<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Plusz 750 ezer munkahely helyett csak plusz 235 ezer keletkezett.  

Enyhén, a vártnál sokkal kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma augusztusban az Egyesült Államokban. Gyengült a kereslet a szolgáltatások iránt, ráadásul továbbra sincs elegendő munkaerő a koronavírus-járvány újabb fellángolása közepette, de a gazdasági fellendülés fenntartásához még így is elegendő a foglalkoztatottság növekedésének üteme.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint

a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 235 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 750 ezres bővülésre számítottak. A foglalkoztatottak számának júliusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 943 ezerről 1 millió 53 ezerre vitte fel.

(Illusztráció)(Illusztráció)

Január-augusztusban havi átlagban 586 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. Augusztusban összlétszámuk meghaladta a 147,19 milliót, de a tavaly februári szinttől még mindig 3,5 százalékkal, azaz 5,3 millióval marad el.

A munkanélküliségi ráta a júliusi 5,4 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött augusztusban, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A munkanélküliek száma 8,38 millió volt augusztusban, 318 ezerrel csökkent az előző hónaphoz képest. Bár mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, a járvány előtti szinthez, a tavaly februári 3,5 százalékhoz, illetve 5,7 millióhoz képest továbbra is jóval rosszabb.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 61,7 százalékon stagnált augusztusban, ami 1,6 százalékponttal alacsonyabb a tavaly februári értéknél. Az átlagos heti munkaidő viszont 34,7 órára csökkent a júliusi 34,7 óráról.

Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal - 17 centtel 30,73 dollárra - nőttek augusztusban.

Elemzők 0,3 százalékra számítottak a júliusban mért 0,4 százalékos emelkedés után. Éves összevetésben 4,3 százalékkal emelkedtek az órabérek augusztusban. Elemzők 4 százalékot vártak a júliusban mért 4,1 százalékos növekedés után.

A csalódást okozó adatok hatására tovább gyengült a dollár, nőttek a hosszabb lejáratú amerikai állampapírok hozamai és csökkenésre váltottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek.

A jelentés ugyanis alátámaszthatják azokat az elemzői véleményeket, hogy a gazdaság jelentősen veszített lendületéből a járvány erősödése miatt, illetve amiatt, hogy továbbra is hiány van az ipari termeléshez szükséges alapanyagokból, ami visszaveti az autóipart és akadályozza a raktárkészletek feltöltését.

A nagy amerikai bankházak közül a Goldman Sachs és a JP Morgan elemzői augusztusban 8,25 százalékról 3,5 százalékra rontották a harmadik negyedévben várható GDP-növekedés évesített ütemét.

A második negyedévben évesítve még 6,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP).

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy

a monetáris politika idő előtti szigorítása "rendkívül káros" lehet a gazdaságra nézve, mivel a koronavírus-járvány még mindig bizonytalanságokat okoz. Egy "rosszul időzített" lépés szükségtelenül hátráltathatja a munkaerő-felvételt és a gazdaság működését, ráadásul az inflációt is a kívántnál alacsonyabbra szoríthatja le.

A Fed-elnök a foglalkoztatás javulásának folytatódásától tette függővé, hogy mikor kezdik el szigorítani a monetáris politikát.

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját, hiányt okozott, nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Június végén rekordszámú, 10,1 millió nyitott álláshelyt tartottak nyilván. Sok szülő, főleg nők azonban nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt.

Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, és sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Madridig is elér a portugál erdőtűz füstfelhője
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 19:04
A Portugália szívében tomboló erdőtűz füstje borította be kedden a 400 kilométerrel keletebbre fekvő Madrid "négy torony" néven ismert felhőkarcolóit.
Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG