Energia
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség 
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható 
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Lekezelt Szijjártó Péter déli szomszédainkkal, olcsóbb lesz az áram? 
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 13:02
Az árak csökkenését is várja a miniszter az év második felében elinduló közös áramtőzsdétől.
Makro / Külgazdaság A lengyelek és az ukránok így babrálhatnak ki az oroszokkal 
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 12:49
Miközben az orosz hadsereg igyekszik szétrombolni Ukrajna energiaellátási infrastruktúráját, az ukránok azon ügyködnek, hogy összeolvasszák energetikai rendszerüket Lengyelországéval.
Részvény / Deviza / Áru Gázár: sokan bespejzoltak, várják a drágulást 
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 10:11
Az amerikai gázkitermelők, amelyek Európai nagy szállítói közé tartoznak takarékra kapcsoltak a viszonylag gyenge kereslet miatt, ám úgy vélik, hamarosan ismét jó áron adhatják majd el portékájukat.
Makro / Külgazdaság Aggasztó jövőt jósol a benzinárnak egy új prognózis  
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 09:58
A világ legnagyobb olajtermelő országait tömörítő OPEC szilárd meggyőződése, hogy energiaválság alakul ki, ha nem áramlik óriási tőke az ágazatba a következő évtizedekben.
Makro / Külgazdaság Az energiaválságot könnyítő rendeletmódosítást fogadott el az Európai Parlament 
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 17:50
Az Európai Parlament elfogadta a nagykereskedelmi energiapiacon folytatott piaci manipulációval szembeni fellépésről szóló REMIT-rendelet módosítását, egyebek mellett hatékonyabb védelmet biztosítva az európai háztartások és vállalkozások számára energiaszámláik védelmében a rövid távú piaci áringadozásokkal szemben - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.
Makro / Külgazdaság A török áramtermelés tavaly zöldült és feketedett 
Bózsó Péter | 2024. január 23. 15:01
Törökországban a tavaly létrehozott új áramtermelési kapacitások 99,5 százaléka megújuló energiára épült – jelentette be hétfőn a török energia és természeti erőforrások minisztere, Alparslan Bayraktar. Eközben az áramtermelésre használt szénimportban valószínűleg tovább nőtt Oroszország részaránya.
Makro / Külgazdaság Soha nem szabadulunk meg az atomenergiától 
Rácz Gergő | 2024. január 16. 17:58
A kormányzat további 20 évre meghosszabbítaná a paksi atomerőmű működési idejét, fenntartva az atomenergia meghatározó szerepét a hazai energia mixben. A cél 2030-ig drámaian visszavetni a káros kibocsátásokat, közben egyre inkább önellátásra buzdítani a lakosságot. A Huawei Technologies tanulmányban mérte fel a hazai energiaellátás legnagyobb kihívásait, amelyek legyűrésével 2030-ig karbonsemlegessé alakítható a magyar ellátási rendszer.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor megszólalt: vágyik-e uniós vezető tisztségre? 
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 16:49
A Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok sohasem voltak olyan jók, mint most, mert a két ország úgy kapcsolódik össze az Európai Unión belül, hogy egymást erősíti a fizikai, a gazdasági és az energiabiztonság tekintetében is, ezért megkezdik egy újabb kétoldalú együttműködési csomag előkészítését – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, miután kedden Budapesten tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel.
Makro / Külgazdaság Itt az egy százalék alatti infláció 
Privátbankár.hu | 2024. január 16. 14:50
Olaszországban decemberben éves összevetésben 0,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az érték 2021 februárja óta most a legalacsonyabb.
Makro / Külgazdaság Máshonnan kaphat egy pofont a benzinár 
Privátbankár.hu | 2024. január 10. 08:07
Az ezredforduló után született fiatalok egyetemi éveikben járnak, sokan közülük, akik a mérnöki pályára készülnek, még nem választottak szakmát. Úgy tűnik, az olajipar már nem szexi lehetőség számukra. 
Makro / Külgazdaság Mi lesz ebből? Nagy Márton gázt ad, Matolcsy György fékez 
Rácz Gergő | 2024. január 1. 10:08
A 2023-as év arról szólt, hogy minden nagyon drága, és ez a világ legtöbb területén alapvetésnek bizonyult. Most abban lehet reménykedni, hogy a megindult árcsökkenés folytatódik, azonban számos olyan kockázat van a költségvetési és a jegybanki politikában, amelyek jó eséllyel megmutatkoznak majd 2024-ben is.
Makro / Külgazdaság Megúszható az idén a vacogás, lesz gáz 
Privátbankár.hu | 2023. december 24. 12:02
Fel van töltve Európa, idén legalább energiaválságtól nem kell tartani.
Makro / Külgazdaság Népszavazással döntöttek hódításról egy dél-amerikai országban 
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 14:48
Venezuelában arról döntöttek túlnyomó többséggel, hogy egy olajban gazdag tartomány legyen része formálisan is az országnak. Az nem egyértelmű, hogy ezt a helyi kormányzat miként tartatná be.
Makro / Külgazdaság Radikális lépés jöhet: kivégzik a szénerőműveket?  
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 08:31
"Az éghajlati válság a fosszilis tüzelőanyagok válsága" - mondta Al Gore. Szerinte megoldható a probléma. 
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek 
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Sokkal olcsóbb tüzelő a lakásokba: duplán fekete péntek lengyel módra 
Buksza blog | 2023. november 22. 12:44
Lengyelországban még mindig a szén az áramtermelés fő forrása és a háztartások több mint harmada is ezzel az energiahordozóval fűt. Az utóbbi adott egy ötletet az állami szénbányacégnek.
Makro / Külgazdaság Oroszország olajlubickolásban tartaná a világot 
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 13:33
Miközben a világ legerősebb olajtermelői a kínálat további csökkentésén gondolkodnak, Oroszországot kevéssé ösztönzi radikális változásra, mivel az energiabevételei erősek, az olajárak magasabbak az előrejelzéseinél, és a költségvetési hiánya csökken.
Makro / Külgazdaság Véget vetnek a dubajozásnak a szaúdiak, szorosan keblére ölel minden befektetőt a királyság 
Rácz Gergő | 2023. október 28. 14:52
Januártól minden helyben működő cégnek kell, hogy legyen központja Rijádban, vagy legalább az ország valamelyik településén. Szaúd-Arábia vezetése deklaráltan Dubajtól igyekszik elvonni befektetéseket, egyben az egyik legjelentősebb olajkitermelőként átállni az alternatív energetikai forrásokra.
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója 
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Részvény / Deviza / Áru Impulzusra vár a forint, elszállt Magyarország egyik legfontosabb energiahordozója 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 19. 12:06
Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.
Makro / Külgazdaság Egyre több orosz cseppfolyós földgázt vásárol Spanyolország 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 15:32
Spanyolországnak egy éve még csak a gázimport 14,5 százaléka, most júliusban már 28 százaléka cseppfolyósított földgáz, ebben egyre nagyobb arányt képvisel az Oroszországból származó LNG. Az illetéke miniszter szerint ennek a terméknek a betiltása árrobbanást idézne elő, és megbénítaná az EU gazdaságát.
Tudomány-technika Megjött a rezsicsökkentő falfesték, de van még egy lényeges kérdés 
Buksza blog | 2023. szeptember 5. 17:11
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy speciális festéket, amelyet a házakon kívül és a lakásokon belül használva jelentősen csökkenthető a nyári hűtési, illetve a téli fűtési igény. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Közép-Ázsia szerepe fel fog értékelődni 
Dobos Zoltán | 2023. augusztus 25. 09:16
Péntek reggel ismét a Kossuth rádió vendége volt Orbán Viktor kormányfő. A beszélgetésben a bérek és a gazdaság helyzete mellett kitértek energetikai kérdésekre, a közép-ázsiai országok növekvő szerepére és az atlétikai világbajnokság hozadékaira is.
Makro / Külgazdaság Ismét lélektani határon a földgáz ára 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 15. 19:14
De ennek most nagyon nem örülünk.
Makro / Külgazdaság Trendszerűen csökken a gáz ára 
Privátbankár.hu | 2023. július 28. 09:49
Május végi értékére esett.
Makro / Külgazdaság Gáz: újabb komoly lelőhelyet találtak Romániában 
Privátbankár.hu | 2023. július 17. 08:40
Az OMV Petrom a nyár elején jelentette be, hogy a Romgazzal együtt megkezdi a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelését, ám ez nem a romániai gázipar nagy menetelésének vége.
Makro / Külgazdaság Áttöri végre a lélektani határt a földgáz ára? 
Privátbankár.hu | 2023. július 11. 10:02
Az a bizonyos 30 euró.
Makro / Külgazdaság Képtelen áttörni a lélektani határt a földgázár, sőt! 
Privátbankár.hu | 2023. július 4. 19:24
Nemhogy 30 euró alá nem képes bemászni, de ismét felfelé kúszik.
Tudomány-technika A Föld titkos kincse mentheti meg az embereket a klímaváltozástól 
Buksza blog | 2023. július 4. 09:46
Tulajdonképpen sok-sok évre megoldottnak lehet tekinteni a Föld energiaproblémáit, felbukkant ugyanis egy olyan forrás, amiből sok van, tiszta, és annyit könnyen ki is lehet termelni belőle, ami a teljes megújulókra váltásig elég lehet. Úgy fest, indul a hidrogén sztorija.
Részvény / Deviza / Áru Gigantikus gázprojektet indítanak a románok a Fekete-tengeren, eurómilliárdokat keresnek rajta 
Molnár Csaba | 2023. június 22. 16:28
„Partnerünkkel, a Romgazzal együtt elkezdjük az első mélytengeri gázkitermelési projektet Romániában” – jelentette be Christina Verchere, az OMV Petrom vezérigazgatója. A két vállalat tíz év leforgása alatt legkevesebb 80 milliárd köbméter földgázt hoz  felszínre.
Makro / Külgazdaság Orbitális atommegállapodást kötött Kína és Pakisztán 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 14:32
Csaknem 5 milliárd dolláros (körülbelül 1640 milliárd forint) megállapodást írt alá kedden Pakisztán és Kína egy 1200 megawattos atomerőmű építéséről - jelentette be Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, hozzátéve, hogy országa legmegbízhatóbb szövetségeseként tekint Kínára.
Makro / Külgazdaság Kedd reggelre ismét kilőtt a gáz ára 
Privátbankár.hu | 2023. június 20. 09:19
Ismét bőven 35 euró fölött jegyzik.
Részvény / Deviza / Áru Eséssel nyitotta a hetet a gáz ára 
Privátbankár.hu | 2023. június 12. 19:50
A pénteki záráshoz képest több mint 3 százalékkal lett olcsóbb a TTF-típus a rotterdami gáztőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru A földgáz ára megint elkezdett ijesztgetni minket 
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 09:35
A hétfő reggeli nyitáskor a pénteki záróárnál 3 százalékkal többet kellett fizetni a földgázért a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru A Mol Horvátországban nagy erőkkel tolja a megújuló energiát 
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 16:28
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Mol-csoport a fenntarthatósági törekvéseiben, az INA beindította Horvátország második legnagyobb naperőművét a magyar határhoz közeli Virjében.
Makro / Külgazdaság Romániában mindent visz a napelem 
Privátbankár.hu | 2023. május 19. 14:42
Hatalmas az érdeklődés Romániában a környezetvédelmi minisztérium régiónként meghirdetett újabb napelemprogramja iránt, amelyet pénteken indítottak el. Az idei Zöld Ház program regionális támogatási kerete Bukarestben és (a fővárost övező) Ilfov megyében tíz percnél rövidebb idő alatt elfogyott.
Részvény / Deviza / Áru Öröm ránézni ilyenkor a gázárra! 
Privátbankár.hu | 2023. május 8. 09:29
Jelentős csökkenéssel indította a hetet a rotterdami tőzsdén a TTF gáz. A világpiacon irányadó ár több mint 2 százalékkal volt alacsonyabb, mint a pénteki záráskor.
Vállalat Ismét az Aldi a legolcsóbb szupermarket a briteknél 
Molnár Csaba | 2023. május 5. 14:50
Az Aldi lett az Egyesült Királyság legolcsóbb szupermarketje márciusban. A német gyökerű diszkontlánc kosara 20 fonttal lett olcsóbb, mint a legdrágábbnak bizonyult Waitrose hálózaté, de csak 65 pennyvel végzett a Lidl előtt.
Részvény / Deviza / Áru Bár tavaszodik, nem az történik a gázárral, mint várnánk 
Privátbankár.hu | 2023. április 17. 09:32
Elég jelentős emelkedéssel indította a kereskedést a földgáz világpiaci ára.
Makro / Külgazdaság Ismét átlépett egy lélektani korlátot a földgáz ára 
Privátbankár.hu | 2023. április 3. 18:12
Jelentősen drágult hétfő estére a földgáz a rotterdami tőzsde határidős piacán.
Makro / Külgazdaság Örülünk? Olcsóbb lett a gázár 
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 10:12
Most pedig lefelé indultak a gázárak. Hogy miért, arra nincs különösebb magyarázat.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz 
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Szédítő hullámvasúton a földgáz ára 
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:46
Pénteken plusz 8, hétfőn mínusz 6 százalék.
Részvény / Deviza / Áru Közelíti a 40 eurós lélektani határt a gáz tőzsdei ára 
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 10:12
Sokat esett a gáz ára a rotterdami tőzsdén csütörtök reggel, de még a 40 eurós határ felett van.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG