Tiszóczi Roland

Tiszóczi Roland cikkei

Makro / Külgazdaság Kik mérgezik az emberiség 99 százalékát? 
Tiszóczi Roland | 2023. március 4. 11:25
A világ leggazdagabb egy százaléka több mint ezerszer annyi CO2-t bocsát ki, mint a legszegényebb egy százalék. A leggazdagabb 0,1 százalék pedig tízszer többet szennyez, mint a leggazdagabb 10 százalék többi tagja együttvéve.
Makro / Külgazdaság Sajnos túl jól megy az üzlet: a globális védelmi kiadások 2022-ben rekordszintre emelkedtek 
Tiszóczi Roland | 2023. március 1. 05:41
Az európai hadseregek igyekeznek elkerülni, hogy a fegyverkészleteik kimerüljenek, miközben Ukrajnába szállítanak. Amerika legnagyobb fegyvergyártói, a Lockheed Martin és a Raytheon rekordösszegű megrendelést kaptak az elmúlt évben.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor akkugyáraknak árusítja ki az országunkat – gödieket kérdeztünk 
Tiszóczi Roland | 2023. február 28. 17:14
Sokakat mély aggodalommal tölt el az akkumulátorgyárak közvetlen környezetükbe költözése, ennek ellenére nagyon kevesen vállalják a véleményüket kamera előtt. A félelmet és bizalmatlanságot erősíti, hogy többen a magyar hivatalok részéről is tehetetlenséget tapasztalnak. Gödön a helyi lakók és a Samsung-gyár működésével kapcsolatos problémák miatt eljárni igyekvő civilek beszéltek tapasztalataikról, és próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy milyen változásokra számíthatnak a debreceniek a CATL-gyár felépülése után.
Makro / Külgazdaság Világmárkák egérútja Oroszországba – nehéz rávenni az embereket az orosz kólára 
Tiszóczi Roland | 2023. február 25. 14:53
Bár a legnépszerűbb márkák kivonultak Oroszországból, termékeik továbbra is ott vannak a polcokon.
Makro / Külgazdaság Mi várható a háború után? Egy gyenge Oroszország is gondot jelent Európának 
Tiszóczi Roland | 2023. február 23. 05:44
Közel egy évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, nehéz elképzelni, hogy Vlagyimir Putyin megnyeri a háborúját. Ez azonban korántsem jelenti, hogy a tartós béke kilátásban lenne.
Makro / Külgazdaság Ezekből a konténerekből kiderül, merre tart a világ 
Tiszóczi Roland | 2023. február 19. 16:01
A fogyasztói kiadások csökkenésével a globális tengeri kereskedelem költségei is óriásit zuhantak.
Makro / Külgazdaság Romba dönti-e a földrengés Erdoğan rendszerét is? 
Tiszóczi Roland | 2023. február 18. 15:06
Erdoğan kormánya több millió, az építési szabályok megszegésével épült ház fennmaradására adott úgynevezett építési amnesztiát, amelyért 2018-ban jelentős politikai előnyre számíthatott. A földrengés miatt ez most visszafelé sült el. Belebukik-e a török elnök?
Makro / Külgazdaság Botrányos okai vannak, hogy ennyi épület omlott össze a török földrengésben! 
Tiszóczi Roland | 2023. február 12. 15:48
A törökországi földrengésben összedőlt rengeteg, részben új építésű ház miatt hihetetlen düh támadt a török lakosság körében. Kiderült, mi az oka, hogy a térségben gyakori földrengések ellenére ennyi épület dőlt romba.
Makro / Külgazdaság Hivatalos nyelvvé tennék az angolt Németországban 
Tiszóczi Roland | 2023. február 11. 15:56
A súlyos munkaerőhiány kezelése érdekében követelik, hogy az angol legyen a második hivatalos nyelv. A német nyelvű bürokrácia riasztó.
Makro / Külgazdaság Visszaállíthatják a sorkötelezettséget Németországban? 
Tiszóczi Roland | 2023. február 9. 17:38
A berlini kormány igyekszik lehűteni azokat a hangokat, amelyek a Merkel-korszakban megszűntetett sorkötelezettséget kívánják visszaállítani.
Makro / Külgazdaság A Vodafone felvásárlás után jöhet a Tesco vagy az Auchan? 
Tiszóczi Roland | 2023. február 9. 16:27
Magyarországon és Lengyelországon került sor a közép-kelet-európai régió legnagyobb felvásárlási tranzakcióira 2022-ben, miközben a nemzetközi M&A piacon jelentősen csökkent az aktivitás. A hazai teljesítményt az állami szerepvállalás segítette – derült ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet! 
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint? 
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért 
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Belebukik-e Orbán Viktor török szövetségese a 85 százalékos inflációba? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 27. 05:38
A török elnöki székhez foggal-körömmel ragaszkodó Erdoğan belebukhat-e unortodox gazdaságpolitikájába, amely az elmúlt három évben harmadára apasztotta a líra értékét, évtizedek óta nem látott szintre lökte az inflációt, és megélhetési válságot okozott?
Tudomány-technika Zöldebb-e az elektromos autó a hagyományos társainál? – Talán Norvégiában 
Tiszóczi Roland | 2023. január 22. 18:50
Az elektromos autók óriási előnye, hogy nem közvetlenül ott szennyeznek, ahol használják őket, azaz nem rontják annyira a városok levegőjét. Ha azonban a gyártás, a töltés és az elhasznált akkumulátorok feldolgozásának károsanyag-kibocsátását is számításba vesszük, úgy ismét a hagyományos autók felé billenhet a mérleg.
Makro / Külgazdaság A vártnál gyorsabban talpra állhat Kína – már Doktor Réz is fellendülést mutat 
Tiszóczi Roland | 2023. január 20. 14:14
Kína tavaly az elmúlt fél évszázad egyik leggyengébb gazdasági növekedését volt csupán képes elérni, de a rövidebb távú adatok azt mutatják, hogy a dolgok a vártnál hamarabb javulhatnak. Az ország erőltetett menetben folytatja a zéró-Covid politikából való kilépést, a fertőzési hullám pedig az egész országban elérhette a csúcspontját.
Részvény / Deviza / Áru Berezelt a piac - gyengülni kezdett a forint is 
Tiszóczi Roland | 2023. január 19. 12:18
Több Fed döntéshozó is a jegybank szigorítási ciklusának visszafogása mellett érvelt, a piac azonban a szigorúbb Bullard jegybankár szavainak hitt inkább, és nagyot esett. Kínában a járványhullám túl lehet a csúcsán, és gyorsabb felpattanásra számítanak a befektetők. Az Amazon lett a legértékesebb márka a világon, az Apple-t taszítva le a trónról.
Makro / Külgazdaság Csapást mértek az európai energiaszektorra a francia atomerőművek 
Tiszóczi Roland | 2023. január 17. 17:09
Az európai energiaárak, köztük a gázárak brutális megugrásában is óriási szerepe volt, hogy Európa legnagyobb áramexportőre, Franciaország 56 atomreaktorából tavaly volt, hogy 30 nem üzemelt, ezért a környező országok termelőinek gáz felhasználásával kellett pótolniuk a hiányt. A franciák a legnagyobb exportőrből a második legnagyobb importőrré váltak egy év leforgása alatt.
Tudomány-technika Gyógyul az ózonréteg – klímavédelmi sikertörténet! 
Tiszóczi Roland | 2023. január 14. 11:33
A Földet védő ózonréteg négy évtizeden belül fokozatosan helyreáll, és így várhatóan bezárul az Antarktisz felett az 1980-as években először észlelt nagy ózonlyuk – jelentette be az ENSZ egy szakértői testülete.
Tudomány-technika A szénbányákból metán szivárog – tarthatatlanok a klímacélok, ha ezt nem állítjuk le 
Tiszóczi Roland | 2023. január 12. 19:16
A légkörbe kerülő metán az éghajlatváltozás szempontjából a szén-dioxidnál közel százszor károsabb gáz. A szénbányászat ugyanakkor sokkal több metánt bocsát ki, mint a földgáz- vagy az olajipar. A széntüzelés visszaszorítása ezért duplán előnyös környezetvédelmi szempontból.
Makro / Külgazdaság Kína feloldotta az ausztrál szénembargót – felbolydul-e az energiapiac? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 11. 19:18
Kína hároméves nem hivatalos tilalom után hétfőtől újraindította a szénkereskedelmet Ausztráliával. A két ország viszonya 2018-ban mérgesedett el, amikor Canberra kitiltotta a Huawei-t az 5G hálózatából. A feszültség 2020-ban tovább fokozódott, ami a szén mellett, az árpa, a marhahús és a bor kereskedelmét is érintette. Az orosz széntermelők, a dél-afrikai bortermelők, az Egyesült Államok marhatenyésztői és az ukrán árpatermesztők profitáltak a konfliktusból.
Makro / Külgazdaság Energiaválság – soha nem látott szintre nőtt a világ szénfogyasztása 
Tiszóczi Roland | 2023. január 9. 19:06
A szénfelhasználás növekedése Európában várhatóan átmeneti lesz, és a következő években más fejlett gazdaságokban is csökkenni fog a kereslet, míg a feltörekvő ázsiai országokban továbbra is erőteljes marad.
Makro / Külgazdaság Rekordon a megújulók aránya, mégsem teljesültek a német kibocsátási célok 
Tiszóczi Roland | 2023. január 8. 19:31
Németországban az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett az energiafelhasználás, és a megújulók is rekordot döntöttek, mégsem sikerült teljesíteni a károsanyag-kibocsátási célokat. Aggasztó, hogy mindez rendkívül enyhe időjárás mellett történt, amikor még a gázhiány sem igazán jelent veszélyt. Mi lesz így jövőre?
Makro / Külgazdaság Az igazán nehéz tél a következő lesz – elkerülhető-e a gázhiány? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 7. 11:49
Az Európai Unió biztonságos ellátásához 2023-ban közel 30 milliárd köbméter földgáz hiányzik, ha az orosz szállítások leállnak, Kína LNG-importja pedig visszaáll a 2021-es szintre. Milyen intézkedésekkel enyhíthető a gázhiány kockázata az unióban?
Makro / Külgazdaság Az év, amikor az olajpiac csatatérré változott 
Tiszóczi Roland | 2023. január 2. 19:24
Mi volt 2022-ben, és mi várható idén az olajpiacon a háború, a szankciók, az OPEC+ döntéseinek, Kína újranyitásának és a globális gazdaság lassulásának eredőjeként.
Részvény / Deviza / Áru Az európai börzék 2018 óta a legrosszabb teljesítménnyel zárhatnak idén 
Tiszóczi Roland | 2022. december 30. 11:37
Várhatóan alacsony forgalomban mérsékelt mínuszok jellemzik majd az év utolsó kereskedési napját az európai és a hazai piacokon. Pénteken több tőzsde (köztük a frankfurti és a londoni) is csak rövidítetten tart nyitva. Január 2-án több piacon szünetel a kereskedés, így többek között a londoni és az amerikai piacok is zárva tartanak.
Részvény / Deviza / Áru Ismét gyengül a forint – a kínai helyzet húzza le a piacokat 
Tiszóczi Roland | 2022. december 28. 11:58
A karácsonyi tőzsdei ralival kapcsolatos minden optimista várakozás eloszlott. A kínai zéró-Covid intézkedések hirtelen feloldása jelentős károkat okozhat a világ második legnagyobb gazdaságának, s ez valamelyest az egész világra átterjedhet, ami úgy tűnik, elbizonytalanította a befektetőket. Putyin nyersolajár plafonra adott válasza sem nyújt kedvező kilátásokat.
Makro / Külgazdaság 2022-ben eltérő útra lépett az EKB és a Fed – Mi várható jövőre? 
Tiszóczi Roland | 2022. december 28. 05:37
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az év elején még azt állította, hogy a Federal Reserve nagyobb inflációs problémákkal küzd, mint az EKB. Ma azonban elismeri, hogy az eurózóna nagyobb bajban lehet.
Makro / Külgazdaság Oroszország karácsonykor is napi 20 ezer tüzérségi lövést adhat le Ukrajnára 
Tiszóczi Roland | 2022. december 23. 15:16
Becslések szerint Oroszország napi 20 ezer tüzérségi lövedéket lő ki, míg Ukrajna négy és hétezer közötti lövést ad le naponta. Az 1950-ben kezdődött koreai háború óta nem volt példa ilyen heves konfliktusra. Erre utaló megállapodás hiányában karácsonykor is csak akkor csitulhatnak a harcok, ha fogytán lesznek a lőszerek.
Részvény / Deviza / Áru Jó a hangulat a piacokon karácsony előtt, de még nagy baj lehet a kínai Covid-helyzetből 
Tiszóczi Roland | 2022. december 22. 12:04
Jó a hangulat a fő európai piacokon, miután emelkedéssel zártak az amerikai, és a sanghaji kivételével az ázsiai börzék is. A kínai tőzsde trendbontó mozgásának oka, hogy a zéró-Covid intézkedések enyhítésével rohamosan terjed a vírus Kínában, emiatt ismét kihaltak az utcák Peking után Sanghajban is. Ez más piacokra nézve is vészjósló.
Részvény / Deviza / Áru Esnek a tőzsdék, csökken az olaj és a gáz ára – erősödik a forint 
Tiszóczi Roland | 2022. december 20. 11:52
Az ázsiai és az amerikai esés után gyengülnek kedden a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók, ehhez igazodik a BUX is. A japán jegybank meglepte a piacokat.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor vétóinak ára sokszáz milliárdban mérhető 
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 19:14
Noha Magyarország elengedte a vétót a globális minimumadó ügyében az uniós pénzekért cserébe, kérdés, hogy ezzel az amerikai kormány által felmondott kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény is visszacsinálható-e. Évi 100 milliárd forint körül bukhatunk, ha nem.
Agrár Raskó György: a rossz támogatási rendszer teszi tönkre a magyar mezőgazdaságot! 
Tiszóczi Roland | 2022. december 19. 05:33
Miért alacsony Magyarországon a mezőgazdaság és az élelmiszeripar termelékenysége, hogyan járul ehhez hozzá a rossz hazai és az uniós támogatási rendszer, és európai összevetésben miért negatív csúcstartó a magyar élelmiszer-infláció? A természeti kincseivel ilyen rosszul sáfárkodó ország alig van még egy a világon! Interjú Raskó György agrárközgazdásszal.
Makro / Külgazdaság Sokszorosára növelnék a természetvédelmi területeket – mit érnek el vele? 
Tiszóczi Roland | 2022. december 18. 15:07
A cél, hogy a bolygó 30 százalékát tegyük védetté a természet pusztulásának megállítása érdekében, nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik.
Makro / Külgazdaság Orosz gyilkos drónok – amerikai csúcstechnológia tartja mozgásban Putyin háborús gépezetét 
Tiszóczi Roland | 2022. december 18. 05:51
Az ukrajnai csatatér felett repdeső több száz orosz drón egy szankciókat megkerülő ellátási láncnak köszönheti a létét, amelynek szálai egy hongkongi piac feletti lepukkant irodától egy floridai külvárosi házig vezetnek. Kiderül, hogyan tartja mozgásban még mindig amerikai csúcstechnológia Putyin háborús gépezetét.
Részvény / Deviza / Áru A brüsszeli egyezség után erősödik a forint – jó a hangulat a tőzsdéken 
Tiszóczi Roland | 2022. december 13. 11:54
Indexemelkedéssel indult kedden a kereskedés a főbb európai börzék többségén, és jól hasít a BUX is a Brüsszellel történt részleges megállapodás után. Ma az amerikai inflációs adatok, majd holnap a Fed kamatdöntése befolyásolhatja a hangulatot. Az eurót 11 órakor 411 forint környékén jegyezték.
Személyes pénzügyek Kell-e tartani attól, hogy az állam lenyúlja a megtakarításainkat? 
Tiszóczi Roland | 2022. december 12. 05:23
A Jobbik és a DK politikusai sokakban erős félelmet keltettek felvetésükkel, hogy Matolcsy György jegybankvezér múlt hétfői beszédében elhangzottak után a Fidesz a magánnyugdíjpénztári befizetésekhez hasonlóan most a lakossági megtakarításokra vethet szemet.
Makro / Külgazdaság „Égess el mindent!” – Lengyelország a háború miatt fuldoklik a szmogban 
Tiszóczi Roland | 2022. december 10. 18:28
Az Európai Unió polgárai által otthonuk fűtésére használt szén mintegy 80 százalékát Lengyelországban égetik el, de egy félreérhető nyilatkozat miatt a szemét otthoni égetése is új lendületet kapott. Iszonyatosan megugrott a légszennyezettség.
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor 
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Életbe lépett az olajembargó: komoly dízelhiány jöhet - interjú 
Tiszóczi Roland | 2022. december 5. 05:26
Az oroszok háború-finanszírozási forrásainak elzárása céljából az orosz olajexport ma életbe lépett európai uniós embargója óriási kihívást jelent nemcsak az öreg kontinens, de az egész világ ellátása szempontjából. Ha ezt a magyar kormány nem ismeri fel, hamarosan hazánkban lehet a legmagasabb üzemanyagár egész Európában – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője a lapunknak adott interjúban.
Makro / Külgazdaság Szintet lépett a düh és a türelmetlenség Kínában 
Tiszóczi Roland | 2022. november 30. 19:21
A kínai gazdaság teljesítménye novemberben héthónapos mélypontra esett, amit főként a szigorú járványügyi korlátozások és a fertőzöttek számának növekedése okozott. Elemzők szerint mindez még 2023-ban is fékezi majd a termelést, ami tovább növelheti az elégedetlenséget. Szombat óta közel 50 megmozdulás zajlott 22 városban, közülük Kantonban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.
Makro / Külgazdaság Kína tiszta és piszkos energiában is rekordot dönt idén 
Tiszóczi Roland | 2022. november 27. 05:48
Kína idén rekordot dönt mind a megújuló tiszta forrásból, mind a szénből előállított energiamennyiség terén, ami ambivalens érzéssel tölti el a környezetvédőket. Peking elkötelezettsége a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen. Az ország 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyal a Mol a nagy bejelentés után, a forint az uniós pénzekre vár 
Tiszóczi Roland | 2022. november 22. 12:23
Szépen teljesít a BUX, különösen a Mol tegnapi bejelentését követő szárnyalásának köszönhetően. Bár a befektetők tartanak attól, hogy Kína ismét szigorítja a koronavírus-lezárásokat az újabb kitörések megfékezése érdekében, és kivárnak a Federal Reserve legutóbbi ülésének szerdán nyilvánosságra kerülő jegyzőkönyve előtt, ennek ellenére jó a hangulat az európai piacokon, a vezető ázsiai tőzsdék is erősödéssel zártak, és pozitív korrekció várható az amerikai piacokon is.
Makro / Külgazdaság Mindenki Kína újranyitására vár – hosszú lesz a várakozás 
Tiszóczi Roland | 2022. november 22. 05:46
Pekingnek három év alatt sem sikerült felkészülnie egy elkerülhetetlen tömeges járvány kitörésére és kezelésére, mivel pusztán annak visszaszorítására összpontosított. Ez megakadályozza, hogy kilépjen a zéró-covid politikából.
Pénzügyi szektor Bankválság jöhet Lengyelországban 
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 19:09
Lengyelországban tovább ketyeg a 2008-as pénzügyi válság előtti svájcifrank-alapú jelzáloghitelek bombája, miután ott nem történt olyan hazai devizába való átváltási program, mint 2014-ben Magyarországon. Egy nagy lengyel bankot már ki kellett menteni, de az energiaválsággal és a geopolitikai helyzettel párosulva katasztrofális bankválság jöhet, akár öt lengyel nagybank is bedőlhet.
Makro / Külgazdaság Gondok lehetnek az olajellátásban 
Tiszóczi Roland | 2022. november 17. 05:42
Az orosz olajtermelés jövőre, az EU-s embargó életbe lépését követően az eddigi becslések akár duplájával is visszaeshet a Nemzetközi Energiaügynökség szerint. Ez a Barátság-kőolajvezeték tegnapi újraindulása ellenére is okozhat ellátási problémákat.
Makro / Külgazdaság Áttörés történt az idei klímacsúcson – elmondjuk, miért 
Tiszóczi Roland | 2022. november 15. 19:21
Míg a korábbi csúcstalálkozók a felmelegedési folyamat megállítását helyezték a középpontba, és ilyen irányú projektek támogatására tettek vállalásokat, a mostani találkozón már az elszenvedett veszteségek és károk finanszírozásának kérdése is napirendre került. A károk enyhítésére tett első lépés, hogy létrejött a Globális Pajzs. Nagyító rovatunkban ezt a folyamatot mutatjuk be. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG