<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Európa optimista, a BUX ma is felülteljesítő, de az USA-ban mínuszos nyitásra van esély. Az olaj csak kissé esik az OPEC bejelentése óta, mert valószínűleg ez a kvótaemelés sem lesz elég. A BUX-index az utóbbi időben letörölte az elmúlt négy év teljes emelkedését. Különösen rossz a forint helyzete 2018 óta, 27 százalékos volt az euró drágulása.

A Microsoft csökkentette profit-előrejelzését, a csütörtöki amerikai foglalkoztatási adat pedig sokkal rosszabb lett a vártnál, mégis pluszban tudott zárni tegnap az amerikai részvénypiac. Ma azonban az USA határidős indexei mínuszban vannak, miközben Európában kitart az emelkedés. A német, francia index 0,4 százalék körül javít, a londoni tőzsde pedig Erzsébet királynő jubileuma kapcsán ma is zárva tart.

Itthon a BUX-index majdnem egész héten felülteljesítő volt, ma is egy százalékkal megy fel. A Mol 0,4, az OTP 1,5, a Richter csak 0,1 százalékkal emelkedik. Az öt legnagyobb forgalmú papír listájára még a 4iG és a Pannergy fért fel, 1, illetve 2,1 százalékos emelkedéssel. A 4iG-nél ebben szerepe lehet, hogy sajátrészvény-vásárlásokba kezdett.

Árfolyamok és grafikonok

A dollártól függ a forint?

Kedden az alapkamatot, csütörtökön az egyhetes irányadó betéti kamatot emelte a várakozásoknak megfelelően az MNB (előbbit fél, utóbbit 0,3 százalékponttal). A forint a héten ennek ellenére gyenge volt, ma is 395 az euró, 1,2 forinttal magasabban áll a tegnap estinél (de csaknem megegyezik a csütörtök délelőttivel).

Látható, hogy a 390 forintos szintek letörése továbbra is túl nagy falatnak tűnik egyelőre a forintnak, a dollár gyengülése azonban akár adhatna egy újabb löketet a forint számára is – írja a KBC Equitas.

Ajánlott cikk az Mfor.hu oldalán: Alig fizetett adót Csányi Sándor agrárcége, jókora veszteséggel startolt Mészáros Lőrincéké

Több olajat ígér az OPEC, de nem eleget

Az EU-ban elfogadták az egyebek mellett az orosz olajexportot is erősen sújtó szankciós csomagot. Ez és az OPEC tegnapi értekezlete után ma süllyed az olaj ára, de csak egy százaléknál valamivel kisebb mértékben, az ellentétes hatások vélhetően kioltják egymást.

A kőolajexportáló országok szervezete és szövetségesei – azaz az OPEC+ – júliusban és augusztusban napi 648 ezer hordóval növeli a kitermelést a korábban elfogadott 432 ezer hordó helyett. Ez megfigyelők szerint aligha tekinthető elegendőnek.

Oroszországot is bevonták a megállapodásba, amelynek kihagyásáról korábban szó volt. Mivel egyes tagok, mint Angola és Nigéria már eddig sem teljesítették a kitűzött kvótát, elemzők szerint a kínálat növelése valószínűleg kevesebb lesz a bejelentettnél. Az USA és Szaúd-Arábia egyébként nemsokára csúcsértekezletet tartanak.

Olajfúró torony. Pixabay.comOlajfúró torony. Pixabay.com

Kiábrándító adat az USA-ból

Foglalkoztatási adat érkezett tegnap az USA-ból, a koronavírus két évvel ezelőtti kitörése óta a legkisebb számban növelték májusban a foglalkoztatottak számát az amerikai magánvállalatok. Az elemzők által várt 300 ezerrel szemben csak 128 ezer munkahely keletkezett.

Az, hogy a tőzsdék mégis emelkedtek, egyrészt azzal magyarázható, hogy a gyenge munkaerőpiac csökkenti az infláció és a kamatemelések kockázatát. A mérsékeltebb kamatemelési sorozat pedig jó a tőzsdéknek. Másrészt pedig a tegnapi szám (az ADP-től) inkább egy előzetes, kevéssé pontos becslésnek számít. Az igazán fontos hivatalos adat (non-faming payrolls) ma érkezik, itt 325 ezer új állás keletkezésére számítanak az elemzők májusban.

Merre tovább, kriptopiac?

A bitcoin ma közel két százalékos pluszban van, visszament 30 ezer, sőt 30 500 dollár fölé, az ether viszont kissé süllyed (1817 dollár). Ez kockázatkerülésre utal, a bitcoin a szektoron belül a biztonságosabb menedéknek számít.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák piacán nagyfokú pesszimizmus és kiábrándultság észlelhető, sokan pedig abbahagyták az ezzel való foglalkozást. Eközben a bitcoin történetét végigkísérik a fellendülések és visszazuhanások, ilyen szempontból nincs új a nap alatt. Ráadásul az amerikai technológiai részvénypiacon, amellyel mostanában gyakran együtt mozognak a kriptók, nem sokkal jobb a helyzet.

A bitcoin, a Meta (volt Facebook), a Netflix és a Nasdaq technológiai index (NDX) 2022-ben, dollárban. Tradingview.comA bitcoin, a Meta (volt Facebook), a Netflix és a Nasdaq technológiai index (NDX) 2022-ben, dollárban. Tradingview.com

Amint a grafikon mutatja, az idén a bitcoin 37, a legnagyobb száz tech-céget ábrázoló Nasdaq 100-as index 22 százalékkal esett. Ám a Facebook, azaz a Meta Platforms és a Netflix is alulmúlta a bitcoint a nagyok közül.

Hatalmasakat buktak mindenütt a befektetők

Ijesztő összefoglalót adott a tőkepiacok helyzetéről a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója, Móricz Dániel. Eszerint fél év alatt a nyugati világ részvény- és kötvénybefektetői elveszítették a befektetéseik reálértékének közel húsz százalékát dollárban. A fejlődő piaciak pedig még rosszabbul jártak.

A BUX például tavaly szeptember vége óta 27, a hazai állampapírpiacot leképező MAX Composite index pedig 16 százalékkal zuhant, előbbi így letörölte az elmúlt négy, utóbbi pedig az elmúlt hét év teljes emelkedését.

Az átárazódás pozitív hozadéka azonban, hogy az esésnek köszönhetően a következő évtizedre 1-2 (egyes eszközök esetében 3-4) százalékponttal javultak az éves reálhozam-kilátások. De történelmi összehasonlításban továbbra sem magasak, így az eszközár-buborékok elkerülése, az aktív kockázat- és befektetéskezelés továbbra is kifizetődőnek tűnik – véli a szakember.

Az EURHUF, az EURPLN, az EURRON és az EURHRK árfolyamok mintegy 12 évre. Tradingview.comAz EURHUF, az EURPLN, az EURRON és az EURHRK árfolyamok mintegy 12 évre. Tradingview.com

Forintot tartott? Jól megjárta

Az utóbbi 12 évben az euró/forint 49 százalékkal emelkedett – írta a Kiszámoló. Összehasonlítja még

  • az euró/lengyel zloty 21,1,
  • az euró/horvát kuna 3,7,
  • az euró/román lej 20,5,
  • az euró/szerb dinár 18 százalékos

emelkedésével, miközben a cseh korona még erősödött is. Az orosz rubel is jobb volt, csak az ukrán hrivnya és a török líra ára alakult rosszabbul. Különösen rossz a forint helyzete 2018 óta, ugyanis 27 százalékos volt az euróár-emelkedés szűk négy és fél év alatt.

Ha euróban tartottad a pénzt a párnacihában, többet hozott, mint bármelyik forintos magyar állampapír teszik hozzá. Van esély, hogy a környező országokhoz hasonlóan az emberek maguktól elkezdik használni az eurót.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG