ETF
Részvény / Deviza / Áru Fáj, hogy kimaradt az arany szárnyalásából? 
Eidenpenz József | 2024. június 10. 05:42
Az arany és az ezüst évezredes befektetési eszközök, de a modern korban a platina és a palládium is keresett. Miért nem érnek mégsem annyit, mint az arany? Mi mozgatja az árfolyamukat? Mi okozhat áremelkedést? Hogyan lehet ezeket megvenni?
Személyes pénzügyek Részesedjen Ön is a régió fejlődéséből! 
Natív tartalom | 2024. június 5. 14:03
Az OTP Alapkezelő új alapja egyedülálló befektetési lehetőséget nyújt Közép-Kelet-Európa blue chipjeibe.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni 
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Részvény / Deviza / Áru Ebbe jó még fektetni állampapírokon kívül (mielőtt ezt a kiskaput is becsukják) 
Eidenpenz József | 2024. május 6. 05:39
Aki valamilyen okból többre vágyik, mint az állampapírok egyre csökkenő kamata, nem árt, ha a tőzsdei befektetések között is körülnéz. Ezekre ugyanis nem vonatkozik a szocho, és bizonyos esetekben az árfolyamnyereség-adó is megúszható. Tipikusan kisbefektetőknek valók például a tőzsdén kereskedett alapok, amelyeknek hatalmas kínálata létezik Nyugat-Európában.
Részvény / Deviza / Áru Ki és miért vesz ilyen “drágán” aranyat? 
Csabai Károly | 2024. május 5. 05:47
A 2420 dolláros történelmi csúcsra a tőzsdén kívüli ügyletek és a jegybankok hajtották az aranyárfolyamot, de a Mesterséges Intelligencia (AI) forradalom is besegített.
Részvény / Deviza / Áru Tarol a bitcoin, így fogadhatunk Trump győzelmére 
Eidenpenz József | 2024. március 11. 12:25
Szomorkás a tőzsdék hangulata hétfőn, de a heti amerikai makroadatok, különösen a keddi infláció sok mindent megváltoztathatnak. Budapesten is esik az index és gyengül a forint. A bitcoin a 71 ezer, az ether a négyezer dolláros határt szakította át. Ezekkel az ágazatokkal fogadhatunk Trump győzelmére.
Részvény / Deviza / Áru Megfejtették az európai tőzsdék emelkedésének titkát 
Eidenpenz József | 2024. március 4. 05:44
Nemcsak az USA-ban van Csodálatos Hetes, amely a részvényindexek emelkedésének zöméért felelős, hanem Európában is számon tartanak egy csapat kiemelkedő óriást. Ezek még előnyöket is kínálnak az amerikai részvénycsoporthoz képest, miközben függetlenedni tudnak a stagnáló európai gazdaságtól. Önmagát erősítő spirál lesz? A nagyok egyre nagyobbak lesznek?
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé 
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
Részvény / Deviza / Áru Megismétlődhet a fényes Mol-osztalék, ezért drágulhatnak tovább a kriptók 
Eidenpenz József | 2024. február 16. 12:21
A tőzsdék hangulata kiváló, az indexek történelmi csúcson vagy szorosan az alatt vannak, így van ez Budapesten is. A Mol a húzópapír a remek gyorsjelentése után, a forint stabil. Nem véletlenül gyengült a dollár, öt ok miatt is tovább drágulhatnak a kriptók.
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni? 
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a befektetők egy papírért, ez a fém lehet az év nyertese 
Eidenpenz József | 2024. február 6. 12:09
A tőzsdeindexek keveset változnak, a forint is stabil, de a gyorsjelentések komoly mozgásokat képesek okozni egyes papírok árfolyamában. Az egyik fém végre megindulhat, miután tavaly szerény emelkedéssel tudott zárni. Nem vásárolnak télikabátot a magyarok, megint nyert a bitcoin-mániás elnök.
Részvény / Deviza / Áru Csúf év lehet 2024 minden tőzsdén, a kínai részvényesek már pánikolnak 
Eidenpenz József | 2024. január 17. 12:19
Egy sor lelombozó adat érkezett ma Kínából és Nagy-Britanniából, nem csoda, hogy az európai indexek szakadnak. Ázsiában még nagyobbak az esések. A különböző gazdasági és politikai kockázatok miatt csúnya év következhet a tőzsdéken. Hatalmas rekordforgalmat generáltak a bitcoin ETF-ek az első héten.
Részvény / Deviza / Áru Eszméletlen hozamot ért el idén a befektetési guru 
Eidenpenz József | 2023. december 21. 18:41
A Cathie Wood-féle ARK Innovation ETF ismét bivalyerős teljesítményt nyújt, pedig sokáig gyengén muzsikált. A technológiai szektor egyes részvényei különösen novemberben teljesítettek remekül, köztük is kiugró volt a Coinbase kriptotőzsde papírja. De mennyire áll biztos lábakon ez az emelkedés?
Részvény / Deviza / Áru Most vegyen ezüstöt, mert jövőre jön az árrobbanás 
Eidenpenz József | 2023. december 20. 05:40
Legalábbis ezt állítják egyes elemzők, azon az alapon, hogy a Fed 2024-es kamatcsökkentései is elősegítik az ezüstralit, meg a zöld energia nyomulása is. Ugyanakkor vannak óvatosságra intő hangok. Az ezüsttel foglalkozó nemzetközi szervezet ezüsthiányra számít, a lanyha gazdasági növekedés és a viszonylag magas kamatszint viszont nem annyira jó hír.
Részvény / Deviza / Áru De van-e Európának olyanja, amitől a bitcoin száguld? 
Eidenpenz József | 2023. november 20. 05:39
Az USA-ban évek óta küzdenek azért piaci szereplők, hogy legyen végre bitcoin ETF, olyan befektetési alap, amely hűen követi a bitcoin árfolyamát, és biztonságban van benne az emberek pénze. De vajon van-e ilyen Európában? Látszólag igen, de valójában mégsem.
Részvény / Deviza / Áru Mégis az atomenergiáé a jövő? A guruk erre fogadnak 
Eidenpenz József | 2023. november 4. 10:02
A fedezeti alapok urántermelő cégek részvényeibe fektetnek, amelyek szerintük drámai emelkedés előtt állhatnak. Az atomenergia a széndioxid-kibocsátás elleni harcban kulcsfontosságú lehet, eljöhet az új reneszánsza. Egyes részvények ára pedig már duplázódott is.
Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nagyobb a baj, mint gondoltuk, új Teslák nagyobb hatótávolsággal 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 1. 13:09
A rossz hazai GDP-adat láthatóan betett a forintnak, közel négy forinttal drágább az euró, 384,70 az ára. A tőzsdéken kivárás látható, fontos makroadat közeleg. A Tesla új modellverziót hozott ki az ázsiai és európai piacokra.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, elolvadnak az ingatlan- és részvényvagyonok? 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 30. 12:58
Folytatódik a tegnap kezdődött forinterősödés, a részvénypiac emelkedése azonban megtorpant. Az európai autóipar jól teljesített, az amerikai gazdaságban viszont a lassulás jelei látszanak. Megugrott a bitcoin, mi lesz a túlárazott részvények és ingatlanok sorsa?
Részvény / Deviza / Áru Két forinttal olcsóbb az euró, őrült összeget fizetnek egy autógyártóért 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 16. 12:48
A forint ismét erősödő pályára lépett, annak ellenére, hogy pocsék GDP-adat érkezett. Európában már pluszban vannak az indexek, Budapesten még nem. Őrült összeget fizetnek egy vietnámi autógyártóért, újra árat csökkent a Tesla, bitcoin-ETF készült Európában.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, 30 ezer dollár fölé ugrott a bitcoin 
Eidenpenz József | 2023. június 22. 12:50
Rossz a hangulat a részvénypiacokon Jerome Powell Fed-elnök tegnapi beszéde óta, de a BUX ma ellenállónak bizonyult és az euró/forint is tartja magát 370 alatt. Az amerikai S&P 500 már majdnem elérte az év végére várt célszintet, a 2021-es csúcs közelében vannak a FANG-papírok és április közepe óta nem látott pozícióban a bitcoin.
Pénzügyi szektor Milliókat érintő lépésre szánta el magát a Revolut 
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 09:38
Elindítja ETF-kereskedését Európában.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett 
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Mesterséges intelligencia és blokklánc: dupla biznisz, vagy dupla lufi? 
Eidenpenz József | 2023. február 8. 05:41
Valóságos mánia látszik kialakulni egyes kisebb mesterségesintelligencia-cégek részvényei és az AI-val kapcsolatos kriptodevizák körében az OpenAI cég ChatGPT rendszerének bemutatója után. Sőt az idén ez még erősödött is. Miért ez a nagy felhajtás? Miben más ez a befektetési téma most, mint néhány hónapja volt?
Részvény / Deviza / Áru Hamar magához tért a forint, hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon? 
Eidenpenz József | 2023. január 31. 12:25
A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.
Részvény / Deviza / Áru 9 módon vehet aranyat a burjánzó infláció ellen 
Eidenpenz József | 2023. január 23. 19:34
A magas infláció, a magyar forint tavalyi pocsék szereplése és az aranyár utóbbi hetekben tapasztalható élénkülése sokakat arra késztethet, hogy újra felfedezzék az aranybefektetéseket. Ennek pedig számos módja van, a fizikai arany többféle formájának vásárlásán kívül lehet értékpapírokon keresztül, sőt már kriptodevizákba csomagolt aranyat is vásárolni.
Állampapír / Kötvény Hogyan védjük meg a pénzünket az inflációtól? 
Privátbankár.hu | 2022. október 24. 15:47
Forintos vagy eurós állampapírt vegyek? Mi várható a forintos inflációkövető kötvényektől és az euróban kibocsátott társaiktól, mekkora lesz a következő kamat? Be tudod-e biztosítani magad benzináremelés ellen energiacég-részvényekkel? (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Kifelé áramlott az arany az ETF-ekből 
Privátbankár.hu | 2022. október 17. 19:26
Szeptemberben 1615 dollár/uncia árfolyamon padlót fogott az arany a dollárral szemben, és noha onnan fordulni tudott a sárga nemesfém, az árfolyama még mindig nyomott a dollárral szemben. Az okokról Juhász Gergelyt, a fizikai nemesfém-kereskedelemmel foglalkozó Conclude Zrt. vezérigazgatóját kérdeztük.
Részvény / Deviza / Áru Erős a forint, fordulat előtt az arany, új többségi tulajdonosa lesz az egyik utolsó brókercégnek 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 12. 12:22
Az európai tőzsdék hangulata jó, de kicsik a mozgások, a BUX és az OTP stagnál, a forint erősödik. Az arany és vele az aranybányák több elemző szerint is komoly fordulat előtt állhatnak. A világ legnagyobb vagyonkezelője mostantól intézményi ügyfeleinek bitcoin-kitettséget is kínál. Szívmelengető OTP-célár érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát a forint, végre visszapattanhat az S&P 500 
Eidenpenz József | 2022. május 10. 11:46
Az újabb csúnya tőzsdei esések után ma némi felpattanás látszik, kérdés, mennyire lesz tartós. A Richter jelentésére jól reagált az árfolyam, a forint folytatja tegnap kezdett erősödését, a Mol viszont gyenge. Vége a Cathie Wood-sztorinak?
Részvény / Deviza / Áru Hogyan lehet most ukrán részvényekbe fektetni? 
Eidenpenz József | 2022. március 31. 15:08
Az orosz részvényeket kitiltották a civilizált világból, de az ukrán értékpapírokat elvileg meg lehet vásárolni pár helyen úgy is, hogy Kijevben nincs kereskedés. Kérdés, nem vállalnánk-e ezzel túlzottan nagy kockázatot, mert jelenleg nem állnak megfelelő információk a befektetők rendelkezésére.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t 
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél? 
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon 
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés? 
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF 
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan fektessünk rézbe, és miért jó ilyenkor bányarészvényesnek lenni? 
Eidenpenz József | 2021. augusztus 1. 05:17
Mit tehet az, aki valamilyen egzotikusabb nyersanyagba akar fektetni, ami nálunk esetleg nem is kapható? Vásárolhat például olyan vállalatok részvényeiből, amelyek ennek fontos termelői. A réznél a nagyobb cégek általában több lábon állnak, más anyagokat is felszínre hoznak, de van olyan is, amely túlnyomórészt a rézből él.
Részvény / Deviza / Áru Megérkezett az újabb marihuánarészvény-lista – a régivel eszméletlenül befürödtek a füvezők 
Eidenpenz József | 2021. július 19. 05:38
A legális marihuána-üzletágban tevékenykedő cégek részvényei kaptak hideget is, meleget is mostanában, de vajon milyen befektetésnek bizonyultak hosszabb távon? Miközben a kannabiszt egyre több államban legalizálják, a fűrészvényesek sokszor inkább rosszul jártak. Az ígéretes célpontok 2012-es listáján az összes céggel befürödtünk volna, most egy újabb csokor ajánlás érkezett.
Részvény / Deviza / Áru Big short havi tíz százalék hozammal? De csak az újabb tömeges kihalásig 
Eidenpenz József | 2021. július 8. 18:29
Igen jövedelmező volt a VIX index shortolása az utóbbi egy évben, bőven száz százalék feletti hozamot is el lehetett vele érni. Ráadásul a show stagnáló piacon is folytatódhat. Persze csak addig, amíg nem jön megint egy nagy turbulencia, amikor mindenki egyszerre akar majd kimenni ugyanazon az ajtón.
Részvény / Deviza / Áru 7 módszer, hogyan tudsz számítástechnikai diploma nélkül bitcoint vásárolni (ha mersz) 
Eidenpenz József | 2021. január 31. 06:08
Hogyan lehet bitcoint vásárolni, vagy más kriptodevizákat? Az újabb kripto-őrület nyomán számos támpontot adunk annak, aki úgy dönt, hogy be akar szállni. Mert nagy figyelmet és hozzáértést igényel, hogy elkerüljük az adatvesztést, hackertámadást vagy más csapdákat. Számos értékpapír létezik, amely kriptodevizákhoz enged hozzáférést. Van sokféle pénztárca és hardveres megoldás, amelyek segítségével egyszerű a tárolás.
Részvény / Deviza / Áru Csinos többlettel zárt az aranypiac 2019-ben  
Csabai Károly | 2020. január 31. 18:38
Míg ugyanis a sárga nemesfémből 4355,7 tonna fogyott világszerte, egy százalékkal kevesebb, mint 2018-ban, addig a kínálat 2 százalékkal nőtt, így annak 4776 tonnás értéke bőven fedezte az igényeket – derül ki az Arany Világtanács éves összegzéséből.
Részvény / Deviza / Áru Indul Európa első kannabisz alapja – a magyaroknak már van hozzáférésük 
Eidenpenz József | 2020. január 7. 16:00
A magas kereslettel magyarázzák Európa első kannabisz ETF-jének elindítását. A hasonló alapok Észak-Amerikában népszerűek, sok százmillió dollárt kezelnek. Annak ellenére is, hogy a szektorban 2019 igencsak gyenge év volt. Aki azonban nagyon akart, eddig is tudott marihuána-részvényekre spekulálni – még Magyarországról is.
Befektetési alapok Vajon ebben a formában is érdemes nyugdíjra előtakarékoskodni? 
Eidenpenz József | 2019. január 15. 06:06
Érdemes-e vásárolni a BÉT-re nemrég bevezetett nemzetközi részvényalapokból, valóban olyanok-e, mint a hírük, azaz olcsóbbak-e az aktívan kezelt alapoknál? A passzívan kezelt ETF-eket a vedd meg és tartsd stratégiához ajánlják elsősorban, így nyugdíjszámlákon is érdemes lehet őket elhelyezni. Megnéztük a költségeket.
Részvény / Deviza / Áru Powell a lovak közé dobta a gyeplőt, új ETF-ek nyugdíjszámlára is 
Eidenpenz József | 2018. november 28. 19:17
Európában stagnáltak a tőzsdék, ebbe a sorba állt be a BUX is. Amerikában azonban kirobbanó a hangulat, mert a Fed-elnök beszéde nyomán csökkent a kamatemelés veszélye. Trump pedig az autóvámokkal kapcsolatos politikáját készuül átgondolni.
Részvény / Deviza / Áru Hogyan kezeld a saját befektetésedet? Most könnyen megtanulhatod! 
Privátbankár.hu | 2018. november 26. 08:54
A devizakereskedés a nap 24 órájában folyik, manapság bárki számára hozzáférhető, viszonylag kevés tőke befektetése mellett is. A brókercégek, mint az XTB oktató segédanyagokkal és a kereskedési rendszer demóverziójával segítik a kisbefektetőket. Egymillió forintnyi kockázatmentes virtuális pénzzel ki lehet próbálni, hogyan működik a piac.
Részvény / Deviza / Áru Miből élnek a nyugdíjas részvényesek? 
Eidenpenz József | 2018. november 7. 15:43
Az osztalékfizetés jó dolog, emelheti egy részvény árfolyamát, csökkentheti a kockázatát, folyamatos bevételt jelenthet a befektetőknek. De mégse minden. Most éppen több haszonnal járhat az, ha az osztalék helyett inkább árfolyamnyereségből származó bevételt kapunk. Ez mozgatja az amerikai tőzsdét is.
Részvény / Deviza / Áru Nincs már biztos menedék, nem válságálló őseink befektetése sem 
Eidenpenz József | 2018. augusztus 15. 06:06
Annak ellenére, hogy Törökország összeomlása közeli lehetőségnek tűnt a napokban a piacokon, a fertőzés továbbterjedéséről beszéltek, és a veszély ma sem múlt el, az arany ára majdnem másfél éves mélyponton van. Mi lehet ennek az oka? Teljesen megszűnt eme évezredes befektetés menedékszerepe, vagy csak több körülmény szerencsétlen együttállása vezetett ide?
Pénzügyi szektor Ismét kilőtt a bitcoin - mi hajtja ennyire? 
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 15:39
Csaknem két hónapos csúcsot döntött a kriptodeviza árfolyama.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG