3p

A világ legnagyobb olajtermelő országait tömörítő OPEC szilárd meggyőződése, hogy energiaválság alakul ki, ha nem áramlik óriási tőke az ágazatba a következő évtizedekben.

A világ olajiparának 11,1 ezer milliárd dollár befektetésre van szüksége az új mezők feltárásához és kitermeléséhez 2045-ig – mondta Haitham al-Ghais, az OPEC olajkartell főtitkára az Egyesült Arab Emírségek WAM hírügynökségének. Enélkül az ágazat nem lesz képes lépést tartani a bővülő kereslettel. Így veszélybe kerül a világpiac stabil olajellátása.

A több befektetés az olajiparba hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben is fenntarthatóan működjön a globális energiaszektor. Biztosítani kell a megfelelő, megbízható forrásokat az ellátásához, ezen belül a jövő generációk szükségleteinek kiszolgálásához.

Sötét prognózis jött.
Sötét prognózis jött.
Fotó: Pixabay

Al-Ghais lényegében elismételte az OPEC 2023 októberében megjelent World Oil Outlook jelentésében szereplő elvárást. Ennek a dokumentumnak a szerzői szerint 14 ezer milliárd dollárra van szükség 2045-ig az olaj kitermelésének és felhasználásának minden szegmensében a világkereslet kiszolgálásához.

Túlzás nélkül brutális összegre lenne szükség?

Az éves befektetési igény átlagosan 610 milliárd dollár (ez több mint Magyarország éves GDP-jének háromszorosa). A pénz nagyjának az új lelőhelyek feltárásába és kitermelésébe kell folynia – állítja az OPEC. Ezzel élesen elutasítják azokat a hangokat, amelyek azt követelik, hogy a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében állítsák le az újabb olajforrások kiaknázását. Az OPEC főtitkára az Oilprice.com szakportál szerint azt mondta: ha az olaj holnaptól eltűnne a világgazdaságból, akkor sok millió állás szűnne meg, óriási adóbevételektől esnének el az államok és a világgazdaság zsugorodásnak indulna.

Közölte: „Óvatosnak kell lennünk, nem szabad veszélyeztetnünk a jelent a jövő megóvására hivatkozva.”

Al-Ghais néhány hónapja már bírálta a Nemzetközi Energiügynökséget (IEA), amely szerint az olajipar történetében elérkezett az „igazság pillanata”. Az ágazat cégeinek dönteniük kell, hogy kitartanak-e a klímaváltozást erősítő tevékenységük mellett vagy a probléma megoldásában akarnak-e részt vállalni. Az egyelőre a jövő zenéje, kinek lesz igaza. Mindenesetre azért vannak olyan "olajországok", amelyek már elindultak az új irányba. Abu Dzabi befektetési alapja, a szaúdi befektetési minisztérium is az olajbevételek egy részéből dollármilliárdokkal szállt be különböző elektormos autókat gyártó és fejlesztő cégekbe. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG