5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ma rossz a hangulat a részvénypiacokon és a forint is tovább esik, három hete nem látott mélypontra süllyedt az értéke. Bizonyára nem függetlenül attól, hogy a földgáz ára újabb és újabb rekordokat dönt a kontinensen. Vannak azonban jelek, hogy az energiakrízis javulni fog. Blokklánc- és játékbirodalmat épít egy ázsiai cég.

A részvénypiacon tegnap még óvatosan optimista hangulat mára elromlott, az európai indexek többsége határozottan esik. A német DAX 0,7, a francia CAC 40 pedig 0,4 százalékkal megy le, a brit mutató kissé emelkedik.

Tegnap a Fed egyes tisztségviselői ismét hitet tettek az infláció megfékezése és a kamatemelések mellett. A nyilatkozatokat a piac inkább “héja”, azaz szigorú monetáris politikát támogató jelekként értékelte. Európában csúcson van a földgáz ára és súlyosbodnak az energiakrízis miatti aggodalmak. Eközben a héten többnyire nem valami jó makroadatok érkeztek.

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal esik, az OTP 0,4 és a Richter 0,6 százalékos mínusza húzza le. A Mol 0,2, a 4iG 2,4 százalékkal emelkedett. Az utóbbi napokban száguldó Pannergy most irányt váltott, három százalékkal süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Gyenge forint, erős dollár

A forint megint gyengült, az euró 407,50, de a napi maximuma 408,65 is volt. Július vége óta, három hete nem járt itt az euró. Az MNB tegnap nem nyúlt a kamatokhoz a szokásos heti aukción. Kamatdöntő ülést pedig legközelebb augusztus 30-án tartanak.

A dollár az említett Fed-nyilatkozatok miatt erősödhetett, hiszen az amerikai kamatemelések erősítik a zöldhasút. Az euró/dollár megint közeledik a paritáshoz (1,0-hoz), már csak 1,007-1,008.

A forintra is rendszerint rossz hatással van a dollár erősödése, de az energiaválság is, mivel az ország gazdaság erősen függ az energiaáraktól és energiahordozó-ellátástól.

Hollandiai földgázárfolyam. Forrás: Tradingview.com
Hollandiai földgázárfolyam. Forrás: Tradingview.com

Fény az energiaalagút végén?

Biztató jeleket lát az Erste Befektetési Zrt. az európai energiapiacon.

  • A minap már látták az egyik LNG-terminált hordozó hajót Hamburg kikötőjében. Ez, meg egy másik az év végéig áll üzembe, hogy amerikai és közel-keleti gázt beszállíthassák.
  • A meginduló esőzések hatására helyreállhat a Rajnán a szállítás, ami visszaesést hozhat a földgáz árában is.
  • Az időjárás fordulása a mégis üzemben maradó atomerőművek termelését is segíti.
  • Hárommillió hordós gázolajszállítmány indult el az öböltérségből Európa felé.

Szóval valami megindult, Európa mindent megtesz azért, hogy elkerülje a nagyobb bajt – foglalják össze.

Elektromos vezetékek. Illusztráció: Depositphotos/kaprikM
Elektromos vezetékek. Illusztráció: Depositphotos/kaprikM

Meglepő kamatcsökkentés Törökországban

A török líra tegnap kissé megroggyant egy váratlan, a közel 80 százalékos infláció mellett meglepő kamatcsökkentés hatására. Az elmozdulás viszonylag mérsékelt maradt, de tudni kell, hogy a dollár/líra egy év alatt már 114, az euró/líra pedig 84 százalékkal ment fel. Vagyis a török pénz durván felét éri az egy évvel korábbinak. Az unortodox gazdaságpolitikai kísérletezést a piac már beárazhatta.

A jó hírt mondjuk először, vagy a rosszat?

Így foglalja össze az Investing.com a hét második felének rossz híreit:

  • Európában a földgáz ára csütörtökön új rekordmagasságba emelkedett, ami tovább fokozhatja az inflációs nyomást.
  • A brit fogyasztói árindex júliusban 10,1 százalékkal emelkedett, a vártnál jobban.
  • Az eurózóna fogyasztói árai júliusban éves szinten 8,9 százalékkal mentek fel, így az EKB-nak a júliusi emelést szeptemberben újabb félpontos kamatemeléssel kell kiegészítenie, ami súlyosbítja a recesszió kockázatát. (Bár ez az inflációs adat éppen megfelelt az előzetes várakozásoknak.)
  • A briteknél 40 éves mélypontra esett a fogyasztói bizalom.
  • Az Eurózóna második negyedévi gazdasági növekedését pedig 0,7-ről 0,6 százalékra módosították.

Pénteken viszont legalább egy jó hír is érkezett, az Egyesült Királyságban a kiskereskedelmi forgalom júliusban meglepő módon 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. Bár ez éves szinten még mindig 3,4 százalékos visszaesés.

Nagy eladók a kriptovaluta-piacon?

A bitcoin ma hat százalékkal 22 ezer dollár alá esett, több mint három hetes mélypontra. Az ether is hat százalékkal süllyedt 1734 dollárra. Ennek oka egyelőre nem világos. Szerepe lehet benne a részvénypiaci emelkedés megakadásának éppúgy, mint szabályozási aggodalmaknak vagy a Merge nevű, szeptemberre kitűzött reformot övező Ethereum-láz csillapodásának.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mások nagybefektetők, “bálnák” eladásait nevezik meg okként, köztük a bitcoin-bányászokkal. De a hírek szerint egy ukrán háborús alap is éppen elköltött hadifelszerelés beszerzésére 54 millió dollárnyi kriptovaluta-adományt.

Kriptovalutákhoz kötődő, piramisjáték-gyanús termékre figyelmeztet a jegybank írta az Mfor.hu.

Új kripto- és játékbirodalom épül?

Az Animoca Brands nevű egykori kis videojáték-stúdió mára 340 különböző pénzügyi, online játékkal és közösségi médiával foglalkozó vállalatot vásárolt fel – írta a Bloomberg. A céget a legnagyobb ázsiai “blokklánc-befektető” cégnek tartják. Egyébként részvénye az ausztrál tőzsdén forgott, de 2020-ban kivezették. A cég honlapja szerint viszont vizsgálják egy másik tőzsdére való bevezetés lehetőségét.

Fontosabb projektjei, márkanevei többek között a Sandbox, az Axie Infinity, az OpenSea, a Dapper Labs, a Power Rangers, a The Addams Family, a Manchester City FC, a MotoGP, a Snoop Dogg – derül ki a Wikipedia szócikkéből. A társaság értékét hatmilliárd dollár környékére becsülik. Szerdán arról írtunk, hogy olyan nagy cégek, mint az Alphabet, a Samsung vagy a Microsoft is erőteljesen növelik érdekeltségeiket a blokklánc területén. Lásd:

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG