<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A koronavírus két évvel ezelőtti kitörése óta a legkisebb számban növelték májusban a foglalkoztatottak számát az amerikai magánvállalatok.

Az idén májusban a járványvédelmi korlátozások két évvel ezelőtti bevezetése miatt bekövetkezett több milliós munkahelyvesztés óta a legkisebb mértékben növekedett a foglalkoztatás az Egyesült Államok gazdaságának privátszektoraiban az Automatic Data Processing, Inc. (ADP) személyzeti és nyilvántartási szolgáltatásokat nyújtó vállalat kimutatása szerint.

A foglalkoztatottak számának a májusi növekedése már nagyjából megfelel a járvány előtti szintnek.     

Az Egyesült Államokban a magánvállalkozások májusban 128 ezer munkavállalóval növelték foglalkoztatottjaik számát, ami a legkisebb növekedés a 2020 márciusában a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett "nagy munkahelyvesztés" óta. Akkor áprilisban 19,56 millióval csökkent a foglalkoztatottak száma, majd a következő két hónapban 3,1 és 4,3 millióval nőtt. Azóta havi 200-800 ezer között mozgott a havi felvételek száma.

A felvett alkalmazottak számának májusi növekedése elmarad az előző havi 202 ezertől és az elemzők által várt 300 ezertől is.

Az építőiparban például 2 ezerrel kevesebb embert alkalmaznak. Fotó: PixabayAz építőiparban például 2 ezerrel kevesebb embert alkalmaznak. Fotó: Pixabay

A termelőiparban 24 ezerrel, a szolgáltatóipari szektorban 104 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, az építőiparban 2 ezerrel csökkent, a feldolgozóiparban 22 ezerrel nőtt, a bányászatban 5 ezerrel emelkedett. A szolgáltatóiparban a legnagyobb számban, 46 ezerrel az oktatási és egészségügyi ágazatban nőtt az alkalmazottak száma. Csökkenés csak az informatikai szolgáltatások terén volt, 2 ezres.

A több mint 500 alkalmazottat foglalkoztató nagyvállalatok 122 ezerrel járultak hozzá a növekedéshez, az 50-499 alkalmazottal dolgozó középvállalatok pedig 97 ezerrel. Az 1-49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok viszont 91 ezer alkalmazottat bocsátottak el.

"A szűkös munkaerőpiaci kínálat és a megemelkedett infláció következtében az alkalmazottak számának a havi növekedése közelebb került a járvány előtti szintekhez. A munkaerő-felvétel növekedési üteme minden iparágban mérséklődött, míg a kisvállalkozások továbbra is aggodalomra adnak okot, mivel nehezen tudnak lépést tartani az utóbbi időben fellendülő nagyobb cégekkel" - mondta Nela Richardson, az ADP vezető közgazdásza.

(MTI) 


 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG