5p

A magyar tőzsdeindex kirobbanó formában van, új történelmi csúcson, lekörözve európai társait. Kissé a forint is javít. Az OTP-nek és a Telekomnak a céláruk meredek emelése segíthetett. Nemsokára 375 forint lesz az euró? Történelmi kitörés előtt a japán index? Ismét az USA lesz a vezető olajtermelő?

A főbb európai tőzsdeindexek többsége szerény, 1-3 ezrelékes emelkedést mutat ma reggel, bár Londonban kisebb süllyedés látható. Az amerikai határidős indexek is javítanak valamelyest.

Fontos makroadatok jövögetnek a héten, a legérdekesebb a csütörtöki amerikai inflációs jelentés lesz. Erre várva négy százalék alá süllyedt a tíz éves amerikai kötvényhozam, ami jó hír a részvénypiacoknak. A magyar adatot péntek reggel közlik.

A tíz éves amerikai államkötvények irányadó hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A tíz éves amerikai államkötvények irányadó hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index 1,1 százalékos ugrásával – ami új történelmi rekord, 62 650 pontnál – így bőven felülteljesítő kontinensünkön. A húzópapírok az OTP (+1,8 százalék) és a Telekom (+2,8 százalék). Az előzőnek a Raiffeisen, a másodiknak az Erste-csoport céláremelése is segíthetett. A Mol és a Richter csak jelképes mértékű pluszban van.

Árfolyamok és grafikonok

A forint szerdán erősödik, az euró 378,30, így 70 fillérrel van lejjebb a kedd estinél. A kőolaj stagnál, az európai földgáz 1,2 százalékkal drágul (az utóbbi napok esése után).

Óriásit emeltek a Telekom célárán

Ma megjelent angol nyelvű elemzésünkben megerősítjük a Magyar Telekomra vonatkozó vételi ajánlásunkat, és 668 forintról 910 forintra emeljük a részvényekre vonatkozó célárfolyamot – írta az Erste Befektetési Zrt.

A befektetési sztori fontos eleme a magyarországi tarifaindexálás, a cég egy számjegyű inflációs környezetben két számjegyű áremelést hajthat végre 2024-ben.

Az áremelés mértékére vonatkozó becslésüket 10-ről 12 százalékra emelték, ami 2,5 milliárd forintos havi bevételnövekedést jelenthet. A Vodafone egyébként 15,4 százalékos díjemelést jelentett be márciustól.

Ismét az USA lesz a vezető olajtermelő?

Az olajexportáló országok szervezete, az OPEC válságban van, ennek jele az is, hogy karácsony előtt Angola bejelentette kilépését. Az OPEC arra számított, hogy az olajárak 2023-ban stabilan 90 dollár körül maradnak hordónként, mert folytatódik az orosz-ukrán háború. Kína pedig, a világ legnagyobb olajimportőre, a kemény koronavírusellenes intézkedések feloldása után gazdasági fellendülést mutat – de nem így történt.

A globális fogyasztás végül összeomlott, és vele az olajárak is. Egy hordó nyersolaj 2023. elején 85 dollárba került, tizenkét hónappal később jó tíz százalékkal kevesebbe. Az összes OPEC-állam együtt jelenleg napi hatmillió hordóval kevesebb olajat termel, mint amennyit tudna – foglalja össze az N-Tv.de.

Eközben az amerikai termelők egyre szélesebbre nyitják a csapokat, a termelés 2023 végére rekordszintre, napi 13,2 millió hordóra emelkedett. Ez 1,3 millióval több, mint másfél évvel korábban. Méghozzá annak ellenére, hogy a fúrótornyok száma 2023-ban mintegy 20 százalékkal csökkent. Ez a termelékenység-növekedés nemcsak az OPEC-et, hanem az elemzőket is meglepte.

Történelmi kitörés előtt a japán index?

A japán index, a Nikkei ma végre kitört a több, mint fél éves bázisból, ezzel nem csak ezt hagyta el, hanem még az 1990 közepén épített platót is – írja az Erste Befektetési Zrt. Így már látszólag egy hajszálra van attól, hogy megkezdje a történelmi csúcs támadását, bő tíz százalékos távolságban 38 957 pontnál. (Valójában ez az index nem tartalmazza az osztalékfizetések hatását, azzal együtt számolva már régen megdöntötte a korábbi csúcsot – a szerk.)

A Nikkei 225 index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Nikkei 225 index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ez azért is izgalmas, mert a hazai brókercég szerint Kína is hasonló cipőben jár, mint Japán 1989-ben, ezért inkább óvatosak a kínai papírokkal. Nem úgy, mint a Goldman Sachs, amely emelkedést vár a kínai részvénypiactól.

Nemsokára 375 forint lesz az euró?

Az iBanFirst elemzői nem számítanak arra, hogy a magyar monetáris politika rövid távon nagy mértékben  befolyásolná az EUR/HUF árfolyamát.

Az irányadó kamatláb optimális szinten van ahhoz, hogy középtávon garantálja az infláció célszintre való visszatérését írták.

Másrészt a Magyar Nemzeti Bank a régióban a legkevésbé toleráns a devizaingadozásokkal szemben, és “nem engedte a forint jelentős leértékelődését”. A cégnél arra számítanak, hogy az euró/forint 375-ös, a dollár/forint 355-ös szinten áll majd az euróval szemben az első negyedév végén.

Jól megtréfálták a bitcoint

A bitcoin éjszaka rövid időre a 47 680 dollárt is elérte, ami közel két éves csúcs, miután megjelent egy üzenet az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) X (Twitter) profilján, mely szerint az összes várakozó bitcoin ETF-et engedélyezték.

Kevéssel később azonban érkezett egy cáfolat, amely szerint az oldalt meghekkelték, így az árfolyam ugyanolyan gyorsan be is zuhant. Jelenleg két százalékos mínuszban van, 45 677 dolláron.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A szervezet számára pedig blamázs, hogy X-oldalukon nem aktiválták a két faktoros hitelesítést (2FA). Így maga is felelőssé vált az elkövetett árfolyammanipulációért.

A felügyelő megmondta

Az eset mintha csak azért történt volna, hogy aláhúzza Gary Gensler SEC-igazgató egy nappal korábbi szavait. Aki szerint

A kriptoeszközökbe történő befektetések rendkívül kockázatosak lehetnek és gyakran volatilisek… a kriptoeszközökbe fektetőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy híján lehetnek kulcsfontosságú információknak és más fontos védelemnek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17600 17450 17845 +0,72% 0 0 9 083 264 120 HUF 2024-04-12 17:14:21
MOL 3048 3026 3048 +0,59% 0 0 1 195 891 792 HUF 2024-04-12 17:06:12
MTELEKOM 915 915 934 -1,61% 0 0 264 519 148 HUF 2024-04-12 17:05:07
RICHTER 9390 9290 9480 -0,74% 0 0 1 828 553 765 HUF 2024-04-12 17:13:14
OPUS 391 389 405 -2,25% 0 0 193 647 863 HUF 2024-04-12 17:05:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Hűha! Borzasztó formában volt a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:31
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ezt nézze meg! Áttört egy gátat az OTP
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru A forint bágyadt, siessen, hátha tovább gyengül!
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 07:52
Gyengült kissé a forint péntek reggelre.
Részvény / Deviza / Áru Ejtsen útba egy pénzváltót, ha jó áron akar eurót venni
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 18:09
Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon: erősödött az euróval és a dollárral szemben, gyengült kissé a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Medvét fogtak a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 66,21 pontos, 0,1 százalékos csökkenéssel 67 205,07 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Németországból támogatták meg Matolcsy Györgyéket
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 15:24
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés?
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
Részvény / Deviza / Áru Jajgatni fog, ha szemügyre veszi a forint árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 18:43
Nem volt jó szerdája a forintunknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG