<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Továbbra is gyengélkedik a forint, már 397-hez közelít az euró. Az európai részvényindexek kissé süllyednek, a BUX azonban szerény pluszban van. Két papírunk emelkedik, kettő stagnál. Sokat vitatkoznak arról, lesz a recesszió, és túlértékeltek-e a tőzsdék. Egy alapkezelő szerint minden az erősebb forint mellett szólj jelenleg.

A kezdeti pluszok után szerény, pár ezrelékes mínuszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék fontosabb indexei. Európában beszerzésimenedzser-indexek érkeztek, amelyek a vártnál jobbak lettek, erősödő üzleti aktivitásra utalnak. Javult a német fogyasztói bizalom is, főleg az energiaárak süllyedése következtében.

Eközben az európai központi bank elnöke, Christine Lagarde megismételte, hogy mindent megtesznek az infláció letörése érdekében így a következő üléseken is jelentős kamatemelések várhatók. Sorra jönnek a gyorsjelentések kontinensünkön is, például a svájci Swatch Group óragyártó a kínai piac élénkülésében bízik, így több mint másfél százalékkal emelkedett a részvény.

Legalább pluszban van a BUX

Budapesten a BUX index szerény, 1-2 ezrelékes emelkedést mutat, hasonlóan az OTP kettő, a Mol egy ezrelékkel van feljebb jelenleg. A Richter nem mozdul, a Telekom kicsivel a nulla alatt billeg. Jelentősebb emelkedést a Masterplast tudott elérni, 1,1 százalékot, legalábbis a likvid részvények közül. Az Opus 1,2 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

Jön az MNB-ülés

Az euró ma 396 forint 70 fillér, bár reggel volt 395 is. Megtört a forinterősödés tendenciája azóta, hogy pénteken az egyik nagy hitelminősítő negatív kilátásba helyezte Magyarország adósságát. A dollár nem változik, a kőolaj fél százalék körüli mínuszban van, a hollandiai gázár pedig majdnem 11 százalékkal 58,80 euróra süllyedt.

Ma délután az MNB kamatdöntő ülése következik, ha másra nem, a kommentárokra mindenképpen nagyon figyelnek majd a befektetők.

Mi vár a forintra? Mikor érdemes devizát venni?

Fundamentális alapon 2023 elején minden az erősebb forint mellett szól jelenleg – írja az Aegon Alapkezelő Total Return blogja. Többek között ezt írják:

  • Megegyezés az EU-val, a végleges forrásvesztés várhatóan elkerülve”.
  • A devizatartalékaink lokális csúcson vannak.
  • Az európai gázárak 300 eurót meghaladó értékekről 60 euró környékére estek.
  • A folyó fizetési mérleg és az államháztartási hiány vélhetően elérte lokális csúcsát és innen javulni fog.
  • A befektetői hangulat sokat javult 2023 elejére.
  • A dollár nagyot vesztett értékéből.
  • Jelentős kamattartalom védi a forintot, a rövid kamat 18 százalékos.

Ugyanakkor a gyengülő forintárfolyam irányába is vannak kockázatok, például egy túl korai, vagy túl nagy kamatvágás, vagy hogy az EU-s pénzek kiszabadítása érdekében sikerül-e haladni. A gazdaságpolitika és a külpolitikai irányvonal is kulcstényező, ahogy a globális hatások is fontosak lehetnek a blog szerint.

Önt is tömték már ki mániarészvénnyel?

Óriásit estek tavaly a Meta (Facebook), az Apple, az Amazon, a Netflix és az Alphabet (Google), azaz a FAANG-óriások, a korábbi évek sikerrészvényei. Tavaly összesen háromezer milliárd dollárt veszítettek a piaci kapitalizációjukból, ami megegyezik a nagy 2020-as amerikai pénznyomtatás dollármennyiségével – írta a Holdblog. A részvénypiaci mániák során először felszalad egy vállalat vagy egy szektor részvényárfolyama, aztán pedig jön egy komoly összeomlás.

A mániák jellemzője, hogy beindul a csordahatás, a „bennfentesek” pedig a végén kitömik a fellelkesült lakosságot értéktelen papírral.

A „bennfentesek” azok, akik jókor vannak jó és korai helyen. Akik időben beszállnak a befektetésbe, vagy tudják, mikor kell kiszállni. Akik hideg fejjel akarnak pénzt keresni. Általában ők az intézményi befektetők.

Számos tanulmány született már arról, hogy a szakemberek hosszú távon jobb eredményt érnek el a kisbefektetőknél tették hozzá.

Jól tartja magát a bitcoin

A Bitcoin az utóbbi hónapok hoz képest eléggé jól áll, napok óta 23 ezer dolláros szintet ostromolja, miközben az ethereum 1600 - 1650 dollár között mozog.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Újabb beomlástól óv a JPMorgan

A szélesebb értelemben vett részvénypiac idén öt százalékot, az októberi zuhanás óta pedig 15 százalékot emelkedett. A részvényekkel úgy kereskednek, mintha az energiaválság, a háború és az éles monetáris szigorítás meg sem történt volna – idézi az Investing.com a JPMorgant. A recesszió, amelynek szerinte több mint 50 százalékos a valószínűsége a következő 12 hónapban, “jelenleg nincs beárazva a részvénypiacokon”. A piacok túlzottan optimistán áraznak.

Régi részvény részlete.
Régi részvény részlete.

A Goldman Sachs viszont úgy véli, hogy a negyedik negyedév gyengébb gazdasági aktivitása inkább a szigorú monetáris politika által okozott próbatételek csúcsát jelenti, nem pedig valami még rosszabbnak a kezdetét. A Goldman Sachs rámutatott az európai gazdasági kilátások javulására és a kínai újraindulásra, két olyan tényezőre, amelyek támogathatják a globális növekedést.

Bár a JPMorgan is elismeri, hogy a kínai újranyitásból eredő ázsiai növekedés segítheti az amerikai gazdaságot, úgy véli, hogy ennek lendülete az USA-ban valószínűleg nem lesz jelentős és nem is azonnali. Kettőt-öt negyedévre lesz szükség ahhoz, hogy hatása érvényesüljön. A Wall Street-en mások is megkérdőjelezik a piacok közelmúltbeli felpattanásának tartósságát a gyenge gazdasági adatok nyomán.

A DAX történetének legjobb évkezdete

A német tőzsdén az árfolyamok emelkedésének esélye nagyobb, mint a lefelé mutató kockázat – írja a Handelsblatt.com rendszeres befektetői hangulatfelmérése alapján. A tőzsdén arról folyik a vita, hogy egy közelgő recesszió korrekciót okozhat-e az árfolyamokban. A Handelsblatt szerint azonban nem ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

Miután a DAX index története legjobb évkezdetét produkálta (nyolc százalékkal, mint 1000 ponttal ment fel), szeptembertől pedig 25 százalékot menetelt, emelkedése lassult. Az erős rali után valóban úgy tűnik, hogy egy visszaesés már régóta esedékes – mondta Stephan Heibel szakértő.

Túl sokan számítanak az árak esésére

Egy nagyobb visszaesés ellen szól azonban most az, hogy a befektetők a múlt héten jelentős fedezeti pozíciókat építettek ki, az árak csökkenésére számítanak. A stuttgarti tőzsde Euwax-hangulatindexe mínusz 15 százalékra zuhant. A Handelsblatt befektetői hangulati mutatója pedig az előző heti 4,5-ről 1,1-re csökkent.

Az előző heti eufória már elpárolgott, a befektetők hangulata semleges állapítja meg a szentiment-szakértő.

Ráadásul az intézményi befektetők körében hasonlóan nagy az igény a fedezeti ügyletekre. Az Eurex eladási/vételi (put/call) aránya felugrott, azaz eladási opciókat vásároltak. Mivel sok szereplő áresésre számít, ez vált a legkevésbé valószínűvé.

Lassan, óvatosan, részletekben fektetnek be

Új befektetési alapot indít az MKB Alapkezelő Zrt., amely augusztusban az MKB-Pannónia és a Budapest Alapkezelő összeolvadásával jött létre. Az MKB Ütemező Fejlett Piaci Részvény Alapok Alapját 9-12 hónapon keresztül fokozatosan (ütemezetten) tervezik feltöltetni részvényekkel, havonta maximum 15 százalékig, amíg el nem érik a 90 százalékos kitettséget. Így nem a befektetőnek kell figyelnie, mi a megfelelő belépési pont – írja a cég közleménye.

A fuzionált cég Magyarország egyik legnagyobb alapkezelője, az általa kezelt vagyon mérete meghaladja az 1200 milliárd forintot. Ebből 700 milliárd forint befektetési alapokban található, 500 milliárd forint pedig az intézményi ügyfelek (nyugdíjpénztárak, biztosítók) vagyona.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10765 10535 10800 +1,89% 10735 10765 5 798 687 970 Ft 2023-02-07 14:44:31
MOL 2716 2680 2736 +1,27% 2706 2712 930 763 456 Ft 2023-02-07 14:42:32
MTELEKOM 370 369 375 -0,13% 369 370 41 690 136 Ft 2023-02-07 14:42:28
RICHTER 8020 8010 8110 -0,62% 8020 8025 1 324 790 620 Ft 2023-02-07 14:44:19
OPUS 130 128 131 +0,15% 129 130 5 672 347 Ft 2023-02-07 13:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jól megrángatták ma a forintot, dupla erő löki feljebb az olajat
Eidenpenz József | 2023. február 7. 12:07
A részvénypiacok kivárnak a Fed elnökének beszéde előtt, miközben sok gyorsjelentés érkezik. Az olajat a kínai fellendülés reménye mellett most az is hajtja, hogy a földrengés miatt lezártak egy terminált. Követelésük 80 százalékához is hozzájuthatnak egy csődös kriptócég befektetői.
Részvény / Deviza / Áru Alszanak a tőzsdei gázkereskedők?
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:39
Az energiahordozó árában nincs jelentős elmozdulás sem a hétfői záróárhoz, sem az elmúlt két hét áraihoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG