<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hétfőn történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz az euróhoz képest, ami a hazai szereplők számára, legyen szó vállalatokról vagy éppen a lakosságról is, komoly gazdasági hatással bír. Lássuk a legnagyobb tőzsdei cégek esetében mi a helyzet.

OTP Bank: javulhat az eredmény

Ugyan az OTP esetében az export és az importtevékenység üzleti szempontból nem releváns (az eszközbeszerzések esetén természetesen lehetséges, de az alaptevékenység szempontjából ez nem mérvadó). Ugyanakkor a magyar bank kiterjedt közép-európai hálózattal rendelkezik, ezek között van olyan országban lévő leányvállalata, ahol eurót használnak (Szlovénia), vagy a fizetőeszköz árfolyama az euróhoz kötött (Szerbia, Bulgária), de van olyan is, ahol az árfolyammozgások a forinténál is jóval hektikusabbak szoktak lenni (Oroszország, Ukrajna).

A forintban elkészített eredménykimutatások esetében ugyanakkor van szerepe az árfolyamok alakulásának. Ugyan a két legkeletibb operáció esetében állandó kockázatot jelent a rubel vagy az ukrán hrivnya árfolyama, ám az orosz és az ukrán piacon a változékony üzleti környezet és az ebből adódó növekvő kockázat legalább ekkora kihívást jelent a bankcsoport számára. Ha csak a járvány időszakát nézzük, akkor is kijelenthető az OTP negyedéves számainak alakulását tekintve, hogy Csányi Sándor és csapata hatékonyan kezelte a kockázatokat és az árfolyammozgásokat is.

Javulhat az eredmény (Fotó: MTI)Javulhat az eredmény (Fotó: MTI)

Amennyiben csak az árfolyammozgásokat nézzük, akkor a bank számára az euró erősödése forintban eredménynövekedést fog hozni, hiszen a magyar után a bolgár operáció a második legnagyobb. A leva pedig az euróval együtt mozog, így erősödni fog a forinttal szemben, ez pedig növeli az eredményt.

Hasonló a helyzet a harmadik legfontosabb egységgel, a horváttal is. A kuna ugyan nincs az euróhoz rögzítve, ám a forinthoz képest számottevően erősödött (vagy a forint gyengült, ez nézőpont kérdése). Így önmagában az árfolyamok miatt itt is eredményjavulás várható. Ezektől ugyan méretben elmarad a szerb és a szlovén leányvállalat, de az euró-forint keresztárfolyam változása a két dél-szláv országban is növekvő eredményt érhet el forintban.

Mol: a forint mélyrepülésére érzékeny

A Mol-csoport szerteágazó tevékenységet folytat a világ több országában. Ugyanakkor a kiskereskedelmi bevételeinek jelentős része a magyar piacon keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a külföldről behozott terméket adja el a magyar piacon a vállalat, az importőröknek viszont az álmoskönyvek szerint a gyengülő forint veszteséget okoz.

A Molnál sincs ez másképp, ez a társaság a második negyedéves jelentésében is visszaköszön. Akkor az üzleti szegmensek erős teljesítménye ellenére az egy évvel korábbi 48,6 milliárd forintos nyereség hasonló mértékű veszteségbe fordult át, ami a gyenge forinton elkönyvelt devizaárfolyam-veszteségre, valamint a zuhanó olajárak okozta készletleírásokra volt visszavezethető.

Érzékenyen érinti a céget a gyenge forint (Fotó: MTI)Érzékenyen érinti a céget a gyenge forint (Fotó: MTI)

A forint a harmadik negyedévben is folytatta a gyengülését, ami ismét csak negatívan hatott a Mol eredményére, ennek ellenére a társaság remek negyedévet zárt. A legutóbbi gyorsjelentésükben az állt, hogy a szignifikánsan negatív devizapiaci mozgások 111 millió dolláros veszteséget okoztak, ami elsősorban a forintnak a dollárral szemben jelentős gyengülésére vezethető vissza. Az olajtársaságot tehát az árszabályozás mellett a forint mélyrepülése is sújtja.

Richter Gedeon: az export miatt pozitívan hat a gyenge forint

A legnagyobb magyar gyógyszergyár eredményét az elmúlt években a rubel árfolyamának változása húzta időnként fel vagy le. Ennek ellenére a vállalat vezetői azt jelezték, hogy nem akarják a rubelkitettségüket fedezni, mert hosszabb távon az orosz fizetőeszköz mozgásának hatása kiegyenlítődik. A rubel mozgása vélhetőleg a jövőben is hatni fog, ugyanakkor a Richter árbevételében az orosz piac hatása érezhetően csökkent az elmúlt években. Ez elsősorban az orosz szabályozásra vezethető vissza, egy ideje ugyanis adminisztratív eszközökkel szorítják ki a külföldi vállalatokat a piacról.

Ennek folyományaként a Richter Gedeon számára messze a legfontosabb piac az Európai Unió lett. Bár a marketing vagy a kereskedelem euróban jelentkező költséggel jár, ugyanakkor a bevételek is devizában keletkeznek az eurózóna országaiban. A magyar vállalat összességében jelentős exportőr, így csak az árfolyamhatást tekintve a forint gyengülése pozitív hatást hozhat.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Hátrányos helyzetűek után is kaphatnak majd tapasztalatszerzést segítő támogatást a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 09:12
A jövő héten életbe lépő változtatást az ITM jelentette be, az állami hozzájárulás a szociális hozzájárulási adó összegének 100 százaléka is lehet.
Vállalat Mégsem olyan hatékony a koronavírus elleni pirula
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 08:03
A Merck tegnap közölt adatai jóval gyengébb hatásfokot mutatnak, mint a korábban közreadott számok.
Vállalat Garantiqa: kezességvállalási szándéknyilatkozat percek alatt
PR | 2021. november 26. 12:39
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatok számára indította el a Garantiqa Direkt szolgáltatást a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A Garantiqa Direkt lehetőséget nyújt arra, hogy az érdeklődő kkv-k garanciaképességüket és annak összeghatárát egy egyszerű webes felületen és immáron mobiltelefonos applikáción keresztül, rendkívül gyorsan, percek alatt lekérdezhessék. A Garantiqa 2021 október végén már több, mint 2260 milliárd forintnyi hitel mögött áll ott kezességvállalásával.
Vállalat Mostantól egyszerűbben igényelhetnek kezességvállalási szándéknyilatkozatot a cégek
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 16:44
Kezességvállalási ügylettel még nem rendelkező hazai mikro- kis- és közepes vállalatoknak indította el új szolgáltatását a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Vállalat Listázták a régiós óriásokat - hány magyar fért be közéjük?
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 12:14
Bár Közép- és Kelet-Európa 500 legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban csökkent, a cégek jól alkalmazkodtak a járványhelyzethez. A térség legnagyobb vállalata továbbra is a lengyel olajmamut, a magyar nagyvállalatok közül csak a Mol és az Audi Hungaria fért bele a TOP 10-be.
Vállalat Csak a gazdagoknak lesz idén édes a karácsony?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 10:25
Az édességgyártók várakozásai szerint kevesebb szezonális édesség fogyhat el idén a hazai piacon, az értéket tekintve azonban enyhe növekedéssel számolnak - írta szerdai számában a Magyar Nemzet.
Vállalat Ördögi pokoljárás: múltját megfeji, de jelenét felprédálja a Manchester United
Marosi Gergely | 2021. november 23. 15:00
Nevezhetünk-e egy futballklubot sikeresnek, ha gazdaságilag jól irányítják, ám a pályán elmaradnak az eredmények? Belegabalyodhat-e egy csapat saját legendájának hálójába? A Manchester United – mely a világ legnagyobb klubjaként jellemzi magát – vasárnap menesztette edzőjét, Ole Gunnar Solskjaert és ismét trénert, utat keres. A saját korábbi sikereik által nyomasztott „vörös ördögök” nem tudnak kikeveredni a pokoljárásból.
Vállalat 8 milliárd forintból épül vakcinagyár Monoron
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 12:50
A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. beruházásával az EU legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre.
Vállalat Közel 20 milliárdos közbeszerzésen nyert a Mészáros és Mészáros Zrt.
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 15:13
Az Opus Global tőzsdei tájékoztatásából derült ki mindez.
Vállalat Lengyel start-up cégbe szállt be az OTP-hez tartozó PortfoLion
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 11:33
A lengyel Packhelp, az európai piac vezető, egyedi csomagolásokkal foglalkozó menedzselt piactere lezárta 40 millió eurós Series B tőkeemelési körét, jelentette be a befektetésben részt vevő budapesti székhelyű PortfoLion Capital Partners.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló