5p

A szerdai Fed-ülés jó kedvre derítette a részvénybefektetőket, mert úgy néz ki, véget érhet a kamatemelési ciklus. A BUX kissé fékezett habzású, az OTP húzza, a Richter visszafogja. Az amerikai gazdagok átlag feletti költekezése akadályozhatta meg a recessziót, de vajon meddig fog ez tartani?

Nagyon jó hangulatban vannak a tőzsdék a tegnapi amerikai kamatdöntés óra, a német és francia tőzsdeindexek másfél százalék körüli pluszt tudnak felmutatni. A brit mutató 1,3 százalékkal ment fel, és Ázsiában is jól szerepelt az indexek többsége (kivéve Kínát).

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerda este a várakozásoknak megfelelően hagyta változatlanul a kamatokat, a piacokat ez megnyugtatta, eltűnt egy bizonytalansági tényező. A döntés utáni kommentár sem tartalmazott semmi ijesztőt, sőt lehet, hogy a magasra szökött kötvényhozamok miatt már nem lesz szükség több kamatemelésre. Japánban ráadásul gazdaságösztönző programot jelentettek be.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, ennyit emelkedett a Mol is, míg az OTP egy százalékos pluszban van. Visszahúzó erőt a Richter stagnálása jelent. A Telekom 0,3 százalékkal felfelé, az Opus ugyanennyivel lefelé mozdult el.

Hét eleji szinten a forint

Az euró 382,50 forint, a szerdai, november 1-jei ünnepen volt ugyan egy kis forintgyengülés, de most visszarendeződés látható a keddi szintre. Az olaj egy százalékkal drágul, az európai földgáz pedig hasonló mértékben olcsóbb lett. A dollár gyengült a Fed-ülés után, az arany ennek is köszönhetően megint a 2000-es határt ostromolja, de még pár dollár híján nem érte el.

Árfolyamok és grafikonok

A hazai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index négy hónap után ismét a fellendülést jelentő 50 pontos tartomány felett volt. Ez kedvező jel is lehet a magyar gazdaság számára.

Oroszországban terjeszkedne a Richter?

A Bloomberg értesülései szerint a Richter forgalomba hozhat három cukorbetegség ellen kifejlesztett generikus gyógyszert is az orosz piacon, amelyek gyártói korábban kivonultak az országból – írta a KBC Equitas.

Az értesüléseket egyelőre nem erősítette meg a gyógyszergyártó, és az is kérdéses, hogy ez hogyan fog hatni a bevételi számokra.

Dilemma Prágában, Londonban

A Bank of England (BOE) csütörtökön valószínűleg nem változtat stratégiáján, és a kamatlábakat a 2008 óta legmagasabb szinten tartja (5,25 százalékon), miután egyre több bizonyíték utal arra, hogy a brit gazdaság, a munkaerőpiac és az infláció is gyengül – írta a Bloomberg. A BOE új előrejelzései azonban reflektorfényben lesznek.

Rendkívül megosztott a piac a cseh jegybank mai kamatdöntő ülésével kapcsolatban. A Bloomberg összesítése alapján tíz elemző a kamatok hét százalékon való szinten tartására számít, 11-en pedig 25 bázispontos csökkentést várnak – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ez alapján a jegybank három év után először csökkenthetne az alapkamaton, ezzel csatlakozva a magyar és lengyel jegybankhoz, amelyek már korábban megkezdték a kamatok csökkentését.

Remek nyár a Lufthansánál

A Lufthansa német légitársaság rekordnyarat produkált, jelentősen felülmúlta az elemzői várakozásokat – ismertette az Equilor Befektetési Zrt. A negyedéves árbevétel 10,28 milliárd euró volt, nyolc százalékkal magasabb a tavalyi harmadik negyedévénél. Cégei összesen mintegy 38 millió utast szállítottak, öt millió utassal többet, mint 2022-ben. Továbbra is nagy a kereslet, októberben is az volt, mivel az utasok sietve igyekeztek helyet foglalni a karácsonyi szezonra.

Bitcoin: elesett a 35 ezer is

A bitcoin ma megint 2,5 százalékkal emelkedik, 35 300 forint felett jár, az ether 1833. Az amerikai bitcoin-ETF engedélyezése körüli erős várakozás hajtotta mostanában az árfolyamot, de az amerikai kamatdöntés is jót tett neki, és más jó hírek és sztorik is vannak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Egy statisztika szerint például a múlt héten 15 hónapja, azaz egy és egy negyed éve nem látott összeget, 327 millió dollárt helyeztek el kriptodeviza-alapokban.

Hazardírozhatnak az amerikai kisbefektetők

A Coinbase amerikai kriptotőzsde határidős kriptovaluta-kontraktusokkal való kereskedést tesz lehetővé az amerikai magánbefektetők számára. Eddig csak intézményi, vállalati ügyfelek számára állt nyitva ez a lehetőség. Az új kontraktusok alapegysége a bitcoin egyszázad és az ether egytized része.

A bitcoin öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Fogyasszanak a gazdagok

A fogyasztói kiadások közel egy teljes éven át hajtották az amerikai gazdaságot, dacára a pesszimista várakozásoknak. A Morgan Stanley közgazdászai szerint a felső jövedelmi kvintilis – vagyis a felső 20 százalékba tartozó jövedelmű háztartások – 2020 és 2022 között a teljes fogyasztói költés 45 százalékát adták. Pedig 2004 óta ez jellemzően csak 39 százalék körül alakult.

Vagyis a jómódúak tartották eddig magasan az USA gazdasági növekedését, kérdés, hogy még meddig. A Morgan Stanley szerint a gazdagok történelmileg akkor lassítják a költekezésüket, amikor pénzügyi eszközeik veszítenek az értékükből, azaz a részvényárak esnek, vagy az ingatlanok értéke csökken.

Prognózisunk szerint a magas jövedelműek fogyasztása lassulni fog, ahogy a Covid utáni fellendülés egyre inkább a múltba vész – írták.

A közepes jövedelmű fogyasztók már elkezdték csökkenteni a finom étkezésekre és luxusvásárlásokra fordított kiadásaikat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG