<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Infláció
Benchmark Bod Péter Ákos: A trendfordulók nem okoznak mindig válságot, de megviselik a bankok és ügyfelek egészségét
Bod Péter Ákos | 2023. március 23. 05:49
Az elmúlt napok hírei miatt sokan kezdtek aggódni a magyar bankrendszer miatt is, Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaság általános állapota nem kifejezetten jó, de a bankrendszer helyzetét jelenleg nem ez határozza meg.
Makro / Külgazdaság Sok magyar kénytelen eladósodni az égbe szökő infláció miatt
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 10:47
Felmérték, miről mondanak le a legtöbben az infláció és az energiaárak emelkedése miatt - a magyarok az átlagnál jóval magasabb arányban adósodnak el mostanában.
Vásárló Újabb árcsökkenés a magyar boltokban - most a CBA tett bejelentést
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 07:06
Újabb fronton csökkentek a beszállítói árak, így a vaj, a trappista, a tészta után újabb árcímkékre lehet kisebb számot írni. Egyelőre még nem a kenyérről van szó.
Makro / Külgazdaság Zuhanó forint és globális pánik - visszaköszön 2008?
Király Béla | 2023. március 16. 16:06
Aki március 15-én követte a gazdasági eseményeket, az megdöbbenéssel tapasztalhatta, hogy az egy nappal korábban még 390 alatt záró euróárfolyam 400 fölé ugrott, miközben a hírek a bankok megrendült helyzetét pedzegették. Újabb hitelválság van a láthatáron, vagy nem olyan tragikus a helyzet?
Személyes pénzügyek Masszívan érzi a vágtató inflációt a bankkártyánk is
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 12:52
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu. A fogyasztási szokások átalakulását az online fizetés előretörése mutatja.
Makro / Külgazdaság Ajjaj: van, amiben már Ukrajna is lehagyott bennünket!
Csabai Károly | 2023. március 16. 05:22
Abban nincs változás, hogy a februári adatok alapján készült európai inflációs körképünk alapján Magyarország az Európai Unióban továbbra is tökutolsó – éves szintű fogyasztóiár-indexünk az előző havi 4,2-vel szemben több mint 5 százalékponttal lett magasabb az utánunk következő Lettországénál –, ám most már az egész kontinensen is csak két állam pénze romlott jobban.
Makro / Külgazdaság Gyorsult a drágulás Lengyelországban - de meg sem közelíti a magyar inflációt
Privátbankár.hu | 2023. március 15. 11:14
A vártnál alacsonyabb tempóban, de gyorsult az éves áremelkedés üteme Lengyelországban.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Makro / Külgazdaság Amire vártunk: kiderült, merre indult az amerikai infláció
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 13:55
Szerencsére azt kaptuk, amit a piac várt.
Makro / Külgazdaság Csak nem az amerikai jegybank tesz keresztbe nekünk?
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:23
Ha ugyanis a Fed tovább emeli a kamatait, akkor a Magyar Nemzeti Bank egész egyszerűen nem teheti meg, hogy csökkentse a sajátját, ez esetben ugyanis annyira leszűkül a két irányadó ráta közötti különbözet, amely hatására a befektetők számára már nem lehet vonzó a forint. A hazai fizetőeszköz emiatti gyengülése pedig fékezheti az infláció kívánt mértékű lassulását. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Makro / Külgazdaság Hangyányit változott az orosz infláció
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 07:58
Havi szinten 0,5, éves szinten 11 százalékkal emelkedtek az orosz fogyasztói árak februárban.
Makro / Külgazdaság Miről szól Orbán Viktor és Matolcsy György vitája?
Privátbankár.hu | 2023. március 11. 16:22
A jegybank elnöke szerdán illette éles kritikával a kormány gazdaságpolitikáját. Orbán Viktor pedig a kereskedelmi kamara gazdasági évnyitóján szúrt oda Matolcsy Györgynek. A helyzetet az ATV Start vendégeként kollégánk, Király Béla és Mikecz Dániel, a Republikon Intézet vezető kutatója elemezte.
Makro / Külgazdaság Túl az inflációs csúcson - de mi jöhet ezután? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly - Gáspár András | 2023. március 10. 19:11
Ha hajszálnyinak tekinthető mértékben is, de az éves infláció februárban már alacsonyabb lett az egy hónappal korábbinál. Vélhetően azonban mindenkit inkább az foglalkoztat, mit hozhat a jövő, egyszámjegyűre lassulhat-e a pénzromlás? Marad-e az élelmiszerár-sapka, sőt, esetleg még kibővül-e annak hatóköre, ahogy azt - némileg meglepő módon - az egyik ellenzéki párt bedobta? Ezeket a kérdéseket járták körül e heti videónkban kollégáink, Gáspár András, a Privátbankár lapcsoport lapigazgatója és Csabai Károly, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu főszerkesztője.
Makro / Külgazdaság Erasmus-pénzek: ugyanott tart a kormány, mint három hónapja
Privátbankár.hu | 2023. március 10. 18:42
Orbán Viktor ismét nagyívű tervekről, álmokról számolt be az MKIK gazdasági évnyitóján, egyfajta választ adva Matolcsy György kritikájára, miszerint a kormányfőnek nincs célja a következő 10 évre. A kormány és a jegybankelnök szembenállásáról, a brutális költségvetési hiányról, az uniós pénzekről és az inflációról is beszélgetett lapunk felelős szerkesztője, Székely Sarolta az ATV maiTéma című műsorában Dávid Ferenc DK-s politikus, a gazdasági bizottság alelnöke és Csaba László közgazdászprofesszor társaságában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor leszögezte: év végére egyszámjegyű lesz az infláció
Dobos Zoltán | 2023. március 10. 09:06
Háborúról, haderőfejlesztésről, inflációról és a gyermekvédelmi törvényről is beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.
Makro / Külgazdaság Miért feszült egymásnak a kormány és Matolcsy György?
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 16:06
Minden jel arra utal, hogy januárban tetőzhetett az infláció - a valamivel kedvezőbb februári adat viszont véletlenül sem jelenti azt, hogy olcsóbb lesz az életünk, pusztán az extrém mértékű drágulás tempója mérséklődött egy hajszálnyit. Az ATV Start című műsorában munkatársunk, Gáspár András lapigazgató Matolcsy György jegybankelnök kormányt ostorozó megnyilvánulásainak hátteréről is beszélt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a forint, a ChatGPT csinos arcot és hangot kapott
Eidenpenz József | 2023. március 8. 12:33
A tőzsdéken tanácstalanság uralkodik, a BUX index viszont alaposan alulteljesít. A forint is nagyot esik, ami leginkább a jegybankelnök kritikájának hatása lehet, az infláció ugyanis megfelelt a várakozásoknak. Jön az OTP-jelentés, a ChatGPT már beszélni is tud.
Makro / Külgazdaság Minek köszönhető, hogy tetőzött az infláció? Mi jöhet az év egészében?
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 10:43
Az üzemanyagár-csökkenés segített átlendülni a holtponton, az élelmiszerek áremelkedése sem gyorsult tovább - tetőzhetett az infláció, de az éves átlagos inflációs mutató magasabb lehet majd a korábban vártnál.
Makro / Külgazdaság Túl vagyunk végre a csúcson? Kiderült, mekkorát ugrott az árszínvonal Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. március 8. 08:30
Olcsóbb persze nem lesz az életünk, de a drágulás üteme végre fékeződött valamelyest - már "csak" 43,3 százalékkal drágább például az élelmiszer.
Makro / Külgazdaság Ha miminálisan is, de csökkent az OECD-ben az infláció év elején
Privátbankár.hu | 2023. március 7. 14:06
Éves szinten átlagosan 9,2 százalékra lassult januárban a fogyasztói árak növekedése a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban a decemberi 9,4 százalékról.
Személyes pénzügyek Idén kevesebbet fognak keresni a magyar munkavállalók
Privátbankár.hu | 2023. március 7. 12:43
Béremelések lesznek, de alatta maradnak az inflációnak. Munkát viszont könnyebb lesz találni.
Részvény / Deviza / Áru Befutott a BUX index, többen is kriptóbankot akarnak
Eidenpenz József | 2023. március 7. 12:26
A magyar részvénypiac ma csúnyán alulteljesítő, de hosszabb távon azért jobban állunk a lengyeleknél. Gyengült a forint is a holnapi inflációs adat előtt. A piacok Jerome Powell beszédét várják, aki sokféle eszköznek utat mutathat. Egy csődbe ment kriptóbank helyére két másik pályázik.
Vásárló Egy éve nem láttunk ilyet a magyar boltokban - ezek a termékek drágulnak a legjobban
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2023. március 7. 05:47
2022 márciusa óta tartó (egyébként 16 éve példátlan) trend tört meg a magyar hipermarketekben: egy hajszállal kevesebbet kell fizetni a családi nagybevásárlásért, mint az előző hónapban. Így is bőven van mitől sokkot kapni: közel 43 százalékkal többe kerül most beszerezni ugyanazt a 30 terméket, mint egy évvel ezelőtt. A kenyér ára megduplázódott egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Fizethetnek a magyar bankok, mert telik nekik miből
Privátbankár.hu | 2023. március 6. 18:01
Újabb 100 milliárd forint feletti terhet kaptak a nyakukba a magyarországi bankok, igaz a tavalyi nyereségükbe ez elvileg belefér. A helyzet azonban nem fekete és fehér, az ilyen döntések következményeit nem mindig sikerül előzetesen jól felmérni.
Személyes pénzügyek Újabb termék árát vágja meg nagyon az ALDI, újabb árverseny kezdődik?
Privátbankár.hu | 2023. március 1. 09:06
Jó hír: legalább ötödével csökken a trappista sajt ára az áruházlánc üzleteiben. A vaj után a sajtnál is beindul az árháború?
Makro / Külgazdaság Az MNB-alapkamat 13 helyett 9 százalék is lehet - az év végén
Privátbankár.hu | 2023. február 28. 16:59
Ezt a prognózist adták a Magyar Bankholding elemzői a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai kamatdöntése alapján.
Agrár Újabb csapás: lélektani határ fölé drágult a termelőföld
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 10:59
Az átlagár 2022-ben 2 millió forint fölé került.
Makro / Külgazdaság Ha autót szeretne venni, akkor van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2023. február 23. 09:49
Érdemes most körbenézni az autópiacon! Akárcsak a lakásoknál, a használt autóknál is lassul a drágulás. 
Agrár Rossz hír jött a német árakról
Privátbankár.hu | 2023. február 22. 09:28
Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.
Állampapír / Kötvény Megint emelték egy lakossági állampapír kamatát – de két apró trükkel
Eidenpenz József | 2023. február 21. 05:31
Új sorozatot bocsátanak ki a Bónusz kötvényekből, magasabb kamattal, de két ponton is van egy kis különbség az előző sorozat kondícióihoz képest. Nagyot ugrottak a fix kamatú államkötvények, diszont kincstárjegyek hozamai. Most érdemes eurót venni? Mi várható a kötvényalapoktól?
Makro / Külgazdaság Meddig tarthat a recesszió nálunk?
Privátbankár.hu | 2023. február 20. 16:55
Erről is szó esett a Trend FM hétfő reggeli adásában, amelynek vendége ezúttal lapunk főszerkesztője, Csabai Károly volt. Aki a beszélgetésben arra is magyarázatot keresett, mitől is ilyen erős a forint, illetve elmondta a véleményét arról, tényleg - Orbán Viktor évértékelős kifejezésével - legyalulható-e a januárban 25,7 százalékos infláció az év végére egyszámjegyűvé.
Befektetési alapok Kötvényalapba fektetett? Így járt
Eidenpenz József | 2023. február 20. 05:32
Bár a magyarországi kötvényalapok jelentős veszteségeket szenvedtek el tavaly, úgy látszik, már kifelé mennek a gödörből. Az utóbbi három és hat hónap a legtöbbjük számára pozitív eredményt hozott, a legfrissebb hozamok pedig már egyenesen vonzóak. Devizában vagy forintban érdemes megtakarítani?
Makro / Külgazdaság Ezekből a konténerekből kiderül, merre tart a világ
Tiszóczi Roland | 2023. február 19. 16:01
A fogyasztói kiadások csökkenésével a globális tengeri kereskedelem költségei is óriásit zuhantak.
Makro / Külgazdaság A recesszió tényleg csak technikai vagy elnyúló lesz? Bod Péter Ákos ezt is megválaszolja
Privátbankár.hu | 2023. február 16. 09:34
Lapcsoportunk állandó szerzője ezúttal annak kapcsán ragadott tollat, hogy a kedden publikált GDP-adat azt mutatta, a magyar gazdaság technikai recesszióba süllyedt.
Makro / Külgazdaság Ehhez semmi köze Brüsszelnek: ott is tátott szájjal nézik, mi történik nálunk
Csabai Károly | 2023. február 16. 05:44
Bár az infláció több - köztük Európa nyugati felében lévő - uniós országban is új erőre kapott, azaz több hónapos lassulás után januárban ismét nőtt - a kormányzati propaganda nagy örömére -, ez sem változtat azon a tényen, hogy az idei első havi hazai fogyasztóiár-index éves szintje messze nálunk a legmagasabb, az utánunk következő Lettországét több mint 4 százalékponttal haladja meg. Ráadásul a nem EU-tagokat is figyelembevéve az öreg kontinensen oda jutottunk, hogy a magyar infláció már csaknem hajszálra azonos a háborúban lévő Ukrajnáéval és alig haladja meg a napokban kormányválságba sodródott Moldováéval.
Makro / Külgazdaság GDP-növekedés és infláció tekintetében is veri Magyarországot Románia
Privátbankár.hu | 2023. február 14. 11:45
A román statisztikai hivatal is ma közölt adatokat.
Állampapír / Kötvény Így lehet évi 16 százaléknál is magasabb kamatot kapni
Eidenpenz József | 2023. február 14. 05:37
A pénteken közzétett új inflációs adat jelentős hozamemelkedést okozott az állampapírpiacon, a forintra gyakorolt hatása azonban nem maradt tartós. A Prémium állampapír évi 16 százalékos kamatánál is magasabbat lehet elérni egyes devizakötvényekkel egy YouTube videó szerint, ami tényleg lehetséges, de csak egy elég bonyolult konstrukció segítségével.
Makro / Külgazdaság Mégis lehet valaki, aki örülhet a brutális inflációnak? – A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. február 10. 19:25
Mi más lehetett volna e heti videós anyagunk témája, mint a legfrissebb inflációs adatsor, valamint a Privátbankár Árkosár-felmérése. Rendkívüli módon azonban Gáspár András lapigazgatónk és Székely Sarolta felelős szerkesztőnk megpróbálta pozitív oldalról megközelíteni a témát, hogy mennyire sikerült és milyen pozitív fejlemények lehetnek a rekordinflácó mögött, az a legfrissebb videónkból kiderül. 
Részvény / Deviza / Áru Nem vette jó néven a forint a magas inflációt, tizenegyest kapott az Adidas
Eidenpenz József | 2023. február 10. 11:54
Az európai tőzsdék ma követik az amerikai piacok gyenge teljesítményét, a BUX azonban nem áll túl rosszul. A vártnál magasabb hazai inflációs adat közzététele után a forint némi tétovázás után gyengülésnek indult. Az amerikai hatóságoktól félnek a kriptodeviza-piacok, röpködnek a mínuszok. Lejtőre került az Adidas.
Pénzügyi szektor Fájó változások jönnek a bankszámláknál
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 11:42
Sorban teszik közzé a bankok, hogy az infláció mértékével emelik a bankszámlák díjait. Több bank pedig már eleve beépítette ezt az emelést az üzletszabályzatába – írja a Bank360.hu. Drágább lesz a számlavezetés, az átutalás, a készpénzfelvétel, a bankkártya és az sms is.
Makro / Külgazdaság A várakozásokat is meghaladta a drágulás, de jöhet végre a fordulat
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 11:06
A januári infláció értéke a Magyar Bankholding elemzőit is meglepte, annak értéke a várakozásaikat meghaladó mértékben nőtt. Ugyanakkor szerintük ezzel tetőzött a drágulás és a következő hónapokban előbb mérsékelt, majd gyorsuló lassulás jön majd.
Makro / Külgazdaság A magyar inflációnál 8 százalékponttal volt alacsonyabb a cseh
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 10:41
Januárban 17,5 százalékra emelkedett az éves szintű infláció Csehországban a decemberi 15,8 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában. Ez ugyan kifejezetten magas érték, ám messze elmarad a magyar inflációtól, amely 8,2 százalékponttal volt magasabb.
Makro / Külgazdaság Kínában is szuper gyorsan drágultak az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 08:47
Januárban a vártnál kevésbé, de három havi csúcsra emelkedett az infláció Kínában a pekingi nemzeti statisztikai hivatal, az NBS pénteken publikált kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett: tovább robognak az árak idehaza
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 08:30
Közölte a friss adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Alacsonyabb lett az infláció a vártnál - Németországban
Privátbankár.hu | 2023. február 9. 08:46
Decemberhez képest újra emelkedtek az árak Németországban, de az éves infláció így is elmaradt a várttól.
Makro / Külgazdaság Hogyan harcol Lengyelország az infláció ellen?
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 17:29
A lengyel központi bank kamatalakító monetáris bizottsága szerdán már az ötödik egymást követő alkalommal tartotta 6,75 százalékon az irányadó referenciakamatot.
Makro / Külgazdaság Már nem aggódnak a német vállalatok a túlélésük miatt
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 16:51
Januárban kevesebb németországi vállalat érezte úgy, hogy működése veszélyben van, mint a múlt év utolsó hónapjában  - derült ki az ifo gazdaságkutató intézet szerdán közzétett felméréséből.
Vásárló Beindult a vaj-árháború: a Lidl is bejelentést tett az Aldi után
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 11:07
Kedden az Aldi, szerdán a Lidl jelentett be jelentős árcsökkentést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG