TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kockázatkerülők a befektetők az európai tőzsdéken, főleg a járvány terjedése és annak gazdasági következményei miatt. A német DAX indexet ezenkívül egy szoftvercég meglepően rossz kilátásai is lehúzzák. A BUX tartja magát, a forint is stabil. Új piacra törhet be a Tesla, fontos határt lépett át a török líra.

A német DAX index 2,1 százalékos esésével Európa legrosszabbul teljesítő indexe ma, de ez főleg egyetlen részvény számlájára írható, a SAP-éra. Párizsban 0,6, Londonban 0,3, Amszterdamban 0,7 százalékos az indexcsökkenés. Az amerikai határidős indexek közel egy százalékos mínuszban vannak, így nagy valószínűséggel az USA-ban is mínuszokkal indul majd a hét.

A BUX index Budapesten egyelőre csak 0,1 százalékos süllyedést utat, az OTP 0,3, a MOL 0,5 százalékkal emelkedik. Ezzel szemben áll a Richter 0,6 százalékos esése és a Magyar Telekom 0,4 százalékos süllyedése. A vesztesek közé tartozik az Opus nagyobb, 4,6 százalékos eséssel.

Valami megtört Németországban

A forint tartja csütörtök esti értékét, az euró 365 forint körül, szűk sávban ingadozik. A dollár erősödött ma, ami nem tett jót a nemesfémeknek, az arany stagnál, az ezüst 1,3 százalékos mínuszban jár. Az olaj is két százalék körüli esést produkál.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az Ifo német üzleti konjunktúraindex októberben 92,7 pontra esett az előző havi 93,2-ről, miközben a közgazdászok 93,0 pontra számítottak. Ezzel öt hónap emelkedési trendje tört meg, és váltott csökkenésre.

Az Ifo Intézet kommentárjában kiemeli, hogy a meredeken emelkedő járványügyi statisztikák miatt erősödnek a német gazdasággal kapcsolatos aggodalmak. A mutató készítéséhez megkérdezett menedzserek szkeptikusak voltak az üzleti kilátásaikkal kapcsolatban, bár a pillanatnyi helyzetüket valamivel jobbnak ítélték meg, mint az előző hónapban.

Aggódnak a török líra miatt

A török deviza csak esik és esik, a dollárral szemben az árfolyam ma átlépte a 8,0 lírás határt. A nemzetközi sajtó két fő okot említ, az egyik az ország romló viszonya az EU-val, főleg Franciaországgal, de Oroszországgal is. A másik pedig az, hogy múlt hét csütörtökön a török jegybank a piac várakozásai szerint kamatot kellett volna emeljen, ám ez elmaradt.

Törökországban egyébként nemrég már megemelték egyszer az alapkamatot a deviza védelmében. A líra az idén már elveszítette értékének körülbelül harmadát a dollárhoz és az euróhoz képest. A befektetők aggodalmai között szerepelnek a magas infláció és a török jegybank lassan kimerülőben levő devizatartalékai.

Összeomlott az SAP árfolyama

A német DAX-ot elsősorban a vállalati szoftvereket készítő SAP húzza le, amelynek árfolyama jelenleg 18 százalékos mínuszban van, 102 euró körül. Az indexpapírnál szokatlan mélyrepülést elsősorban az okozza, hogy a cég harmadik negyedéves gyorsjelentése nem sikerült túl jól. A cég emellett a 2020 as előrejelzését is csökkentette, és utalt arra, hogy a kereslet magához térésére még várni kell. Csökkentették a hosszú távú, több éves kilátásokat is.

Sokakat meglepetésként ért, hogy egy nagy szoftvercég is a vesztes oldalra kerülhet a koronavírus-járvány idején. A technológiai papírok eddig a válság nagy nyerteseinek számítottak, miután az eddig interneten kívüli tevékenységek egy része is az internetre tevődött át. Sokan attól tartanak, hogy ez az egész szektor által áradását okozhatja derül ki az Investing.com tudósításából.

Mire jó a koronavírus-mobilalkalmazás?

Ezen kívül vita bontakozott ki arról is, hogy a cég által fejlesztett koronavírus-mobilalkalmazás mennyire sikeres.

Ez az alkalmazás a fertőzöttek nyomon követésére szolgál, a kontaktus-kutatásban nyújt segítséget, eddig több mint húszmillióan töltötték le. A cég állítása szerint a Németországban felfedezett koronavírus-fertőzések tíz százalékát ennek az alkalmazásnak segítségével találták meg. A cég abban reménykedik, hogy az alkalmazást nemcsak Németországban, hanem egész Európában széles körben használják a járvány legyőzésében.

Terjeszkedik a Bayer

A Bayer konszern egy négymilliárd dollárra becsülhető tranzakció keretében megvásárolja az Asklepios BioPharmaceutical nevű céget, amely elsősorban génterápiával foglalkozik. A német DAX-ban szereplő vevő először kétmilliárd dollárt fizet, később a további kifizetések a cég eredményétől függenek. A felvásárlási célpont repertoárjában többek között a Parkinson kór és a szívelégtelenség kezelésére szolgáló terápiák tartoznak.

Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com) Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)

Európát újra zárják, elnökök fertőződtek meg

Az európai részvénypiacon azért indult kockázatkerülő hangulatban a hét, mivel a koronavírus-fertőzés gyorsan terjed, új korlátozásokat hozva, amelyek a gazdaságot is visszavethetik. Spanyolország általános kijárási tilalmat vezetett be a hétvégén, Olaszország bárok és éttermek, tornatermek, mozik és uszodák korai bezárását rendelte el. Franciaország rekordszámú, 52 010 új koronavírus-fertőzést regisztrált 24 óra alatt. (A legújabb magyar statisztikákról itt írtunk.)

Pozitív lett a lengyel elnök és a bolgár miniszterelnök vírustesztje, és így járt Mike Pence amerikai alelnök több tanácsadója is. Az Egyesült Államokban is minden korábbinál több új covid-19 eset fordult elő az elmúlt két napban, miközben nincs egyértelmű előrelépés a tervezett gazdaság-ösztönző csomag terén. A Brexittel kapcsolatban is annyi történt, hogy a felek megegyeztek, október 28-ig tovább tárgyalnak.

Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)

Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com) Grafikon: Trump és Biden szavazói. A közvélemény-kutatások átlaga. (Tradingview.com)

Új piacra pályázik a Tesla?

A Tesla Indiára is szemet vetett a CNN szerint, ott is a piacra lépést fontolgatja.

Ha így döntene, a szubkontinens kevesebb mint tíz év alatt a Tesla teljes eladásainak akár 10 százalékát is adhatja. Ezt nagyban megkönnyíti, hogy India lelkes erőfeszítéseket tesz a az elektromosjármű-használat fokozása érdekében. Az ország arra törekszik, hogy 25 kilométerenként elektromos töltőállomást helyezzen el az ország autópályái mentén. Ez csak egyik pontja a villamos és hibrid járművek gyorsabb elfogadtatásáról és gyártásáról szóló FAME nevű programjának. De a Tesla számára a megfelelő likvid eszközök előteremtése a terjeszkedéshez komoly gondot jelenthet.

A pénteki hírek szerinte egyébként közel 50 ezer darab járművét kell visszahívnia a Teslának Kínában egy lehetséges hiba miatt.

Jegybankok és gyorsjelentések hete jön

A héten még számos érdekes hír fog érkezni, fontos ülést tart például az EKB, valamint a japán és a kanadai jegybank is. Rengeteg gyorsjelentés érkezik majd, miközben a piacok elég erősen koncentrálnak arra, hogy Joe Biden valószínűsíthető győzelme milyen gazdasági és üzleti következményekkel jár. Érkezik becslés a harmadik negyedévi amerikai GDP-re, a második negyedévi rekordnagyságú zuhanás után rekordnagyságú felpattanást várnak az elemzők (31,9 százalékot negyedév/negyedév alapon). Érkezik GDP adat az Eurózónából is.

Az S&P 500 amerikai index papírjainak közel harmada ezen a héten teszi közzé gyorsjelentését. Az Investing.com szerint például:

  • Beyond Meat (BYND)
  • Boeing (BA)
  • Caterpillar (CAT)
  • Honeywell (HON)
  • Merck (MRK)
  • Pinterest (PINS)
  • Microsoft (MSFT) (kedden)
  • Apple (AAPL), Facebook (FB), Alphabet (GOOGL), Amazon (AMZN) és Twitter (TWTR) csütörtök este.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Friss
hírlevél