Gazdasági növekedés
Részvény / Deviza / Áru Az ortodoxiától függ, mi lesz most a forinttal? 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 14. 17:12
A forint sorsa attól függ, mi lesz az ország gazdaságával, az pedig attól, hogy hagyományos, tehát ortodox vagy unortodox irányt vesz a gazdaságpolitika. Sarkantyúztuk a félig döglött lovat, nem csoda, hogy bedőlt alattunk. A forint jó esetben évi pár százalékot gyengül majd, rossz esetben viszont teljesen el is szállhat.
Részvény / Deviza / Áru Meg kell tanulnunk, hogy a forint nem csak gyengülni tud 
Eidenpenz József | 2023. április 21. 15:40
Schrödinger macskáját inflációnak hívják, ugyanis még sokáig nem fogjuk tudni, él-e még az inflációs veszély, vagy lassan vége. Gazdaságtörténeti bravúr lenne, ha az év végére egyszámjegyű lenne a hazai infláció. Ám szibériai hideg vagy trópusi meleg kéne ahhoz, hogy a földgáz nagy gond legyen 2024-ben is – mondják a Concorde Értékpapír elemzői.
Makro / Külgazdaság Végre jó hírt hozott az OECD 
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 14:46
Az iparosodott országok szervezete, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az inflációs sokk enyhülése folytán javította a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését - derült ki a párizsi székhelyű szervezet honlapján pénteken közzétett jelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru TINA helyett TARA vezérel minket – ebbe fektettek a szemfüles befektetők tavaly 
Eidenpenz József | 2023. február 9. 18:03
Meg lehet-e verni az államkötvényeket? Érdemes-e már részvényeket vásárolni? Mibe fektettek a szemfüles befektetők a kamatok megugrása után? Melyek a legkedveltebb alapok? Lesz-e recesszió? – erről beszéltek az Eurizon menedzserei.
Makro / Külgazdaság Jól megy az eurót használó országoknak - itthon viszont mély lesz a recesszió 
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 11:31
Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára 
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Makro / Külgazdaság A vártnál gyorsabban talpra állhat Kína – már Doktor Réz is fellendülést mutat 
Tiszóczi Roland | 2023. január 20. 14:14
Kína tavaly az elmúlt fél évszázad egyik leggyengébb gazdasági növekedését volt csupán képes elérni, de a rövidebb távú adatok azt mutatják, hogy a dolgok a vártnál hamarabb javulhatnak. Az ország erőltetett menetben folytatja a zéró-Covid politikából való kilépést, a fertőzési hullám pedig az egész országban elérhette a csúcspontját.
Benchmark Bod Péter Ákos: Magyarország közepes jövedelmű volt – és marad is... 
Bod Péter Ákos | 2023. január 20. 05:48
Ki lehet tűzni olyan célokat, hogy Magyarország középhatalommá váljon, de ehhez a gazdaságnak is fejlődnie kellene. Sajnos régiós összevetésben a növekedésre nem lehetünk büszkék, hiszen a volt szocialista országok rangsorában lassan, de folyamatosan hátra csúszunk, hívja fel a figyelmet a szomorú folyamatokra Bod Péter Ákos. A jegybank korábbi elnöke szerint rövidtávon esélye sincs Magyarországnak a kitörésre, mert az ennek kulcsát jelentő oktatás helyzetét úgy tűnik nem képes kezelni a magyar politikai vezetés.
Makro / Külgazdaság Németország megúszhatja a recessziót 
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 15:11
Reálértében 0,2 százalék lesz a növekedés a kormány éves gazdasági jelentésének tervezete szerint - értesült a Reuters.
Makro / Külgazdaság A románok is sokkal többet vásároltak 
Privátbankár.hu | 2023. január 6. 15:02
Romániában 4,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi év első tizenegy hónapjában 2021 azonos időszakához mérten.
Részvény / Deviza / Áru Megakadt a forinterősödés, jött a befektetők esete a kígyóval 
Eidenpenz József | 2022. december 16. 11:30
A tőzsdék ma is eléggé csúnya mínuszokat produkálnak, ha nem is akkorát, mint tegnap, a hangulatot a jegybanki kamatemelések és a recessziós kilátások rontják. A forint erősödése visszafordult a 403-as euró környékéről, de egyelőre nem is gyengül túlságosan. A Ford alaposan megemeli egyes árait, és kimentenek egy csőd szélén táncoló bitcoinbányászt.
Benchmark Bod Péter Ákos: Tényleg itt a Nyugat alkonya? A világgazdasági viszonyokat is felrobbantja a háború? 
Bod Péter Ákos | 2022. szeptember 16. 05:27
Sokan és sokféleképpen magyarázzák a háború kapcsán történteket, felemlegetve a Nyugat alkonyát és a Kelet előretörését. Kérdés persze, hogy megváltoznak-e a világgazdasági erőviszonyok a háborútól? Bod Péter Ákos szerint nem attól, és csak lassú változások jönnek.
Makro / Külgazdaság Lassult a gazdasági növekedés az unióban 
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 7. 13:03
Lassult az euróövezet és az Európai Unió gazdasági növekedése a második negyedévben éves szinten, míg az idei első negyedévhez képest az euróövezetben gyorsult a bővülés, az EU egészében azonban lassult.
Részvény / Deviza / Áru Háromhetes mélyponton a forint, fény az energiaalagút végén? 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 19. 12:25
Ma rossz a hangulat a részvénypiacokon és a forint is tovább esik, három hete nem látott mélypontra süllyedt az értéke. Bizonyára nem függetlenül attól, hogy a földgáz ára újabb és újabb rekordokat dönt a kontinensen. Vannak azonban jelek, hogy az energiakrízis javulni fog. Blokklánc- és játékbirodalmat épít egy ázsiai cég.
Makro / Külgazdaság Élmezőnyben a hazai növekedés 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 13:27
A hazai növekedési ütem bőven meghaladja az uniós átlagot, így az idei évben az egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson számolva megközelítheti az uniós átlag 78 százalékát.
Részvény / Deviza / Áru Újabb forintgyengülés, masszív energiapánik, csendes blokklánc-terjeszkedés 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 17. 12:52
Miközben arról van szó, hogy az energiahiányon a jól feltöltött német tározók sem tudnak hosszabb távon segíteni, az európai tőzsdék lefelé indultak. A forint és a BUX is süllyedt, de a devizánknál napon belül fordulat jelei látszanak. Milliárdokat költenek blokklánc-technológiára a nagy tőzsdei multinacionális vállalatok.
Makro / Külgazdaság Pocsék adat jött a tengeren túlról 
Privátbankár.hu | 2022. július 22. 17:02
Csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye júliusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének előzetes értékelése alapján.
Makro / Külgazdaság Kőkeményen megfizeti a háború árát Európa  
Privátbankár.hu | 2022. június 8. 14:51
Jelentősen rontotta a világgazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az OECD.
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Magyarország rendkívül jól jár az olajembargóval 
Eidenpenz József | 2022. május 31. 16:44
Az Equilor szerint 7,9 százalékon tetőzhet idén a kamatszint, de pozitív reálkamat nem lesz, mivel az éves infláció kilenc százalék lehet. A különadók a megugró költségvetési hiány növekedése ellen hatnak, de további intézkedések is szükségesek lehetnek. A forint akkor erősödhet, ha itt a béke és bejönnek az uniós pénzek is. Mire jó a hatósági árstop?
Makro / Külgazdaság Pocsék helyzetbe taszíthatja Magyarországot az orosz-ukrán háború 
Kollár Dóra | 2022. május 3. 05:15
Míg a tavalyi konvergenciaprogram még a koronavírus-járvány miatt számolt azzal a bizonyos „legrosszabb forgatókönyvvel”, idén már a háborús helyzet alakulása adhatja fel a leckét a magyar gazdaságnak. De mire számít a kormány abban az esetben, ha elhúzódik az orosz-ukrán háború? Eláruljuk: nem sok jóra.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hírekre száguld a tőzsde, leminősítések után is vonzó az OTP 
Eidenpenz József | 2022. április 29. 12:38
Alacsony növekedés, magas infláció bontakozik ki egy csokor fontos makrogazdasági adat után, a tőzsdék nagy része ezt mégis emelkedéssel ünnepelte. Az OTP-re adott alacsonyabb értékbecslések is sokkal jobbak, mint az aktuális árfolyam. Minek van egyáltalán tőzsdén a Telekom?
Részvény / Deviza / Áru Óriási hackertámadás történt, aktiválták a gázvész-forgatókönyvet 
Eidenpenz József | 2022. március 30. 12:19
A béketárgyalás-optimizmust hamar felváltotta a béketárgyalás-pesszimizmus a tőzsdéken, az oroszok őszinteségében sokan kételkednek. A németek aktiválták a gáz-vészforgatókönyv első fokozatát. A kötvénypiac aggasztó jelet küldött. Az OTP esik, de a forint szépen tartja magát. Meghekkeltek egy újabb kriptodeviza-hidat.
Makro / Külgazdaság Történelmi, ami a magyar GDP-vel történt 
Privátbankár.hu | 2022. február 15. 09:00
Kedden reggel hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal a friss GDP adatokat. A magyar gazdaság tavaly 7,1 százalékkal bővült, amire a rendszerváltás óta soha nem volt példa!
Részvény / Deviza / Áru A román piacnál is olcsóbb a BUX – de lehetne jóval magasabban is 
Eidenpenz József | 2022. február 11. 14:26
A magas infláció és a növekvő kamatok ellenére sem írja le a részvénypiacokat az Amundi alapkezelő, sőt a value részvényeknek fényes jövőt jósol. A kelet-közép-európai régióban és Magyarországon különösen sok ilyen van, ezek 2022-ben is az egyik legizgalmasabb piacok lehetnek a világon.
Részvény / Deviza / Áru Ne várjunk alacsonyabb üzemanyagárakra? Megjött Soros új jóslata 
Eidenpenz József | 2022. február 1. 12:32
Az európai tőzsdék szépen emelkednek ma is, de a BUX le van maradva és az amerikai folytatás is kérdőjeles. Soros György szerint a kínai elnököt lehet, hogy nem választják újra, amihez az okokat is felsorolja. Aggasztó jelek érkeztek az európai gazdaságból, az OPEC nem tud elég olajat termelni. Fordulat jelei látszanak a kriptodevizák piacán.
Részvény / Deviza / Áru Részvénypiac: a halálomról szóló hírek erősen túlzóak 
Eidenpenz József | 2022. január 28. 15:05
Bár erős az ellenszél, az idén a gazdasági növekedés folytatódik, a vállalati eredmények is tovább nőnek, és a monetáris és fiskális politika is minden szigorítás ellenére támogató marad. Továbbra is negatív a reálkamat, így nem várható tartós részvénypiaci lejtmenet – mondták az Eurizon Alapkezelő évnyitó sajtóbeszélgetésén.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály több mint 5 százalékos növekedéssel számol jövőre  
Privátbankár.hu | 2021. december 17. 12:56
Ez lehetővé teszi az államháztartási hiánycél 4,9 százalékra csökkentését.
Makro / Külgazdaság Nő a teher a világgazdaság igáslovain – lassult a növekedés is 
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 08:41
Lassult az OECD tagállamainak együttes gazdasági növekedése az idei harmadik negyedévben az előző negyedévvel összevetve.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: rekordmagas lehet a gazdasági növekedés 2021-ben 
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 24. 13:02
A pénzügyminiszter szerint az újraindítás célja nem a 2019-es szint, hanem a koronavírus kitörése előtti lendület elérése.
Részvény / Deviza / Áru Mi a diagnózisa, Réz doktor úr? 
Eidenpenz József | 2021. július 22. 17:11
A réz ára visszaesett ugyan a tavaszi csúcsokról, de így is magas szinten áll hosszú távú összehasonlításban. Az egyik nagy befektetési bank rendkívül optimista hosszú távon, mert a bányavállalatok továbbra sem akarnak beruházni. A bányászok viszont szkeptikusak, mert már többször megjárták ezzel.
Makro / Külgazdaság Bedönti a világgazdaságot a delta variáns, vagy az oltás mindent megold? 
Király Béla | 2021. július 13. 05:14
Az elmúlt napokban mind több vélemény látott napvilágot, amelyek jellemzően ellentmondtak egymásnak. A politikusok és szakértők a járvány újabb hullámára figyelmeztettek, vagy éppen próbálták megnyugtatni a kedélyeket. Az biztos, hogy Európában növekvő esetszámokat láthatunk, ennek gazdasági hatása azonban korántsem egyértelmű.
Benchmark Bod Péter Ákos: egyre több a kérdőjel, szaporodnak a gondok 
Bod Péter Ákos | 2021. április 29. 05:34
A szemünk előtt zajlik a magyar államháztartás megcsúszása, egyre rizikósabb pályán. Gazdaságunk remélhetőleg gyorsan adaptálódik, a hiány és az adósságállomány vonatkozásában azonban mind több a lefelé mutató kockázat. Az uniós válságkezelő alap, amely olcsó hitelforrás, már a meghirdetésével stabilizálta a térségi viszonylatban erősen eladósodott magyar állam pénzügyi megítélését, viszont a kamatmentes forrásokról való lemondás, a mögöttes politikai számítás, valamint a gazdaságilag kétes orosz és kínai megahitelek felvétele még nyugodt pénzügyi, kereskedelmi és geopolitikai viszonyok között is komolyan növelné Magyarország kockázatosságát. Most azonban egyik vonatkozásban sem várható nyugalom.
Befektetési alapok Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani 
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Makro / Külgazdaság Török Zoltán: jövőre lőhet ki a magyar gazdaság 
Király Béla | 2021. január 20. 13:16
Az idei évre is dinamikus növekedést várnak a magyar gazdaságtól a Raiffeisen Bank elemzői, de a nagy ugrás 2022-ben jöhet, amikor 6 százalékos lehet a bővülés. Ugyanakkor a munkaerőpiacon már 2021-ben látványos javulás lehet, és év végére akár rekordot érhet el a foglalkoztatás szintje.
Makro / Külgazdaság Évtizedek óta nem látott gazdasági növekedés előtt állunk idén 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 3. 16:05
Több évtizede nem tapasztalt ütemű fellendülés indulhat az idén a világgazdaságban, miután a koronavírus elleni globális oltási kampány kiteljesedésével várhatóan megkezdődik az élet visszatérése a normális kerékvágásba - jósolták 2021-re szóló előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.
Vállalat Berobbantak a magyarországi cégek, túlütötte a növekedésük a régiós átlagot 
Privátbankár.hu | 2020. november 23. 16:32
Miközben a közép-kelet-európai régió ötszáz legnagyobb vállalata 740 milliárd euróra, azaz 5,5 százalékkal növelte árbevételét tavaly, a rangsorban szereplő 73 magyarországi társaság ezt meghaladó, 6,3 százalékos forgalombővülést ért el. A régió harmadik legnagyobb árbevételű vállalata - a lengyelországi PKN Orlen és a csehországi Skoda Auto után - a Mol. A második legjelentősebb forgalmú magyarországi vállalat az Audi Hungaria, amelyet a villamossági termékeket gyártó Legrand követ.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György: érjük utol Ausztriát! 
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 15:40
A jegybank elnöke szerint a mostani helyzetben nem csak a nehézségeket kell látni, hanem érdemes megragadni a lehetőséget. Matolcsy György úgy véli: ha őszintén szembenézünk évtizedünk kockázataival, akkor megtalálhatjuk a kulcsot a felzárkózás folytatására.
Makro / Külgazdaság A magyarok fogyasztása húzhatja a gazdaságot 
Király Béla | 2020. június 6. 10:06
Az idei évi visszaesés csak átmeneti megingás lesz a kormány előrejelzése szerint, a következő években ugyanis folytatódik az erőteljes gazdasági növekedés. A bővülés motorja az export helyett egyre inkább a fogyasztás lehet.
Makro / Külgazdaság Sok cég startolt rá az NHP Hajrára 
Privátbankár.hu | 2020. június 5. 17:06
Már az indulás utáni első hetekben jelentős érdeklődés mutatkozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési hitelprogram (Nhp) hajrá konstrukciója iránt, mely a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) nyújt kedvező forrást.
Makro / Külgazdaság Aligha függetleníthetjük magunkat a németektől – mondta a neves intézmény 
Privátbankár.hu | 2020. február 15. 09:06
A Standard & Poor’s az eddigi stabilról pozitívra javította a magyar államadósság besorolásának kilátását. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő változatlan, stabil kilátással megerősítette Magyarország minősítését. A német exporttól való függésünk azonban erős, az államadósság csak lassan csökken.
Részvény / Deviza / Áru 340 forintnál van az MNB fájdalomküszöbe? Rejtett kamatemelés történt 
Eidenpenz József | 2020. február 14. 14:57
Kamatemelés történt úgy, hogy nem is vettük észre – mondja az Amundi Alapkezelő. A bankközi forintpiacon az egyik kamatfajta a 0,9 százalékot is elérte. Az MNB mintha nem akarná 340 felett látni az euró/forintot. Ha a vírus terjedése hamarosan tetőzik, a globális gazdasági növekedés akár még egész élénk is lehet ebben az évben.
Makro / Külgazdaság Szebb jövőt jósol Magyarországnak Brüsszel  
Privátbankár.hu | 2020. február 13. 16:41
Javította a magyar bruttó hazai termék 2020-as növekedésére vonatkozó prognózisát az Európai Bizottság.
Részvény / Deviza / Áru Hiába a veszélyek, a kapzsiság irányít mindent 
Király Béla | 2020. február 11. 16:14
Az amerikai tőzsdék egyszerűen nem hisznek abban, hogy a koronavírus gazdasági problémákat okozhat, így újabb és újabb történelmi rekordot állítanak fel. Pedig egyre több szakértő ad ki figyelmeztetést a várható lassulás, illetve visszaesés miatt. Ráadásul vannak olyan szegmensek, ahol ezeket a kockázatokat árazzák is a befektetők.
Makro / Külgazdaság 3-3,5 százalékkal nőhet a gazdaság idén, mondja a GKI 
Privátbankár.hu | 2020. február 3. 07:54
A magyar gazdaság tavaly 5 százalék körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. Az október-novemberi adatok összességében még nem utalnak lassulásra, az ipari várakozások romlása azonban figyelmeztető jel, idén 3-3,5 százalék lehet a GDP-növekedés.
Részvény / Deviza / Áru 30 éve nem láttunk ekkora januári esést – amit az olajról, aranyról, földgázról tudni kell 
Eidenpenz József | 2020. február 3. 06:00
A részvények már 11 éve mennek fel, de olcsók-e az árupiaci termékek vagy sem? Alacsony kamatok és stabil infláció esetén elvileg ezek is jó védelmet jelenthetnének. A palládium idén is történelmi csúcsot állított be, az olaj, a földgáz, a kávé, a narancslé viszont több éves mélységek közelében jár. A mérleg inkább az olcsóság felé billen, de sok a buktató.
Makro / Külgazdaság Szinte verhetetlen a magyar gazdaság Európában  
Privátbankár.hu | 2019. november 14. 11:25
A szokásoknak megfelelően az unió statisztikai hivatala is közölte a tagállamok gazdasági teljesítményére vonatkozó friss adatokat. Ezek szerint Magyarország éllova, a régiónk pedig Európa motorjának is nevezhető.
Makro / Külgazdaság Nem lenne gondja a kormánynak a 10 százalékos minimálbér-emeléssel sem 
Baka F. Zoltán | 2019. november 14. 10:01
Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján kommentálta a legfrissebb GDP-adatokat, mellyel kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a növekedést nem hiteleknek köszönheti a magyar gazdaság, hanem az exportnak, beruházásoknak.
Makro / Külgazdaság Töretlen lendületben a magyar gazdaság 
Privátbankár.hu | 2019. november 14. 09:10
A harmadik negyedévben ugyan egy hajszállal visszafogottabb volt a magyar gazdaság teljesítménye, ám még így is várakozáson felül teljesít.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG