Fed
Benchmark Bod Péter Ákos: A nagy jegybankok óvatossága és a forintkamatok sorsa  
Bod Péter Ákos | 2024. április 12. 05:43
A jegybankok világszerte komoly feladványt kaptak: mikor és milyen mértékű kamatcsökkentés lenne a megfelelő? Ha azonban a meghatározó jegybankok minden javuló jel ellenére óvatosak, a vártnál később lépnek és talán kisebb mértékben enyhítenek a kondíciókon, akkor a magyar jegybank sem engedhet a sürgetésnek.
Makro / Külgazdaság Kamatemelés az Egyesült Államokban? 
Regős Gábor | 2024. február 17. 17:17
Vajon a novemberi amerikai elnökválasztás közeledése hat-e a Fed monetáris politikájára? Kedvez-e a kamatok csökkentése a választóknak, így pozitívan befolyásolja-e a hivatalban lévő elnök megítélését? Egyebek mellett e kérdésekre ad választ alábbi cikkünk szerzője.
Részvény / Deviza / Áru Valamire várnak a magyar eszközök, óriási bitcoin-vagyon landolt a rendőrségnél 
Eidenpenz József | 2024. február 1. 12:25
Európában is mínuszban vannak az indexek, de változó mértékben, az amerikai határidős mutatók pedig már emelkednek a szerda esti “Fed-sokk” ellenére. A forint és a BUX mintha várna valamire, talán az EU-csúcs híreire. Hatalmas mennyiségű bitcoint foglaltak le egy rendőri akcióban, jó hír jött az FTX-befektetőknek.
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen szanálta az MNB a forintot, de mit lép a Fed? 
Eidenpenz József | 2024. január 31. 12:14
Már második napja jelentősen erősödik a forint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntése nyomán, ám este az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed döntése következik, ami újabb turbulenciákat is okozhat. Van-e élet az állampapírokon túl? Záporoznak az amerikai jelentések, egy nap alatt 31 százalékot zuhant egy egzotikus deviza.
Makro / Külgazdaság Vizes borogatást kaptak a fejükre, akik tartanak Trumptól  
Csernátony Csaba | 2024. január 30. 05:42
Alapvető szabály az amerikai elnökválasztások történetében, hogy ha jól muzsikál az amerikai gazdaság, akkor a szavazók többsége nem akarja leváltani a hatalomban lévő elnököt. Jött egy jóslat erről.
Részvény / Deviza / Áru Áttörés a forint piacán, teljesen homályos üzenet jött a "központból", a benzinár miatt aggódhatnak az autósok 
Privátbankár.hu | 2024. január 4. 12:00
Egyelőre tanácstalanság jellemzi a piacokat, másként fogalmazva, billegnek az árfolyamok világszerte. Sok befektető a Fed jegyzőkönyvétől várt iránymutatást, de csak ködös utalásokra futotta az amerikai jegybankároktól. 
Makro / Külgazdaság Csúcsra értek a jegybanki kamatok, most itt fogunk lakni egy ideig 
Rácz Gergő | 2023. november 4. 14:41
Hiába a tartósan magas infláció, a világ nagy jegybankjai eljutottak addig, hogy nem lehet tovább emelni a kamatokat. A Federal Reserve, az Európai Központi Bank és legutóbb a Bank of England is azt közölte a piacokkal, hogy elértek az emelési ciklus csúcsára, azonban a lazításra kicsi rövidtávon az esély. Itthon a jegybank viszont épp csökkentésbe kezdett, hozzátéve, hogy sokkal magasabb bázisról indulva.
Részvény / Deviza / Áru Optimizmus a tőzsdéken, fogyasszanak a gazdagok? 
Eidenpenz József | 2023. november 2. 11:57
A szerdai Fed-ülés jó kedvre derítette a részvénybefektetőket, mert úgy néz ki, véget érhet a kamatemelési ciklus. A BUX kissé fékezett habzású, az OTP húzza, a Richter visszafogja. Az amerikai gazdagok átlag feletti költekezése akadályozhatta meg a recessziót, de vajon meddig fog ez tartani?
Részvény / Deviza / Áru Marad 2000 dollár felett az arany? Egy forinttal olcsóbb az euró 
Eidenpenz József | 2023. október 30. 12:02
Az arany az izraeli-plasztin háború kitörése óta emelkedik, de nem biztos, hogy ez tartós tud maradni. A forint erős, a részvények emelkednek, csak az OTP stagnál. Másfél éves csúcs közelében áll a bitcoin, ami egyre több kisbefektetőt vonzhat a piacra. Eseménydús hét várható.
Makro / Külgazdaság Platóról nyomják le a gazdasági növekedést a jegybankok 
Rácz Gergő | 2023. október 21. 15:17
A kamatemeléseknek vége, de egyhamar nem is fognak lejönni arról a bitang magas szintről, ahol jelenleg vannak. A világgazdaság fontosabb jegybankjai a kivárásra álltak be, amit a magyar központi bank is követ. A magas kamatszint egyben korlátja a gazdasági növekedésnek, amire politikai elköteleződéstől függetlenül mindegyik állam kormányának szüksége van.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a bitcoin, mit adott a forintnak Brüsszel? 
Eidenpenz József | 2023. október 20. 11:58
Az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalások tegnap nem hoztak eredményt, de folytatják. A forint erősen kezdett, de gyengült, a részvényeink vegyesen mozognak. Nem jó a hangulat Európában, aggasztóan drágul az olaj és a földgáz. Megtáltosodni látszik viszont a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Kaszál a Netflix, fontos események előtt áll a forint 
Eidenpenz József | 2023. október 19. 11:58
Rossz a hangulat az összes tőzsdén, a többnyire jó vállalati eredmények hatását elnyomják a világpolitikai és a kamatszinttel kapcsolatos aggodalmak. A BUX sem tudta kivonni magát, a Richter és a Mol húzzák le főleg. A forint is gyengült valamelyest, amelyre mai és jövő heti események is erősen hathatnak. Csalódást okozott a Tesla, kellemes meglepetést a Netflix.
Makro / Külgazdaság Döntött az amerikai jegybank – íme, az eredmény 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 06:44
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon szerdán végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.
Részvény / Deviza / Áru Autóháború várható Kínával, ingyenbitcoint kapnak a károsultak 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 20. 12:23
A tőzsdék egyelőre kivárnak, Európában szerény optimizmus látható a Fed ma esti kamatdöntése előtt. A forint alig mozdul, az olaj és a földgáz ára viszont lefelé indult el. Nagy mennyiségű lítiumot becsülnek az USA egyik lelőhelyén. Bitcoinban adakozik a legnagyobb kriptotőzsde, mégpedig közvetlenül a felhasználók zsebébe.
Makro / Külgazdaság Olyan rossz hírek jöttek az amerikai gazdaságról, hogy már örülnek is neki 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 15:56
Két rossz hír érkezett az amerikai gazdaságról, amit akár jónak is nevezhetünk: a gazdaság a vártnál gyengébben teljesít, ahogy a munkaerőpiac is - ez az infláció szempontjából jó hír, ezáltal enyhülhetnek a kamatemelési várakozások.
Makro / Külgazdaság Fed-elnök: "Ha kell emeljük a kamatot, de csökkenthetjük is, ha lejjebb megy az infláció" 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 25. 16:55
Megszólalt Jerome Powell az éves jegybanki tanácskozás után.
Részvény / Deviza / Áru Egy csokornyi sorsdöntő hír érkezhet, valutaválság fenyegeti a forintot? 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 25. 13:05
Nagyon várják a piacok Jerome Powell délutáni beszédét, hogy támpontokat kapjanak a kamatkilátásokról. A forintot a jövő keddi MNB-ülés is befolyásolhatja majd, de vezető politikusok is beszélnek. Egy bankház több európai devizát veszélyeztetettnek ítélt. Pilótajáték-e az új üdvöske?
Makro / Külgazdaság 22 éve nem látott csúcsra emelkedett az amerikai alapkamat 
Privátbankár.hu | 2023. július 27. 06:42
Megint emelt a Fed, ami nem meglepetés - a következő lépéssel kapcsolatban viszont nőtt a bizonytalanság, szinte semmilyen iránymutatást nem tudtak adni. Nem zárták ki, hogy legközelebb is emelnek, de az is lehet, hogy nem.
Részvény / Deviza / Áru Már megint a rossz híreknek örülnek, elfogyott a forint ereje 
Király Béla | 2023. június 30. 13:18
Az Egyesült Államokban a jegybank elnöke hűtötte le a kedélyeket, a nagy európai tőzsdéken viszont emelkedést láthatunk, amit a rossz kínai adatok generáltak. A magyar eszközök gyengültek, a forint 371 felett mozog az euróval szemben.
Makro / Külgazdaság Több mint egy éve nem történt ilyen Amerikában 
Privátbankár.hu | 2023. június 15. 06:18
A Fed 15 hónap után változatlanul hagyta az alapkamatot - de az emelési ciklus ezzel nem ért véget, tovább küzdenek a 2 százalékos inflációért.
Makro / Külgazdaság Nem várt adat jött a tengerentúlról  
Privátbankár.hu | 2023. június 13. 16:26
A vártnál nagyobb mértékben lassult az infláció az Egyesült Államokban májusban.
Részvény / Deviza / Áru Nagy rohanás után jött egy kisebb pofon a tőzsdén 
Király Béla | 2023. június 13. 12:52
A magyar piac egyértelműen alulteljesítő, igaz a BUX az utóbbi kereskedési napokon túlszárnyalta az európai átlagot. Az indexet az OTP esése húzza leginkább vissza. A nemzetközi piacokon az amerikai jegybank döntésére várnak a befektetők.
Részvény / Deviza / Áru Izgalmas hetük lesz a devizatulajdonosoknak, csúcson a DAX és a Telekom 
Eidenpenz József | 2023. május 2. 12:00
Kivárás tapasztalható a részvénypiacokon, de a BUX szárnyal, főleg az OTP húzza. A forint éves csúcsa közelében van, a földgáz pedig 12 havi gödörben. A jegybanki kamatdöntések, a gyorsjelentések és egyes makroadatok egyaránt megrángathatják még az árfolyamokat a héten.
Részvény / Deviza / Áru A dollár tolja a forintot, Musk titokban AI-t fejleszt? 
Eidenpenz József | 2023. április 13. 12:05
Az európai részvénypiacok stagnálnak vagy emelkednek, de a BUX csak esik, a Mollal az élen. A forint kissé gyengül, de alapvetően jól áll, amiben a szakadó dollár is segíti. Elon Musk tízezer drága processzort vesz, alighanem a mesterségesintelligencia-üzletághoz kell neki. Kilőtt az ether ára a sikeres rendszerfrissítés után.
Részvény / Deviza / Áru Állja az inflációs pofont a forint, de már nincs pénzük a magyaroknak 
Eidenpenz József | 2023. április 12. 12:15
A nemzetközi tőzsdék kiváró üzemmódban vannak az amerikai inflációs adat és más fontos bejelentések előtt. A hazai tőzsde alulteljesítő, a forint viszont stabil, ami mögött a mai csalódást keltő inflációs adat állhat. Tíz hónapja nem látott szinten van a bitcoin, tegnap átlépte a 30000 dollárt is, az ethereum viszont lemaradó.
Részvény / Deviza / Áru Gyengül a forint, szárnyal a Bitcoin 
Király Béla | 2023. április 11. 11:59
A részvénypiacokon pozitív a hangulat, a magyar papírok is erősödéssel indították a hetet. A forint ugyanakkor kisebb mértékben gyengült az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rászámoltak a forintra, de talpra állt 
Király Béla | 2023. március 21. 12:39
Továbbra is a nemzetközi bankpánik mozgatja a piacokat, legyen szó a részvényárakról, a devizákról, vagy az árupiaci termékekről. Hétfőn nagyon megütötték a forintot, de kedden délelőtt már sokkal jobb lett a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Megint itt a nagy brrr, miért rázta meg ennyire a forintot a bankcsőd? 
Eidenpenz József | 2023. március 17. 12:03
A bajba jutott bankok hathatós kimentésének híreire megnyugodtak a részvénypiacok, ma Európában is szép emelkedés van, és végre a BUX-index is megemberelte magát. Négy százalékkal ugrik az OTP, 395 forint alatt van az euró, a bitcoin és az ether újra száguld. Meglepően alacsony a fa ára.
Makro / Külgazdaság Amire vártunk: kiderült, merre indult az amerikai infláció 
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 13:55
Szerencsére azt kaptuk, amit a piac várt.
Makro / Külgazdaság Csak nem az amerikai jegybank tesz keresztbe nekünk? 
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 16:23
Ha ugyanis a Fed tovább emeli a kamatait, akkor a Magyar Nemzeti Bank egész egyszerűen nem teheti meg, hogy csökkentse a sajátját, ez esetben ugyanis annyira leszűkül a két irányadó ráta közötti különbözet, amely hatására a befektetők számára már nem lehet vonzó a forint. A hazai fizetőeszköz emiatti gyengülése pedig fékezheti az infláció kívánt mértékű lassulását. Erről is beszélt lapunk főszerkesztője, Csabai Károly a Trend FM hétfő reggeli adásában.
Részvény / Deviza / Áru Lassan gyengülget a forint, megjöttek az elmaradt gázkatasztrófa számai 
Eidenpenz József | 2023. február 22. 12:07
Ma már 384 forint az euró, miközben a tőkepiacok lélegzetvisszafojtva várják az esti amerikai híreket. A tervezettnél sokkal több gázt sikerült Európában megtakarítani a télen. A jegybankok, főleg a kínai támaszthatják meg az arany árfolyamát. Minden Falcon-befektető jelentkezzen a rendőrségen – mondja az MNB.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet! 
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP 
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Makro / Külgazdaság Váratlan lazaság miatt beszakadt a dollár, kilőttek a tőzsdék 
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:12
Nem csak a kamatemelés tempója lassult, a Fed elnök is lazább nyilatkozatot tett a vártnál - a dollár esett, a részvényárak kilőttek.
Makro / Külgazdaság Európa ellenállóbb a vártnál, míg Magyarországon jöhet a recesszió – Hogyan reagálhat a forint? 
Tiszóczi Roland | 2023. február 1. 17:29
A negyedik negyedévben a várakozásokra rácáfolva bővülő gazdasággal az euróövezet elkerülte a recessziót, míg a hazai gazdaság 2022 utolsó negyedévi várható visszaesése a jelenleg ismert adatok szerint a második legnagyobb lesz az unióban. Az EKB és a Fed szigorítása határt szabhat a forint erősödésének.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon? 
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru Mit várnak 2023-tól a profik? Mibe érdemes fektetni? 
Privátbankár.hu | 2023. január 5. 05:47
Abba, ami 2022-ben nagyot esett, vagy mégsem? A Bloomberg és a Reuters körképe egyaránt olyan mély pesszimizmust mutat a gazdasággal és a részvényekkel kapcsolatban, hogy az már kontraindikátor lehet, könnyen az ellenkezője következhet. De mivel itt profi befektetőkről van szó, lehet, hogy nem így működik. A kötvényekkel és a feltörekvő piaci részvényekkel kapcsolatban optimistábbak.
Makro / Külgazdaság 2022-ben eltérő útra lépett az EKB és a Fed – Mi várható jövőre? 
Tiszóczi Roland | 2022. december 28. 05:37
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke az év elején még azt állította, hogy a Federal Reserve nagyobb inflációs problémákkal küzd, mint az EKB. Ma azonban elismeri, hogy az eurózóna nagyobb bajban lehet.
Részvény / Deviza / Áru Negyven éve példátlan lépésre készül a Fed 
Privátbankár.hu | 2022. december 14. 07:08
Az év utolsó kamatdöntő ülését tartja ma az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).
Makro / Külgazdaság Egészen meglepő számok jöttek a tengerentúlról  
Privátbankár.hu | 2022. november 4. 16:33
Októberben lassult a foglalkoztatottság növekedése az Egyesült Államokban az előző hónaphoz képest, miközben kismértékben emelkedett a munkanélküliség.
Részvény / Deviza / Áru Felkavarta a Fed a piacokat, és visszalökte a forintot is 
Eidenpenz József | 2022. november 3. 12:42
A tegnapi Fed-kamatdöntés kommentárja csúnya felfordulást okozott a piacokon, a részvények, kötvények és devizák együtt esnek a dollárhoz képest. A BUX ma szerényen emelkedni tud, de ez csak a Molnak köszönhető. A forint tegnap már nagyon jól állt, de azután szintén visszalökték a gödörbe. A nikkel kereslete többszörösére nőhet egy bányászcég szerint.
Részvény / Deviza / Áru A rekordszintű inflációt újabb nagy emeléssel fogná vissza a Fed 
Privátbankár.hu | 2022. november 3. 06:53
Az amerikai jegybank, a Fed a várakozásoknak megfelelően újabb 75 bázisponttal 3,25 százalékról 4,00 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatot a 40 éves rekordokat döntögető infláció elleni küzdelem jegyében.
Makro / Külgazdaság A Fed tövig nyomja a gázt, de a keze már a kéziféken – a forint ismét veszélyben 
Tiszóczi Roland | 2022. november 2. 15:43
A Fed a mai kamatdöntő ülésen várhatóan ismét nagy lendülettel, 75 bázisponttal folytatja az inflációs harcot, miközben fokozza a vitát arról, hogy mikor térjen át a kisebb kamatemelésekre, hogy megóvja a világ legnagyobb gazdaságát a visszaeséstől. A hangsúly ezért nem is a döntésen, hanem a sajtótájékoztatón lesz.
Részvény / Deviza / Áru Nem sok jót ígér a forintnak ez az inflációs adat 
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 14:52
Hiába a Fed határozott fellépése, és az alapanyagok árának lassú csökkenése, alig észrevehetően mérséklődött csak az Egyesült Államokban a fogyasztói árindex. Ráadásul a piacok által most kiemelten követett maginfláció a vártnál rosszabb lett, az ugyanis 40 éves csúcsra ugrott.
Részvény / Deviza / Áru Kötvénypiaci vérengzés Magyarországon, felfelé lendül az OTP-inga 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 22. 12:41
A kamatemeléshez mellékelt tegnapi Fed-kommentár igencsak lelombozta a piacokat, az esés ma Európában folytatódik. A BUX azonban tartja magát, főleg az OTP-nek köszönhetően. A forint is javult kicsit, miközben a gázárak stagnálnak. A világon az egyik legnagyobb esést szenvedték el a magyar kötvények az idén, ami azonban egyben lehetőség is.
Részvény / Deviza / Áru Putyin és a Fed mozgatja ma a piacokat – gyengül a forint 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 21. 12:18
Szerdán a befektetők az amerikai jegybank kamatdöntésére, a frissített negyedéves gazdasági előrejelzésére, és az azt követő sajtótájékoztatón elhangzottakból leszűrhető újabb emelések várható mértékére figyelnek. Emellett főként az európai piacokon indíthat turbulenciát, hogy ma reggel Putyin orosz elnök részleges mozgósítás elrendelését jelentette be.
Makro / Külgazdaság Egymásra licitál az EKB és a Fed 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 11. 11:47
Jerome Powell a Fed elnöke az EKB-hoz hasonlóan kijelentette, hogy „erősen elkötelezett” az infláció elleni küzdelem mellett. A kijelentés azért is lényeges, mert ez volt Powell utolsó nyilvános szereplése a jegybank szeptember 20-21-i kamatdöntő ülése előtt. Ezért a piac ismét 75 bázispontos emelésre számít.
Benchmark Bod Péter Ákos: Hamarosan tetőzik az infláció? Máshol talán, nálunk nem 
Bod Péter Ákos | 2022. szeptember 1. 05:42
A pénzügyi piacokat megrengette az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének a jegybankárok kansasi szimpóziumán elmondott augusztus 26-i beszéde. Powell világossá tette, hogy a Fed szerint (is) túl magas amerikai infláció ellen további jegybanki lépéseket tesznek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG