<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Olaszország
Szubjektív Rigó Jancsit nassolni a világ egyik legszebb terén
Elek Lenke | 2022. november 26. 05:46
Kevés olyan magyar turistával találkoztam, aki olaszországi utazása során kifejezetten Triesztet vette célba, pedig nemcsak átutazni érdemes errefelé, hanem megállni is. Ez a magyar és osztrák vonatkozásokban gazdag kikötőváros nem emlékeztet Nápoly zajos életvidámságára, Velence páratlan romantikájára, de Milánó nagyvilági stílusára sem. Világjáró rovatunk újabb állomása az északolasz város az Adriai-tenger és Szlovénia között.
Makro / Külgazdaság A németek Ukrajna gyors vereségét szerették volna Boris Johnson szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 10:20
A volt brit miniszterelnök egy interjúban beszélt erről, ahogy arról is, a franciák pedig az utolsó pillanatig tagadták az orosz támadás lehetőségét.
Makro / Külgazdaság Kemény migrációs politikát ígér az új olasz kormány
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 13:38
Az illegális bevándorlást meg kell állítani Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter szerint, aki az Il Giornale című napilapnak adott interjúban pénteken úgy vélte, nem Rómának kell enyhíteni, hanem az Európai Uniónak kell cselekedni. Antonio Tajani külügyminiszter szerint az EU-nak százmilliárd eurót kell szánnia a migrációs stratégiára.
Makro / Külgazdaság Felmentették Silvio Berlusconit
Privátbankár.hu | 2022. november 17. 20:21
Vesztegetés volt a vád.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sorsa függhet most Rómától
Káncz Csaba | 2022. november 9. 15:44
Meloninak veszélyes politikai vizeken kell kormányoznia a keményen jobboldali választói és a nyugati intézmények elvárásai között. Rómának színt kell vallania az Európai Tanács szavazásán a Magyarországnak szánt forrásokról. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kidobták Olaszországból a migránshajót, Franciaországban köthet ki
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 13:44
A római kormány migrációs politikája első eredményének tartja, hogy az Ocean Viking civilhajó 234 emberrel a fedélzetén távozott a szicíliai vizekről, és elindult a francia Marseilles kikötője felé, miközben azonban a többi civilhajóról leszállhatott mindenki szerda reggelig.
Makro / Külgazdaság Olaszországot bírálta Párizs a migránsokat szállító hajó miatt
Privátbankár.hu | 2022. november 9. 11:51
Elfogadhatatlan, hogy Olaszország nem engedi kikötni az SOS Méditerranée civil szervezet által működtetett, migránsokat szállító Ocean Viking norvég teherhajót - közölte a francia kormány szerdán.
Makro / Külgazdaság Menekültügyben is lassan beáll a sorba a Meloni-kormány?
Privátbankár.hu | 2022. november 6. 09:22
Engedélyezték az egyik, a Földközi-tengeren kimentett menekülteket szállító hajó kikötését Szicílián. További több száz menekült sorsa viszont továbbra is kérdéses.
Makro / Külgazdaság Az orosz nyersanyagok szankcionálása Szicíliában okoz gondot
Privátbankár.hu | 2022. november 3. 11:15
Közel nyolcezer munkahely szűnhet meg a szicíliai Priolo kőolaj-finomítójában és beszállító hálózatában az Oroszországból érkező nyersanyagra kivetett embargó következtében, amivel szemben Róma állami segítséget nyújthat - közölte Adolfo Urso gazdasági fejlesztési miniszter csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Gyorsan ment: Giorgia Meloni elfogadta a kormányalakítási megbízatást
Privátbankár.hu | 2022. október 21. 18:31
 Azonnal, további egyeztetések nélkül elfogadta a miniszterelnöki megbízatást Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke az államfővel tartott újabb találkozón, a kormány szombat délelőtt teszi le esküt - közölte az elnöki palota.
Makro / Külgazdaság Meloni gyors kormányalakítást szeretne
Privátbankár.hu | 2022. október 21. 12:36
A jelenlegi válsághelyzetben a kormányzás mihamarabbi megkezdését szorgalmazta az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni, aki Sergio Mattarella államfővel tartott konzultációja után nyilatkozott a sajtónak pénteken Rómában.
Szubjektív Nápoly, a város, ahol az élet ünnepli önmagát
Kugler Zsuzsanna | 2022. október 15. 05:56
Nápoly sűrű, nyüzsgő, zajos, színes és szagos, a sikátorokban felbukkanó motorosok váratlanul érik az óvatlanokat. De a váratlanság itt hétköznapi jelenség, a káoszban pedig van rendszer. Nagyvárosi forgatag és templomok csendje, Michele pizzája és Szűz Mária. Világjáró rovatunk ezúttal a markáns délolasz város levegőjébe szagolt bele.
Makro / Külgazdaság Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök "rezsimegoldást" keres
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 13:31
Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök kész energiacsomaggal akarja indítani kormánya munkáját, miközben újraindult a földgázszállítás az Oroszországból érkező vezetéken.
Makro / Külgazdaság Egy nyugati országba újraindították a gázexportot az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 10:59
Olaszország a mai szerencsés nyertes, a Gazprom rendezte vitáját az osztrák hálózatüzemeltetővel.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Szubjektív Mit tudunk Meloniról, akitől most megrettent Európa?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 27. 19:49
Nagyító rovatunkban ma a várható új olasz miniszterelnököt vesszük górcső alá. Meloni keményvonalasai akár sikeresek is lehetnek Olaszországban, mert a baloldalnak – úgy, mint a világ nagy részén – nem sikerült hiteles stratégiát kínálnia. Meloni ugyanakkor tudja: ha szalonképtelen irányba navigálja Rómát, pillanatok alatt beüt az államcsőd.
Makro / Külgazdaság Aggodalomra ad okot az olasz választási eredmény a holland kormányfő szerint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 11:48
Az olaszországi választási eredmények aggodalomra adnak okot - jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő hétfő este az Op1 tévé egyik műsorában.
Makro / Külgazdaság Kulcsfontosságú szövetséges Róma Washingtonnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 07:25
Olaszország Washington "kulcsfontosságú szövetségese, erős demokrácia és megbecsült partner" - emelte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn az előző nap tartott olaszországi választásokat kommentálva.
Makro / Külgazdaság Hogyan kerül egy posztfasiszta párt elnöke Olaszország élére?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 26. 19:03
Ősztől minden jel szerint egy nacionalista szövetség fogja kormányozni Európa harmadik legnagyobb gazdaságát, a miniszterelnök pedig egy posztfasiszta gyökerű párt vezetője, Giorgia Meloni lehet. De szélsőjobbos vagy jobbközép koalícióról van szó valójában? Mi az az Olaszország Fivérei, mi vitte sikerre Melonit, és mit remélhet győzelmétől az Orbán-kormány?
Részvény / Deviza / Áru Mit tesz a forintért az MNB holnap? Emelkedik az index Milánóban
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 12:23
Az olasz tőzsdeindex szinte egyedüliként emelkedett Európában a leendő kormány vállalkozásbarát ígéretei miatt. A forint is gyengül, de a piac a holnapi MNB-ülésre vár, ahol egy százalékos kamatemelést valószínűsíthető. Újabb csúcson a dollár, esnek az energiahordozók, felrobbant egy gázcég árfolyama – de csak a szakadék aljához képest.
Makro / Külgazdaság Olaszországban várhatóan Giorgia Meloni alakíthat kormányt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 06:22
Nagy fölénnyel nyeri az olasz választásokat a Meloni, Salvini és Berlusconi pártjai alkotta jobbközép szövetség.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg Európát a mai olasz választás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 25. 18:05
Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor barátai, akik átvehetik Olaszország irányítását
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 17:01
Ma tartják a parlamenti választásokat a dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Óriási választási matek folyik Olaszországban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 15:07
Csaknem hatmillió külföldön élő olasz már megkezdte a levélszavazást a parlamenti választásokon, miközben a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini a Pó-folyó forrásánál tartja pártja kampányzáró tömeggyűlését vasárnap.
Makro / Külgazdaság Hidegebb otthonok, rövidebb zuhanyzás - kiderült, milyen gáztakarékossági lépések jöhetnek az olaszoknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 6. 18:21
A fűtési szezon késleltetett megkezdése, az otthonok hőmérsékletének csökkentése, valamint a zuhanyozás és a gépi mosás idejének szabályozása szerepel az októbertől tervezett olaszországi gázfogyasztási takarékossági programban.
Makro / Külgazdaság Silvio Berlusconi a TikTokon debütált
Kormos Olga | 2022. szeptember 3. 15:51
A politikai visszatérést tervező volt olasz miniszterelnök a fiatalokat célozza meg. 
Makro / Külgazdaság Olaszországban is egyre nagyobb a pánik a gáz miatt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 23. 12:48
A gyárosok gázadagolási tervet szorgalmaznak, ha tovább nőnek az árak, akkor nagy bajban lesznek az olasz cégek.
Makro / Külgazdaság Így drágul az élet ősztől Olaszországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 21. 14:03
Száz százalékos rezsiköltség-emelkedés várja a nyaralásból hazatérő olaszokat, és tovább emelkedik az élelmiszerek, a tömegközlekedés és a tankönyvek ára is - jelentette a La Repubblica című napilap vasárnap.
Makro / Külgazdaság Új centrista szövetséget hozott létre a volt olasz miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 16:30
A Matteo Renzi volt miniszterelnök vezette Élő Olaszország és a Carlo Calenda vezette Akció nevű párt csütörtökön bejelentette politikai szövetségük megszületését, amely harmadik pólust kíván képviselni az olasz baloldali és a jobboldali pártok választási koalíciójával szemben.
Makro / Külgazdaság Putyin és Orbán rémképek lettek az olasz választási kampányban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 5. 15:06
Az olasz balközép pártok arra az üzenetre építik kampányukat, hogy le kell győzniük azt a jobboldali blokkot, amely Putyin és Orbán barátja. Nagyon valószínűtlen, hogy egy jövőbeli jobbközép kormány engedjen Salvini azon kérésének, hogy állítsák le az ukrajnai fegyverszállítást. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Előrehozott választások lesznek ősszel Olaszországban
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 18:49
Feloszlatta a parlamentet csütörtökön Sergio Mattarella olasz államfő, megnyitva az utat az előrehozott választások előtt - számolt be a RAI olasz közszolgálati televízió.
Makro / Külgazdaság Másodszorra sikerült lemondania a szorongatott miniszterelnöknek
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 10:55
Úgy tűnik, ennyi volt, már az államfő sem marasztalja tovább Mario Draghit.
Makro / Külgazdaság A csatát megnyerte, a háborút elvesztette az olasz kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 10:19
Hiába nyerte meg a tegnapi bizalmi szavazást, ma várhatóan lemond Mario Draghi.
Makro / Külgazdaság Van, ahol növekszik az orosz gázszállítás
Privátbankár.hu | 2022. július 21. 09:50
Majdnem kétszeresére emelte az Olaszországba leszállítani ígért gáz mennyiségét a Gazprom.
Makro / Külgazdaság Szerdán dől el a szorongatott olasz kormányfő sorsa
Privátbankár.hu | 2022. július 15. 11:53
Kap még egy esélyt Mario Draghi vagy előrehozott választások jönnek?
Makro / Külgazdaság Nem engedi lemondani az államfő az olasz miniszterelnököt
Privátbankár.hu | 2022. július 15. 06:33
Mario Draghitól azt várja Sergio Mattarella,hogy próbáljon meg egy újabb koalíciót összehozni.
Makro / Külgazdaság Óriási bajban van az olasz egységkormány
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:12
Felborította a Mario Draghi vezette nemzeti egységkormány egyensúlyát az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt, mely nem szavazott bizalmat a kormány energia-csomagjának a felsőházban tartott szavazáson csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ez a kormány már a bukás szélén áll az infláció és dráguló rezsi miatt
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 06:31
Nagyon bizonytalanná vált Mario Draghi olasz kormányfő helyzete, miután az Öt Csillag Mozgalom is ellene fordult.
Makro / Külgazdaság Újabb európai gázcsapon zártak egyet az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 11:32
A szokásos 31 helyett csak 21 millió köbméter gáz érkezik Olaszországba.
Szubjektív A sziget, ahol furcsa dolgokat művel a téridő
Litván Dániel | 2022. július 9. 06:19
Új, Világjáró című rovatunkban ezúttal Litván Dániellel utazunk Szicíliára - vagy valahova, ami bizonyos megfigyelők számára egy festői földközi-tengeri szigetnek látszódhat.
Agrár Tragikus már az aszály az USA-ban és Olaszországban
Káncz Csaba | 2022. július 4. 15:20
A globális felmelegedés fokozódásával a világ számos régiójában felerősödnek az aszályos időszakok, veszélyeztetve a mezőgazdasági termelést és az energiaellátást.  Ma Észak-Olaszországra és az USA délnyugati régiójára vetünk egy-egy pillantást. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Válsághelyzet Olaszországban - a milánói érsek esőért imádkozik
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 11:16
Olaszországban elsőként a középső térségben található Emilia-Romagna tartomány nyilvánított válsághelyzetet a rendkívüli aszály miatt, miközben szerdától újabb hőhullám éri el az országot negyven Celsius-fok feletti hőmérséklettel. Milánó érseke az esőért tart imádságot.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Makro / Külgazdaság Őszi kormánybuktatással fenyegetőzik Orbán Viktor olasz barátja
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 11:12
Matteo Salvini szerint szeptemberben érkezhet el a politikai fordulat ideje. Ha a Liga kilép a kormányból, nehéz helyzetbe kerülhet Mario Draghi miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Olaszország híres folyója, a Pó
Privátbankár.hu | 2022. június 12. 17:02
Hetven éve nem volt ennyire alacsony a Pó vízszintje
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Ingatlan Olasz plázát és szupermarketeket vett az Indotek
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 07:59
Ezzel belépett az itáliai piacra is.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG