6p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A BUX és a forint jól állja a sarat, miközben a nyugat-európai tőzsdéken az esések dominálnak. Az olaj tíz hónapos csúcson van, és még sokkal többet is mehet fel egyes prognózisok szerint, sőt dízelhiány várható. Bűncselekményektől volt hangos a kriptós sajtó.

Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, hétfőn pótolják be, amiből péntek este, zárás után kimaradtak. A német index 0,6, a francia, 1,0, a brit 0,2 százalékkal esik. A befektetők főleg a szerdai Fed-kamatdöntésre várnak. Az amerikai United Auto Workers autóipari szakszervezet nem fogadta el a Stellantis ajánlatát, és a sztrájk kibővítésével fenyegetőzik.

Pénteken ugyanis jelentős mínuszban zártak a főbb amerikai indexek, a Nasdaq süllyedt leginkább, 1,8 százalékkal. A mikrochip-gyártók vezették az esést, miután a piacvezető tajvani TSMC lassuló keresletről számolt be. A mesterséges intelligencia terjedése a jelek szerint egyelőre nem tudja ellensúlyozni a gazdasági visszaesés hatását ezen a piacon.

A BUX index volt lejjebb is, de mostanra nullába tudott visszakapaszkodni. Az OTP és a Mol közel fél százalékkal esik, de a Richter fél, a Telekom negyed százalékkal emelkedik. A Richter pénteken bejelentette, hogy az Európai Gyógyszerügynökség pozitív véleményt adott ki a RYEQO készítményről, a Telekomra pedig még visszatérünk.

Keresztútnál a forint

A technikai elemzők szerint fontos mozgóátlagok találkozásánál van a forint, ezért is volt nehéz a 383 körüli szintet áttörnie az eurónak. Ma 384,20 az árfolyam, ami szerény forintgyengülést jelent.

Árfolyamok és grafikonok

A földgáz három százalékkal esik Európában, az olaj közel egy százalékkal emelkedik, a dollár alig változik.

Mitől száguldott a Magyar Telekom?

Fontos megállapodást kötött a kormány és a Magyar Telekom, pénteken közös nyilatkozatban megerősítették, hogy folytatják a hosszú távú együttműködést “Magyarország digitális átalakítása érdekében”. Emellett a kormány megerősítette szándékát, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó-fizetési kötelezettséget 2024 januárjától, a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti – írta az Equilor Befektetési Zrt. A Magyar Telekom 123 milliárd forintos beruházási tervet jelentett be a 2024-2027-es időszakra.

Fejlesztésért cserébe adóeltörlés írta az Erste Befektetési Zrt.

Az évi 25 milliárd forint körüli távközlési különadó eltörlése a korábbi kommunikáció szerint várható volt, a közműadó eltörlése azonban pozitív meglepetés a brókercég szerint. A Magyar Telekom árfolyama több mint tíz százalékkal emelkedett a pénteki kereskedésben.

Mégsem lesz újabb kamatemelés?

Az USA-ban a Fed-ülést követő szerdai kamatdöntésre várnak, megoszlanak a vélemények, hogy lesz-e újabb emelés. Mivel “az amerikai kereslet lassulásának csak korlátozott jelei mutatkoznak”, az eddigi több mint öt százalékpontos kamatemelés ellenére is, “a logika szerint” a Federal Reserve-nek még többet kellene tennie – véli a Bloomberg.

A döntéshozók azonban most nagyobb figyelmet szentelnek egy új érvelésnek. Egyes közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy a központi bankoknak figyelniük kell arra, hogy intézkedéseik mit jelentenek a gazdaság kínálati oldalára. A túl magas kamatlábak alá is áshatják az inflációs küzdelmet, mivel elnyomják a kínálat növelésének előnyeit. (A magasabb kamat terhet jelent a vállalatoknak, és csökkenthetik a termelésüket – a szerk.)

Tovább menetel az olaj

A kőolaj ára hétfőn dél körül is szerény pluszban van, azon tíz hónapos csúcs közelében, amit múlt héten beállított.

Az áremelkedést nagyban támogatta két kedvező makrogazdasági adat Kínából, ahol a feldolgozóipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is érezhetően felülmúlta az elemzői várakozásokat. A kínai finomítói ágazat pedig augusztusban minden idők legmagasabb termelési szintjét érte el.

Az OPEC megismételte a 2024. évi olajkeresletre vonatkozó optimista előrejelzéseit, amelyek szerint a kereslet 2,25 millió hordó/nap mennyiséggel emelkedik. A főbb gazdaságok gyorsabb fellendülésére hivatkozott, ami a magas kamatlábak és a megemelkedett infláció ellenére várható. A globális GDP növekedése jövőre 2,6 százalék lehet.

A kőolaj ára (lila), valamint ugyanaz az amerikai inflációs index-szel korrigálva. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A kőolaj ára (lila), valamint ugyanaz az amerikai inflációs index-szel korrigálva. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Dízelhiány várható?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) egyenesen arra figyelmeztet, hogy a negyedik negyedévben a szaúdi és az orosz termeléscsökkentés meghosszabbítása miatt a kőolajpiaci hiány tovább mélyülhet. A gázolajhiány súlyosbodik, és olyan ágazatokat érint, mint az építőipar, a közlekedés és a mezőgazdaság. A globális készletek jelentősen elmaradnak az év során megszokott szintektől.

Joe Biden amerikai elnöknek az árak csökkentésére tett ígéretei ellenére a lehetőségek korlátozottak. A stratégiai kőolajkészlet egyre fogy, a termelés növelése pedig nem megy azonnal. Emellett az olajpiac szempontjából fontos lehet, hogy

  • a Panama-csatornán a szárazság miatt további szállítási korlátozásokat helyeztek kilátásba,
  • Líbia újra megnyitja kapuit a pusztító vihar és árvíz után,
  • a Chevron pedig beszáll a világ legnagyobb hidrogéntároló üzemébe.

Krimibe illő kriptós hétvége

A Binance kriptotőzsde hétvégi piaci összefoglalója főleg egy sor bűnügyi hírt és statisztikát tartalmazott.

  • Az ügyészek azzal vádolják az SBF (Sam Bankman-Fried, a csődbe ment FTX vezére) ügyvédjeit, hogy az esküdteket befolyásolni próbálják a büntetőperben.
  • A DefiLlama jelentése szerint hétmilliárd dollárnyi kriptopénzt loptak el eddig, amiből a DeFi (decentralizált pénzügyi) szektor kára 5,53 milliárd dollárt tett ki.
  • Az észak-koreai Lazarus csoport eddig 3,4 milliárd dollárnyi kriptót tulajdonított el a LinkedIn, fertőzött PDF-dokumentumok és a Social Engineering segítségével. (Az utóbbi azt jelenti, hogy közvetlen, például telefonos kommunikációval csalják ki a belépési információkat.)
  • A Deutsche Bank korábbi befektetési bankára, Rashawn Russell bűnösnek vallotta magát kriptopénz-csalási vádakban.
  • Egy NFL-játékos (Trevor Lawrence) és YouTube sztárok (Kevin Paffrath és Tom Nash) peren kívül megegyeztek az FTX csoportos eljárásában, amit ellenük az állítólag nem megfelelő kompenzációs pénzek (marketing-) támogatások miatt indítottak. (Hátravan még Tom Brady, Gisele Bündchen, Shaquille O’Neal és mások.)
  • Mark Cuban híres krioptodeviza-befektetőt 870 ezer dollárral károsították meg egy hamisított kriptopénztárca-szoftver segítségével.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12845 12810 13400 -2,21% 0 0 22 243 722 615 HUF 2023-09-22 17:14:40
MOL 2786 2770 2808 -0,14% 0 0 1 172 672 516 HUF 2023-09-22 17:05:27
MTELEKOM 533 525 533 +0,76% 0 0 215 140 434 HUF 2023-09-22 17:05:14
RICHTER 9200 9000 9320 +1,88% 0 0 1 816 759 185 HUF 2023-09-22 17:07:42
OPUS 342 338 347 -0,87% 0 0 115 381 705 HUF 2023-09-22 17:05:18
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Részvény / Deviza / Áru Baljósan indította a napot a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 07:54
Gyengült csütörtök reggelre a forint az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru 10 veszélyes kriptós csalási forma 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 05:39
A bűnözők előszeretettel próbálkoznak a kriptovaluta-piacon, ahol sok tapasztalatlan kisbefektető próbál szerencsét, megfelelő ismeretek nélkül. A leggyakoribb módszerek között van olyan, amely szinte egyidős az emberiséggel, és olyan is, amelyet a másodperc tört része alatt, teljesen számítógépesítve hajtanak végre. Mi is könnyen csapdába eshetünk.
Részvény / Deviza / Áru Szabadultak az OTP-részvényektől a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 17:38
A vezető részvények közül csak a Mol tudott erősödni. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG