<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Olaszország
Makro / Külgazdaság Gigantikus híd építéséről döntött az olasz kormány
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 15:16
Az olasz kormány elfogadott egy rendeletet csütörtökön, mely újraindítja a Messinai-szoroson átívelő, Olaszországot Szicíliával összekötő, 3,2 kilométeres híd építését.
Makro / Külgazdaság Újabb politikai földrengés Olaszországban
Káncz Csaba | 2023. március 14. 15:42
Az euroatlanti térség számos országához hasonlóan Olaszországban is rendkívül polarizált lett a politikai spektrum. A nemek közötti egyenlőség tekintetében erősen konzervatív országban most ráadásul két női pártvezető lett – az egyik a kormányt, a másik pedig a fő ellenzéki pártot vezeti. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rengeteg migránst kellett kimenteni a tengerből
Privátbankár.hu | 2023. március 12. 09:15
Több mint 1300 migránst mentett ki a Földközi-tenger középső részén bajba került hajókról az olasz parti őrség és a haditengerészet szombaton, alig két héttel azután, hogy egy hajótörésben hetvennégy ember vesztette életét Olaszország déli partjainál.
Makro / Külgazdaság Itt a fordulat: visszatér az atomenergiához egy nagy európai ország
Privátbankár.hu | 2023. március 6. 13:31
Energiaipari vállalatok atomenergia-technológiai fejlesztési együttműködésről kötöttek megállapodást azzal a konkrét szándékkal, hogy Olaszország energiaellátásában ismét szerepet kaphassanak az atomerőművek.    
Makro / Külgazdaság Zelenszkij: a háború nem tarthat örökké és nem is fog, mert győzünk
Privátbankár.hu | 2023. február 20. 10:39
A héten kezdődik az ukrán-olasz csúcstalálkozó Kijevben.
Turizmus Itália verhetetlen luxusa – Ahol az amerikai sztárok borozgatnak
Elek Lenke | 2023. február 5. 11:43
Számtalan leggel találkozhatunk a turizmus és a szállodaipar világában, ahány szaklap, annyiféle lista, ahány tesztelő, annyiféle szempont. Azt mondják, a luxusszállodák mind egyformák – nos, az olaszok ebben is kivételek, a gasztronómiához és a designhoz mintha mindenki értene itt, születésétől fogva. Amiben szintén páratlanok, az az elképesztő természeti-történelmi környezet.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság Meglepő fordulat: Orbán Viktor szövetségesével foghat össze az Európai Néppárt
Wéber Balázs | 2023. január 29. 06:11
Giorgia Melonit sokáig szélsőjobbosnak tartotta a mainstream politika, amióta azonban Olaszország miniszterelnöke lett, megnyíltak előtte az uniós és pártvezérek ajtói. Az Európai Néppárt akár szövetkezne is vele, hogy megerősítse pozícióit a közelgő EP-választások előtt. Az ötlet ugyanakkor a pártcsaládon belül is vitatott.   
Szubjektív Viva Venezia! Ciao Venezia! – A világ leghíresebb karneválja
Elek Lenke | 2023. január 28. 05:59
A dózse és vendégei az erkélyről üdvözlik a népet. Megszólalnak a harsonák, léggömbök százai repülnek a magasba. Nincs fotós, aki ellent tudna állni a tarka színjátéknak. Világjáró rovatunk ezúttal a Velencei Karnevál élményét eleveníti fel.
Makro / Külgazdaság Olaszországban nem bírták úgy cérnával a benzinkutasok, mint nálunk
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 06:11
Az olaszországi üzemanyag-állomások egy része huszonnégy, mások negyvennyolc órán át tartanak zárva a kedd este megkezdődött sztrájk miatt, melyet a benzinkutak üzemeltetői a kormány energiapolitikájával szemben hirdettek meg.
Makro / Külgazdaság Őrségváltás a Cosa Nostrában?
Kormos Olga | 2023. január 21. 18:03
30 éves bujkálás után végre őrizetbe vették Matteo Messina Denarót, a szicíliai maffia, a Cosa Nostra egyik vezetőjét. Letartóztatásakor körülbelül 100 rendőr vette körül a palermói Maddalena magánklinikát, ahová rendszeres kezelésre járt. Mit jelent ez: a stafétabot átadását, vagy a Cosa Nostra teljes megújulását?
Kultúra Elhunyt Gina Lollobrigida legendás olasz filmcsillag
Privátbankár.hu | 2023. január 16. 13:41
Elhunyt 95 éves korában minden idők egyik legnagyobb olasz filmcsillaga, Gina Lollobrigida - közölte hétfőn a színésznő családja.
Makro / Külgazdaság A nap képe: homárt evett és szelfizett Orbán Viktor a tengerparton
Privátbankár.hu | 2023. január 4. 12:33
A magyar miniszterelnök és felesége, Lévai Anikó előbb lerótta kegyeletét XVI. Benedek ravatálánál Rómában, majd betért egy jónevű étterembe a közeli Ostiában.
Turizmus Ebből még baj lehet: a beérkező kínai turisták több mint fele covidos olasz adatok szerint
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 16:57
Kínában szabadon engedték a vírust, új variánsok is érkezhetnek Európába.
Makro / Külgazdaság Megint megmutatta Giorgia Meloni, hogy Ukrajnáról nagyon mást gondol, mint Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. december 28. 07:40
Az olasz kormányfő teljes támogatást ígér Ukrajnának, Zelenszkijt pedig Rómába hívja.
Makro / Külgazdaság Tízmillió olasz szegénységben ünnepel, 16 ezer hajléktalan van Rómában
Privátbankár.hu | 2022. december 23. 18:31
Rendkívül jó az időjárás a karácsonyi ünnepek kezdetén Olaszországban, 17 millió olasz indul útnak, tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a szállodai szobafoglalások száma a Confcooperative szövetkezeti szövetség pénteken közölt adatai szerint. Mintegy 10 millióan azonban szegénységben töltik az ünnepeket.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Makro / Külgazdaság A németek Ukrajna gyors vereségét szerették volna Boris Johnson szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 10:20
A volt brit miniszterelnök egy interjúban beszélt erről, ahogy arról is, a franciák pedig az utolsó pillanatig tagadták az orosz támadás lehetőségét.
Makro / Külgazdaság Kemény migrációs politikát ígér az új olasz kormány
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 13:38
Az illegális bevándorlást meg kell állítani Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szerint, aki az Il Giornale című napilapnak adott interjúban pénteken úgy vélte, nem Rómának kell enyhíteni, hanem az Európai Uniónak kell cselekedni. Antonio Tajani külügyminiszter szerint az EU-nak százmilliárd eurót kell szánnia a migrációs stratégiára.
Makro / Külgazdaság Felmentették Silvio Berlusconit
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 20:21
Vesztegetés volt a vád.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sorsa függhet most Rómától
Káncz Csaba | 2022. november 9. 15:44
Meloninak veszélyes politikai vizeken kell kormányoznia a keményen jobboldali választói és a nyugati intézmények elvárásai között. Rómának színt kell vallania az Európai Tanács szavazásán a Magyarországnak szánt forrásokról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kidobták Olaszországból a migránshajót, Franciaországban köthet ki
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 13:44
A római kormány migrációs politikája első eredményének tartja, hogy az Ocean Viking civilhajó 234 emberrel a fedélzetén távozott a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseilles kikötője felé, miközben azonban a többi civilhajóról leszállhatott mindenki szerda reggelig.
Makro / Külgazdaság Olaszországot bírálta Párizs a migránsokat szállító hajó miatt
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 11:51
Elfogadhatatlan, hogy Olaszország nem engedi kikötni az SOS Méditerranée civil szervezet által működtetett, migránsokat szállító Ocean Viking norvég teherhajót - közölte a francia kormány szerdán.
Makro / Külgazdaság Menekültügyben is lassan beáll a sorba a Meloni-kormány?
Privátbankár.hu | 2022. november 6. 09:22
Engedélyezték az egyik, a Földközi-tengeren kimentett menekülteket szállító hajó kikötését Szicílián. További több száz menekült sorsa viszont továbbra is kérdéses.
Makro / Külgazdaság Az orosz nyersanyagok szankcionálása Szicíliában okoz gondot
Privátbankár.hu | 2022. november 3. 11:15
Közel nyolcezer munkahely szűnhet meg a szicíliai Priolo kőolaj-finomítójában és beszállító hálózatában az Oroszországból érkező nyersanyagra kivetett embargó következtében, amivel szemben Róma állami segítséget nyújthat - közölte Adolfo Urso gazdasági fejlesztési miniszter csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Gyorsan ment: Giorgia Meloni elfogadta a kormányalakítási megbízatást
Privátbankár.hu | 2022. október 21. 18:31
 Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke az államfővel tartott újabb találkozón, a kormány szombat délelőtt teszi le esküt - közölte az elnöki palota.
Makro / Külgazdaság Meloni gyors kormányalakítást szeretne
Privátbankár.hu | 2022. október 21. 12:36
A jelenlegi válsághelyzetben a kormányzás mihamarabbi megkezdését szorgalmazta az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni, aki Sergio Mattarella államfővel tartott konzultációja után nyilatkozott a sajtónak pénteken Rómában.
Szubjektív Nápoly, a város, ahol az élet ünnepli önmagát
Kugler Zsuzsanna | 2022. október 15. 05:56
Nápoly sűrű, nyüzsgő, zajos, színes és szagos, a sikátorokban felbukkanó motorosok váratlanul érik az óvatlanokat. De a váratlanság itt hétköznapi jelenség, a káoszban pedig van rendszer. Nagyvárosi forgatag és templomok csendje, Michele pizzája és Szűz Mária. Világjáró rovatunk ezúttal a markáns délolasz város levegőjébe szagolt bele.
Makro / Külgazdaság Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök "rezsimegoldást" keres
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 13:31
Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök kész energiacsomaggal akarja indítani kormánya munkáját, miközben újraindult a földgázszállítás az Oroszországból érkező vezetéken.
Makro / Külgazdaság Egy nyugati országba újraindították a gázexportot az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 10:59
Olaszország a mai szerencsés nyertes, a Gazprom rendezte vitáját az osztrák hálózatüzemeltetővel.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Makro / Külgazdaság Aggodalomra ad okot az olasz választási eredmény a holland kormányfő szerint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 11:48
Az olaszországi választási eredmények aggodalomra adnak okot - jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő hétfő este az Op1 tévé egyik műsorában.
Makro / Külgazdaság Kulcsfontosságú szövetséges Róma Washingtonnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:25
Olaszország Washington "kulcsfontosságú szövetségese, erős demokrácia és megbecsült partner" - emelte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn az előző nap tartott olaszországi választásokat kommentálva.
Makro / Külgazdaság Hogyan kerül egy posztfasiszta párt elnöke Olaszország élére?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 26. 19:03
Ősztől minden jel szerint egy nacionalista szövetség fogja kormányozni Európa harmadik legnagyobb gazdaságát, a miniszterelnök pedig egy posztfasiszta gyökerű párt vezetője, Giorgia Meloni lehet. De szélsőjobbos vagy jobbközép koalícióról van szó valójában? Mi az az Olaszország Fivérei, mi vitte sikerre Melonit, és mit remélhet győzelmétől az Orbán-kormány?
Részvény / Deviza / Áru Mit tesz a forintért az MNB holnap? Emelkedik az index Milánóban
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 12:23
Az olasz tőzsdeindex szinte egyedüliként emelkedett Európában a leendő kormány vállalkozásbarát ígéretei miatt. A forint is gyengül, de a piac a holnapi MNB-ülésre vár, ahol egy százalékos kamatemelést valószínűsíthető. Újabb csúcson a dollár, esnek az energiahordozók, felrobbant egy gázcég árfolyama – de csak a szakadék aljához képest.
Makro / Külgazdaság Olaszországban várhatóan Giorgia Meloni alakíthat kormányt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 06:22
Nagy fölénnyel nyeri az olasz választásokat a Meloni, Salvini és Berlusconi pártjai alkotta jobbközép szövetség.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Óriási választási matek folyik Olaszországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 15:07
Csaknem hatmillió külföldön élő olasz már megkezdte a levélszavazást a parlamenti választásokon, miközben a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini a Pó-folyó forrásánál tartja pártja kampányzáró tömeggyűlését vasárnap.
Makro / Külgazdaság Hidegebb otthonok, rövidebb zuhanyzás - kiderült, milyen gáztakarékossági lépések jöhetnek az olaszoknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 18:21
A fűtési szezon késleltetett megkezdése, az otthonok hőmérsékletének csökkentése, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének szabályozása szerepel az októbertől tervezett olaszországi gázfogyasztási takarékossági programban.
Makro / Külgazdaság Silvio Berlusconi a TikTokon debütált
Kormos Olga | 2022. szeptember 3. 15:51
A politikai visszatérést tervező volt olasz miniszterelnök a fiatalokat célozza meg. 
Makro / Külgazdaság Olaszországban is egyre nagyobb a pánik a gáz miatt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 23. 12:48
A gyárosok gázadagolási tervet szorgalmaznak, ha tovább nőnek az árak, akkor nagy bajban lesznek az olasz cégek.
Makro / Külgazdaság Így drágul az élet ősztől Olaszországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 21. 14:03
Száz százalékos rezsiköltség-emelkedés várja a nyaralásból hazatérő olaszokat, és tovább emelkedik az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a tankönyvek ára is - jelentette a La Repubblica című napilap vasárnap.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Putyin és Orbán rémképek lettek az olasz választási kampányban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 5. 15:06
Az olasz balközép pártok arra az üzenetre építik kampányukat, hogy le kell győzniük azt a jobboldali blokkot, amely Putyin és Orbán barátja. Nagyon valószínűtlen, hogy egy jövőbeli jobbközép kormány engedjen Salvini azon kérésének, hogy állítsák le az ukrajnai fegyverszállítást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Előrehozott választások lesznek ősszel Olaszországban
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 18:49
Feloszlatta a parlamentet csütörtökön Sergio Mattarella olasz államfő, megnyitva az utat az előrehozott választások előtt - számolt be a RAI olasz közszolgálati televízió.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG