<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Ausztria
Szubjektív Bécs kicsiben – Stájerország ékszerdoboza
Kormos Olga | 2022. november 12. 05:37
Síeléskor mindig csak úgy elsuhantunk autóval a Wien-Graz útitáblák alatt ahelyett, hogy egyszer is megálltunk volna Graznál. Most ősszel végre megtettük, s nem csalódtunk. Sőt. Világjáró rovatunk ezúttal Stájerország székhelyén járt.  
Kultúra Mozart megint mellbe vág, és ez nagyon jól esik
Mester Nándor | 2022. október 29. 15:29
Bécsbe már régen nem vásárolni jár az ember. Hanem például lenyűgöző Klimt-attrakciók miatt, Oskar Kokoschka csodáiért, vagy a nem reklámozott óramúzeum kedvéért. Templomba is lehet zarándokolni egy-egy jó klasszikus koncertre. A 21. század találmányai, főleg hozzáértő kezekben, viszont megdöbbentő dolgokra képesek. Olyanokra, amikkel másképp lehet befogadni a klasszikusokat. Például Mozartot.
Makro / Külgazdaság Ausztria is meghosszabbította a határellenőrzést a szlovák határon
Privátbankár.hu | 2022. október 28. 17:18
Egy nappal a hasonló cseh bejelentés után Ausztria is úgy döntött, hogy újabb 30 nappal meghosszabbítja a szeptemberben ideiglenesen bevezetett határellenőrzést szlovákiai határán - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az osztrák belügyminisztérium közlését pénteken.
Makro / Külgazdaság Gázért ment az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. október 27. 12:55
Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban tárgyaló osztrák kormánydelegáció célja, hogy a földgázszállításról szóló szándéknyilatkozaton túllépve már konkrét megállapodással térjen haza - közölte Karl Nehammer osztrák kancellár csütörtökön Abu-Dzabiban újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Történhet-e ma meglepetés a szomszédunkban?
Privátbankár.hu | 2022. október 9. 09:54
Megkezdődött az elnökválasztás Ausztriában, mintegy 6,4 millió embert várnak az urnákhoz. A közvéleménykutatások Alexander Van der Bellen hivatalban lévő köztársasági elnököt tartják a legesélyesebbnek.
Makro / Külgazdaság Egy nyugati országba újraindították a gázexportot az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 10:59
Olaszország a mai szerencsés nyertes, a Gazprom rendezte vitáját az osztrák hálózatüzemeltetővel.
Szubjektív Madárparadicsom és tengerparti hangulat a magyar határnál
Elek Lenke | 2022. október 1. 05:38
Burgenland az a része Ausztriának, ahol többnyire csak áthaladunk Bécs vagy a még távolabbi Nyugat felé, legfeljebb Parndorfban bolyongunk egy órát, hogy vásároljunk valami márkás cuccot, amire semmi szükségünk. Pedig Burgenland több szempontból is figyelemre méltó úti cél – Világjáró rovatunk sem hagyta ki.  
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Makro / Külgazdaság El tudják-e szipkázni az újgenerációs éjszakai vonatok a repülőgépek utasait?
Kormos Olga | 2022. szeptember 10. 18:11
Az osztrák nemzeti vasút bemutatta a jövő nyártól forgalomba kerülő NightJet vonatok tervét.
Szubjektív Gyomorgörcs nélkül várják a gázszámlát – Bécsből jelentjük
Wéber Balázs | 2022. augusztus 30. 19:19
Az osztrák fővárost nem érdekli a válság: az éttermek és pubok tele, az utcákon béke és nyugalom. A középosztály nem aggódik a számlák miatt. Az e heti Nagyítóban Bécset néztük meg testközelből.
Személyes pénzügyek Történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2022. augusztus 29. 05:31
Újabb történelmi rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma, soha nem dolgozott még több mint 114 ezer magyar állampolgár odaát. Ez közel ezer fővel több mint az előző hónapban, és ennél csak az ukránok létszáma nőtt jobban. Eközben ráadásul a külföldiek összlétszáma minimális mértékben még csökkent is.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Bécsbe látogatott Orbán Viktor, meglepetés érte
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 13:01
A tusványosi beszéd óta ez az első külföldi vizitje a kormányfőnek.  
Makro / Külgazdaság Nagyon függ az orosz gáztól Ausztria, de öt éven belül függetlenedhet
Wéber Balázs | 2022. július 10. 05:52
Ausztria földgázigényének 80 százalékát fedezi Oroszországból, 2027-re viszont – mégha áldozatok árán is – teljesen függetlenedhet az orosz energia-hordozótól. Addig ugyanakkor néhány telet még ki kell húznia – az idei télre a tárolók feltöltésével és takarékoskodva készül.
Makro / Külgazdaság „A benzinár is elszállt” – nyugati szomszédunkban is bedurvult az infláció
Wéber Balázs | 2022. július 7. 05:21
Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Makro / Külgazdaság Forradalom az európai biztonságpolitikában: Putyin miatt borul a semlegesség?
Káncz Csaba | 2022. június 20. 17:57
Putyin agressziója éles vitát váltott ki a követendő biztonságpolitikai kurzusról kontinensünk számos, többségében semleges államában. Ma Ausztria, Írország, Málta és Dánia lépéseit vizsgáljuk meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Óriási csomaggal támadja meg az elszálló inflációt a kormány – Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 13:47
Intézkedéscsomagot jelentett be kedden az osztrák kormány, hogy csökkentse a magas infláció miatt a háztartásokra nehezedő terheket, a költségvetés idén 6,3 milliárd eurót fordít erre a célra.
Makro / Külgazdaság Sebastian Kurz: "A visszatérést véglegesen kizárom"
Privátbankár.hu | 2022. május 8. 16:07
Véglegesen kizárta visszatérését a politikába Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a visszavonulása óta adott első, vasárnap megjelent interjújában.
Vásárló Fél évszázada dobog Steiermark zöld szíve – Jó nyárra és ismét sok magyar vendégre számítanak
Elek Lenke | 2022. április 28. 17:26
A magyarok által annyira kedvelt tartomány, Steiermark ezúttal jubileumi rendezvénnyel várta az újságírókat. Fél évszázada használják a zöld szívet, mint logót és szimbólumot, amely az utóbbi időben egyre aktuálisabbá vált, és mind sikeresebb lett.
Makro / Külgazdaság Gázháború: már tíz európai ország teljesítette Moszkva kérését
Privátbankár.hu | 2022. április 27. 16:26
Ausztria továbbra is euróban fizet az orosz gázért, és nem rubelben, jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár. Eközben sajtóhírek szerint már 10 európai cég nyitotta meg a Moszkva által kért számlákat a GazpromBanknál.   
Makro / Külgazdaság „Putyinnal már nem lehet egy asztalhoz ülni“ – mondja a volt kancellár
Wéber Balázs | 2022. április 15. 06:18
Franz Vranitzky szerint egy olyan Oroszországgal, amelyet Vlagyimir Putyin vezet, elképzelhetetlen az együttműködés. Ausztria egykori kancellárja az EU-ról azt mondta: bár gazdaságilag óriás, politikai szempontból törpe, amellyel az orosz elnök nem is tárgyal. A teljes orosz gázembargót nem támogatja: szerinte Ausztria már így is részese olyan szankcióknak, amelyek számára is nagyon hátrányosak. Az árak pedig már most is „őrülten magasak”.
Makro / Külgazdaság Vizit az oroszlán barlangjában – ilyen volt Putyin testközelből
Wéber Balázs | 2022. április 12. 18:39
Karl Nehammer az első uniós kormányfő, aki személyesen találkozott Vlagyimir Putyinnal az ukrajnai orosz invázió kezdete óta. Mi állt a látogatás hátterében, milyennek látta az osztrák kancellár az orosz elnököt, és mit tudott meg a terveiről?
Makro / Külgazdaság Nyíltan és keményen tárgyaltak az orosz elnökkel
Privátbankár.hu | 2022. április 11. 17:29
Karl Nehammer első európai uniós vezetőként találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Az osztrákok már a bőrükön érzik az energia-áremelkedést
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 07:48
Az osztrák háztartásoknak februárban jelentősen többet kellett energiára költeniük mint egy évvel korábban, de januárhoz képest is viszonylag nagy áremelkedést voltak kénytelenek elviselni.
Személyes pénzügyek Sohasem dolgozott még ilyen sok magyar Ausztriában
Eidenpenz József | 2022. március 28. 05:39
Omikron ide, háború oda, februárban megdőlt minden eddigi rekord, mivel közel 109 ezer magyart foglalkoztattak Ausztriában. A koronavírus által okozott megtorpanás már a múlté, a növekedés visszatért a járvány előtti pályára. Az osztrákok a drága üzemanyag miatt támogatásokkal segítik az ingázást, de ösztönöznek a vasúti közlekedésre is.
Makro / Külgazdaság Moszkva gyors békét akar - Ausztria lenne a példa Ukrajna számára?
Privátbankár.hu | 2022. március 16. 11:45
Az orosz külügyminiszter, a főtárgyaló, illetve a Kreml is megszólalt a béketárgyalások kapcsán. "Szabad, független és semleges" Ukrajnáról beszéltek, illetve arról, hogy gyors békét szeretnének. Ausztria lehet a példa az ukrán semlegességre.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: eltörlik az oltási kötelezettséget Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. március 9. 10:38
A kötelező Covid elleni oltás bevezetéséről szóló törvényt február elején fogadták el, most pedig már jegelik is.
Makro / Külgazdaság A bevándorlás miatt egyre nő Ausztria lakossága - Burgenland tizede már nem osztrák
Privátbankár.hu | 2022. február 16. 08:23
Hamarosan átlépi a 9 millió főt Ausztria lakossága, a burgenlandiak 10 százaléka nem osztrák állampolgár.
Makro / Külgazdaság Mától kötelező az oltás Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. február 5. 12:02
Hivatalosan is életbe lépett szombaton Ausztriában a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget előíró jogszabály.
Közérdekű Megszavazták a kötelező koronavírus elleni oltást Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. február 4. 09:51
Az osztrák parlament felsőháza (Länderkammer) is elsöprő többséggel megszavazta a koronavírus elleni általános oltási kötelezettség bevezetését a 18 évesnél idősebbek számára csütörtökön.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Személyes pénzügyek Jó hírt kaptak az Ausztriában dolgozó magyarok 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 14:04
Nem kaphatnak kevesebb szociális ellátást a migráns munkavállalók.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Végre szabadon mozoghat az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 15. 16:01
Negatív koronavírusteszttel ért véget Karl Nehammer osztrák kancellár házi karanténja - jelentette be szombaton a kancellári hivatal.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Makro / Külgazdaság Covid: mégis utazhatunk Janssen-vakcinával Ausztriába
Wéber Balázs | 2022. január 5. 05:19
Hétfőtől Ausztriában már nem fogadják el az egydózisú Janssen-vakcinát az oltási igazolványhoz, érvényességének megőrzéséhez újabb oltásra van szükség. Jó hír azonban, hogy ez – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – a beutazást nem érinti: Magyarországról és Európa nagy részéről továbbra is ugyanúgy léphetjük át a határt Janssen-oltással, mint korábban. A beutazási szabályok ugyanis nem változtak egy osztrák kormányzati honlapon elérhető tájékoztatás szerint.
Makro / Külgazdaság Kancellárból menedzser: Sebastian Kurz tündöklése és rejtélyes bukása
Wéber Balázs | 2021. december 29. 05:29
Sebastian Kurz anno csodagyerekként robbant be az osztrák közéletbe, 31 évesen már kancellárrá „koronázták”. Karrierje azonban idén meglepő hirtelenséggel, néhány hónap alatt romba dőlt: visszavonult a politikától, és jövőre már a Szilícium-völgyben lesz topmenedzser. Mi történt, és valóban végleges-e a búcsú?   
Személyes pénzügyek Németországban kevesebb, Ausztriában több magyar dolgozott
Eidenpenz József | 2021. december 22. 18:34
Ausztriában a szezonális ingadozást is figyelembe véve egyre több magyar dolgozik, legalábbis határozottan többen voltak novemberben, mint egy és két éve. Az utóbbi egy évben megint Magyarországról vették fel a legtöbb vendégmunkást. Németországban viszont csökkent a magyar alkalmazottak száma a vírusválság előtti állapothoz képest.
Makro / Külgazdaság Ausztria szigorított - már csak így lehet átlépni a határt
Privátbankár.hu | 2021. december 21. 16:42
Akiknek nincs negatív teszteredménye vagy oltása, arra tíznapos karantén vár. 
Közérdekű Hétfőtől csak védettek léphetnek be Ausztriába, de nekik is tesztelniük kell
Privátbankár.hu | 2021. december 18. 07:15
December 20-ától szigorúbb beutazási szabályokat vezetnek be Ausztriában. Csak a háromszor oltottak és a fertőzésen már átesettek utazhatnak be az országba, de nekik is vinniük kell egy friss, negatív PCR-teszteredményt magukkal.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Ausztriában teljes lezárás jön
Privátbankár.hu | 2021. november 19. 11:41
Nem csak az oltatlanokat, hanem mindenkit érintő, tíz napos lezárást jelentett be Alexander Schallenberg osztrák kancellár. Az oltás pedig kötelező lesz jövő februártól.
Makro / Külgazdaság Kemény döntés született: karanténba zárják az oltatlanokat Ausztriában
Privátbankár.hu | 2021. november 14. 15:21
Hétfőtől csak alapos indokkal mehetnek utcára azok, akik nincsenek teljesen beoltva.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG