OPEC
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Részvény / Deviza / Áru Hiába az OPEC-megállapodás, nem tud feljebb menni az olaj
Eidenpenz József | 2020. június 8. 11:42
A múlt heti száguldás után ma megtorpantak az európai részvényárfolyamok,  ami persze nem csoda ennyi emelkedést követően. De nem egységes a kép, egyes tőzsdeindexek emelkedni tudtak, mások esnek. Budapest valahol a kettő között, szerény pluszban, elsősorban a Richter húzza le az indexet.  A forint stabil. Az olaj azonban alig emelkedik a kedvező hétvégi OPEC+ döntés nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Ki fúrja az OPEC-megállapodást? Egy magyar részvényről leesett az osztalék
Eidenpenz József | 2020. június 5. 11:47
Ma Európában ismét csodálatos a tőzsdei hangulat, a főbb indexek két százalékkal mennek fel. A budapesti mutató ettől kissé elmaradt, de a vezető részvények így is egyöntetűen emelkednek. Az olajár az OPEC-találkozóhoz fűzött remények miatt megy fel, de ennek kimenetele egyáltalán nem olyan egyértelmű. Vannak ugyanis renitens országok.
Részvény / Deviza / Áru Veszélyes vizeken az OTP, csalnak az olajjal
Eidenpenz József | 2020. június 3. 18:17
Tart az optimizmus a tőzsdéken, a befektetők a gazdaság gyors talpraállásában bíznak. Az olajpiac a holnapi OPEC-ülésre vár, miközben nagyon ellentmondásos, pozitív és negatív hírek is érkeznek. A német DAX és a magyar BUX valósággal száguldott, de az egyik brókercég már bizonytalannak tartja a folytatást és új stop loss-árszintet állapított meg az OTP-re. Holnap az EKB is bejelentést tehet.
Részvény / Deviza / Áru Fekete hétfő – Putyin büntetése az olajár-zuhanás?
Eidenpenz József | 2020. március 9. 14:18
Durva, évtizedek óta nem látott olajár-zuhanás bontakozott ki ma azután, hogy az OPEC tanácskozása eredménytelen volt. Ráadásul a hétvégi szaúdi és orosz nyilatkozatok is csak még több olajat öntöttek a tűzre. A fekete arany huzamosabb ideig 2003 óta nem volt ilyen olcsó. Sokan már 20 dollár körüli olajárban gondolkoznak. A gázár is csatlakozott.
Részvény / Deviza / Áru Nem kell aggódni az autósoknak, csak botladozik az olaj
Privátbankár.hu | 2020. március 5. 20:05
Az olajkitermelés további napi másfél millió hordós csökkentését javasolják az OPEC tagállamai, de Moszkva egyelőre nem akart elköteleződni, és várnak a döntéssel.
Makro / Külgazdaság OPEC - visszafogják a termelést és emelik az árat
Privátbankár.hu | 2019. december 7. 10:08
A kőolaj exportáló országok szövetsége Oroszországgal kiegészülve pénteki, bécsi ülésén a termelés visszafogásáról és a Brent árának emeléséről állapodott meg.
Részvény / Deviza / Áru Tegyük újra naggyá a jenki uránt, drágítsuk meg az olajat
Eidenpenz József | 2019. december 6. 18:47
Ma ismét jó a hangulat a tőzsdéken néhány amerikai makroadat hatására. Az OTP záróára megint emelkedni tudott, bár napon belül nem érte el az előző napi szintet. Az OPEC felbeszélte az arany árfolyamát, az amerikai elnök pedig országa uránbányáinak adott egy hazafias lökést.
Részvény / Deviza / Áru Történelmirekord-közeli BUX, egy hónapos forintcsúcs, OPEC-döntés a puttonyban
Csabai Károly | 2019. december 6. 11:02
Ezekre érdemes figyelni december első hetének utolsó üzleti napján. Az már a távolabbi jövő zenéje, mi lesz a Donald Trump ellen tervezett alkotmányos felmentési eljárás vége, mint ahogy az is, a német ipari termelés jelentős októberi visszaesése már tényleg a recesszió előjele-e.
Makro / Külgazdaság Az autósoknak is fájhat a megugró olajár
Privátbankár.hu | 2019. december 5. 20:28
A héten ütemesen növekedett az olaj ára, amely akár tovább folytatódhat, amennyiben a várakozásoknak megfelelően tovább csökkentik a kitermelést az OPEC tagországok. Ha nem jön éles fordulat, akkor rövid időn belül az áremelkedés a hazai kutaknál is visszaköszön.
Részvény / Deviza / Áru Még jobban csökkenhet az olajkínálat, fel is ment az ára
Csabai Károly | 2019. december 2. 19:00
Egy-másfél százalékkal drágult az észak-amerikai könnyű és az északi-tengeri Brent típus az OPEC+ csoport csütörtöki ülése előtt kiszivárgó hírre, miszerint a nafta legnagyobb exportőr országai a jövő évi első negyedévihez képest a másodikban 30 százalékkal jobban fogják vissza a kitermelésüket.
Részvény / Deviza / Áru Mélybe döntötte az olajárakat az iraki kormányfő lemondása
Csabai Károly | 2019. november 29. 19:00
Alapvetően Ádil Abdel Mahdi péntek délután nyilvánosságra hozott távozási szándéka járult hozzá, hogy az észak-amerikai könnyűolaj 4,5, míg az északi-tengeri Brent típusú több mint 2 százalékos mínuszban járt.
Makro / Külgazdaság Ne növeljétek a termelést - üzeni Szaud-Arábia az olajországoknak
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 16. 17:40
A szaúdi hatóságok nem kérik fel a többi olajexportáló országot arra, hogy növeljék a termelésüket, és így helyettesítsék a piacról kieső kőolaj mennyiséget.
Makro / Külgazdaság A szaúdiak nem tudják már diktálni az olajárat
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 9. 09:12
Elbocsátották Szaúd-Arábia energiaügyi miniszterét, mert hiába próbálkozott az olajár felhajtásával.
Részvény / Deviza / Áru A nap sztorija: megcsúszott az olaj
Csabai Károly | 2019. július 2. 17:25
Több mint 2 százalékkal esett mind az észak-amerikai könnyűolaj (WTI), mind a Brent típusú nafta hordójának a jegyzése. Annak ellenére, hogy a kőolajat exportáló országok nemzetközi szervezete (OPEC) és szövetségesei ma 2020 márciusáig meghosszabbították a termeléscsökkentési megállapodást. Hogy erre mégis a közgazdasági logikával ellentétesen reagált a piac, azt elemzők azzal magyarázzák, hogy a befektetők aggódnak, a globális gazdaság lassulása kioltja a termeléscsökkentés hatását, s az árak emelkedéséhez további mérséklésre lenne szükség.
Makro / Külgazdaság 2,5 százalékkal drágult meg az olaj
Privátbankár.hu | 2019. július 1. 11:35
Az OPEC hajlik arra, hogy a téli időszakra is kiterjessze a termeléscsökkentést.
Részvény / Deviza / Áru G20 után, kereskedelmi és OPEC-tárgyalások előtt – ezekkel indul július
Csabai Károly | 2019. július 1. 11:27
Sikerként értékelhetők az Egyesült Államok és Kína első embere közötti, a hétvégi G20-as csúcstalálkozón lezajlott kereskedelmi tárgyalások, amit az is jelez, hogy a tőzsdék pluszban pompáznak. Az azonban csak később derülhet ki, hogy mennyivel került közelebb a megállapodás. Ezzel kapcsolatban akár már e héten kaphatunk némi fogódzót. No meg arról, mi lesz az olajjal. Ezek a fő kérdések, amelyek mellett persze akadhatnak még izgalmas fejlemények.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz így az olajárral? Küszöbön az újabb visszafogás
Privátbankár.hu | 2019. június 30. 09:12
Újabb hat vagy kilenc hónapra foghatják vissza a kitermelést a legnagyobbak.
Részvény / Deviza / Áru Keddi piacmozgató menü: MNB-kamatdöntő ülés, OPEC-döntés, Fed-elnöki beszéd
Csabai Károly | 2019. június 25. 11:05
Ma kivételesen nem a nemzetközi hírek – hát persze, hogy a kereskedelmi háború –, hanem egy hazai esemény, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése állhat a magyar befektetők fókuszában. De persze emellett vetülhet fény az OPEC ma kezdődő kétnapos szeánszára, délután pedig talán kaphatunk némi fogódzót az amerikai lazább monetáris politika mikéntjéről Jerome Powell, az amerikai jegybank, a Fed elnökének beszédéből.
Részvény / Deviza / Áru Csak annak örülhetnek, hogy olcsóbban tudnak tankolni
Privátbankár.hu | 2019. június 4. 18:34
Az olajár a májusi hatalmas esés után júniusban sem tud talpra állni, az elemzők szerint a mostani bizonytalan helyzeten, inkább annak van nagyobb valószínűsége, hogy mérséklődni fognak az árak.
Makro / Külgazdaság Csúcsra tört az olaj, még durvább áremelés jöhet a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2019. április 8. 08:34
Tavaly november óta nem volt olyan drága a kőolaj, mint hétfő reggel.
Részvény / Deviza / Áru Örülhetnek az autósok: ebből mindjárt nagy árzuhanás lesz
Gáspár András | 2018. december 26. 08:36
Az Európában irányadó kőolajfajta, a Brent ára rövid időre hordónként 50 dollár alatti szinten is járt kedden - ez pedig 2017 júliusa óta nem fordult elő. A tőkepiacokon látott karácsonyi pánik és az amerikai palaolaj-kitermelés által biztosított korlátlan kínálat végre talán ráveszi az OPEC olajkartellt, hogy az árak megtámasztása érdekében érdemben fogják vissza a kitermelést.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan az egész világ: a magyar tőzsde lett a menedék
Fellegi Tamás | 2018. december 10. 11:03
Pénteken nagyot estek az amerikai tőzsdék, ma követi őket Ázsia és Európa is, de itthon szinte meg sem rezdülnek az árfolyamok, egyedül a Richter gyengélkedik. Esnek a kriptodevizák is, és az olajárat is alig hatotta meg a kitermelés-csökkentés.
Makro / Külgazdaság Trump fújja a passzátszelet már az OPEC-nek is
Privátbankár.hu | 2018. december 6. 06:07
Összegyűlnek az OPEC tagállamok és Oroszország képviselői a héten Bécsben, hogy a hirtelen lezajlott olajáresés fényében döntsenek-e kitermelés csökkentésről, miután nem rég törölték el az előző ugyanilyen intézkedést. A legnagyobb OPEC-tag azonban mintha nem mondhatna ellent a legnagyobb kitermelő és fogyasztó ország elnökének.
Makro / Külgazdaság Beint a nagy gázkupec, egy taggal rövidebb lesz az OPEC
Privátbankár.hu | 2018. december 3. 09:31
Katar januárban kilép a szervezetből, hogy az amúgy is visszafogottabb olajtermelése helyett még jobban a dübörgő földgáziparára koncentráljon. A kilépésnek a hivatalos álláspont szerint nincs köze az országot sújtó politikai és gazdasági bojkotthoz.
Részvény / Deviza / Áru Öt év vagy harminc: meddig habzsolja még az olajat a világ?
Fellegi Tamás | 2018. november 28. 20:00
A világ olajfogyasztása a belső égésű motor elterjedése óta növekszik, az utolsó 70 évben különösen nagy ütemben. Most kerek számhoz érkeztünk: napi 100 millió hordó a felhasználás, de növekedés üteme már lassul. Vajon mikor érheti el a csúcsát és fordulhat meg a trend, különös tekintettel a megújuló energiák és az elektromos autók térnyerésére?
Részvény / Deviza / Áru Amerika olajjal árasztja el a világot
Fellegi Tamás | 2018. november 26. 06:07
Úgy tűnik, szinte bármennyi palaolajat ki tudnak termelni Texasban, és csak az infrastruktúra szab határt annak, hogy ez a piacra is kerüljön. A vezetékek azonban gyorsan épülnek, és addig is szállítanak mindenféle járművel. Ha ez így folytatódik, elvesztheti az OPEC ármeghatározó szerepét.
Részvény / Deviza / Áru Lépéskényszerben: elkezdett esni az olaj ára
Privátbankár.hu | 2018. november 11. 16:08
Az olajtermelés visszafogására készül az OPEC.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak az igazán drága üzemanyag kora?
Eidenpenz József | 2018. október 12. 16:38
Visszatérhet a drága energia korszaka, és ez a világgazdaságot fenyegeti – írta az IEA jelentése. Az olajcégek és országok kapacitásaik határán vannak, a kereslet is magas, “kettős csúcsra” számítanak a szakemberek. Ám a keresletet csökkentő hatásokat is azonosítottak, nem egyértelmű, merre mozdul el az olaj.
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen ügyben csapott össze Putyin és Trump
Privátbankár.hu | 2018. október 4. 06:07
Az amerikai elnök egy ideje elégedetlen a magas olajárak miatt, és az OPEC-et és Oroszországot vádolja. Az orosz elnök azonban visszaszólt, jelezvén, hogy Iránt és Venezuelát épp Trump szankcionálja, egyébként pedig érthető, hogy egy gigantikus olajexportőr, mint Oroszország, nem sír a magas árak miatt, épp eleget szenvedett, amikor az ár a mélybe zuhant.
Részvény / Deviza / Áru Elég volt a drága tankolásból! Trump nekirontott a felelősöknek
Privátbankár.hu | 2018. július 5. 17:29
Miután az USA egyes államaiban már 3 dollár fölé kúszott az üzemanyag gallononkénti ára, Donald Trump amerikai elnök azt követeli az OPEC-tagországoktól, hogy "azonnal" csökkentsék a kőolaj árát. Jobb ha nem felejtik el, kinek a hadserege védi őket...
Részvény / Deviza / Áru Rohanjunk a kútra? Megint jön a 400 forintos benzinár?
Privátbankár.hu | 2018. május 16. 11:01
Az elmúlt hetekben látványosan dráguló olajár láttán egyre nagyobb az aggodalom, egyelőre azonban nem érdemes megrohamozni a benzinkutakat. A K&H szerint ugyanis az emelkedést a hirtelen megugró olajár miatt mérséklődő keresletnövekedés, az amerikai dollár erősödése, a Trump iráni szankcióival szembeni európai és ázsiai ellenállás, és az OPEC soron következő ülésének várható kvótaemelése mind fékezheti.
Makro / Külgazdaság Mi történt? Hihetetlen drágulás előtt az olaj
Privátbankár.hu | 2018. május 11. 10:05
Jövőre akár 100 dollárra is nőhet a Brent olajfajta hordónkénti ára.
Részvény / Deviza / Áru Kevesebb iPhone fogy, szakadtak a Mészáros-cégek
Eidenpenz József | 2018. április 20. 18:27
Az amerikai tőzsdéken csúnya mínuszok vannak, a Dow Jonest főleg az Apple húzza le, amelynek egyik beszállítója alacsony forgalomról jelentett. Európa nagy átlagban kissé feljebb tudott menni, a BUX index alulteljesítése főleg a Molnak köszönhető. A bitcoinnal először fordult elő az idén, hogy két egymást követő héten emelkedett.
Makro / Külgazdaság A katasztrófa szélén egy ország: már az üzemanyag is kifogyott a kutakból
Privátbankár.hu | 2017. december 27. 10:39
Egészen szürreális fordulat Venezuelában, ugyanis úgy tűnik, hogy elfogyott a gázolaj.
Részvény / Deviza / Áru Mennyiért fogunk tankolni jövőre? Gyülekeznek a viharfelhők
Privátbankár.hu | 2017. december 14. 18:30
Néhány leállás az olaj– és a földgázpiacot is alaposan megkavarta az elmúlt napokban Európában és az USA-ban is. Sokan azt remélik, hogy az olaj nem drágul meg túlságosan, mert az amerikai olajtermelők bizonyos árszintnél akcióba lendülnek. Ám lehet, hogy csalódást fognak okozni, már ők sem a régiek, korlátaik vannak.
Részvény / Deviza / Áru Eldőlt: nem a magyar autósok járnak jól az olajárral
Gáspár András | 2017. november 30. 15:34
Az OPEC és az oroszok is hajlandóak továbbra is visszafogni a kőolajtermelést, hogy stabilan tartsák, emeljék az olaj árát - a megállapodás meghosszabbításának híre önmagában emelte az árakat csütörtökön. A legnagyobb nyertesek azért az amerikaiak lehetnek, akiknek eszük ágában sincs csatlakozni a megállapodáshoz, de szépen lefölözik az ezzel elért hasznot.
Részvény / Deviza / Áru Most dől el, mennyit kell fizetni a tankolásért jövőre
Eidenpenz József | 2017. november 29. 16:53
Nagy változások lehetnek az olajpiacon az OPEC találkozója nyomán, de sokak szerint a helyzet kulcsa valójában Vlagyimir Putyin kezében van. Oroszország ugyanis sokkal kevésbé függ az olaj árától, mint közel-keleti riválisai, és még az is lehet, hogy már nem érdekelt a túl magas árfolyamban. Túl sokan játszanak emelkedő olajárra, meglepetés készül?
Részvény / Deviza / Áru Oroszország kihátrálhat az olajmegállapodásból
Privátbankár.hu | 2017. november 18. 11:40
Jó esély van rá, hogy Oroszország nem vesz részt az OPEC kitermelés-csökkentési programjának meghosszabbításában.
Részvény / Deviza / Áru Azt hitted, olcsó az olaj? Várd ki a végét
Privátbankár.hu | 2017. november 13. 14:54
Jövőre még nagyobb áresést várnak az elemzők.
Makro / Külgazdaság Ömlik az olaj a világra - ezen még az e-autó sem segít
Privátbankár.hu | 2017. november 7. 16:28
Hiába a sok elektromos autó, világszinten egyre több benzinfaló lesz az utakon.
Részvény / Deviza / Áru 7 jele annak, hogy az olaj nemsokára meg fog drágulni
Eidenpenz József | 2017. október 25. 18:08
Sokáig sehogy sem sikerült az olaj árát feljebb tolni az 52-58 dolláros szintnél, de most ez megváltozni látszik. A korábbi érvek közül, amelyek az olaj sávos mozgása mellett, a drágulás ellen szóltak, több már nem érvényes, vagy kifejezetten az emelkedés mellett szól. Egy háború vagy államcsőd végképp felboríthatja az egyensúlyt.
Makro / Külgazdaság Félhetnek az olajnagyhatalmak: nagyon rosszul járnak az elektromos autókkal
Privátbankár.hu | 2017. október 11. 16:07
Globális olajkereslet-csökkenés jön.
Részvény / Deviza / Áru Drasztikus lépésekre készül az OPEC – miért annyival drágább az európai olaj, mint az amerikai?
Eidenpenz József | 2017. október 11. 14:40
Az olajnak elég volt másfél hétig esnie, az OPEC máris rendkívüli lépésekről beszél. Csak felbeszélni próbálja az árat, vagy cselekedni is fog? Az európai Brent olaj sokkal drágább, mint az amerikai, de ennek egyrészt megvan a maga gyakorlati oka, másrészt pedig nem olyan rendkívüli esemény, mint gondolnánk.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot erősödött a forint, tiltott dolgot kérne az USA-tól az OPEC
Eidenpenz József | 2017. október 10. 18:46
Annak ellenére, hogy az infláció elmaradt a várttól, a forint jó nagyot erősödött ma. Az egész napos csendes esés után a végén pluszba ugrott a BUX index is. Európában nem volt túl jó a részvénypiaci hangulat az erősödő euró miatt. Az USA-ban a nap elején újabb rekordokra volt kilátás, de aztán ott is elromlott kissé a hangulat. Száguld az olaj és drágulnak a nyersanyagok a gyengébb dollár nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mi hajthatja tovább az olaj árát
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 1. 07:19
Kőkeményen visszavágta a termelését az OPEC.
Részvény / Deviza / Áru Amit az autósok is tudni akarnak: megfordul olajár, vagy még ezután jön a neheze?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 1. 17:00
Az olaj ára múlt héten nagyon sokat emelkedett, többet, mint az idén bármely héten. Lezárult az OPEC találkozója, és szankciók bevezetéséről határoztak Venezuela kormánya ellen is, ám ezen a héten már mintha elfogyott volna a lendület. Ma délután ismét zuhan az árfolyam, az olajár stabilizálódásában sokan továbbra sem hisznek.
Részvény / Deviza / Áru Lehetséges, hogy az OPEC-nek lövése sincs a várható olajárról?
Eidenpenz József | 2017. július 26. 06:06
Az OPEC-tagok amiatt a dilemma miatt őrlődnek, mely szerint a kitermelés-korlátozás nem csak nekik, a konkurenseiknek is jó. A lobbizásban Venezuela áll az élen, amelynek termelése csökkenőben, gazdasága mélyrepülésben, semmire nincsen pénze, és már a benzint is importálnia kell. Így vagy úgy, de ők fogják a magasba lökni az olaj árát?
Friss
hírlevél