6p

A világ földgázpiaca amerikai szakértők szerint egy darabig még egyensúlyban lehet, de 2024 végétől komoly pótlólagos kínálat jelentkezik. Így 2025-ben komolyabb áresés, hosszabb medvepiac is jöhet. Emellett vannak, akik a nemesfémek újabb csúcsainak elérésében bíznak, mások inkább lassú lecsorgást várnak az árupiacokon.

A J.P. Morgan Research, a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának elemzési részlege szerint a Brent típusú olaj ára a 2023-as esés után 2024-ben nagyjából változatlan maradhat. Majd 2025-ben további tíz százalékkal csökkenhet. Így 2024-ben várhatóan átlagosan 83 dollár/hordó lesz az árfolyam – idézi a cég Natasha Kaneva-t, a globális nyersanyagstratégiáért felelős vezetőt.

Ezt a szilárd kereslet-kínálati fundamentumok támasztják alá. A tartós gazdasági gyengeség jelentette “ellenszél” ellenére az olajkereslet napi 1,6 millió hordóval (mbd) nőhet 2024-ben. Ezt a robusztus feltörekvő piacok, a rugalmas piacú USA és a gazdaságilag gyengécske, de stabil Európa kereslete támogatja.

Az olajpiac egyensúlyban tartásához azonban az OPEC+ szövetségnek valószínűleg továbbra is korlátoznia kell a kitermelését.

A Brent típusú olaj ára mintegy két év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent típusú olaj ára mintegy két év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Jó hír jöhet a hazai fogyasztóknak

Az amerikai földgázpiacokon inkább túlkínálat alakulhat ki, ami valószínűleg korlátozni fogja az amerikai tőzsdei gázárak felfelé irányuló mozgásait 2024-ben. De két történet fogja meghatározni az idei évet, a túlkínálat és egy stabil kereslet, amely ellensúlyozni tudja a regionális gázkínálat növekedését.

(Amint az árfolyamokon is megfigyelhető, a kontinensünkre irányuló cseppfolyósföldgáz-szállítások /LNG/ révén az amerikai árszínvonal tompítva és késleltetve ugyan, de az európai földgázárakat is befolyásolhatja.)

Az aranynak és az ezüstnek áll a zászló?

Ami a fémeket illeti, a J.P. Morgan Research előrejelzése szerint az arany és az ezüst túlszárnyalja majd a többit. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nagy valószínűséggel beinduló kamatvágási ciklusa és a csökkenő amerikai reálhozamok 2024 közepére várhatóan új történelmi csúcsra emelhetik az arany árát, amely a negyedik negyedévre átlagosan 2175 dollár/uncia szintre emelkedhet. (Már a 2023 végi csúcs is 2142 dollár volt – a szerk.)

Az arany és az ezüst árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany és az ezüst árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az ezüst ára valószínűleg követni fogja az aranyét, és 2024 negyedik negyedévében átlagosan 30 dollár/uncia körül alakul (jelenleg csak 24).

Az összes fém közül az arany és az ezüst esetében a legerősebb a meggyőződésünk, hogy 2024 folyamán és 2025 első felében bikapiacon mozognak majd. Bár a piacra való belépés időzítése továbbra is kritikus mondta Gregory Shearer, a J.P. Morgan vezető fémstratégája.

Drágulhat a cukor, az étolaj

A mezőgazdasági termények piacán felfelé mutató kockázatokat látnak, különösen 2024 első felében. A cukornál vannak erősebb emelkedésre utaló jelek, míg a gabona, az olajos magvak és a gyapot piacán inkább szerényebb emelkedés várható. Az előrejelzések szerint a cukor ára 2024-ben átlagosan 0,30 dollár/font lesz, míg a búzáé 6,33 dollár bushelenként.

A J.P. Morgan egyébként lanyha gazdasági teljesítményt vár erre az évre, és az infláció szerinte csak vontatottan, kis mértékben csökken majd tovább. Ez a részvényekre várhatóan nem lesz túl jó hatással, és egyes árupiaci termékek teljesítményét is visszafoghatja.

Merre tovább, földgáz?

Az S&P Global sorban publikálta az óév végén a külön elemzéseket az egyes árupiaci termékekről, de Magyarország érintettsége okán a földgázról szólót vettük górcső alá. A nemzetközi elemzőcég szerint 2024 végén új projektek üzembeállása 8,4 millió Mt/évvel bővítheti a kapacitást. De ezek indításának pontos időzítése továbbra is kulcskérdés.

Az USA LNG (cseppfolyósított földgáz) exportáló kapacitása 2024-ben végre növekedni fog, miután az utóbbi időben nem történt jelentős bővülés. Ez növeli a gázkeresletet az amerikai belföldi piacon, és többletkínálatot jelent a globális – köztük európai – gázvásárlók számára.

Akik a historikusan megszokotthoz képest egyelőre továbbra is magas árakkal szembesülnek teszik hozzá.

Sok gáz jön a következő télen

Az S&P Global Commodity Insights gázpiaci elemzése szerint a legtöbb észak-amerikai kapacitásbővítés várhatóan csak 2024 utolsó hónapjaiban valósul meg, majd 2025-ben egy új kínálatbővítő hullám érkezik. Így 2024 végéig mintegy 8,4 millió tonna/év új kapacitással bővülhet a jelenlegi 84 millió tonna/év cseppfolyósítási kapacitás, de azután 2025 elején újabb közel 10 millió tonna, az egész 2025-ös évben pedig már várhatóan több mint 53 millió mt többlettermelés keletkezik.

Ez a felfutás lehetővé teszi, hogy Európa tovább csökkentse az orosz gáztól való függőségét. De kielégítheti a kereslet növekedését Ázsiában is mondta Ross Wyeno, az S&P Global LNG-elemzési igazgatója.

A gázhelyzet kissé labilis

Az elemzők hosszasan sorolják a várhatóan üzembe álló új amerikai és mexikói gázprojekteket. Az ExxonMobil viszont december 6-án azt közölte, hogy a Golden Pass nevű lelőhely várhatóan csak 2025 első felében kezdi meg az LNG-termelést, a korábbi tervhez képest később. Ugyanis eredetileg 2024-ben kellene üzembe helyezni.

Árfolyamok és grafikonok

Ez a kicsinek számító késedelem is elég volt ahhoz, hogy az amerikai földgáz határidős árával kapcsolatban 2024-re pesszimistábbak legyenek a kereskedők.

A medve vár a gázra 2025-ben

A Goldman Sachs elemzői nemrég egy, az ügyfeleknek írt jegyzetükben szintén azt írták, hogy az új amerikai exportlétesítmények 2024 végétől szűkítik az USA gázpiacán a kínálatot, amíg a helyi termelés fel nem fut. A külföldi szállítások ugyanakkor segítenek helyreállítani Európa energiaellátásának biztonságát.

Így 2025 lehet a globális LNG-piac következő medvepiacának első éve – mondták a bank elemzői. (Vagyis abban az évben masszívabb, hosszabb áresések valószínűsíthetőek.)

Enyhe árcsökkenést vár a Világbank

Valamivel kevésbé látszik optimistának a Világbank, amely azt várja, hogy a saját árupiaci árindexe 2024-ben várhatóan négy százalékkal csökken majd. Ezt megelőzően 2023-ban mintegy 24 százalékos zuhanás következett be, ami a Covid-világjárvány óta a legnagyobb visszaesés volt.

Az energiaárak 2024-ben várhatóan csaknem öt százalékkal csökkennek, majd 2025-ben viszonylag stabilak maradnak. A mezőgazdasági árak is mérséklődnek, míg a fémárak 2024-ben esnek, de 2025-ben már néhány százalékos emelkedést mutathatnak – írja a szervezet.

Drágulhat az élelmiszer

Ezek a tavaly november végén közzétett előrejelzések azt feltételezik, hogy a közel-keleti konfliktusnak csak korlátozott hatása lesz a nyersanyagárakra. A csalódást okozó globális növekedés viszont lefelé mutató kockázatot jelent, különösen az ipari nyersanyagok esetében. Esetleges újabb kereskedelmi korlátozások és az El Niño időjárási anomália súlyosbodása viszont felfelé nyomhatja az élelmiszerárakat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17640 17540 17735 +0,23% 0 0 9 557 625 505 HUF 2024-06-21 17:05:08
MOL 2850 2838 2854 +0,35% 0 0 5 429 907 728 HUF 2024-06-21 17:05:58
MTELEKOM 1052 1046 1060 -0,57% 0 0 1 437 424 608 HUF 2024-06-21 17:09:11
RICHTER 9300 9285 9360 -0,37% 0 0 2 812 088 345 HUF 2024-06-21 17:05:17
OPUS 425 421 425 +0,35% 0 0 94 189 925 HUF 2024-06-21 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Még többet érhet az OTP? Mit lép most a Richter?
Privátbankár.hu | 2024. június 23. 11:17
Akár tovább is emelkedhet a BUX index a jövő héten.
Részvény / Deviza / Áru Fittyet hány az esőre, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:12
Szépen magához tért a hét eleji kábulatból a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre elkerülte a halálugrást a forint
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:21
A 400-as szintet szerencsére ma sem kóstolta meg.  
Részvény / Deviza / Áru Megint történelmi csúcsra pörgött a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 18:05
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 51,58 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 70 378,92 ponton, történelmi csúcson zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Részvény / Deviza / Áru Legszívesebben visszafeküdne aludni, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 07:08
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Jól tette, aki még a nagy meleg előtt, reggel váltott eurót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsra járt a tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Megkapta a beosztását a túlérzékeny forint, sokan ünneplőbe öltöztek
Csernátony Csaba | 2024. június 20. 12:16
Kanyargós utakon jár a forint, amely az idei régiós verseny utolsó helyezettje. Amerikából nem kaptak iránymutatást az európai tőzsdék, ennek ellenére felfelé mentek csütörtök délelőtt. A BUX is többletet hozott össze. A Richter céget vásárolt, a Waberer's pedig ismertette az osztalékfizetési információkat. 
Részvény / Deviza / Áru Most nagyot koppant, aki hitt a kormánynak: véglegesítették a befektetéseinkre kivetett átmeneti adót
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 09:57
A veszélyhelyzet ideje alatt átmenetileg fizetendő szociális hozzájárulási adó szép csendben végleges teherré vált.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG