<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A részvénypiacok a jegybankok kamatemelései és a recessziós félelmek miatt szenvednek, a magyar papírok sem tudják ez alól kivonni magukat. A forint viszont egész jól bírja, reggel kéthetes mélypontra ért az euró ára. Musk sok Teslát adott el, az európai autóeladások nőttek, és meglepő kínai-amerikai együttműködés is jöhet.

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a német és francia tőzsdeindexek 1,3, a brit pedig 0,7 százalékkal esik. Ebben a tegnapi amerikai kamatdöntés utóhatása mellett rossz kínai makroadatok, európai recessziós félelmek is szerepet játszhatnak.

A Fed szerdán a várakozásoknak megfelelően lassított a kamatemelések ütemén, csak 0,5 százalékponttal emelt, de az ezt követő elnöki beszéd a vártnál szigorúbb hangvételű (‘héja”) volt. Ennek alapján a kamat tovább maradhat magasabb az USA-ban, mint ahogy eddig várták. Így a piacok először optimisták voltak, majd pesszimisták lettek, és az amerikai indexek 0,4-0,8 százalékos mínuszban végeztek. Ma újabb esés jöhet, a határidős USA-indexek egy százalék körüli mínuszban tartózkodnak.

Ma az Európai Központi Bank és a brit BoE kamatdöntése érkezik, szintén 0,5-0,5 százalékpont emelés várható. (Sőt svájci és norvég kamatdöntő ülés is lesz.) Amerikai foglalkoztatási adatok is jönnek a héten.

A BUX-index is 0,8 százalékkal esik, az OTP 0,5, a Mol 1,7, a Richter 1, a Telekom 1,2 százalékos értékvesztése mellett.

Árfolyamok és grafikonok

Kéthetes csúcson a forint

Ma gyengült a forint a tegnap estéhez képest, 408 is volt az euró, most 406,20, ami másfél forintos emelkedés. De ehhez hozzátartozik, hogy este, a Fed-döntés nyomán sok más eszközzel együtt a mi devizánk is megerősödött. Benézett 404 alá is az euró, ami mintegy kéthetes forintcsúcsot jelent. A 406-os árfolyam egyébként még mindig sokkal alacsonyabb, mint az elmúlt napokban jellemző értékek, hiszen nemrég még a 420-at ostromolta az uniós pénz.

Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint és a dollár/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A forint alapvetően az EU-s pénzekkel kapcsolatos hét eleji döntés óta erősödik. Ma az erősödő dollár és a két százalékkal dráguló európai földgáz (134,5 euróra) lehetnek elsősorban a gyengülés mögött. Az olaj csak fél százalék körüli mértékben drágul.

OTP le, Wizz Air fel

Az HSBC elemzője rontotta az OTP-re vonatkozó célárát, 14 442 forintról 12 905 forintra. A jelenlegi árfolyam mellett ez még mindig 25 százalékos felértékelődést jelez, és az elemzői konszenzus is hasonló hozampotenciált mutat – írja a KBC Equitas.

A JP Morgan viszont emelte a Wizz Air-re vonatkozó célárát, a korábbi 28 fontos értéket 34 fontra módosította. Ennek elérése jelentős felértékelődéssel járna, több mint 50 százalékot jelentene a jelenlegi árfolyamhoz képest.

Izgalmas autópiaci fejlemények

Novemberben 17 százalékkal több gépkocsit adtak el Európában, mint az előző év azonos hónapjában. A növekedés elsősorban a gyártási akadályok elhárultával, a chiphiány enyhülésével függ össze – írta az Erste Befektetési Zrt. Elsősorban a Volkswagen-csoport (+37 százalék) és a BMW (+15 százalék) profitált a gyártás felfutásából.

Meglepő amerikai-kínai együttműködés jöhet létre az autóiparban, a Ford a kínai CATL-lel együtt tervez amerikai akkumulátor-üzemet építeni, amellyel az új Inflation Reduction Act törvény adókedvezményeit is ki tudnák használni. Az egyezség a két ország viharosabb kapcsolata ellenére született. Az üzem Michigan vagy Virginia államban kaphat helyet.

Elon Musk sok Teslát adott el

A világ egyik leggazdagabb embere, Elon Musk újabb 3,6 milliárd dollárnyi Tesla-részvényt adott el (22 millió darabot), amivel idei eladásainak összértéke már 40 milliárd dollárra emelkedik. Eközben a részvény kétéves mélyponton van, és a befektetők nyugtalankodnak. A papír tegnap 2,6 százalékkal esett, ma pedig a tőzsdén kívüli kereskedésben újabb 2,7 százalékkal süllyed.

Tesla. Fotó: Pixabay
Tesla. Fotó: Pixabay

Az eladás a második nagy csomag, amelytől a Twitter októberi, 44 milliárd dolláros megvásárlása óta megszabadul – emlékeztet rá a Reuters. Nem világos, hogy az eladások összefüggésben vannak-e a Twitter-vásárlással, de bosszantják a befektetőket, akiknek nem tetszik, hogy a Tesla helyett a guru a Twitterre tereli a figyelmét és az erőforrásait. Musk részesedése a Teslában az egy évvel ezelőtti mintegy 17 százalékról 13,4-ra csökkent a Refinitiv adatai szerint.

Ráadásul a Goldman Sachs alaposan, 305 dollárról 235 dollárra csökkentette a Tesla célárát a járművei iránt várhatóan csökkenő kereslet miatt. (A papír most 152,60.)

Elisabeth Warren bekeményített

A kriptovaluták tegnap a részvénypiacokhoz hasonlóan először emelkedtek, a bitcoin 18 300 dollár felett is volt. Azután azonban visszaestek a Fed-elnök fellépése nyomán. De lelombozta ezt a piacot más is, nevezetesen Elisabeth Warren szenátor törvénytervezete. Ebben KYC (ügyfélazonosítási) követelményeket írna elő a kriptovalutával foglalkozó szolgáltatók számára.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az EU is olyan szabályozást készít elő, amely előírná a kriptós szolgáltatók számára a tranzakciók jelentését, elsősorban az adóelkerülés visszaszorítása érdekében.

A nagy Binance FUD?

A kriptovaluta-piacnak az sem tett jót, hogy a legnagyobb globális tőzsde, a Binance állítólag egy amerikai pénzmosási eljárás célpontja lett. A Reutersben megjelent jelentés szerint az Igazságügyi Minisztérium (DoJ) még nem döntött arról, hogy vádat emeljen-e a Binance és annak vezérigazgatója, Changpeng Zhao ellen egy 2018-ban megkezdett vizsgálat nyomán.

Az FTX-botrányhoz kapcsolódó újabb jogi fejlemények, meghallgatások, a fő tulajdonos letartóztatása is folyamatosan negatív megvilágításba helyezik a szektort.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG