<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szaúdi koronaherceg Bidennek: az Egyesült Államok is követett el hibákat!

Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia koronahercege az Öböl-menti Együttműködési Tanács szombati csúcstalálkozóján Dzsiddában Joe Biden amerikai elnök megjegyzéseire reagálva elmondta, hogy nemcsak Szaúd-Arábia, hanem az Egyesült Államok is követett el hibákat  - számolt be egy szaúdi tisztségviselő a találkozó után kiadott nyilatkozatban.

Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Jamazaki Juicsi
Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Getty pool/Jamazaki Juicsi

A szombati találkozó elején Joe Biden, mint ahogy azt már korábbi nyilatkozataiban is jelezte, szóvá tette a 2018-ban meggyilkolt újságíró, Dzsamal Hasogdzsi esetét a szaúdi trónörökösnek, ezzel fókuszba helyezve az emberi jogi kérdéseket. Amerikai hírszerzési jelentések ugyanis korábban arra a következtetésre jutottak, hogy Mohamed bin Szalmán hercegnek közvetlen szerepe volt az újságíró meggyilkolásának elrendelésében.

A szaúdi monarchia kritikusaként ismert, Egyesült Államokban élő Hasogdzsit 2018-ban Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán ölte meg egy halálbrigád. Az amerikai hírszerzés szerint valószínűleg a trónörökös rendelhette el Hasogdzsi halálát.

A trónörökös ezúttal is cáfolta az állítást, amely évekig tartó feszültséget okozott a két ország között. Hangsúlyozta, hogy Szaúd-Arábia intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy megelőzzék a Hasogdzsi meggyilkolásához hasonló "hibákat", s hozzátette: "az Egyesült Államok is követett el hibákat, beleértve az iraki háborút".

Felhozta továbbá Sirín Abu Akla, az al-Dzsazíra hírtelevízió palesztin újságírójának esetét is, akit az izraeli-palesztin konfliktus során májusban lőttek agyon.

Mohamed bin Szalmán herceg emellett elmondta, hogy bizonyos értékek és értékrendek ráerőszakolása más országokra visszafelé sülhet el, utalva ezzel az iraki és afganisztáni amerikai katonai tevékenység és úgynevezett demokrácia-export következményeire.

Biden erre reagálva azt fejtegette, hogy "nem minden ország cselekszik mindig helyesen, még az Egyesült Államok sem". Kitartott azonban azon álláspontja mellett, miszerint országa mindig is az emberi jogok védelme mellett áll ki és a jövőben hirdeti azokat.

Az amerikai elnök ugyanakkor leszögezte, hogy "minden országban, amelynek képviselői az asztalnál ülnek, változatlanul folytatni fogjuk a terrorizmus elleni tevékenységeinket".

A szaúdi koronaherceg a tárgyaláson felszólította Iránt, hogy működjék  együtt a térség országaival. Biden pedig azt szögezte le, hogy az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy megakadályozzák Irán atomhatalommá válását.

Az Ukrajnát ért orosz támadás és a közel-keleti országok közti feszültségre reagálva Biden kijelentette: "nem fogjuk feladni (a térséget) és nem hagyunk olyan légüres teret, amelyet Oroszország, Kína vagy Irán tölt be".

Az energiabiztonságot és az alternatív nyersanyagforrásokat illetően a szaúdi koronaherceg szerint egységes összefogásra van szükség ahhoz, hogy életben tudják tartani a világgazdaságot, különösen a koronavírus-járvány és a jelenlegi "geopolitikai helyzet" fényében.

Elmondta ugyanakkor, hogy az energiaforrásokra vonatkozó "irreális szabályok és irányelvek" csupán inflációhoz, a munkanélküliség növekedéséhez és súlyosbodó szociális és biztonsági problémákhoz vezetnének. Mint fogalmazott: "valószerű és felelős" megközelítésre van szükség a fenntartható energiaforrásokra történő fokozatos áttéréshez.

Az amerikai elnök hangot adott abbéli reményének, hogy a térség, élén Szaúd-Arábiával, a világ legnagyobb olajexportőrjével, még jobban kiveszi részét az energiapiacon, és hozzájárul a magas gázolajárak okozta válság - ezzel a négy évtizedes csúcsot elért amerikai infláció - enyhítéséhez.

Mind Rijád, mind Washington egyúttal közös közleményben fejezte ki a globális energiapiacok stabilitása iránti elkötelezettségét.

A megbeszéléseket követően közzétett nyilatkozatban az Egyesült Államok üdvözölte az OPEC+ korábban bejelentett termelés növelését.

Az "OPEC+" néven ismert informális együttműködés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjait, valamint Oroszország vezetésével a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket tömöríti.

A bejelentések között szerepelt azt is, hogy kivonják az amerikai és más országokból származó békefenntartókat a Szaúd-Arábiának Egyiptomtól átengedett Tiran-szigetről, ahol egy 1978-as egyezmény keretében állomásoztak. Az Akabai-öböl bejáratánál található Tiran stratégiai jelentőségét az adja, hogy Eilat izraeli kikötőjéből a Vörös-tengerre kivezető egyetlen útvonalon fekszik.

Washington mindemellett üdvözölte Szaúd-Arábia döntését, hogy megnyitja légterét az Izraelbe tartó, illetve onnan induló polgári repülőgépek előtt, amit korábban ritka kivételektől eltekintve nem engedélyezett.

A mostani tárgyalások alkalmával Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok egyúttal tizennyolc beruházási megállapodást is aláírt, az energetika, a kommunikáció, az űrkutatás és az egészségügy területén. A közlés szerint megállapodások születtek az 5G-s és 6G-s kommunikációs hálózatok kiépítése és a kiberbiztonsági együttműködés terén is.

Jake Sullivan, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója a nap folyamán arról beszélt, hogy Biden közel-keleti körútjának utolsó állomásán tett látogatásának fő céljai közé tartozik a két ország közti kapcsolatok helyreállítása és az energiabiztonságról szóló tárgyalások lefolytatása.

Biden mindemellett biztosította a találkozó résztvevőit afelől, hogy az Egyesült Államok továbbra a Közel-Kelet aktív és elkötelezett partnere marad. Hangsúlyozta továbbá: "annak ellenére is együtt tudnunk dolgozni, hogy nem mindenben értünk egyet." Újságíróknak Biden kíséretének tagjai elmondták, hogy Washington azon iparkodik, hogy Izraelt, illetve az izraeli védelmi rendszert is integrálja a térségbe. Erről azonban kétoldalú tárgyalásokat folytatnak majd az érintett államokkal.

A csúcstalálkozón az amerikai elnök megbeszéléseket folytatott Egyiptom, Jordánia, Irak, valamint az Egyesült Arab Emírségek vezetőivel. A hét emírségből álló föderáció vezetőjét meg is hívta Washingtonba.

(MTI/Reuters/dpa)

 

Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Makro / Külgazdaság Meglepő adat érkezett a spanyol gazdaságról
Király Béla | 2023. január 27. 11:52
A spanyol gazdaság teljesítménye 5,5 százalékkal nőtt 2022-ben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) pénteken. Ez a korábbi várakozásoknál sokkal kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság A lengyelek komoly üzleti lehetőséget látnak Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 11:10
Az Ukrajnába irányuló lengyel működőtőke-befektetések (FDI) elérhetik a 30 milliárd dollárt a következő öt évben - áll a lengyel kormányfői hivatalhoz tartozó Lengyel Gazdasági Intézet (PIE) pénteken ismertetett jelentésében.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG