5p

A tőzsdeindexek keveset változnak, a forint is stabil, de a gyorsjelentések komoly mozgásokat képesek okozni egyes papírok árfolyamában. Az egyik fém végre megindulhat, miután tavaly szerény emelkedéssel tudott zárni. Nem vásárolnak télikabátot a magyarok, megint nyert a bitcoin-mániás elnök.

Az európai tőzsdeindexek vegyes képet mutatnak kedden, Frankfurtban szerény csökkenés, Párizsban és Londonban emelkedés van. Az amerikai határidős indexek közül a technológiai szektoré felfelé, az ipari és az általános mutató lefelé ment egy kicsit.

A piacot főleg gyorsjelentések mozgatják, valamint a dollár erősödése, amit az amerikai gazdaság stabilitásáról árulkodó adatok táplálnak. Például ma jelent az Eli Lilly, a Novo Nordisk és a Toyota is.

A BUX index 0,2 százalékkal megy fel, a Mol 0,4, a Richter 1,2 és a 4iG 0,3 százalékos drágulása mellett. Visszahúzó erő az OTP 0,4 és a Telekom 0,8 százalékos süllyedése. Az euró alig változik, 386,50 körül jár az árfolyam. Az európai földgáz egy százalékkal, a kőolaj negyed százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Nem vesznek mosógépet a magyarok

“Felemásan zárt a tavalyi év” Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint, mivel a “fogyasztási indikátor” mutatója ismét javult. Csak 0,2 százalékkal esett az éves index decemberben, havi alapon pedig 1,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelem volumene. Az élelmiszer-jellegű üzletek eladásai 1,3, az üzemanyag-forgalom 3,8 százalékkal nőtt, a tartós cikkeké viszont 3,0 százalékkal csökkent.

Ez utóbbi a konjunktúra ciklikus állapotát leginkább jelző szegmens.

A befektetők megőrültek?

Hétfőn széttépték a Palantirt a piaczárás utáni gyorsjelentésre, amelyben 93 millió dolláros, az egy évvel ezelőttihez képest háromszoros negyedéves profitot mutatott fel. A cég vezetése nagyon optimista a mesterséges intelligenciával megtámogatott adatelemző szoftverükkel kapcsolatban – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ezzel az emelkedéssel már 60 körüli P/E rátán forog a cég, s az előrejelzések szerint a 2030-ban várható eredménnyel is 15 körüli P/E rátát láthatunk. Vagyis igencsak optimista az árazás. Vehemensen adták viszont a New York Commercial Bankot (NYCB).

Ezek a nagy mozgások eléggé meglepők. A piac optimista, alacsonyra értékeli a kockázatokat foglalják össze.

A kis papír-nagy papír dilemma

A 2023-as év egyik nagy tőzsdei sztorija volt, hogy a kétezer legkisebb kapitalizációjú amerikai tőzsdei részvény átlagos árfolyam változását mérő Russel 2000 index mennyivel alulteljesítette az ötszáz legnagyobbat követő S&P 500-at – írja a VIG Alapkezelő Total return blogja.

A Russel 2000 és az S&P 500 (SPX) indexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Russel 2000 és az S&P 500 (SPX) indexek. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Tavaly március körül robbant be a köztudatba a mesterséges intelligencia, és mivel annak nagyobb a súlya az S&P 500-on belül, így az MI-részvények szárnyalása nagyobb mértékben emelte ennek az indexnek az értékét. De az elmúlt öt évet vizsgálva, ettől függetlenül is ez az index teljesített jobban. Ha viszont egy több mint húsz évre visszatekintő ábrát nézünk, már a Russel 2000 teljesített jobban.

Mi ebből a konklúzió? Nagyon fontos az időzítés, azaz hogy mikor vásároljuk melyik eszközosztály részvényeit teszik hozzá.

A réz lesz az év nyertese?

A globális feldolgozóipar lassan újra életre kel, amit a januári pozitív beszerzési menedzserindex (PMI) is bizonyít, és az ipari fémek, különösen a réz, ebből profitálhatnak – írja az Investing.com. Egyes iparági vezetők a következő hónapokban erős emelkedésre számítanak. Az Ivanhoe Mines milliárdos alapítója, Robert Friedland szerint a réz ára idén 9500 dollárra emelkedhet metrikus tonnánként. (Ez 13 százalékos növekedési potenciál, mert most 8377 – a szerk.)

A réz több éves árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A réz több éves árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ezt az év későbbi részében várható alacsonyabb kamatlábak és a kínai kereslet növekedése támogathatja. Amint Friedland hangsúlyozza, az ázsiai ország labilis ingatlanpiaca ellenére sem lassult a vörös fém fogyasztása. Kína 2023-ban több rezet vásárolt, mint bármely más évben, 27,54 millió tonnát. A hadiipari kereslet például nagyon magas volt.

A réz vonzereje az energiaátmenetben (a tiszta energia termelésében) betöltött kritikus szerepében is gyökerezik – teszik hozzá.

Két bitcoin ETF is a toplistán

Januárban két bitcoin ETF is feljutott az ETF-ek havi toplistájára a beáramló tőke értékével, az iShares (Blackrock) és a Fidelity terméke – írta a Morningstar jelentése. Az előbbibe 2,6, az utóbbiba 2,2 milliárd dollár érkezett. (Más tőzsdei, korábban létrehozott bitcoin-befektetési társaságokból viszont tőkekivonás történt – a szerk.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Egyes kriptopiaci szereplők értelmezése szerint ez növeli annak az esélyét, hogy az ETF-ek hosszú távon is fellendítik majd a szektort.

Nyert a bitcoin-mániás elnök

Miután Nayib Bukele elnök az előzetes adatok szerint újabb öt éves mandátumot szerzett Salvador élén, maradhat az ország bitcoin-barát politikája is. Bukele a BTC-bányászathoz szükséges megújuló geotermikus energia finanszírozására bitcoin-alapú “vulkánkötvényeket” kíván kibocsátani. Víziója szerint a kriptó és a kapcsolódó projektek Salvador jólétét és autonómiáját növelnék.

Másrészt folyamatosan bonyodalmak is felmerültek, mint a BTC tranzakciós költségeinek megugrása, a volatilitás, az ország hitelminősítésének romlása. Bukele emellett kritikusai szerint tekintélyelvű tulajdonságokat mutat, amelyeket magas támogatottsága ellenére is érdemes figyelemmel kísérni.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
Részvény / Deviza / Áru Nem tér magához a forint, íme, ennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 07:49
Kis mértékben gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint, ki tudja, hol áll meg
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 18:34
Egy héttel ezelőtt még 387 forintot kellett adni egy euróért, ma már több mint 393-at.     
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a BUX, örülhetnek az OTP- és Richter-részvényesek
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 538,63 pontos, 0,82 százalékos emelkedéssel 66 080,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Gyengébb pályára áll a forint? Már 59 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 28. 12:20
Az euró masszívan 390 fölé emelkedett az MNB keddi kamatdöntése óta, kitörve az eddigi sávból, a következő ellenállás 395-nél lesz. A BUX-ot az OTP és a Mol húzza. Elég volt a földgázzal való spórolásból? Új két éves csúcson jár a bitcoin, átalakította rendszerét a Binance.
Részvény / Deviza / Áru Két óriási lépés a legális marihuána felé
Eidenpenz József | 2024. február 28. 05:43
Németországban a kannabisz birtoklása és fogyasztása április 1-jétől szinte biztosan legálissá válik, miután a Bundestag elfogadta az erről szóló törvényt. Ám a nagy kannabisz-üzletben reménykedő cégek többségének csalódniuk kellett. Az USA-ban egy hatóság várható intézkedése nyomán kaptak hátszelet az iparág részvényei. Hogyan fektethetünk az ágazatba?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG