7p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.

A német DAX index 2,1 százalékos esésével Európa legrosszabbul teljesítő indexe ma, de ez főleg egyetlen részvény számlájára írható, a SAP-éra. Párizsban 0,6, Londonban 0,3, Amszterdamban 0,7 százalékos az indexcsökkenés. Az amerikai határidős indexek közel egy százalékos mínuszban vannak, így nagy valószínűséggel az USA-ban is mínuszokkal indul majd a hét.

A BUX index Budapesten egyelőre csak 0,1 százalékos süllyedést utat, az OTP 0,3, a MOL 0,5 százalékkal emelkedik. Ezzel szemben áll a Richter 0,6 százalékos esése és a Magyar Telekom 0,4 százalékos süllyedése. A vesztesek közé tartozik az Opus nagyobb, 4,6 százalékos eséssel.

Valami megtört Németországban

A forint tartja csütörtök esti értékét, az euró 365 forint körül, szűk sávban ingadozik. A dollár erősödött ma, ami nem tett jót a nemesfémeknek, az arany stagnál, az ezüst 1,3 százalékos mínuszban jár. Az olaj is két százalék körüli esést produkál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az Ifo német üzleti konjunktúraindex októberben 92,7 pontra esett az előző havi 93,2-ről, miközben a közgazdászok 93,0 pontra számítottak. Ezzel öt hónap emelkedési trendje tört meg, és váltott csökkenésre.

Az Ifo Intézet kommentárjában kiemeli, hogy a meredeken emelkedő járványügyi statisztikák miatt erősödnek a német gazdasággal kapcsolatos aggodalmak. A mutató készítéséhez megkérdezett menedzserek szkeptikusak voltak az üzleti kilátásaikkal kapcsolatban, bár a pillanatnyi helyzetüket valamivel jobbnak ítélték meg, mint az előző hónapban.

Aggódnak a török líra miatt

A török deviza csak esik és esik, a dollárral szemben az árfolyam ma átlépte a 8,0 lírás határt. A nemzetközi sajtó két fő okot említ, az egyik az ország romló viszonya az EU-val, főleg Franciaországgal, de Oroszországgal is. A másik pedig az, hogy múlt hét csütörtökön a török jegybank a piac várakozásai szerint kamatot kellett volna emeljen, ám ez elmaradt.

Törökországban egyébként nemrég már megemelték egyszer az alapkamatot a deviza védelmében. A líra az idén már elveszítette értékének körülbelül harmadát a dollárhoz és az euróhoz képest. A befektetők aggodalmai között szerepelnek a magas infláció és a török jegybank lassan kimerülőben levő devizatartalékai.

Összeomlott az SAP árfolyama

A német DAX-ot elsősorban a vállalati szoftvereket készítő SAP húzza le, amelynek árfolyama jelenleg 18 százalékos mínuszban van, 102 euró körül. Az indexpapírnál szokatlan mélyrepülést elsősorban az okozza, hogy a cég harmadik negyedéves gyorsjelentése nem sikerült túl jól. A cég emellett a 2020 as előrejelzését is csökkentette, és utalt arra, hogy a kereslet magához térésére még várni kell. Csökkentették a hosszú távú, több éves kilátásokat is.

Sokakat meglepetésként ért, hogy egy nagy szoftvercég is a vesztes oldalra kerülhet a koronavírus-járvány idején. A technológiai papírok eddig a válság nagy nyerteseinek számítottak, miután az eddig interneten kívüli tevékenységek egy része is az internetre tevődött át. Sokan attól tartanak, hogy ez az egész szektor által áradását okozhatja derül ki az Investing.com tudósításából.

Mire jó a koronavírus-mobilalkalmazás?

Ezen kívül vita bontakozott ki arról is, hogy a cég által fejlesztett koronavírus-mobilalkalmazás mennyire sikeres.

Ez az alkalmazás a fertőzöttek nyomon követésére szolgál, a kontaktus-kutatásban nyújt segítséget, eddig több mint húszmillióan töltötték le. A cég állítása szerint a Németországban felfedezett koronavírus-fertőzések tíz százalékát ennek az alkalmazásnak segítségével találták meg. A cég abban reménykedik, hogy az alkalmazást nemcsak Németországban, hanem egész Európában széles körben használják a járvány legyőzésében.

Terjeszkedik a Bayer

A Bayer konszern egy négymilliárd dollárra becsülhető tranzakció keretében megvásárolja az Asklepios BioPharmaceutical nevű céget, amely elsősorban génterápiával foglalkozik. A német DAX-ban szereplő vevő először kétmilliárd dollárt fizet, később a további kifizetések a cég eredményétől függenek. A felvásárlási célpont repertoárjában többek között a Parkinson kór és a szívelégtelenség kezelésére szolgáló terápiák tartoznak.

Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)
Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)

Európát újra zárják, elnökök fertőződtek meg

Az európai részvénypiacon azért indult kockázatkerülő hangulatban a hét, mivel a koronavírus-fertőzés gyorsan terjed, új korlátozásokat hozva, amelyek a gazdaságot is visszavethetik. Spanyolország általános kijárási tilalmat vezetett be a hétvégén, Olaszország bárok és éttermek, tornatermek, mozik és uszodák korai bezárását rendelte el. Franciaország rekordszámú, 52 010 új koronavírus-fertőzést regisztrált 24 óra alatt. (A legújabb magyar statisztikákról itt írtunk.)

Pozitív lett a lengyel elnök és a bolgár miniszterelnök vírustesztje, és így járt Mike Pence amerikai alelnök több tanácsadója is. Az Egyesült Államokban is minden korábbinál több új covid-19 eset fordult elő az elmúlt két napban, miközben nincs egyértelmű előrelépés a tervezett gazdaság-ösztönző csomag terén. A Brexittel kapcsolatban is annyi történt, hogy a felek megegyeztek, október 28-ig tovább tárgyalnak.

Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)

Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)
Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)

Új piacra pályázik a Tesla?

A Tesla Indiára is szemet vetett a CNN szerint, ott is a piacra lépést fontolgatja.

Ha így döntene, a szubkontinens kevesebb mint tíz év alatt a Tesla teljes eladásainak akár 10 százalékát is adhatja. Ezt nagyban megkönnyíti, hogy India lelkes erőfeszítéseket tesz a az elektromosjármű-használat fokozása érdekében. Az ország arra törekszik, hogy 25 kilométerenként elektromos töltőállomást helyezzen el az ország autópályái mentén. Ez csak egyik pontja a villamos és hibrid járművek gyorsabb elfogadtatásáról és gyártásáról szóló FAME nevű programjának. De a Tesla számára a megfelelő likvid eszközök előteremtése a terjeszkedéshez komoly gondot jelenthet.

A pénteki hírek szerinte egyébként közel 50 ezer darab járművét kell visszahívnia a Teslának Kínában egy lehetséges hiba miatt.

Jegybankok és gyorsjelentések hete jön

A héten még számos érdekes hír fog érkezni, fontos ülést tart például az EKB, valamint a japán és a kanadai jegybank is. Rengeteg gyorsjelentés érkezik majd, miközben a piacok elég erősen koncentrálnak arra, hogy Joe Biden valószínűsíthető győzelme milyen gazdasági és üzleti következményekkel jár. Érkezik becslés a harmadik negyedévi amerikai GDP-re, a második negyedévi rekordnagyságú zuhanás után rekordnagyságú felpattanást várnak az elemzők (31,9 százalékot negyedév/negyedév alapon). Érkezik GDP adat az Eurózónából is.

Az S&P 500 amerikai index papírjainak közel harmada ezen a héten teszi közzé gyorsjelentését. Az Investing.com szerint például:

  • Beyond Meat (BYND)
  • Boeing (BA)
  • Caterpillar (CAT)
  • Honeywell (HON)
  • Merck (MRK)
  • Pinterest (PINS)
  • Microsoft (MSFT) (kedden)
  • Apple (AAPL), Facebook (FB), Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN) és Twitter (TWTR) csütörtök este.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13470 13355 13505 +1,05% 13465 13470 244 886 690 HUF 2023-10-03 09:05:17
MOL 2774 2748 2776 +0,36% 2752 2776 20 425 066 HUF 2023-10-03 09:02:58
MTELEKOM 555 552 556 +1,28% 552 555 14 126 518 HUF 2023-10-03 09:05:09
RICHTER 8940 8825 8940 +1,02% 8875 8935 20 243 405 HUF 2023-10-03 09:01:13
OPUS 360 358 365 +0,42% 360 363 23 771 021 HUF 2023-10-03 09:04:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csaknem 10 ezer milliárd forintnyit zsákoltak be a magyarok állampapírokból
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:31
Az első háromnegyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2023. évre vonatkozó szeptemberben módosított kibocsátási terv 84 százalékban teljesült.
Részvény / Deviza / Áru Az októbert sem kezdte acélosan a forint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:01
Vegyesen változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon; a hónapot a forint árfolyamcsökkenéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Inflációs para: rosszul kezdte a hetet a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Tombol a török aranyláz - mi történik az aranybefektetésekkel?
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:16
Hiába a 30 százalékra emelt jegybanki alapkamat, a török líra összeomlása továbbra is pánikszerű befektetési arany vásárlásra sarkallja a megtakarításaikat féltő török befektetőket. Eközben az európai magánbefektetők eladják az utóbbi években felhalmozott aranytartalékukat, ami a kínai széfekben köt ki - véli Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Fegyverként használhatják az olajat, két forinttal olcsóbb az euró
Eidenpenz József | 2023. október 2. 12:16
Jó hangulat várható az amerikai tőzsdéken, amihez hozzájárulhatott az amerikai költségvetési törvény elfogadása. Két forinttal olcsóbb lett az euró, az OTP tartja a BUX-ot. Folyton a három számjegyű olajárakról beszélnek, de pezsgés van az elektromosautó-gyártóknál is. Alig emelkedett a bitcoin szeptemberben, csakhogy ebben a hónapban esni szokott.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország másfélszeresét zsebre tették
Buksza blog | 2023. szeptember 30. 17:02
A világ leggazdagabb emberei közül Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sergei Brin és Larry Page érte el a legjelentősebb vagyongyarapodást az idén a Bloomberg gazdaglistája szerint. A több mint 269 milliárd dolláros plusz a tavalyi magyar GDP másfélszerese. 
Részvény / Deviza / Áru Kicsit messzebb került a forint a rémálomtól
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 18:28
A 400 forintos euró rémképe távolabb úszott.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-nak köszönhetően zárult jól a hét
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar jobb irányba fordulni a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 09:58
Láthatóan nem tud erőre kapni a hazai fizetőeszköz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG