<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Plusz 750 ezer munkahely helyett csak plusz 235 ezer keletkezett.  

Enyhén, a vártnál sokkal kisebb mértékben nőtt a foglalkoztatottak száma augusztusban az Egyesült Államokban. Gyengült a kereslet a szolgáltatások iránt, ráadásul továbbra sincs elegendő munkaerő a koronavírus-járvány újabb fellángolása közepette, de a gazdasági fellendülés fenntartásához még így is elegendő a foglalkoztatottság növekedésének üteme.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint

a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 235 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 750 ezres bővülésre számítottak. A foglalkoztatottak számának júliusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 943 ezerről 1 millió 53 ezerre vitte fel.

(Illusztráció)
(Illusztráció)

Január-augusztusban havi átlagban 586 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma. Augusztusban összlétszámuk meghaladta a 147,19 milliót, de a tavaly februári szinttől még mindig 3,5 százalékkal, azaz 5,3 millióval marad el.

A munkanélküliségi ráta a júliusi 5,4 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött augusztusban, összhangban az elemzői várakozásokkal.

A munkanélküliek száma 8,38 millió volt augusztusban, 318 ezerrel csökkent az előző hónaphoz képest. Bár mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, a járvány előtti szinthez, a tavaly februári 3,5 százalékhoz, illetve 5,7 millióhoz képest továbbra is jóval rosszabb.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 61,7 százalékon stagnált augusztusban, ami 1,6 százalékponttal alacsonyabb a tavaly februári értéknél. Az átlagos heti munkaidő viszont 34,7 órára csökkent a júliusi 34,7 óráról.

Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal - 17 centtel 30,73 dollárra - nőttek augusztusban.

Elemzők 0,3 százalékra számítottak a júliusban mért 0,4 százalékos emelkedés után. Éves összevetésben 4,3 százalékkal emelkedtek az órabérek augusztusban. Elemzők 4 százalékot vártak a júliusban mért 4,1 százalékos növekedés után.

A csalódást okozó adatok hatására tovább gyengült a dollár, nőttek a hosszabb lejáratú amerikai állampapírok hozamai és csökkenésre váltottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek.

A jelentés ugyanis alátámaszthatják azokat az elemzői véleményeket, hogy a gazdaság jelentősen veszített lendületéből a járvány erősödése miatt, illetve amiatt, hogy továbbra is hiány van az ipari termeléshez szükséges alapanyagokból, ami visszaveti az autóipart és akadályozza a raktárkészletek feltöltését.

A nagy amerikai bankházak közül a Goldman Sachs és a JP Morgan elemzői augusztusban 8,25 százalékról 3,5 százalékra rontották a harmadik negyedévben várható GDP-növekedés évesített ütemét.

A második negyedévben évesítve még 6,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP).

Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy

a monetáris politika idő előtti szigorítása "rendkívül káros" lehet a gazdaságra nézve, mivel a koronavírus-járvány még mindig bizonytalanságokat okoz. Egy "rosszul időzített" lépés szükségtelenül hátráltathatja a munkaerő-felvételt és a gazdaság működését, ráadásul az inflációt is a kívántnál alacsonyabbra szoríthatja le.

A Fed-elnök a foglalkoztatás javulásának folytatódásától tette függővé, hogy mikor kezdik el szigorítani a monetáris politikát.

A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját, hiányt okozott, nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni. Június végén rekordszámú, 10,1 millió nyitott álláshelyt tartottak nyilván. Sok szülő, főleg nők azonban nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt.

Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, és sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal.

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG