<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Kína tavaly az elmúlt fél évszázad egyik leggyengébb gazdasági növekedését volt csupán képes elérni, de a rövidebb távú adatok azt mutatják, hogy a dolgok a vártnál hamarabb javulhatnak. Az ország erőltetett menetben folytatja a zéró-Covid politikából való kilépést, a fertőzési hullám pedig az egész országban elérhette a csúcspontját.

A világ legnépesebb országának gazdasága 3 százalékkal bővült 2022-ben, ami a második legalacsonyabb növekedési ütem 1976 óta. Csupán 2020-ban a koronavírus-lezárások idején – amikor szinte valamennyi ország visszaesést könyvelt el – volt ennél is alacsonyabb, 2,2 százalékos e ráta. A tavalyi eredmény különösen a célként kitűzött 5,5 százalékos növekedési ütemhez viszonyítva tekinthető szerénynek.

Az utolsó negyedévi és havi kínai gazdasági adatok mind jelentősen felülmúlták a várakozásokat. Fotó: Depositphotos
Az utolsó negyedévi és havi kínai gazdasági adatok mind jelentősen felülmúlták a várakozásokat. Fotó: Depositphotos

Az utolsó negyedévi és havi gazdasági adatok azonban mind jelentősen felülmúlták a várakozásokat – annak ellenére is, hogy a befektetők egyre inkább aggódnak a fertőzések országszerte tapasztalható megugrása miatt, miután Kína a gazdaság újbóli megnyitása érdekében – részben az országosra duzzadt demonstrációk hatására – váratlanul visszavonta a legszigorúbb Covid-korlátozásokat.

Az egészségügyi aggályok már nem jelentenek akadályt

A korlátozások feloldásának lehet az eredménye, hogy a decemberi kiskereskedelmi forgalom mindössze 1,8 százalékkal esett vissza az előző évhez képest, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 8,6 százalékos csökkenésről szóló várakozással. Erőteljes volt az éves növekedés decemberben az élelmiszerek (10,5), az italok (5,5) és a gyógyszerek (39,8 százalék) esetében, de volt 4,9 százalék növekedés az autók eladásánál is. A fogyasztás fellendülése mellett az aktivitás fokozódását jelzik a járatszámok és mobilitási adatok is.

Az ipari termelés 1,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, főként a berendezésgyártás és a vegyipar bővülésének köszönhetően. Ez még úgy is jelentős gyarapodás, hogy a vegyszerek olyan gyógyszerek gyártásához köthetők, amelyekre a jelenlegi Covid-hullám miatt nagy a kereslet.

Mivel decemberben a kiskereskedelmi mutatók a Covid-esetek nagy kiugrása ellenére is ilyen erősek voltak, az elemzők többsége úgy gondolja, hogy a kiskereskedelmi forgalom még erősebb lesz 2023 első negyedévében. Akár ugrásszerű növekedés is bekövetkezhet – vélekedik Iris Pang, az ING Kína-szakértő vezető közgazdásza. A gyártásban nem valószínű, hogy további logisztikai fennakadások lesznek, és újabb leállásokra sem kell számítani, emellett valószínű, hogy a helyi kormányzatok több költségvetési forrást fordítanak majd az infrastrukturális beruházásokra.

Csaoping Zhu, a JPMorgan globális piaci stratégája szintén úgy gondolja, a kínai gazdaság túljutott a mélyponton, 2023-ban pedig tartós gazdasági fellendülés jöhet, miután Peking hangsúlyosan a gazdaságot helyezte előtérbe a zéró-Covid politikával szemben. Zhu szerint a kereslet élénkülése első körben a szolgáltatási és fogyasztási javak iparának kedvez majd:

„a felgyülemlett kereslet felszabadulásakor a szolgáltatási ágazatoknak kell a legkorábbi haszonélvezőknek lenniük, majd a fogyasztási cikkek értékesítése is fellendülhet a javuló bizalom és a folyamatos kormányzati támogatás miatt”.

Jating Kszu, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza szerint az erőteljes csökkenésre vonatkozó várakozásokhoz képest valóban meglepően erős teljesítménynek számít a negyedik negyedévi nulla növekedés negyedéves alapon. Kszu a második negyedévtől vár erőteljes gazdasági felpattanást. Úgy látja, hogy az egészségügyi aggályok – mint például az idősek átoltottsága és a tesztkészletek elérhetősége – már nem jelentenek akadályt az újraindulás számára, mivel a jelentések szerint a legtöbb régió túljutott a fertőzések csúcspontján, és természetes úton immunizálódott. A zéró-Covid politika december eleji feloldása óta Kína a fertőzéshullám ellenére is kitartott a megkezdett nyitás mellett, de a kormány egyre inkább növekedéspárti álláspontja és a 2023-ra várható gazdasági fellendülés is csökkenti a járványpolitika megfordításának valószínűségét.

Amióta a kínai kormány megszüntette a legszigorúbb Covid-intézkedéseit, a jüan több mint 6 százalékkal erősödött, és péntek délután 6,78 dolláron állt az amerikai dollárral szemben.

A dollár/jüan keresztárfolyam alakulása. Forrás: Tradingeconomics
A dollár/jüan keresztárfolyam alakulása. Forrás: Tradingeconomics

Javulnak a gazdasági kilátások

A nyitás következtében a vártnál erősebb év vége és az erősödő kiskereskedelmi forgalom fényében az ING elemzői felfelé módosították a 2023-as GDP-növekedési kilátásokat a korábbi becslésekhez képest. Felhívják azonban a figyelmet, hogy Kína továbbra is jelentős ellenszélben halad, az Egyesült Államok és Európa felől idén várható gyengébb kereslet miatt. Éves alapon a következő negyedévekben 4,5; 5,2; 5,7; 4,5 százalék GDP-növekedést várnak, míg 2023 egészére vonatkozóan öt százalék körüli bővülést valószínűsítenek.

Mit mond Doktor Réz?

Az építőipar számára fontos vasérc, de az építőipar mellett a feldolgozóipar számára is nélkülözhetetlen ipari fém, a réz iránti kereslet is erős növekedésnek indult, ami a gazdasági aktivitás fokozódásának az első jele, mindez pedig az árakban is megmutatkozik.

A vasérc határidős árának alakulása. (dollár/tonna) Forrás: Tradingeconomics
A vasérc határidős árának alakulása. (dollár/tonna) Forrás: Tradingeconomics

A vasérc tonnánkénti ára 127 dollár fölé emelkedett 2023 elején, ami közel 50 százalékkal felette van a november eleji mélypontnak.

A világ legnagyobb fémimportőrének éledezését jelzi az is, hogy a londoni fémtőzsde (LME) három hónapos rézpiaca a múlt héten június óta először tört vissza a tonnánkénti 9 ezer dolláros szintre. Jelenleg 9287 dollár körül forog a réz ára, közel 10 százalékot emelkedve január eleje óta.

Makro / Külgazdaság Egyre durvábbak a francia tüntetések, rengeteg rendőr sérült meg
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 08:06
A tüntetők viszont a rendőröket vádolják túlzott erőszakkal, egyre inkább elszabadulnak az indulatok Franciaországban.
Makro / Külgazdaság Szuperszonikus rakétát lőttek ki az oroszok, túl nagy a csend a nukleáris fegyverek körül
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 07:33
Megszűnt az orosz kommunikáció Amerika felé a nukleáris erőkről, a Japán-tengeren viszont egyértelmű üzenetet küldtek. Reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Balhé Barcelonában - letartóztattak egy EP-képviselőt
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:26
Öt év után tért haza, őrizetbe vették a katalán politikust.
Makro / Külgazdaság Nincs még jele a Fehéroroszországba telepítendő nuklerális taktikai eszközöknek
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 19:44
A NOB nem tartja kizártnak, hogy visszaengedje az orosz és fehérorosz sportolókat, közel 7 ezren érkeztek tegnap Ukrajnából. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Meglepően jól járhat a NATO a finn csatlakozással
Wéber Balázs | 2023. március 28. 19:23
Bár a finn NATO-csatlakozás látszólag elsősorban Finnország érdeke, az észak-atlanti szövetség is jelentősen erősödhet általa. Svédországgal együtt pedig egy északi erőd jön majd létre a NATO-n belül. Nagyító rovatunkban ezúttal a közelgő finn tagságot nézzük meg közelebbről.
Makro / Külgazdaság Először választottak muszlim miniszterelnököt Skóciában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:39
Humza Yousafot, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) új vezetőjét választotta kedden Skócia új miniszterelnökévé az edinburgh-i parlament. Yousaf a szavazás eredményének ismertetése utáni beszédében ismét hitet tett Skócia függetlenné válása mellett.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem enged: ragaszkodik az Északi Áramlatot ért szabotázsakció kivizsgálásához
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:14
Oroszország sajnálja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) nem támogatta az Északi Áramlat gázvezetékek ellen elkövetett diverzánscselekmény nemzetközi kivizsgálását kezdeményező orosz-kínai határozattervezetet, Moszkva ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy ez a vizsgálat megtörténjen - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Baj van a Teslákkal? Vizsgálódnak Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:39
A biztonsági övek körül akadt egy kis probléma a vadonat új Teslák esetében.
Makro / Külgazdaság Megindult a tolongás az ukrajnai újjáépítési falatokért
Mester Nándor | 2023. március 28. 17:26
A német és az amerikai kormány megágyaz a cégeiknek. Az európai építőipari vállalatok már tapogatóznak.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabbnak tűnik, hogy nem teljesül Orbán Viktor ukáza
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:07
Bár a kormányfő 2023 végére az egyszámjegyű infláció elérésére utasította a pénzügyminiszterét és kérte a jegybankelnököt, a Magyar Bankholding elemzőinek várakozása szerint az éves fogyasztóiár-index még magasabb lehet 9 százaléknál.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG