<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hétfőn történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, ami a hazai szereplők számára, legyen szó vállalatokról vagy éppen a lakosságról is, komoly gazdasági hatással bír. Lássuk a legnagyobb tőzsdei cégek esetében mi a helyzet.

OTP Bank: javulhat az eredmény

Ugyan az OTP esetében az export és az importtevékenység üzleti szempontból nem releváns (az eszközbeszerzések esetén természetesen lehetséges, de az alaptevékenység szempontjából ez nem mérvadó). Ugyanakkor a magyar bank kiterjedt közép-európai hálózattal rendelkezik, ezek között van olyan országban lévő leányvállalata, ahol eurót használnak (Szlovénia), vagy a fizetőeszköz árfolyama az euróhoz kötött (Szerbia, Bulgária), de van olyan is, ahol az árfolyammozgások a forinténál is jóval hektikusabbak szoktak lenni (Oroszország, Ukrajna).

A forintban elkészített eredménykimutatások esetében ugyanakkor van szerepe az árfolyamok alakulásának. Ugyan a két legkeletibb operáció esetében állandó kockázatot jelent a rubel vagy az ukrán hrivnya árfolyama, ám az orosz és az ukrán piacon a változékony üzleti környezet és az ebből adódó növekvő kockázat legalább ekkora kihívást jelent a bankcsoport számára. Ha csak a járvány időszakát nézzük, akkor is kijelenthető az OTP negyedéves számainak alakulását tekintve, hogy Csányi Sándor és csapata hatékonyan kezelte a kockázatokat és az árfolyammozgásokat is.

Javulhat az eredmény (Fotó: MTI)Javulhat az eredmény (Fotó: MTI)

Amennyiben csak az árfolyammozgásokat nézzük, akkor a bank számára az euró erősödése forintban eredménynövekedést fog hozni, hiszen a magyar után a bolgár operáció a második legnagyobb. A leva pedig az euróval együtt mozog, így erősödni fog a forinttal szemben, ez pedig növeli az eredményt.

Hasonló a helyzet a harmadik legfontosabb egységgel, a horváttal is. A kuna ugyan nincs az euróhoz rögzítve, ám a forinthoz képest számottevően erősödött (vagy a forint gyengült, ez nézőpont kérdése). Így önmagában az árfolyamok miatt itt is eredményjavulás várható. Ezektől ugyan méretben elmarad a szerb és a szlovén leányvállalat, de az euró-forint keresztárfolyam változása a két dél-szláv országban is növekvő eredményt érhet el forintban.

Mol: a forint mélyrepülésére érzékeny

A Mol-csoport szerteágazó tevékenységet folytat a világ több országában. Ugyanakkor a kiskereskedelmi bevételeinek jelentős része a magyar piacon keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a külföldről behozott terméket adja el a magyar piacon a vállalat, az importőröknek viszont az álmoskönyvek szerint a gyengülő forint veszteséget okoz.

A Molnál sincs ez másképp, ez a társaság a második negyedéves jelentésében is visszaköszön. Akkor az üzleti szegmensek erős teljesítménye ellenére az egy évvel korábbi 48,6 milliárd forintos nyereség hasonló mértékű veszteségbe fordult át, ami a gyenge forinton elkönyvelt devizaárfolyam-veszteségre, valamint a zuhanó olajárak okozta készletleírásokra volt visszavezethető.

Érzékenyen érinti a céget a gyenge forint (Fotó: MTI)Érzékenyen érinti a céget a gyenge forint (Fotó: MTI)

A forint a harmadik negyedévben is folytatta a gyengülését, ami ismét csak negatívan hatott a Mol eredményére, ennek ellenére a társaság remek negyedévet zárt. A legutóbbi gyorsjelentésükben az állt, hogy a szignifikánsan negatív devizapiaci mozgások 111 millió dolláros veszteséget okoztak, ami elsősorban a forintnak a dollárral szemben jelentős gyengülésére vezethető vissza. Az olajtársaságot tehát az árszabályozás mellett a forint mélyrepülése is sújtja.

Richter Gedeon: az export miatt pozitívan hat a gyenge forint

A legnagyobb magyar gyógyszergyár eredményét az elmúlt években a rubel árfolyamának változása húzta időnként fel vagy le. Ennek ellenére a vállalat vezetői azt jelezték, hogy nem akarják a rubelkitettségüket fedezni, mert hosszabb távon az orosz fizetőeszköz mozgásának hatása kiegyenlítődik. A rubel mozgása vélhetőleg a jövőben is hatni fog, ugyanakkor a Richter árbevételében az orosz piac hatása érezhetően csökkent az elmúlt években. Ez elsősorban az orosz szabályozásra vezethető vissza, egy ideje ugyanis adminisztratív eszközökkel szorítják ki a külföldi vállalatokat a piacról.

Ennek folyományaként a Richter Gedeon számára messze a legfontosabb piac az Európai Unió lett. Bár a marketing vagy a kereskedelem euróban jelentkező költséggel jár, ugyanakkor a bevételek is devizában keletkeznek az eurózóna országaiban. A magyar vállalat összességében jelentős exportőr, így csak az árfolyamhatást tekintve a forint gyengülése pozitív hatást hozhat.

 

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kanadában terjeszkedik a BÉT-re készülő Chameleon Smart Home Zrt.
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 13:13
Az okosotthon-rendszerek piacán nyomul a cég.
Vállalat Jó hírt közölt a 4iG montenegrói leánya a magyar turistákkal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 11:09
A balkáni állam mobilszolgáltatója, a One korlátlan kapcsolattartást biztosít az országba látogatóknak.
Vállalat Jókora meglepetéssel rukkoltak elő Csányi Sándorék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 06:28
Az OTP-csoport az elemzői várakozásoknál jobb, 162,128 milliárd forint konszolidált korrigált adózás utáni eredményt ért el korrekciós tételek hatása nélkül a második negyedévben, ami az előző negyedévit 83 százalékkal, az egy évvel korábbit 26 százalékkal meghaladta.
Vállalat Jócskán visszavetette az extraprofit-adó az Erste nyereségét
Csabai Károly | 2022. augusztus 10. 11:02
Az állam által is 15 százalékban tulajdonolt hitelintézetnek közel 19 milliárd forintot kellett befizetnie a kormány választási költekezése miatt kivetett sarcból, míg az orosz-ukrán háború miatt padlót fogott Sberbank kártalanítására csaknem 8 milliárdot. 
Vállalat Jobban teljesített a Magyar Telekom, mint várták
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 18:52
Közzétett negyedéves gyorsjelentését a vállalat.
Vállalat Pont azért tudunk adni ezeknek az embereknek, mert mindenünk megvan
Natív tartalom | 2022. augusztus 8. 12:58
A társadalmi vállalkozóként tevékenykedő Bálint Márta egy alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy mások segítése, az adományozás és az összekapcsolódás mennyire pozitív hatást gyakorol az egyénre és a közösségre.  
Vállalat Meglepő, de nem sokat várnak a magyarok a munkáltatójuktól
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 14:33
Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy mennyire vannak tisztában az emberek az ESG fogalmával Magyarországon, illetve mit várnak a nagyvállalatoktól a fenntarthatóság területén. A válaszok meglepő eredményt hoztak.
Vállalat Elképesztő eredményeket hozott a Molnak az olcsó orosz olaj
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 08:46
Éves és negyedéves viszonylatban is közel kétszeres eredményt könyvelhetett el a Mol-csoport.
Vállalat Jó hírt kaptak a Richter tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 10:49
Árfolyamhatás nélkül, a működési környezet változatlansága esetén idén 10 százalékkal nőhet a gyógyszercég nyeresége forintban számolva, az árbevétel növekedése biztosan kétszámjegyű lesz
Vállalat Tovább terjeszkedhet a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 09:42
Az izraeli hatóságok az áldásukat adták ahhoz, hogy a magyar informatikai társaság megvehesse a Space-Communication Ltd. részvényeinek 20 százalékát.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG