<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A magas infláció, a magyar forint tavalyi pocsék szereplése és az aranyár utóbbi hetekben tapasztalható élénkülése sokakat arra késztethet, hogy újra felfedezzék az aranybefektetéseket. Ennek pedig számos módja van, a fizikai arany többféle formájának vásárlásán kívül lehet értékpapírokon keresztül, sőt már kriptodevizákba csomagolt aranyat is vásárolni.

Tavaly április óta nem látott szinten van az arany árfolyama dollárban, miután az utóbbi hetekben a dollár gyengülése és az amerikai kamatemelési várakozások mérséklődése erősen felfelé húzta az árfolyamát. Az Európai Unióban rekorder magyar infláció pedig további érvet szolgáltathat amellett, hogy a vagyonunk egy részét arányban tartsuk. Vagy az arany árfolyamát többé-kevésbé követő különböző más befektetési termékekben.

A forint esetleges további gyengülése esetén, még ha nem is emelkedik tovább az arany dollárára, forintban akkor is jobban járhatunk. Sokféleképpen lehet aranyba fektetni, most kilencet írtunk össze, de így is összevontunk közben pár esetet. Lássuk, melyek ezek.

1. Ékszerek

Ha befektetési céllal, infláció elleni védelemként akarunk aranyat vásárolni, akkor az ékszer nem a legjobb megoldás. Egyrészt a legtöbb ékszer árában nemcsak az anyag szerepel, hanem az adott tárgy elkészítésének, kialakításának a munkaigénye és az esztétikai érték is. Egyes tárgyaknál muzeális érték is lehet benne. Ezek a tényezők mind-mind eltéríthetik a tárgy árát az arany piaci árától. Ha pedig el akarjuk adni, sokszor csak törtaranyként lehetséges, jelentős árengedménnyel, azaz vesztességgel.

Az arany árfolyama öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany árfolyama öt évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Sok ékszerhez a tulajdonosaik érzelmileg viszonyulnak, így nem hajlandók megválni tőle, akkor sem, ha egyébként az racionális lenne. De ha van ilyen ékszerünk, akkor lehet, hogy nem most érdemes eladni, hanem majd akkor, ha nagyon felment az arany ára.

2. Aranyrudak, lapkák

Itt már nincsen érdemleges szerepe az esztétikának és nincsen muzeális érték sem. Ezeket a tárgyakat kifejezetten a befektetők számára hozták létre. Így az árfolyamuk is szinte kizárólag az arany világpiaci árától függ. Mint minden aranytárgynál, az eladási és a vételi árak között azonban elég nagy különbségek lehetnek (Nónagy a kereskedői árrés, a marzs), miközben itt is nagyon fontos a biztonságos tárolás.

A jegybanki aranytartalékok. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.
A jegybanki aranytartalékok. Forrás: Equilor Befektetési Zrt.

3. Érmék

Vannak úgynevezett befektetési érmék, amelyeket kifejezetten az invesztorok számára bocsátottak ki és általában vagy kereken egy uncia a súlyuk, vagy tíz gramm, vagy valamilyen más, gyakran használatos alapegység. Általában sorozatban bocsátják ki őket, így bár szépek, az esztétikai érték szerepe az árfolyamban nem jelentős. Így a rudakhoz vagy lapokhoz hasonlóan elsősorban az anyagtartalmuk határozza meg az értéküket.

Ausztriában a Bécsi Filharmonikusok, Kanadában a juharfalevél, az Egyesült Államokban a címerállat fehérfejű sas, Ausztráliában a kenguruk képével díszített érmék híresek.

Bécsi Filharmonikusok aranyérme. Fotó: Pixabay.com
Bécsi Filharmonikusok aranyérme. Fotó: Pixabay.com

A különböző történelmi érmék, gyűjtői tárgyak azonban már egy teljesen más kategóriát képeznek. Érdeküket sok minden befolyásolhatja, a koruk, a történelmi jelentőségük, a ritkaságuk, a szépségük, a gyűjtők körében uralkodó divat, az apróbb rendellenességek, de akár a vevő egyéni preferenciája, hangulata is. Így ezeknek kevés közük van a nemesfém-befektetéshez, inkább a gyűjteményi tárgyak körébe tartoznak.

Árfolyamok és grafikonok

4. Certifikátok

A certifikátok egyfajta értékpapírba csomagolt aranyat képviselnek, az árfolyamuk különböző mértékben követi az aranyat. Vannak tőkeáttételes certifikátok, amelyek például egy százaléknyi aranyár-változás esetén két-három vagy akár tíz-húsz százalékkal is elmozdulnak (warrantok). De vannak egyszerűbb “befektetési certifikátok” is, amelyek többé-kevésbé hűen, egy az egyben követik az arany árfolyamát. (Hazai certifikátokról a Budapesti Értéktőzsde oldalain, a Németországban forgalmazott termékekről a Frankfurti Tőzsdénél lehet adatokat keresni.)

A certifikátokat nagyon könnyű megvásárolni a tőzsdéken, a tárolásukkal sincsen túl sok gond. De az adott certifikát kibocsátójának (rendszerint valamelyik banknak vagy a leányvállalatának) a csődkockázatát is viselnünk kell. A tőzsdei jutalékok és az adott certifikát fenntartásának költségei alacsonyabbak és magasabbak is lehetnek, mint a fizikai arannyal kapcsolatos költségek.

5. Aranybánya-részvények

Az aranybányák részvényei többé-kevésbé szintén szokták követni az arany árfolyamát, de sok minden más is hat rájuk. Az adott cég jó vagy rossz üzletmenete, költségei, az adott ország politikai és gazdasági viszonyai, a bérköltségek, az energiaköltségek, politikai feszültségek és még sok más.

Nagy általánosságban jellemző azonban, hogy ha az arany egy százalékkal változik, akkor a részvények jobban, kettő vagy három százalékkal emelkednek vagy esnek. Sok cég osztalékot is fizet, de a vállalatok csődbe is mehetnek és a részvény teljesen elértéktelenedhet.

6. Aranyra szóló ETF-ek

Az ETF (tőzsdén kereskedett alap) egy egyszerű befektetésialap-fajta, amely általában valamely termék vagy index árfolyamát követi. Az aranyra szóló ETF értelemszerűen például az aranyét. Az ETF-ek költségei többnyire alacsonyak, bár lehetnek kivételek. (Európai arany-ETF-ekről a JustETF oldalon lehet információt találni.)

7. Anybánya-ETF-ek

Az előző ponthoz hasonlóan itt is olyan tőzsdén kereskedett és általában alacsony díjú befektetési alapokról van szó, amelyek aranybányák részvényeit vásárolják. Ez több szempontból előnyösebb lehet a közvetlen részvényvásárlásnál, főleg, mert megosztjuk vele a pénzünket többféle értékpapír között. Így egy-egy cég problémája, bedőlése nem fog jelentősebb kárt okozni a vagyonunkban.

8. Származékos termékek

Származékos termékeknek főleg a határidős és opciós üzleteket nevezik, ilyeneket brókercégeknél és egyes bankoknál lehet kötni. Közös jellemzőjük azonban, hogy kiemelten kockázatosak, egyes esetekben a befektetett pénznek a többszörösét is el lehet bukni. Igaz, ha szerencsénk van vagy jól csináljuk, a többszörösét meg is lehet nyerni.

Számos brókercég weboldalán olvasható, hogy a befektetők hány százaléka szokott ezeken az ügyleteken veszíteni. A számok ijesztőek, 80-90 százalékosak is lehetnek. Ezért ezek a termékek csak szakértőknek valók.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

9. Aranyra szóló kriptodeviza

A tudomány és technika újításai közül az egyik, hogy értékpapírok helyett kriptodevizák mögé állított, okosszerződésekbe csomagolt érmék segítségével is lehet az arany árfolyamát követni. (Ilyen például a Pax Gold és a Tether Gold.)

Hasonlóan azonban az előző ponthoz, itt is elmondhatjuk, hogy bonyolult és kockázatos termékekről van szó, amelyek különleges odafigyelést és szakértelmet igényelhetnek. Esetleges problémák esetén nagyon nehéz vagy egyenesen lehetetlen bármiféle igényt érvényesíteni a kriptodevizák világában, amely szabályozatlan és még sok tekintetben gyerekcipőben jár.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG