BUX
36 179.79
+0.85%
+304.00
OTP
10 730.00
+3.47%
+360.00
MOL
1 964.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 700.00
-1.62%
-110.00
MTELEKOM
397.00
+1.15%
+4.00
 
Németország
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzt adnának a németeknek, hogy vegyenek új autót
MTI | 2020. június 1. 14:04
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót (1750 milliárd forint) fordíthatnak erre a célra.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Makro / Külgazdaság Nem mindenki kér a német-francia mentőcsomagból
MTI | 2020. május 23. 15:37
Olcsó hitelekkel lendítenék fel az európai gazdaságot az osztrák-svéd-dán-holland négyes, amelyek elutasítják a német-francia terveket.
Makro / Külgazdaság Robbanás határán a német radikális párt
Káncz Csaba | 2020. május 20. 09:37
A Kalbitz körüli vihar rámutat az AfD legfőbb dilemmájára: meddig tud együttműködni a radikálisokkal úgy, hogy ne ijessze el a mérsékelt konzervatív szavazókat? A forrongó párt számára megváltásként érkezett Merkel és Macron hétfői bejelentése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A német gazdaság már az első negyedévben zuhanásba váltott
Privátbankár.hu | 2020. május 15. 10:15
A legnagyobb európai gazdaság az első negyedévben 1,9 százalékkal esett vissza éves bázison.
Makro / Külgazdaság Pearl Harbort emlegeti Trump, és Kínára mutogat
Wéber Balázs | 2020. május 7. 08:56
Az amerikai elnök szerint a koronavírus-járvány súlyosabb támadás Pearl Harbornál és szeptember 11-nél is, Kínának pedig meg kellett volna azt állítania. Németországban kinyithat az összes üzlet, de a lazításnak vannak feltételei. Nemzetközi összefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: felső határt vezethetnek be Németországban
Wéber Balázs | 2020. május 6. 09:12
A német kormány nagyrészt a tartományokra bízná a járvány miatti szigorítások feloldásának időrendjét. Ugyanakkor újbóli korlátozásokra kötelezné őket, ha a fertőzöttség ismét átlép egy szintet. Nagy-Britannia megelőzte Olaszországot a halálos áldozatok számát tekintve. Nemzetközi összefoglalónk következik.                  
Makro / Külgazdaság Új koronavírus-kutatás: sokkal több a fertőzött, sokkal kisebb a halálozási ráta
Wéber Balázs | 2020. május 5. 09:47
Egy német településen végzett kutatás megállapította, hogy a koronavírus-fertőzöttek száma ötszöröse az addig ismert számnak, a valós halálozási ráta pedig 0,37 százalék. Ez kevesebb mint a tizede a hivatalos német országos adatnak. A településen a fertőzöttek ötöde tünetek nélkül vészelte át a vírust.
Makro / Külgazdaság Németellenesség söpör végig Olaszországon – kérdőjelek az euró jövőjéről
Káncz Csaba | 2020. április 27. 09:52
Az olasz miniszterelnök szerint Berlin nem Európa mozdonya, hanem kontinensünk lefékezője. Noha Róma múlt pénteken elkerülte az S&P leminősítését, a közös kötvénykibocsátás kudarca, illetve az egyre erősebb olasz eurószkepticizmus továbbra is komoly kérdéseket vet fel az eurózóna jövőjével kapcsolatban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Új vizsgálatok: minden koronavírusos áldozatnak volt más betegsége
Wéber Balázs | 2020. április 23. 06:04
Német és svájci boncolások során azt állapították meg, hogy a koronavírusos áldozatok mindegyikének volt már legalább egy másik betegsége. Ez csaknem az összes magyarországi áldozatra is igaz. Olasz- és Spanyolországban tíz elhunytból kilenc 70 év feletti.   
Makro / Külgazdaság Bejött Merkel őszintesége - főleg a CDU támogatottsága nőtt
Privátbankár.hu | 2020. április 19. 18:21
Megugrott a kormánypártok támogatottsága Németországban a koronavírus-járvány kezdete óta, és a lakosság többsége nem tartja túlságosan megterhelőnek a védekezést szolgáló korlátozásokat. 
Makro / Külgazdaság Simán megbirkózik a koronavírussal a német egészségügy
Wéber Balázs | 2020. április 18. 06:31
Németországban 10 ezer szabad ágy van az intenzív osztályokon, azaz bőven jut hely a koronavírusos betegeknek. A Német Kórházak Szövetsége szerint ideje visszatérni a normál működéshez. A németeknél nem találtunk példát arra, hogy a járványra hivatkozva küldtek volna haza betegeket kórházakból. Más országokban viszont volt példa hasonló esetekre.
Makro / Külgazdaság Május elején részlegesen újraindulhat az élet Németországban
Privátbankár.hu | 2020. április 15. 19:43
Május 4-től megkezdik Németországban az iskolák újranyitását, és a maximum 800 négyzetméter alapterületű üzletek is kinyithatnak ismét. Zárva maradnak viszont az éttermek, valamint a német futballbajnokság újraindítását sem tervezik még. A német belügy azzal számol, hogy a világjárvány 2021-ig is elhúzódhat, a korlátozásokon csak lépésről lépésre kívánnak enyhíteni. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan kiderülhet, mennyire vagyunk immunisak a koronavírussal szemben
Wéber Balázs | 2020. április 15. 19:10
Németországban három különböző vizsgálattal mérik fel, milyen arányban immunis a lakosság az új típusú koronavírussal szemben. Egy tanulmány előzetes eredménye már ismert: eszerint hét emberből egy már védettséget szerzett.
Makro / Külgazdaság Nő a félelem a gazdasági válságtól – elszakadhat a cérna Németországban
Wéber Balázs | 2020. április 12. 06:47
A németek eddig fegyelmezetten tűrték az egy hónapja tartó karantént, de lassan kezdik elveszíteni a türelmüket – állítja több kutatás. Aggódnak a gazdasági válság miatt, belefásulnak a bezártságba és egyre többször hagyják el a lakásukat.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: a véltnél kevésbé lehet halálos a koronavírus, az emberek egy része már immunis
Wéber Balázs | 2020. április 11. 06:04
A koronavírus elleni küzdelem szempontjából fontos tanulságokkal szolgálhat az a tömeges tesztelés, amelyet német kutatók végeztek egy fertőzött nyugat-németországi községben. A vizsgált emberek hetede immunitást szerzett a vírussal szemben, a halálozási ráta pedig jóval alacsonyabb az eddig ismertnél.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Agrár Felmentést kaptak az Ausztriába ingázó magyarok a karantén alól
Eidenpenz József | 2020. március 30. 20:05
Burgenlandban a határ 50 kilométeres körzetében lakók nem kell karanténba vonuljanak, ha beutaznak Magyarországra – jelentették be Ausztriában. Ez nagy könnyebbség, mert az alkalmazottak nagy hányada Magyarországról jár be dolgozni. Németországban 300 ezer mezőgazdasági kisegítő munkás hiányzik, de felvétel van a kereskedelemben és a fuvarozásban is.
Makro / Külgazdaság Balkanizálódó Európa – komoly belpolitikai mozgások az EU vezető országaiban
Káncz Csaba | 2020. március 29. 14:00
Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz.  Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus-járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Rabokat engednek ki egy német börtönből a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 14:16
Az ország legnépesebb tartománya, Észak-Rajna-Vesztfália azt tervezi, hogy a járvány megfékezésének érdekében és a fertőződési kockázat csökkentése miatt nagyjából 1000 embert engedhetnek ki korán.
Makro / Külgazdaság A német gazdaság besokkolt
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 12:11
2009 óta nem volt olyan alacsony a német üzleti hangulat, mint a most publikált adat. A számokat publikáló Ifo a számok kapcsán annyit közölt, hogy a német gazdaság sokkot kapott.
Makro / Külgazdaság Mentőcsomagról egyeztettek az eurócsoport országai - sikertelenül
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 08:00
Közös gazdasági mentőövről próbáltak megegyezni a közös valutát használó európai országok, de nem sikerült. Szakértők szerint azért, mert Németország és Hollandia nem bízik az olaszok és a spanyolok pénzügyi fegyelmezettségében.
Makro / Külgazdaság Ez lehet a csodafegyver a munkanélküliség elleni harcban
Király Béla | 2020. március 24. 18:53
Van egy eszköz, ami Németországból indulva egyre több közgazdász és politikai döntéshozó elismerését vívta ki az elmúlt napokban. Többen azon a véleményen vannak, hogy ennek általános alkalmazása a válság alatt hatékony eszköz lehet a tömeges munkanélküliség megakadályozására.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír: tovább lassul a járvány terjedése Olaszországban
Wéber Balázs | 2020. március 24. 09:14
Második napja egyre kevesebb az új koronavírus-fertőzött a dél-európai országban, és csökken a napi halálesetek száma is. A nagy kérdés, hogy kitart-e ez a trend a következő napokban. Az olasz halálozási ráta kimagaslóan magas, ami a többi közt a sok nem regisztrált, csak enyhe tüneteket mutató betegre, valamint az idős társadalomra vezethető vissza. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.
Makro / Külgazdaság Felsóhajthat Németország: negatív lett Merkel vírustesztje
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 19:09
Negatív Angela Merkel német kancellár első koronavírus-tesztje, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót - közölte hétfőn Berlinben a szövetségi kormány szóvivője.
Makro / Külgazdaság Még a vártnál is hatalmasabb a német koronavírus-csomag
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 18:57
A korábban már részletekben kiszivárgott mentőcsomag még annál is hatalmasabb, mint amilyennek eleinte várták.
Makro / Külgazdaság Enyhén szólva nem kispályás a német mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 09:07
A német kormány is óriási összeggel fogja támogatni a gazdasági szereplőket, annak érdekében, hogy a koronavírus járvány gazdasági következményeit mérsékelje. Az előzetes becslések szerint hatalmas károk lesznek, a gazdaság visszaesése a 2009-es évet idézi.
Makro / Külgazdaság 15+1 friss hír a vírusfrontról
Privátbankár.hu | 2020. március 22. 13:33
Három hónapos teljes elszigetelést javasolnak bizonyos betegságekben szenvedők, műtéten átesettek és más rizikócsoportok számára Nagy-Britanniában, erről ki is adtak egy útmutatót. Angela Merkel válságtanácskozást tart tartományi vezetőkkel az esetleges további intézkedésekről. Spanyolországban robbanásszerűen terjed a vírus, Olaszország nyomában haladnak, hetven vezető tudós azonnali és teljes kijárási tilalmat követel.
Makro / Külgazdaság Elképesztő összeget szeretnének az olaszok az EU-tól
Privátbankár.hu | 2020. március 20. 15:18
Az olasz gazdaság számára tragikus következményekkel járhat a mostani koronavírus járvány. Róma számára az utolsó mentsvárat az Európai Unió jelentheti, Brüsszelt próbálják meggyőzni, hogy segítsen rajtuk az EU. Némi problémát jelent, hogy őrült összegre lenne szüksége az olaszoknak.
Makro / Külgazdaság Németország: 7,5 százalékos GDP-zuhanás jön
Privátbankár.hu | 2020. március 20. 12:22
A Commerzbank elemzői szerint a második negyedév ennyire rossz lesz a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság 4-5 százalékkal is bezuhanhat idén a német gazdaság
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 14:03
A német bankszövetség szerint az idén akár 4-5 százalékkal is csökkenhet a németországi bruttó hazai termék a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések miatt.
Makro / Külgazdaság A németek már számolgatják, mikor érhet véget a válság
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 10:14
A német gazdasági miniszter arra számít, hogy a következő két hónap mindenképpen a koronavírusról fog szólni.
Makro / Külgazdaság Lopás: több tízezer maszknak kelt lába Németországban
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 08:18
Ötvenezer egészségügyi maszkot loptak el egy kórház raktárából Kölnben - tudatta a rendőrség kedd hajnalban.
Makro / Külgazdaság Egyre inkább megbénul Európa
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 16:36
A nyugat-európai országokban már nem csak az iskolák zárnak, hanem szinte minden, ami nem létszükséglet. Ausztriában kvázi kijárási tilalmat vezetnek be, az Egyesült Királyságban izolálni szeretnék a 70 éven felülieket. Európán belül Olaszország után Spanyolországban a legsúlyosabb a helyzet, ahol egy nap alatt duplájára nőtt a halottak száma.
Makro / Külgazdaság Németország lezárja francia, osztrák és svájci határait
Privátbankár.hu | 2020. március 15. 15:47
Németország szigorúbb intézkedéseket hoz a koronavírus elleni küzdelemben. A Der Spiegel szerint Franciaország, Ausztria és Svájc határait le fogja zárni holnap reggel. A határnak továbbra is átjárhatónak kell lennie az árufuvarozás és az ingázók számára.
Részvény / Deviza / Áru Szakadnak a tőzsdék, szabadesésben az olaj
Privátbankár.hu | 2020. március 9. 11:03
A pénteki nagy esést követően tovább folytatódott hétfőn a tőzsdéken a lejtmenet, a befektetők pánik üzemmódba kapcsoltak. Immár a koronavírus mellett a zuhanó olajárak is azon tényezők között van, ami a negatív hangulatot erősíti. Rövid távon aligha várható komoly fordulat.
Részvény / Deviza / Áru Háttérbe szorult a Wall Street mumusa, pocsék számokra emelkedtek a német autógyártók részvényei
Eidenpenz József | 2020. március 4. 18:41
Első látásra pocsékak a német autógyárak eladási számai, ám ennek nagy része már beépülhetett az árakba. A német autórészvények mai emelkedése erre utal. Az USA-ban annak örülnek, hogy Biden esélyei nőttek Sanderssel szemben, aki a Wall Street mumusa. A BUX-ot a Mol esése húzta le, a forint viszont stabil.
Makro / Külgazdaság Berlinbe is bekopogtatott a vírus, megemelte a riasztási szintet Brüsszel
Wéber Balázs | 2020. március 2. 12:15
A koronavírus-fertőzés európai központjában, Olaszországban 34-re emelkedett a halálos áldozatok és csaknem 1700-ra a fertőzöttek száma. Németországban már Berlint is elérte a vírus. Kínában ugyanakkor csökken az új esetek számának növekedési üteme.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Németországban is terjed, de pániknak nyoma sincs
Szarvas György | 2020. február 29. 12:08
Újabb német tartományokat ért el a koronavírus-járvány, péntekre Bajorországból, Hamburgból, Hessenből és Rajna-vidék-Pfalzból jelentettek új fertőzéseket. Lapunk megkeresett egy Hessenben dolgozó magyart, aki szerint náluk pánikszerű élelmiszer-felvásárlásra nincs példa, és a munkahelyén sem vezettek be semmiféle hivatalos óvintézkedést.
Részvény / Deviza / Áru Pánik után kivárás a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2020. február 25. 10:44
A koronavírus európai megjelenése komoly pánikot okozott a nyugat-európai és az amerikai tőzsdéken is. Két éve nem volt olyan zuhanás a Wall Streeten, mint hétfőn. Az első ijedtség után a keddi nyitás némi megnyugvást mutatott.
Makro / Külgazdaság Szándékos volt a németországi tömeges gázolás
Privátbankár.hu | 2020. február 25. 08:33
Azt azonban még nem állapította meg a rendőrség, hogy mi volt a tettes indítéka. Annyi biztos, hogy nagyon részeg volt.
Makro / Külgazdaság Padlót fogott Merkel pártja – keresik az új vezért
Wéber Balázs | 2020. február 24. 20:01
Hozták magukat a szocdemek, nagyot mentek a Zöldek, tovább süllyednek a kereszténydemokraták – így összegezhető a hétvégi hamburgi választás eredménye. A törvényhozásba becsusszant a radikális bal- és jobboldal is, nem került be viszont a liberális párt. A CDU másfél évtized alatt elvesztette helyi szavazóinak háromnegyedét, Angela Merkel fokozatos háttérbe vonulása óta pedig nincs valódi vezére. A párt ma előrehozta a tisztújítást.
Makro / Külgazdaság Kémek a célkeresztben – Párizs rászállt Erdogan ügynökeire
Káncz Csaba | 2020. február 23. 13:52
Erdogan elnök egy gigantikus iszlamista fedőszerven keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Franciaországban. Párizs most felveszi a küzdelmet az Ankarából jövő beavatkozással és már le is zárta a Diyanet számláit az országban. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A paranoid férfi, akinek sosem volt nője – ezt tudjuk a hanaui gyilkosról
Wéber Balázs | 2020. február 21. 13:41
Szerda este egy német férfi meggyilkolt kilenc, migrációs hátterű embert a nyugat-németországi Hanauban. Az ámokfutó-terrorista minden jel szerint súlyos pszichés betegségben szenvedett, tettét szélsőjobboldali nézetektől vezérelve követte el. De pontosan ki volt ő, és hogyan juthatott el a vérengzésig?
Részvény / Deviza / Áru Baj van a Tesla gyárával, megugrott a Mol árfolyama
Eidenpenz József | 2020. február 18. 18:53
Megint rossz a hangulat a világ tőzsdéin, a vírusjárvány vélhetően nagyobb károkat okoz a termelésben, gazdaságban, mint ahogy arra korábban számítottak. A BUX viszont emelkedni tudott, egyik fontosabb részvényünk sem esett. A forint is stabil. A Tesla megint megindult, pedig a berlini gyárral bajok vannak.
Makro / Külgazdaság Gyilkos harc kezdődött: jobbra tolódás a CDU-ban
Káncz Csaba | 2020. február 12. 09:31
A Merkel alatt baloldali párttá lett CDU-ban súlyos belharcok indultak a jövőbeni irányvonalról. A CDU jobbszárnya szorgalmazza, hogy a kancellár-jelöltség kérdésével ne várjanak a a decemberi pártkongresszusig. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél