<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Saudi Aramco olajvállalat az OPEC+ megszorításai ellenére novemberben is fenntartja teljes olajellátását legalább hét ázsiai ügyfelének. Félő azonban, hogy a kitermelő csak az Ázsiába irányuló szállításokat tartja stabilan, míg máshol – főként a nyugati országok kárára – kompenzál. Tudja-e így pótolni Európa a kieső orosz olajat?

Az olajpiac alakulása, ha lehet, még az eddigieknél is nagyobb lázban tartja a befektetőket, amióta az OPEC+ múlt héten szerdán Oroszország és Szaúd-Arábia nyomására úgy döntött, hogy novembertől a korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti a kitermelést. Azóta a észak-amerikai könnyűolaj (WTI) és az északi-tengeri Brent ára nagyjából 5-5 százalékkal emelkedett, míg az elmúlt 2 hétben 15-20 százalékkal drágult. Emellett sokan attól tartanak, hogy ellátási gondok jöhetnek, és az árak emelkedése miatt az infláció is újabb lendületet kaphat.

Míg Oroszországban a nyugati szankciók miatt az OPEC+ döntésétől függetlenül is az olajtermelés csökkenése várható, addig Kínában a gazdaság lassulásának jelei a kereslet visszaesését vetítik előre. Fotó: Pixabay
Míg Oroszországban a nyugati szankciók miatt az OPEC+ döntésétől függetlenül is az olajtermelés csökkenése várható, addig Kínában a gazdaság lassulásának jelei a kereslet visszaesését vetítik előre. Fotó: Pixabay

Ennek ellenére már a döntést követően jelezték az iparági szakértők, hogy az OPEC+ bejelentésének nagyobb lehet a füstje, mint a lángja, ugyanis több kitermelő ország infrastrukturális hiányosságok vagy szankciók miatt jelenleg sem éri el a kvótája szerinti kitermelhető mennyiséget, és a tényleges csökkentés még a napi egymillió hordót sem közelíti meg majd.

Első ránézésre ezt az elképzelést erősíti az a hétfői fejlemény is, hogy a Saudi Aramco az OPEC+ megszorításai ellenére is fenntartja teljes olajellátását legalább hét ázsiai ügyfelének novemberben. A vállalat – a Reuters forrásai szerint – azt közölte az érintett ügyfeleivel, hogy a téli főszezon előtt novemberben megkapják a szerződés szerinti teljes nyersolajmennyiséget. A bejelentésnek azonban olyan értelmezése is van, hogy a kitermelő csak az Ázsiába irányuló szállításokat tartja stabilan, míg máshol – főként a nyugati országok kárára – kompenzálja ezt a többletet. A világ vezető exportőre az ázsiai nyersolaj novemberi árát is nagyjából változatlanul hagyta a magasabb árakra vonatkozó várakozások ellenére, mivel igyekszik megőrizni piaci részesedését a régióban.

Ennek fényében még érthetőbb, hogy a Fehér Ház miért vádolta kifejezetten oroszbarátsággal az OPEC+ kitermeléscsökkentésről szóló döntését. Karinne Jean-Pierre szóvivő újságírók előtt úgy fogalmazott, hogy az OPEC+ egyértelműen Oroszország mellé állt a bejelentéssel. Szerintük ezzel is próbálják akadályozni azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja, hogy Moszkvát megfosszák az olajbevételektől az ukrajnai orosz inváziót követően.

Janet Yellen az Egyesült Államok pénzügyminisztere a Financial Times-nak vasárnap adott interjújában megismételte a Joe Biden elnöknek a kartell döntésével kapcsolatos korábbi kijelentéseit, miszerint az olajkínálat jelentős szűkítése „nem hasznos és nem bölcs”, és az ennek következtében várható áremelkedés különösen a feltörekvő piacokat fenyegeti, de összességében is rendkívül káros a világgazdaságra nézve.

Míg Oroszország esetében a nyugati szankciók miatt az OPEC+ döntésétől függetlenül is az olajtermelés csökkenése várható, addig Kínában a gazdaság lassulásának jelei a kereslet visszaesését vetítik előre, ami megnyugtatóan hathat a hiány miatt aggódók számára. Alapvetően e két tényezőn múlik ugyanis, lehetnek-e ellátási problémák a télen.

Ellátási szempontból fontos tényező tehát, hogy Oroszországot a december elején életbe lépő európai olajembargó sújtja. E szankcióval párhuzamosan az orosz olajat szállító hajók a továbbiakban nem kapnak biztosítást, ami jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy képesek legyenek keleten értékesíteni a megmaradt mennyiséget. Kérdéses emellett, hogy miként reagál Oroszország a G7-ek által az orosz olajra szeptember elején elfogadott árkorlátozásra, amelynek célja, hogy az orosz olaj alacsonyabb áron a feltörekvő gazdaságokba áramoljon, csökkentve ezzel Moszkva bevételeit. A kérdés itt az, hogy Oroszország nyomott áron hajlandó-e értékesíteni olaját, vagy inkább visszafogja a termelést. A két szankció hatására – a termelés visszafogásának mértékétől függően – a szakértők napi 1-2 millió hordós orosz termeléscsökkenést várnak.

A nyugati országok problémája az OPEC+ döntésével tehát az, hogy a kartell nem kompenzálja majd a kieső orosz mennyiséget, ami a feltörekvő piacokon komoly gondokat okozhat, megbillentve a világgazdasági egyensúlyt. Emiatt állítja Washington, hogy az OPEC+ Oroszország mellé állt, és a Moszkvával szembeni nyugati erőfeszítések ellen dolgozik.

Az ellátási gondok szempontjából az orosz helyzettel ellentétben enyhítő tényező, hogy Kína üzemanyagkereslete lassuló gazdasága miatt valószínűleg csökkenni fog. Kínában négy hónapja először jelez visszaesést mind a feldolgozóipari, mind a szolgáltatóipari hangulatindex. Ennek oka, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások továbbra is visszavetik a keresletet és az üzleti bizalmat – derült ki egy szombaton közzétett felmérésből.

Kína a világ legnagyobb nyersolajimportőre és az USA után a világ második legnagyobb olajfogyasztója, ezért gazdasági lassulása jelentős keresletcsökkenést vetít előre, miközben növeli a globális recesszióval kapcsolatos aggodalmakat. Szintén az olajkereslet csökkenését okozhatja, hogy számos központi bank, köztük az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve az infláció megfékezésének szándékával kamatemelési ciklusban van, amely növeli a hitelfelvételi költségeket, így visszaveti a gazdasági növekedést, növeli a recesszió veszélyét.

A szombati kínai gazdasági mutatók azt jelezhették a befektetők számára, hogy egyelőre nem várható a kereslet és a kínálat jelentősen megbillenése a világpiacon. Emiatt mind a Brent, mind a WTI olaj ára az addigi emelkedő trendet megtörve csökkenni kezdett: a WTI ára a pénteki 93,2 dolláros záróértékről 1,1 százalékot ereszkedve, hétfő délutánra 92,1 dollárra ment le, míg ehhez hasonlóan a Brent 98,5 dollárról 97,5 dollárra esett.

A WTI nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics
A WTI nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics

Makro / Külgazdaság A gyerekeket sem kíméli a brutális infláció - elszállt a kakaós csiga ára is
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:54
Tovább tart az árak erőteljes emelkedése a gyerekek által használt mindennapos termékek esetében - derül ki a K&H gyerekinflációs kosarából. A többek között gyerekcipőt, joghurtot, narancslét és kakaós csigát tartalmazó kosár egy év alatt 21 százalékkal, 2019 decemberéhez képest pedig több mint 30 százalékkal drágult. Például a kakaós csiga ára éves szinten 53, hároméves összevetésben pedig 81 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Óriási áresés jön a benzinkutakon pénteken
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:17
A benzin is jóval olcsóbb lehet péntektől, a gázolaj árára pedig komolyabb zuhanás vár, ha a benzinkutak a nagykerár csökkenését a kiskerárban is érvényesítik.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Óriási offenzívára készülhetnek az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 06:42
Fokozódik a harcok hevessége, az ukránok szerint az invázió kezdetének egyéves évfordulójára szeretnének valami nagy eredményt elérni az oroszok. Késő este újabb lakóházakat ért rakétacsapás. A háború 344. napja kezdődött el csütörtökön - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Lettország csak orosz sportolók nélküli párizsi olimpián vesz részt 2024-ben
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 19:47
Ukrajnában a korrupció ellen is harcolni kell, Boris Johnson szerint hamar kéne vadászgépeket küldeni Ukrajnának, Netanjahu, Izrael miniszterelnöke fontolgatja a háborús közvetítő szerepét. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint?
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Kint van az FBI Joe Biden nyaralójában
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 17:01
Az FBI szerdán házkutatást tart Joe Biden elnök nyaralójában a Delaware állambeli Rehoboth Beachen. Ez a kezdete a titkos iratok kezeléséről szóló különleges ügyészi vizsgálatnak.
Makro / Külgazdaság Oroszország szarkasztikus mosolya: Amerika sérti meg a START-szerződést
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:34
A Kreml nagyon fontosnak tartja a hadászati fegyverzetek csökkentéséről megkötött Új START-szerződés fenntartását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.
Makro / Külgazdaság Már év végén beüzemelhetik a Szerbiát Bulgáriával összekötő új földgázvezetéket
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 16:12
A bolgár-szerb gázvezetéken keresztül az egész Nyugat-Balkán gázellátását biztosítani lehet majd - hangzott el a bolgár Kosztinbrodban, ahol ünnepélyes keretek között indította meg a vezeték építési munkálatait Aleksandar Vucic szerb és Rumen Radev bolgár elnök.
Makro / Külgazdaság A Globális Dél átformálja a világrendet – a Nyugatnak jó lenne fölébrednie
Káncz Csaba | 2023. február 1. 15:51
A Nyugat széleskörűen támaszkodik a Globális Délre hosszú távú gazdasági, biztonsági és diplomáciai partnerségek révén. De miközben a Nyugatot egyre inkább leköti az új Hidegháború, a Globális Dél országait egy többpólusú világ iránti vágy hajtja, amelyben egyetlen nagyhatalomnak sincsenek a zsebében, beleértve Oroszországot és Kínát. Káncz Csaba jegyzete.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG