<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék ma is eléggé csúnya mínuszokat produkálnak, ha nem is akkorát, mint tegnap, a hangulatot a jegybanki kamatemelések és a recessziós kilátások rontják. A forint erősödése visszafordult a 403-as euró környékéről, de egyelőre nem is gyengül túlságosan. A Ford alaposan megemeli egyes árait, és kimentenek egy csőd szélén táncoló bitcoinbányászt.

Bár nulla körül kezdtek az európai tőzsdék, hamar lefelé indultak el, a német index 0,6, a francia 0,8, a brit 0,4 százalékkal van lejjebb. Az amerikai határidős indexek még rosszabbul néznek ki, 1,0-1,3 százalékkal esnek jelenleg. A tokiói tőzsde indexe 1,9 százalékos mínuszban zárt ma, ott az ipari termelés decemberben egy felmérés szerint annyira zsugorodhatott, ahogy az utóbbi két évben egyszer sem.

Befektetők és kígyók

A frankfurti tőzsde a sebeit nyalogatja – írta a nemzetközi sajtó. A DAX index ugyanis tegnap 3,3 százalékkal esett az EKB, a BoE és a Fed kamatemelései és prognózisai nyomán. Ekkora napi esésre nem volt példa mintegy fél éve.

Remegve bámulnak a befektetők a jegybankokra, mint az egér a kígyóra írta egy kommentátor a heti kamatdöntő üléssorozat margójára.

Itthon a BUX index egy százalék körüli mértékben esik, ekkora az OTP gyengülése is. A Mol 0,8, a Richter 1,8, a Telekom 2,2 százalékkal van lejjebb. Az Opus viszont két százalékkal emelkedni tud, miután tegnap este tette közzé eredményét a cégcsoport.

Árfolyamok és grafikonok

Ma van a “quadruple witching” (a származékos termékek tömeges lejáratának napja), ami fokozott volatilitást okozhat a nap vége felé.

Kifulladt a forint erősödése?

Az euró/forint ma 405 és 407 között ingadozik, a jelenlegi 406 forintos ár alig jelent változást a tegnap estihez képest. A dollár sem mozog sokat, az olaj pedig több mint kettő, az európai gázár több mint nyolc százalékkal esik.

A 403-404 forintos szinteken megtorpant az EURHUF árfolyam. Az EU-s pénzekkel kapcsolatos megegyezés lendületet adott a hét elején a forintnak, egyelőre azonban ez kifogyni látszik írta a KBC Equitas.

Magasabb kamat várható Európában

Csütörtökön az Európai Központi Bank (EKB), valamint a brit, a svájci, a dán és a norvég jegybank is kamatdöntő ülést tartott. A fél százalékpontos eurókamat-emelés önmagában nem volt meglepetés. Az EKB hangvételét,  hasonlóan a szerdai Fed-elnöki beszédhez, fokozottan szigorúnak, kamatemelés-pártinak értékelték a piacon. A bankok bankja megemelte inflációs előrejelzését is, és Christine Lagarde elnök további lényeges kamatemeléseket helyezett kilátásba az infláció elleni harcban. A jegybankárok harmada ráadásul most már 75 bázispontos lépést látott volna szívesen

Emellett az európai jegybank a gazdasági növekedéssel kapcsolatban is pesszimista volt. A JPMorgan az Eurózóna irányadó kamatlábának várható csúcsára vonatkozó előrejelzését két és fél százalékról 3,25 százalékra emelte.

Befektetés-támogató rendszer. Fotó: Depositphotos
Befektetés-támogató rendszer. Fotó: Depositphotos

Rossz hírek garmadája

Ma tovább rontja a hangulatot, hogy a Németországból és Franciaországból érkezett beszerzésimenedzser-indexek némi növekedésük ellenére továbbra is mélyen az 50 pontos (a növekedést a csökkenéstől elválasztó) határ alatt vannak. A Bundesbank is kiadott egy prognózist, ami szintén jelentős inflációval és gazdasági zsugorodással számol a következő évre Németországban. (A GDP 0,5 százalékkal csökkenhet, és a magas infláció miatt 2023 közepéig a polgárok fogyasztása is mérséklődhet.)

Ha még nem lenne elég a rossz hírekből, az építési engedélyek száma is alaposan visszaesett Németországban. Ráadásul a brit kiskereskedelmi eladások is csalódást okoztak novemberre, év/év alapon 5,9 százalékkal estek vissza. Ami azt jelzi, hogy a fogyasztóknak problémát okoz a korábbi költési szint fenntartása az árak emelkedése miatt.

Jókora gépkocsiár-emelés érkezik

A Ford amerikai autógyártó legolcsóbb elektromos pickupjának (F-150 Lightning) eladási árát kilenc százalékkal emeli,  55 1974 dollárra – írja a cég honlapja. Ezzel három hónapon belül másodszor emelek árat a magasabb anyagköltségekre és a beszállítási láncokban keletkezett problémákra hivatkozva. Hasonló problémákkal küzdenek egyébként más autógyártók is, mint például a Tesla.

Kimentik a bajba jutott bitcoin-bányászt

Egy bajba jutott bitcoinbányász-cég, a Core Scientific Nasdaq-on forgó részvényének árfolyama 200 százalékkal emelkedett pár nap alatt, miután mentőövet ajánlottak neki, amivel átvészelje a jelenlegi “kriptotelet” (medvepiacot). Pozitív fogadtatásban részesült ugyanis az egyik hitelező egy december 14-i finanszírozási javaslata, aki reméli, hogy a cég elkerülheti a csődöt.

A bitcoin és a Core Scientific részvényárfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A bitcoin és a Core Scientific részvényárfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A részvények december 12-én alig több mint 13 centen álltak, majd december 15-én a piac zárásakor közel 40 centre emelkedtek, ami 198 százalékos plusz.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Még egy csődhullám kéne a boldogsághoz?

A bitcoin-árfolyam idei mélyrepülése a legtöbb bányászcég számára veszteséget okoz, amit azok bitcoin-készleteik kiárusításával próbáltak eddig finanszírozni. Ám ezek a tartalékok is kimerülőben vannak.

Mások szerint akkor lesz majd a bitcoin árfolyamában fellendülés, ha a kevésbé hatékony bányászok nagy része bedobja a törölközőt és csődbe megy. Ekkor megszűnik ugyanis a részükről jelentkező eladói nyomás, a megmaradóknak pedig több bevétel jut. (A Bitcoin-rendszer működtetését mindez nem érinti komolyabban, mert azt kevesebb számú, de hatékonyabb bányász is el tudja látni.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG