.hu | 2023. november 13. 07:59
Így alakult az infláció Oroszországban októberben.
Részvény / Deviza / Áru 7 ok, amiért a bitcoin és az ether újra száguld 
Eidenpenz József | 2023. november 10. 16:57
Egy év alatt több mint duplájára emelkedett a bitcoin árfolyama, sőt a mélyponthoz képest 140 százalékkal is felment. Az ether lemaradó ugyan, de szintén jól teljesít. Hát mégsem halott a szektor? Mi lehet ennek a szárnyalásnak az oka, meddig tarthat, mi akaszthatja meg?
Részvény / Deviza / Áru Nyakunkon a fogyasztás tombolása, kapott egy nagy lökést a forint 
Eidenpenz József | 2023. november 10. 12:15
Magasan verte a várakozásokat a BUX két nagyágyúja az elemzők szerint, az OTP és a Mol is jobb eredményt ért el a vártnál. Újabb lendületet kapott a forint erősödése a vártnál kissé alacsonyabb inflációs adat nyomán. A bitcoin drágulását az ether megugrása követte, hasonló okokból. Fekete péntek, kiberhétfő, hálaadás – jön az amerikaiak fogyasztási őrülete.
Makro / Külgazdaság 9,9 százalék! Ha éppenhogy, de teljesült Orbán Viktor inflációs elvárása 
Rácz Gergő | 2023. november 10. 08:30
A fogyasztói árak októberben 9,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2022 áprilisában volt egy számjegyű az infláció.
Közérdekű Valakiknek pénzt fog osztani még karácsony előtt a kormány, jövőre 6 százalékos inflációt várnak 
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:16
Rejtélyes megjegyzést tett Gulyás Gergely a Kormányinfón, de milyen fontos dolgokat tudhattunk még meg?
Vásárló Leesett az állunk: több mint négy éve nem volt ilyen a hazai hipermarketekben 
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. november 9. 05:37
50 hónapon át tartó sorozat tört meg a legfrissebb Árkosár-felmérésünkkel, de ennek az áttörésnek most igazán örülhetnek az olvasók. Éves és havi szinten is árcsökkenésről számolhatunk be a hipermarketekben – hála a bázishatásnak. Hiszen tavaly novemberben olyan szinten növekedtek az árak a boltokban, hogy a hónapokig két, majd szeptemberre egy számjegyűre szelídült élelmiszer-infláció erre a hónapra végre árcsökkenésbe fordult. A cukor továbbra is az egyik leginkább dráguló áru, miközben más, korábbi árstopos termékekért sokkal kevesebbet kérnek most, mint korábban.  
Makro / Külgazdaság Csúcsra értek a jegybanki kamatok, most itt fogunk lakni egy ideig 
Rácz Gergő | 2023. november 4. 14:41
Hiába a tartósan magas infláció, a világ nagy jegybankjai eljutottak addig, hogy nem lehet tovább emelni a kamatokat. A Federal Reserve, az Európai Központi Bank és legutóbb a Bank of England is azt közölte a piacokkal, hogy elértek az emelési ciklus csúcsára, azonban a lazításra kicsi rövidtávon az esély. Itthon a jegybank viszont épp csökkentésbe kezdett, hozzátéve, hogy sokkal magasabb bázisról indulva.
Makro / Külgazdaság Kizárt a kamatvágás az Egyesült Államokban 
Privátbankár.hu | 2023. november 1. 19:36
Ezúttal nem változtatott a feltételeken a Federal Reserve, egyben továbbra is szigorú jegybanki politikát ígér. Hektikusan alakulnak a gazdasági folymatok az USA-ban, sok múlik azon, milyen iránymutatást ad a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szabadesésben az euróövezet inflációja 
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 12:46
Októberben elemzők által vártnál erőteljesebben mérséklődött az éves infláció az euróövezetben.
Makro / Külgazdaság Mi még csak ábrándozhatunk arról, ami Varsóban már valóság 
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 11:45
Megérkezett az októberi lengyel inflációs adat. Náluk már az élelmiszerár-emelkedés is csak egy számjegyű.
Makro / Külgazdaság Újabb adat miatt irigykedhet Orbán Viktor 
Privátbankár.hu | 2023. október 30. 14:46
A német infláció ugyanis éves mélypontra jutott. Itthon vajon mikor lesz hasonló?
Makro / Külgazdaság 768 ezer forint kell egy családnak havonta - Romániában  
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 28. 14:21
A romániai átlagpolgárok jövedelmi helyzete nagyon hasonló a magyarokéhoz, ezért tanulságos lehet számba venni, mennyi pénz kellene a szomszédban egy család normális megélhetéséhez.
Vásárló Lemondást hoznak az ünnepek: borús karácsonyi jóslat jött a "játékosoktól" 
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 28. 10:04
Hiába ért el óriási kasszasikert a nyáron a Barbie-film, a játékfigura gazdája és a másik nagy játékgyártó, a Hasbro is gyenge karácsonyi szezonra számít 2023-ban.
Makro / Külgazdaság Tekert egyet a kormányon a Magyar Nemzeti Bank 
Rácz Gergő | 2023. október 24. 14:00
A hazai jegybank váratlanul kamatcsökkentést jelentett be. Ennek megfelelően 75 bázisponttal mérséklődik minden eszköznek az irányadó kamata, ami mostantól 12,25 százalék.
Makro / Külgazdaság A 138 százalékos infláció belefér: a drágulás megfékezésére felkért politikus szerepelt a legjobban az argentinoknál 
Privátbankár.hu | 2023. október 23. 14:39
Az argentinoknak tele van a hócipőjük az ország elitjével, amely egy évszázada egyik válságból a másikba vezeti az országot, háromnegyedük mégis részt vett az elnökválasztás első fordulóján.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a bitcoin, mit adott a forintnak Brüsszel? 
Eidenpenz József | 2023. október 20. 11:58
Az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalások tegnap nem hoztak eredményt, de folytatják. A forint erősen kezdett, de gyengült, a részvényeink vegyesen mozognak. Nem jó a hangulat Európában, aggasztóan drágul az olaj és a földgáz. Megtáltosodni látszik viszont a bitcoin.
Makro / Külgazdaság Míg itthon két számjegyű az infláció, nem fogja elhinni, Japánban mennyi! 
Privátbankár.hu | 2023. október 20. 11:22
Japánban 3 százalékra lassult a pénzromlás éves üteme, a közüzemi díjak nyolcadik hónapja csökkennek.
Makro / Külgazdaság Magyarország maradt az utolsó az EU-ban, ahol még két számjegyű az infláció 
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 12:23
Szeptemberben az euróövezetben és az Európai Unióban is mérséklődött az infláció éves üteme - közölte végleges adatként az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán.
Makro / Külgazdaság A tények nem hazudnak, így tart ki a romlás ellenére a magyar gazdaság helyzete - Klasszis podcast 
Rácz Gergő | 2023. október 17. 15:01
A jelenlegi gazdasági visszaesést elsősorban a beruházások elmaradása, csökkenése magyarázza, de a helyzet távolról sem tragikus. A Klasszis Médiacsoport podcastjában az okokról és a háttérről beszélgettünk Horváth Andrással, az MBH Bank vezető elemzőjével.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán Orbán Viktor arcára fagyhat a mosoly 
Csabai Károly | 2023. október 17. 05:47
Sikerként értékeli a kormány, hogy intézkedései hatására az éves infláció már novemberben egy számjegyű lehet. Pedig ez egyáltalán nem nagy truváj, az Európai Unióban rajtunk kívül már mindenkinél tíz százalék alatti az egy évre visszatekintő fogyasztóiár-index, s az öreg kontinensen is csak Törökországban magasabb. Nemcsak ez, hanem egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Elbocsátási hullám indulhat a hazai építőiparban 
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 17:33
Mi akadályozza a hazai építőipari cégeket abban, hogy talpon maradjanak? Miért növekszik a bérnyomás és a lánctartozás az ágazatban? Mennyi cég tervez most elbocsátást? Mi vártható a kiskereskedelemben az év hátralévő részében. Mi lesz a kisebb magyar boltokkal és miért öntik a pénzt a befektetők a kereskedelmi parkokba. Ezekről adott körképet munkatársunk, Mester Nándor a Trend Fm Reggeli monitor című adásában.
Vásárló Így lehet sokkal drágább egy sima bevásárlás 
Buksza blog | 2023. október 16. 08:54
Háromszor annyiba is kerülhetnek az élelmiszerek, ha a vásárlók az olcsóbb termékek helyett ugyanannak a termékeknek a márkás verzióját választják egy felmérés szerint. A Which? fogyasztóvédelmi portál szerint a brit üzletekben egy kiló rizs akár 833 százalékkal, míg a száraz tészta több mint 300 százalékkal többe kerülhet. Sok üzletben pedig nem teszik elérhetővé az olcsóbb, úgynevezett "budget" termékeket.
Állampapír / Kötvény El sem hiszi, mennyit fizethet jövőre az inflációkövető kötvénye 
Eidenpenz József | 2023. október 16. 05:57
A rohamosan csökkenő infláció ellenére jövőre még igen magas kamatot fognak fizetni a Prémium inflációkövető magyar államkötvények. Ez jó annak, aki most vásárol, a hosszabb távon befektető ügyfeleknek pedig komoly vigasz, hiszen 2022-ben óriásit buktak a pénzromláson. Míg jövőre szinte biztosan jó lesz Prémiumokat tartani, későbbre nehéz bármit is becsülni.
Makro / Külgazdaság Mégse árspekulánsok a külföldi kézben lévő hipermarketek? A hét videója 
Csabai Károly-Gáspár András-Juhász Gábor | 2023. október 13. 19:11
A héten ismét bebizonyosodott, hogy a tények makacsok. Bár Orbán Viktor rendre a multikat teszi felelőssé azért, hogy az infláció nem tud olyan mértékben lassulni, ahogy azt ő szeretné, a KSH és a Privátbankár Árkosár adatai azt mutatják, hogy például az Auchan-Tesco-Interspar hármas szeptemberben az átlaghoz képest csak feleannyira drágította a nála kapható élelmiszereket. Erről is esett szó heti videónkban Gáspár András, a Klasszis Média Lapcsoport lapigazgatója és főszerkesztőnk, Csabai Károly tálalásában. 
Makro / Külgazdaság Varsóból üzentek Orbán Viktornak: így kell legyalulni az inflációt 
Privátbankár.hu | 2023. október 13. 14:23
Lengyelországban egyszámjegyűre csökkent az infláció szeptemberben éves szinten.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor örülhet, leköröztük a spanyolokat 
Privátbankár.hu | 2023. október 13. 11:31
Míg nálunk lassult, addig a dél-európai országban gyorsult az infláció szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Infláció: a kanyarban előznek minket az ukránok is 
Mester Nándor | 2023. október 11. 14:58
Tovább stabilizálódik az oroszok által megtámadott ország gazdasága, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is javított a növekedési kilátásokon, de még óvatosabb mint a kijevi kormány.
Benchmark Bod Péter Ákos: követjük a dezinflációs trendet - és azután? 
Bod Péter Ákos | 2023. október 11. 05:57
Bár a magas tavalyi bázisszint miatt decemberben 7 vagy 8 százalékra mehet le az éves pénzromlás, a nemzetközi szervezetek – jelesül a Nemzetközi Valutaalap (IMF) – már azt prognosztizálják, hogy az eddig gondolt és a magyar hatóságok által említett inflációs pályánál magasabb árszintemelkedés várható 2024-re.
Részvény / Deviza / Áru Az olajár lesz most a vesztünk? 
Eidenpenz József | 2023. október 10. 14:26
Az Izrael elleni támadással újra megjelent, illetve megugrott a “geopolitikai kockázati prémium” vagy háborús prémium az olaj árában – ez gyakori konklúzió az olajpiacot elemző új cikkeknél. A helyzet kulcsa Irán, amelynek szankcionálása jelentős olajkínálatot tüntetne el a piacról. De lehet, hogy háború nélkül is olajhiány fenyeget? Ennek súlyos következményei lennének.
Makro / Külgazdaság Lejtőn maradhat az infláció, erre számít az MBH szakértője 
Privátbankár.hu | 2023. október 10. 12:55
Az idén még 17,8 százalékos lehet az éves átlagos infláció az MBH-s Suppan Gergely szerint, jövőre azonban 3,9 százalék körüli eredmény várható. 
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán viselkedik a gázár, nemcsak itthon vonzóak az inflációkövető állampapírok 
Eidenpenz József | 2023. október 10. 11:47
Ma is tart az európai földgáz drágulása, már közel kétszeresébe kerül annak, mint a júniusi mélyponton. A hazai inflációs adatot pozitívan értékelik az elemzők, a forint stabil. Nagyon jó a hangulat az európai részvénypiacokon, a BUX kissé lemaradó. Inflációkövető államkötvények dollárban?
Makro / Külgazdaság Csehország olcsóbb lett egy hónap alatt 
Privátbankár.hu | 2023. október 10. 11:15
Éves szinten 6,9 százalékkal nőttek az árak Csehországban, augusztushoz képest viszont csökkentek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG