8p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az arany és az ezüst évezredes befektetési eszközök, de a modern korban a platina és a palládium is keresett. Miért nem érnek mégsem annyit, mint az arany? Mi mozgatja az árfolyamukat? Mi okozhat áremelkedést? Hogyan lehet ezeket megvenni?

Az arany határidős árfolyama új és új történelmi csúcsokat ért el az utóbbi időben, legutóbb májusban 2464,5 dolláron. Az ezüst pedig több mint 11 éve nem látott magasságokban áll. De vajon mi van a többi nemesfémmel, amelyek szintén befektetési célpontok lehetnek? Érdemes-e a platinát, a palládiumot, esetleg a ródiumot magyar kisbefektetőként szem előtt tartani?

Az arany (GC) és az ezüst (SI) hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany (GC) és az ezüst (SI) hosszú távon. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nem tudták utolérni az aranyat

A hosszabb távú árfolyamok tartogatnak meglepetéseket. Miközben például az arany tíz év alatt mintegy 80, az ezüst 60 százalékkal emelkedett, addig a platináé 30 százalékkal csökkent. Persze sok függ attól, hogy milyen időszakot választunk az összehasonlításhoz, de a kiinduló 2014 viszonylag nyugalmas év volt a nemesfémek piacán. Csendes lefelé csorgást lehetett látni, a csúcsoktól messze.

Az arany és a platina árfolyama tíz év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany és a platina árfolyama tíz év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A hússzorozó nemesfém

A palládiumnak volt egy nagyszerű korszaka 2016-tól 2021-ig, amikor többszörözte az árfolyamát, de azután hatalmasat esett, és mára alulteljesítővé vált az aranyhoz képest – legalábbis a tíz éves időszakot nézve. (Hasonló a helyzet egyébként húsz év alatt is.)

Az arany és a palládium árfolyama tíz év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany és a palládium árfolyama tíz év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A ródium pedig különösen ritka és kivételes fém, volt egy hasonló felfutása, mint a palládiumnak, de sokkal magasabb szinten. Több mint hússzorosára ugrott fel az árfolyama, ahonnét szintén hatalmasat esett, de még mindig többszörösét éri a tíz évvel ezelőttinek. A jelenség kulcsa, amint látni fogjuk, az autóiparban rejlik.

Az arany és egy ródium-befektetési társaság (XRH0) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany és egy ródium-befektetési társaság (XRH0) árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ütközik a kétféle funkció

Mi az oka annak, hogy a nemesfémek ennyire eltérően teljesítenek? Jórészt a felhasználási lehetőségeik különbözősége. Sokan leírták az utóbbi időben, hogy az aranyat nagyrészt a jegybanki vásárlások hajtják. Nagy devizatartalékokat halmoz fel például Kína aranyban, és néhány más feltörekvő ország is, hogy a dollártól függetlenítse magát.

Nemesfémek árfolyama jelenleg, unciánként

  • Arany: 2381 dollár
  • Ezüst: 30,6 dollár
  • Platina: 1005 dollár
  • Palládium: 944 dollár
  • Ródium: 4715 dollár

Az aranyon kívül más nemesfémnek ma már nincsen “monetáris” szerepe, nem hallani jelentős jegybanki tartalékokról sem ezüstben, sem platinában vagy másban. Az aranynak és az ezüstnek jelentős a szerepe az ékszeriparban, a platinának csekély, a többinek lényegében nulla.

Ezzel szemben már az ezüstnél is jelentős az ipari felhasználás súlya, a platinát, a palládiumot és a ródiumot pedig túlnyomó részt ott keresik. Azon belül is főleg az autóiparban és a vegyipar egyes területein.

Belépett a helyettesítő hatás

A palládium és a ródium árának megugrását a robbanómotoros járművek katalizátoraiban történő felhasználás dobta meg 2016 körül, no meg a környezetvédelmi, károsanyag-kibocsátási előírások szigorodása. Az árfolyam beomlását pedig főleg a gazdasági növekedés lassulása, a Covid-krízis, az elektromos autók térnyerése okozhatta.

Egy Porsche alulról.
Egy Porsche alulról.
Fotó: Pixabay.com

Az is szerepet játszhatott, hogy az extrém drágává vált palládiumot és ródiumot a gyártók minél nagyobb arányban igyekeztek jóval olcsóbb alternatívákkal, például platinával kiváltani.

Nemesfémek, mint melléktermékek

A kitermelési oldalról a nemesfémek kínálata nem független egymástól és más ipari fémek bányászatától, jelentős részük egyfajta melléktermékként, kísérőanyagként kerül elő. A Wikipedia szócikkei szerint:

  • Ma az ezüstöt elsősorban a réz, az ólom és a cink elektrolitikus finomításának másodlagos melléktermékeként állítják elő. (Arannyal együtt is előfordul, és csak kevés érkezik kifejezetten ezüstbányákból.)
  • A platina a többi platinacsoportba tartozó fémmel együtt főleg a nikkel- és rézbányászat és -feldolgozás melléktermékeként keletkezik.
  • A palládium arannyal és más, a platinacsoportba tartozó fémekkel ötvözött szabad fémként is megtalálható, de ezek a lelőhelyek csak kisebb szerepet játszanak. A legfontosabb forrásai a nikkel és rézlelőhelyek.
  • A ródium a platina- vagy nikkelércekben, a platinacsoport fémeinek többi tagjával együtt fordul elő.

Ezért ingadozik az ipari nemesfémek ára

Ez viszont azt is jelenti, hogy a kitermelés viszonylag rugalmatlan – nem lehet érdemes azért egy hatalmas réz- vagy nikkelbányát nyitni, hogy valamivel több palládiumunk legyen. Ez is lehetett az oka kínálati oldalról a palládium óriási áremelkedésének az elmúlt tíz évben. Illetve emiatt nem lehet a platina kitermelését visszafogni, ha csökken iránta a kereslet – ez pedig e fém nyomott árának a fő oka lehetett.

Árfolyamok és grafikonok

Nehéz megítélni, hogyan fog kinézni ez a következő években, ahogy a robbanómotoros gépkocsik és más járművek várhatóan háttérbe szorulnak az elektromosakkal szemben. Valószínűleg sok függ az elektromos átállás sebességétől és az általános gazdasági növekedéstől is. Lehetnek még szűk keresztmetszetek a kínálatban, amelyek a ritkább nemesfémek árát megdobják, de hosszú távon a zöld átállás azután végképp csökkenti a katalizátorfém-keresletet.

Reménysugár a palládiumnak

Az elektromos járművek terjedése nem gyengítette annyira a palládium iránti keresletet, mint azt korábban gondolták – írja a Világ Platina Befektetési Tanács nevű, a platinacsoportba tartozó fémek bányászait képviselő szakmai szervezet (World Platinum Investment Council) napokban közzétett jelentése. A palládium ára rövid távon erősödhet, ha az újrahasznosításra vonatkozó korlátozások szigorodnak, és az autóvásárlók a magas kamatok miatt továbbra is óvatosak maradnak az elektromos járművekkel szemben – állítják.

A főleg belső égésű motorok katalizátoraiban használt palládium kínálata az idén várhatóan 1,3 millió unciával lesz kevesebb a keresletnél. A hiány 2025-re azonban mintegy 200 ezer unciára mérséklődhet, majd a következő évben többletbe fordulhat, és ez a plusz 2028-ra akár 700 ezer unciára is emelkedhet.

Tőzsdén kereskedett palládium-termékek. Forrás: Justetf.com
Tőzsdén kereskedett palládium-termékek. Forrás: Justetf.com

A palládium számára előnyös lehet az is, hogy a fejlődő országokban a fosszilis üzemanyaggal működő autók iránti kereslet ellensúlyozza az elektromos autók miatt kieső keresletet. (A még tartó népességnövekedés miatt – a szerk.)

A lopott katalizátorok nyomában

Az előrejelzett többlet azonban az újrahasznosítás növekedésére épül. A kereslet-kínálat pedig még számos kihívással áll szemben – áll a jelentésben. Ezek közé tartozik, hogy a magasabb kamatlábak miatt a belső égésű járműveket tovább használják a fogyasztók, akik szkeptikusak lehetnek az elektromos járművekkel szemben. Kínai adóváltozások is akadályozzák az újrahasznosítás növekedését, valamint az az aggodalom, hogy az autókból kilopott katalizátorok táplálják az újrahasznosítási piacot.

E problémák megoldásának bármilyen késedelme lelassíthatja az újrahasznosítási kínálat növekedését, ami mélyítheti a hiányt – véli a tanács.

Deficites a platinapiac

A platina piaca várhatóan szintén deficites marad, mivel az autósok a magas kamatlábak miatt tovább tartják robbanómotoros járműveiket. A szerzők szerint azonban a platinának előnyére válik a diverzifikáltabb keresleti bázis – azaz a platina felhasználási területei szerteágazóbbak –, így a “feltörekvő hidrogéngazdaságból” származó jelentős növekedési potenciál.

/A szervezet egyébként az Anglo American (LSE: AAL), a Northam Platinum, az Impala Platinum Holdings (JSE: IMP), a Sedibelo Platinum Mines és a Tharisa (JSE: THA) bányavállalatokat képviseli./

Tőzsdén kereskedett platina-termékek. Forrás: Justetf.com
Tőzsdén kereskedett platina-termékek. Forrás: Justetf.com

Hol kapható palládium, ródium?

A ritkább nemesfémek közül az árutőzsdén is forgó platinára és palládiumra lehet például német certifikátokon, valamint befektetésialap-szerű tőzsdei termékeken (ETF, ETC) keresztül spekulálni. Egyes, főleg Dél-Afrikában aktív bányatársaságok termelésében is meghatározóak a platina-csoport fémei, így a részvényeik nagyjából követik az árakat – de nem csak egyét, hanem a teljes-platina-csoportét (plusz emellett esetleg más fémekét is).

A ródiumra pedig a Deutsche Bank DB Physical Rhodium (XRH0) alapját hozták létre sok évvel ezelőtt, amelynek értékpapírjai Londonban forognak.

Platina tagság, arany tagság

A nemesfémek ezen kívül rengeteg érdekességet tartogatnak a befektetők számára. Tudta, hogy a platina hússzor-harmincszor ritkább, mint az arany, és mégis kevesebb, mint a felébe kerül? Ám a története során általában sokkal többe került, mint az arany, ezt jelzi az is, hogy például egy “platina kártya” vagy egy “platina VIP tagság” a köznyelve beépülve magasabb presztízst jelent, mint az “arany” fokozat. Egyes források szerint pedig az összes eddig kibányászott platina beleférne egy kisebb lakásba.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG