Kamatemelés
Részvény / Deviza / Áru Ázsiai országban erősít a Mol, figyelmeztetést adott ki az Apple 
Eidenpenz József | 2023. november 3. 12:01
A hét közepi száguldás után a hét végére elfáradtak a tőzsdék, kijózanítólag hathatott az Apple figyelmeztetése. A forint viszont szépen erősödött, amit a dollár gyengülésével magyaráznak. A Richter és a Mol háza tájáról is jött jó hír. Elítélték a kriptógurut.
Részvény / Deviza / Áru Miért erősödik a forint? Mennyit ér az Opus? 
Eidenpenz József | 2023. október 27. 12:15
A tőzsdék hangulata végre javult, amiben az Amazonnak és az amerikai GDP-nek fontos szerepe lehetett. A BUX-ot a Richter húzza, a forintot egy jegybanki nyilatkozat nyugtathatta meg. Az olaj lehet, hogy nem sokáig lesz nyugton, több tényező változatlanul az emelkedés felé mutat. Kiszámolták, mennyit ér az Opus.
Részvény / Deviza / Áru Több kozmetikum, kevesebb alkohol – az ősz legjobban várt időszaka kezdődik 
Eidenpenz József | 2023. október 11. 12:24
Megnyugodtak a tőzsdék a hét eleji turbulenciák után, az indexek nagy része ma is felfelé tart. A dollár alig változik, a forint lassacskán erősödik. Enyhén csökken az új mumus, az olajár is, annál kicsit jobban a földgázé. Elindult az amerikai gyors jelentési szezon, amely sok izgalmat tartogathat a következő hetekben, miközben gazdasági adatok is bőven érkeznek, leginkább az inflációról.
Makro / Külgazdaság Jöhet a stoptábla az európai kamatemelésben 
Privátbankár.hu | 2023. október 4. 14:39
Véget érhetett az EKB kamatemelési ciklusa.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Impulzusra vár a forint, elszállt Magyarország egyik legfontosabb energiahordozója 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 19. 12:06
Lélegzetvisszafojtva várják a piacok az amerikai jegybank holnap esti kamatdöntő ülését. Ezen kívül öt másik jegybank is határozni fog a héten. Évtizedes csúcsra érkezett az egyik fontos energiahordozó ára, amelyből Magyarország is sokat fogyaszt.
Részvény / Deviza / Áru Keresztútnál a forint, magas üzemanyagárak fenyegetnek 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 18. 11:58
A BUX és a forint jól állja a sarat, miközben a nyugat-európai tőzsdéken az esések dominálnak. Az olaj tíz hónapos csúcson van, és még sokkal többet is mehet fel egyes prognózisok szerint, sőt dízelhiány várható. Bűncselekményektől volt hangos a kriptós sajtó.
Részvény / Deviza / Áru Egy csokornyi sorsdöntő hír érkezhet, valutaválság fenyegeti a forintot? 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 25. 13:05
Nagyon várják a piacok Jerome Powell délutáni beszédét, hogy támpontokat kapjanak a kamatkilátásokról. A forintot a jövő keddi MNB-ülés is befolyásolhatja majd, de vezető politikusok is beszélnek. Egy bankház több európai devizát veszélyeztetettnek ítélt. Pilótajáték-e az új üdvöske?
Makro / Külgazdaság Durvát léptek Moszkvában, vajon elég lesz? 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 15. 11:02
Odacsapott az orosz jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Könnyen csúcsot dönthet ma a BUX, megint azok a fránya shortosok nyertek 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 11. 12:44
Az európai tőzsdéken mínuszok, Budapesten azonban jó a hangulat, főleg az OTP-t veszik. A forint is erősödget. Saját blokkláncot indított a Coinbase. A Hindenburg shortos aktivista csapat idén sikeresen nekiment három roppant gazdag és befolyásos embernek.
Makro / Külgazdaság Újból emelt egyet a kamaton a Bank of England 
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 3. 13:46
A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, az eddigi 5,00 százalékról 5,25 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England.
Makro / Külgazdaság Ismét kamatot emelt az EKB 
Privátbankár.hu | 2023. július 27. 14:52
Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén 25 bázisponttal megemelte a három irányadó eurókamatot.
Részvény / Deviza / Áru Ismét 380 alatt az euró, újabb pofon a török lírának 
Eidenpenz József | 2023. július 21. 12:48
A forint nem véletlenül gyengült, a dolláresés megfordulása mellett a földgáz ára is megugrott. Az OTP húzza a BUX indexet, turbulenciák jöhetnek az amerikai tech-papíronál. Hideget is, meleget is kapott a kriptópiac, a bitcoin lenne a dollár egyik fedezete?
Részvény / Deviza / Áru A hőség miatt szállhat el  gázár, megint a jegybankok rettegtetik a piacokat 
Eidenpenz József | 2023. június 23. 12:46
A kamatemelési ciklusnak sok jel szerint nincs vége, aminek a részvénybefektetők aligha örülnek. A gáz ára ma esik, de nagyban függ az időjárástól, most hogy elindult a hűtési szezon, különösen Texasban vannak jelek. Az euró/forint megint a 370-es határral küzd, miközben valósággal összeomlott a török líra. Ázsia lesz a kriptovaluták új központja?
Pénzügyi szektor Kamatot emelt az EKB 
Privátbankár.hu | 2023. június 15. 14:47
A legtöbb elemző ezt várta.
Részvény / Deviza / Áru Megrázta a pofonfát a Fed - a forint is beleremeghet 
Eidenpenz József | 2023. június 15. 12:36
A Fed tegnapi döntése nem volt meglepő, de a kommentárja igen, így emelkedtek a kamatvárakozások, ami nem jó a részvényeknek. Sőt, ez a magyar forint, az MNB számára is üzenetet hordoz. A Molra rosszabb idők jöhetnek, így az egyik brókercég kitart olyan célár mellett, amely a tőzsdei árnál is alacsonyabb. Kik tulajdonképpen a magyar kriptósok?
Részvény / Deviza / Áru Leszámol a trükközőkkel a Netflix, és ez nagyon bejön - mit tett a forinttal a meglepetés-infláció? 
Gáspár András | 2023. június 8. 13:20
Váratlan kamatemelés borzolja a kedélyeket, ami a kötvényhozamoknál, az értéktőzsdéken és az árupiacon is hullámokat vetett. A meglepően jó magyar inflációs adat új lendületet nem adott a forintnak, de a KSH mai bejelentései segíthetnek megtartani a devizánk erejét a közeljövőben. 
Részvény / Deviza / Áru 371 alatt az euró, jól sikerült az OTP jelentése 
Eidenpenz József | 2023. május 10. 12:03
Jó volt a fogadtatása az OTP gyorsjelentésének, az amerikai inflációs adat előtti óvatosság közepette azonban a részvény árfolyama alig változik. A forint kicsit erősödött a magyar inflációs adat hatására, sorozatos hazai kamatcsökkentésekre vár az egyik alapkezelő elemzője. Újabb kriptovalutatőzsde ment csődbe az Egyesült Államokban, de a globális üzletága még megmaradt.
Részvény / Deviza / Áru Két adat is megrángathatja a forintot holnap, jön az OTP-jelentés 
Eidenpenz József | 2023. május 9. 12:28
A Magyar Telekom nagyot ugrott, ha az osztalékszelvény leesését is beleszámítjuk, holnap és pénteken pedig fontos hazai gyorsjelentések érkeznek. A forint stabil, de arra meg két inflációs adat leselkedik. Fontos adatokra várnak a piacok, esés látható Európa tőzsdéin. Bajban lehet a svéd ingatlanóriás, fennakadások voltak a Bitcoin-rendszerben.
Részvény / Deviza / Áru Csúcson az arany, ragályossá vált az amerikai bankválság? 
Eidenpenz József | 2023. május 5. 12:41
Az európai tőzsdék kissé emelkednek, és az USA-ban is jól indulhat a kereskedés. A BUX szerény mínuszban áll és a forint is esik valamelyest. Az arany éves csúcson járt, és nincs messze a történelmi rekordtól sem. A vártnál jobb lett az Apple és a Raiffeisen eredménye, újabb amerikai bankokat kezdtek büntetni a tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Rohamra indult a forint, fegyverkeznek a tőzsdei befektetők 
Eidenpenz József | 2023. május 4. 13:01
Eléggé lehangolta részvénypiacokat a Fed tegnap esti kamatdöntésének kommentárja, az OTP is visszasüllyedt 11 ezer alá. A forint viszont erősödni kezdett. Megint a csőd szélén táncol egy amerikai bank, valósággal széttépik a befektetők a fegyvergyártók részvényeit. Merre tovább, nyersanyagok?
Részvény / Deviza / Áru Ütik az amerikai bankokat, de virul a magyar 
Eidenpenz József | 2023. május 3. 12:46
Már 11 ezer is volt az OTP, ma is száguld. Nagy kihívás lehet a 370-es euró/forint áttörése, de ha átszakad a gát, nagyobb forinterősödést is láthatunk egy brókercég szerint. Fontos kamatdöntés lesz ma este, tízmilliárd dollárt énekeltek ki egy milliárdos zsebéből. Senkinek sem kell már a Covid-oltás.
Részvény / Deviza / Áru Megint esik a forint, 10 ezer alatt az OTP 
Király Béla | 2023. április 21. 12:24
Kisebb gyengülést láthatunk a magyar eszközöknél, igaz, az európai piacokon is visszafogott hangulatban telt a péntek délelőtt. A forint ismét 378 felett van az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Még olcsóbban vehetünk eurót, az orosz tőzsde elvesztette a háborút 
Eidenpenz József | 2023. április 17. 12:19
Az európai tőzsdeindexek keveset változnak, de a budapesti és a moszkvai mutatók szépen emelkednek ma. Jól kezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, bankok helyett alapokba teszik a pénzüket az emberek. Esik a bitcoin, de stabil az ether.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része 
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Makro / Külgazdaság Amerikai bankcsőd után: itt az EKB döntése  
Privátbankár.hu | 2023. március 16. 16:17
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa 50 bázisponttal 3,00 százalékra emelte meg az irányadó eurókamatot csütörtöki kamatdöntő ülésén.
Részvény / Deviza / Áru Hullanak a bankok az USA-ban, a Fekete Hétfő óta nem láttunk ilyet 
Eidenpenz József | 2023. március 13. 12:52
Pocsék a hangulat az európai tőzsdéken, a bankrészvények miatt aggódnak, annak ellenére, hogy az amerikai állam közbelépett. Nagyot gyengült a forint is, öt forinttal drágább lett az euró. A Fekete Hétfő óta nem láttunk akkora hozamcsökkenést az amerikai állampapíroknál, mint most.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a forint, a ChatGPT csinos arcot és hangot kapott 
Eidenpenz József | 2023. március 8. 12:33
A tőzsdéken tanácstalanság uralkodik, a BUX index viszont alaposan alulteljesít. A forint is nagyot esik, ami leginkább a jegybankelnök kritikájának hatása lehet, az infláció ugyanis megfelelt a várakozásoknak. Jön az OTP-jelentés, a ChatGPT már beszélni is tud.
Részvény / Deviza / Áru Befutott a BUX index, többen is kriptóbankot akarnak 
Eidenpenz József | 2023. március 7. 12:26
A magyar részvénypiac ma csúnyán alulteljesítő, de hosszabb távon azért jobban állunk a lengyeleknél. Gyengült a forint is a holnapi inflációs adat előtt. A piacok Jerome Powell beszédét várják, aki sokféle eszköznek utat mutathat. Egy csődbe ment kriptóbank helyére két másik pályázik.
Részvény / Deviza / Áru Túlvetté vált a forint, Picasso helyett itt a Bicasso 
Eidenpenz József | 2023. március 2. 12:02
Továbbra is rossz a hangulat a tőzsdéken, a kamatemelési és inflációs félelmek dominálnak, amit rossz adatok is táplálnak. A BUX valamivel jobb az átlagnál, de mindhárom vezető részvényünk mínuszban van. Több mint tíz hónapos csúcson áll a forint, de rövid távon korrekció következhet. Mesterséges intelligenciával készíthetik el saját digitális alkotásukat a Binance befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Lassan gyengülget a forint, megjöttek az elmaradt gázkatasztrófa számai 
Eidenpenz József | 2023. február 22. 12:07
Ma már 384 forint az euró, miközben a tőkepiacok lélegzetvisszafojtva várják az esti amerikai híreket. A tervezettnél sokkal több gázt sikerült Európában megtakarítani a télen. A jegybankok, főleg a kínai támaszthatják meg az arany árfolyamát. Minden Falcon-befektető jelentkezzen a rendőrségen – mondja az MNB.
Részvény / Deviza / Áru Eljött a nagy nap, ami a forintot is megrengetheti 
Eidenpenz József | 2023. február 1. 12:02
A piacok lélegzetvisszafojtva várják az utóbbi idők egyik legfontosabb amerikai kamatemelését. A forint ezt jól bírja, még erősödött is az euróhoz képest, a BUX indexet főleg a Mol tartja meg. Emeli a beruházásra szánt pénzeket a Tesla, kellemes osztalékot tervez a Raiffeisen Bank, és hatalmas gyorsjelentés dömping érkezik.
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon? 
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel 
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni? 
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Részvény / Deviza / Áru Minden az erősebb forint mellett szól, önt tömték már ki mániarészvénnyel? 
Eidenpenz József | 2023. január 24. 12:09
Továbbra is gyengélkedik a forint, már 397-hez közelít az euró. Az európai részvényindexek kissé süllyednek, a BUX azonban szerény pluszban van. Két papírunk emelkedik, kettő stagnál. Sokat vitatkoznak arról, lesz a recesszió, és túlértékeltek-e a tőzsdék. Egy alapkezelő szerint minden az erősebb forint mellett szólj jelenleg.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából rángathatják meg a forintot, ötmilliárd dollárt találtak az FTX-nél 
Eidenpenz József | 2023. január 12. 11:53
A forint kissé gyengül, de nagy táncra számíthatunk minden piacon, ha a délutáni amerikai inflációs adat meglepetést okoz. Japán olcsó lett, és fényes jövő várhat rá az egyik alapkezelő szerint. A kriptodeviza-piacot felvidította, hogy a vártnál több értéket találtak meg a csődbe ment FTX-nél.
Részvény / Deviza / Áru Megakadt a forinterősödés, jött a befektetők esete a kígyóval 
Eidenpenz József | 2022. december 16. 11:30
A tőzsdék ma is eléggé csúnya mínuszokat produkálnak, ha nem is akkorát, mint tegnap, a hangulatot a jegybanki kamatemelések és a recessziós kilátások rontják. A forint erősödése visszafordult a 403-as euró környékéről, de egyelőre nem is gyengül túlságosan. A Ford alaposan megemeli egyes árait, és kimentenek egy csőd szélén táncoló bitcoinbányászt.
Makro / Külgazdaság Tovább tarthat a magas infláció az EKB szerint 
Privátbankár.hu | 2022. december 14. 17:07
Az Európai Központi Bank (EKB) várakozásai szerint az euróövezeti infláció a korábban jelzettnél tovább, 2025-ig maradhat a jegybank 2 százalékos célszintje felett.
Részvény / Deviza / Áru Negyven éve példátlan lépésre készül a Fed 
Privátbankár.hu | 2022. december 14. 07:08
Az év utolsó kamatdöntő ülését tartja ma az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed).
Makro / Külgazdaság Kamatot emelt az ausztrál jegybank 
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 08:42
Az ausztrál jegybank idei utolsó kamatdöntő ülésén az elemzői várakozásoknak megfelelően, 25 bázisponttal, 3,1 százalékra emelte irányadó kamatát kedden.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést 
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Részvény / Deviza / Áru Stabilan tízezer felett az OTP, ellopták az ellopott kriptók maradékát 
Eidenpenz József | 2022. november 14. 12:35
Az európai tőzsdék óvatosan optimisták, jó és rossz hírek is érték a piacot. Az OTP ma még csak tízezer felett forgott, amire május óta nem volt példa, és egy céláremelés is érkezett rá. A forint gyenge, a gáz és a dollár drágább lett, a kriptovaluta-piac tovább pánikol.  
Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2) 
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Részvény / Deviza / Áru A rekordszintű inflációt újabb nagy emeléssel fogná vissza a Fed 
Privátbankár.hu | 2022. november 3. 06:53
Az amerikai jegybank, a Fed a várakozásoknak megfelelően újabb 75 bázisponttal 3,25 százalékról 4,00 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatot a 40 éves rekordokat döntögető infláció elleni küzdelem jegyében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG