7p

A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.

Az utóbbi években a lakosság kedvenc kötvényfajtájává avanzsált Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) indulókamata nemrég kétszer is nagymértékben zuhant. Pár hónap alatt 15 százalék környékéről 7,9 százalékra érkezett. Azóta sokakban felmerül a kérdés, hogy megéri-e még ezeket vásárolni.

Amennyiben az infláció tovább süllyed, vagy legalább szinten marad, akkor valószínűleg igen. Hiszen tavaly év végén már csak 5,5 százalék volt a pénzromlás mértéke (decembertől decemberig, tehát év/év szinten). Az elemzők pedig további csökkenést várnak – de már csak lassuló mértékben.

Miért nem jó alacsony kamattal befektetni?

Innen már nagyobb az infláció emelkedésének a mozgástere, mint a csökkenésnek. Bizonyos értelemben kockázatos tehát alacsony kamatozással inflációkövető kötvényeket venni, mert ha ugyanaz történik, mint 2022-ben – azaz hirtelen nagyon nagyot ugrik az infláció –, akkor negatív reálkamatot fogunk elérni. (Vagyis veszít a pénzünk az értékéből.)

Másrészt pedig a forint gyengülni szokott, ez már egy több évtizedes trendnek tekinthető, amelyet csak rövidebb időszakokban szokott erősödés tarkítani.

Drasztikusan csökkent a kamatkülönbség

Eddig kicsi volt a valószínűsége olyan nagy mértékű forintleértékelődésnek, ami miatt érdemes lenne devizában takarékoskodni. Hiszen a forintkamat, legalábbis a lakosság számára kiemelkedő volt, ami bőven kompenzálta az esetleges forintleértékelődést. A forint hosszú távon rendszerint csak évi 2-3-4 százalékokat gyengült átlagosan. Lásd az árát korábbi cikkünkben:

Egy 2-4 százalékos devizakamat és egy 5-8 százalékos forintkamat között azonban már nem biztos, hogy olyan nagy lesz a különbség – mármint ha az előzőhöz még hozzájön 2-4 százalékos forintleértékelődés is. Konkrétan az euróbefektetések utol is érhetik a forintbefektetéseket. Vagy ha nem is, egyfajta biztosításként szolgálhatnak nagyobb krízis esetére.

Inflációkövetés, euróban?

De nem lehetne a kettő előnyeit ötvözni? Inflációkövetést is, meg forintgyengülés elleni védelmet, egyszerre? Voltak euróban kibocsátott magyar inflációkövető kötvények, de megszűntek. A jelenlegi eurós lakossági papírok, az EMÁP-ok egy bankközi eurókamatlábhoz vannak kötve. Az EMÁP kamata épp 3,938 százalék, és a mögöttes Euribor kamatláb is alig különbözik ettől.

Árfolyamok és grafikonok

Külföldön már más a helyzet, a Wikipedia listája szerint egy sor országban vannak inflációkövető papírok, Európában is. Némelyikben kettő is, jellemzően az egyik fajta a lakosságnak, a másik intézményi befektetőknek.

Mit mondanak a sógorok?

Mi sem lenne egyszerűbb, mint kisétálni Ausztriába, és bevásárolni egy kis inflációkövető eurókötvényt, de ez az ország nincs a listán. Az osztrák bankok persze készségesen kínálnak megoldásokat, például inflációkövetőnek nevezett befektetési alapok formájában. Kérdés, ezekben konkrétan mi van, mi minden lehet a jövőben, és korántsem biztos, hogy az inflációkövetés garantált.

Inflációkövető kötvények táblázata a Wikipedia oldalán (részlet.)
Inflációkövető kötvények táblázata a Wikipedia oldalán (részlet.)

Németországban épp megszűnt

Az “inflációhoz kötött szövetségi értékpapírok” (ILB) a Németország által kibocsátott kötvényeket jelent, amelyek tíz és 30 év közötti eredeti futamidővel léteznek. Ám 2024-től kezdve nem bocsátanak ki új értékpapírokat (“iBund” és “iBobl”).

A jelenleg forgalomban lévő értékpapírokkal továbbra is lehet majd kereskedni a piacon írja az állami hivatal.

Óvatosan a banki kötvényekkel

A német Wikipedia megemlékezik arról is, hogy a német bankok “inflációhoz kötött kamatozású certifikátok” vagy “inflációhoz kötött kötvények” elnevezéssel saját kötvényeket hoztak forgalomba magánügyfelek számára. Ezek kamata a (dohánytermékek nélküli) EMU fogyasztói árindextől (HICP ex dohány) függ.

A magyar, az amerikai és az eurózónás inflációs index (árszínvonal). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A magyar, az amerikai és az eurózónás inflációs index (árszínvonal). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kockázatot jelent azonban, hogy lejárat előtt az árfolyamuk ingadozhat, és a kötvény névértéke alá is leeshet. Ráadásul a certifikátokra általában nem vonatkozik a betétbiztosítás (a magyar OBA ottani megfelelője), vagyis bankcsőd esetén nem védettek. A szakértők kritizálják azt is, hogy könnyen “felmerülhetnek rejtett költségek”.

Ciao, inflazione italiana!

Az olasz BTP inflációkövető állampapírokat elsősorban lakossági befektetőknek tervezték, de a dokumentumok szerint lényegében bárki megvásárolhatja. (De olaszországi lakhely vagy bankszámla vélhetően kell hozzá.) A “BTPs Italia” kamata az olasz inflációs rátához igazodik félévente, futamideje 4, 5, 6 és 8 év lehet. Hagyományos aukciós mechanizmus helyett a Borsa Italiana MOT platformjának felhasználásával bocsátják ki, így bármely “online kereskedési funkcióval felszerelt otthoni banki rendszeren” keresztül is megvásárolhatók. (De bankfiókban és postán is.)

Az olasz Kincstár a forgalomba hozatal előtti napon közli a garantált minimális éves reálkamatlábat (kamatszelvényt).

A kamatot a rögzített féléves reálkamatláb és a hat hónapos időszak alatt az inflációval növelt tőke szorzataként számítják ki. (Ezek szerint a reálkamatláb így hasonlít a nálunk használt “kamatprémiumhoz”, az infláció viszont ott a tőkét növeli, nem a kamatot, mint itt.) A kibocsátási naptár szerint havonta 1-2 alkalommal is van BTP-aukció. A legutóbbi “garantált kamat” pedig 2,0 százalék lehetett.

Kötvények helyett vegyünk inflációs alapot?

Mi sem lenne egyszerűbb, mint ezt az egészet a szakemberekre hagyni, és inflációkövető kötvények helyett inkább inflációkövető kötvényekbe fektető alapokat vásárolni. Nos, van is ilyen Európában, méghozzá bőven. Csak úgynevezett ETF-ekből, vagyis tőzsdén kereskedett, alacsony díjú alapokból a Justetf.com adatbázisa 31 darabot dob ki az infláció szóra keresve. (Attól függően, hogy milyen országot állítunk be az oldal alján, más és más lehet az eredmény.)

Ehhez jönnek még vélhetően a különböző bankcsoportok és vagyonkezelő cégek egyéb befektetési alapjai, amelyek nem ETF-ek, és ahol az alapkezelő nagyobb mozgásteret kap a befektetések kialakításánál. De ezzel egyben a kockázatok is nőnek.

A sokk akkor érhet bennünket, ha megnézzük, hogy az utóbbi egy év hozama hogyan alakult az ETF-eknél. Az az oszlop ugyanis plusz nyolc és mínusz hat százalék között minden elképzelhető variációt tartalmaz. Mert bizony a szabadpiaci forgalomban szereplő inflációkövető kötvények árfolyama – nem úgy, mint az itteni PMÁP-oké – szabadon ingadozik.

Az inflációs kötvényen is lehet veszíteni

Ha például az inflációs várakozások csökkennek, de a kamatok nem, akkor az inflációs papírok vonzereje – és így árfolyama – esni fog. Az intézményi befektetőknek szóló kötvények jellemzően ilyenek, nem vállal rájuk visszavásárlási árfolyamot senki a lejárat előtt. Az alapok pedig főleg ezeket vásárolják.

Így aztán ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy milyen alapot érdemes vásárolni, és milyet nem. A kötvények helyett a kötvényalapok elemzését kellene elsajátítania a kisbefektetőknek, ami nem nagy könnyebbség.

(A következő részben főleg az USA, Nagy-Britannia és Franciaország inflációs kötényeivel foglalkozunk majd.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Állampapír / Kötvény Öt csapás, ami a PMÁP-tulajdonosokat érheti
Eidenpenz József | 2024. január 29. 05:43
Bár most is a legjobb alacsony kockázatú befektetésnek számít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vannak olyan forgatókönyvek, amelyek nem túl kedvezőek. Extrém esetben előfordulhat, hogy nem követi az inflációt, vagy lemarad egy másik, külföldi befektetési eszköztől. Máskor azt ütheti meg a guta, akinek meg kell válnia tőle.
Állampapír / Kötvény Óriási pénzeső hull az állampapír-tulajdonosokra
Privátbankár.hu | 2024. január 24. 08:23
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje?
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
Állampapír / Kötvény Még jobban fial utolsó éveiben ez az állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:54
Figyelem, figyelem, új állampapír-konstrukció érkezik a kettes vágányra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG