8p

Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?

Sokak szemében a részvények bizonytalan, kockázatos, kiszámíthatatlan, veszélyes befektetési termékeknek, míg a kötvények megbízható, kiszámítható, megnyugtatóan folyamatos bevételt hozó megtakarítási formának számítanak. Sok esetben ez így is van, de azért korántsem mindig.

Ennek illusztrálására nézzük meg a következő ábrát, annyit elárulunk, hogy mindkét vonal egy-egy osztrák befektetési eszközt ábrázol. Vajon melyik a kockázatosabb? Természetesen a kék vonallal jelzett befektetés jóval kockázatosabbnak tűnik. Nagyobbak az ingadozások és tavaly év végén csúnya mélységbe zuhant az árfolyam. Miközben a zöld eszköz vonala csak enyhén süllyedt.

Két osztrák befektetési eszköz, a részvényindex és a 95 éves állampapír árfolyama, egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Két osztrák befektetési eszköz, a részvényindex és a 95 éves állampapír árfolyama, egy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A kamatszint, mint hatalmas kockázat

Itt az ideje elárulni, hogy a zöld vonal a bécsi tőzsde indexe (az ATX), a kék vonal viszont a 95 éves hátralevő futamidejű (eredetileg 100 évesként elhíresült) osztrák államkötvények árfolyamát mutatja. Bizony az ilyen kötvények rendkívül kockázatosak tudnak lenni, nem is annyira a vissza nem fizetés kockázata miatt, hanem mert borzasztóan érzékenyek a kamatviszonyok változására.

Ha a kamatszint megnő, akkor az árfolyamuk alaposan leesik, és fordítva. Minden fix kamatozású kötvény így viselkedik, de minél hosszabb a futamidejük, annál érzékenyebbek a hozamszintre (kamatszintre).

Ami esik, fel is ugorhat

Ugyanakkor ennek köszönhetően természetesen szép nyereséget is el lehet velük érni, ha jókor vásárolja meg a befektető, és a hozamok esnek. Ekkor a kötvény árfolyama rövid időn belül nagyot tud ugrani. Ez látható az első ábrán is, ahol közel 30 százalékpontnyi emelkedésre volt képes a kötvény október vége és december vége között.

Két osztrák befektetési eszköz, a részvényindex és a 95 éves állampapír árfolyama, mintegy négy évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Két osztrák befektetési eszköz, a részvényindex és a 95 éves állampapír árfolyama, mintegy négy évre. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ha megnézzük ugyanezt az ábrát valamivel hosszabb távon, akkor még cifrább dolgokat láthatunk. A nagy hozamemelkedés, vagyis kötvényáresés ugyanis valójában nem is az utolsó egy évben következett be, hanem már 2021 elején elkezdődött. Következésképpen a szuperhosszú futamidejű, fix kamatozású állampapír hozama mintegy három éve nagyjából emelkedik, árfolyama pedig azóta rendkívül gyenge, jobbára eső trendben van.

Osztrák állampapír hatvan százalékos bukóban

Kibocsátása óta az értékpapír elvesztette értékének mintegy 61 százalékát, ennek az esésnek a nagy része azonban már 2022 közepéig lezajlott. Eközben pedig az osztrák tőzsdeindex 53 százalékkal ment fel, ami eléggé tisztességes hozamot jelent euróban nézve és mintegy négy évre.

Igaz, a kiindulópont 2020 augusztusa, amikor a 2020 tavaszán kitört Covid miatt eléggé nyomottak voltak még a részvényárfolyamok. Bár akkoriban már emelkedő trendben mozogtak.

A magyar 20 éves kötvények árfolyama és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A magyar 20 éves kötvények árfolyama és a BUX index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A magyar 95 éves csak 17 éves?

Vajon mi a helyzet Magyarországon? Nálunk a leghosszabb fix kamatozású forintos államkötvény 2051-ben jár le ugyan, de ez egy speciális zöld kötvény és nem könnyű róla árfolyamadatokat találni. A 20 évesnek nevezett, valójában 2041-ben lejáró, tehát már csak körülbelül 17 éves 2041/A sorozat azonban nem kevésbé érdekes.

Hála a magasabb hazai hozamoknak, meg annak, hogy a magyar eszközök volatilitása magasabb, mint az osztrák sógoroknál, szintén eléggé kacifántos a kötvény árfolyama.

A “20 éves” fix kamatozású magyar papír egy év alatt 20 százalékkal emelkedett, miközben a BUX 41 százalékkal ment fel. De a kötvény árfolyama itt is nagyobb kacskaringókat ír le az ábrán, mint a részvényindex. Így megint inogni látszik az a tétel, hogy a részvények kockázatosak, a kötvények pedig biztonságos befektetések. (Valójában részvényindexet hasonlítunk egy egyedi kötvényhez, nem egy kötvényindexhez, ami nem fair, de mindez csak érdekesség, nem tudományos összevetés.)

Magyar kötvény szédítő mélységekben

Ha ugyanazt megnézzük öt évre, akkor azt látjuk, hogy 36 százalékkal esett a 2041-ben lejáró kötvény árfolyama, miközben 68-69 százalékkal ment fel a BUX index és történelmi csúcsokon jár.

A magyar 20 éves kötvények árfolyama és a BUX index, négy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A magyar 20 éves kötvények árfolyama és a BUX index, négy év. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Még érdekesebb, hogy a mintegy 17 éves magyar állampapír is volt hasonló mélységekben, mint a 95 éves osztrák – mínusz 60 százaléknál, ami bizony ijesztő egy kötvénytulajdonos számára. Körülbelül ennyi volt az árfolyamesés 2020 elejétől 2022 végéig. Sokkal, de sokkal mélyebben járt, mint a BUX index a Covid-pánikban.

Kötvényekre spekulálni izgalmas

Mit jelent mindez a hazai kisbefektetők számára? Egyrészt azt, hogy kötvényekre spekulálni rendkívül izgalmas dolog tud lenni. Nagy kár, hogy Magyarországon nem alakult ki olyan kisbefektetői réteg, amely ezzel foglalkozna, pontosabban csak nagyítóval lehet találni néhány rendszeresen kötvényező magánbefektetőt.

Másrészt ezek a folyamatok megmagyarázzák a hazai kötvényalapok árfolyamalakulását is. Bár aligha találunk olyan kötvényalapot, amelyben az értékpapírok átlagos hátralevő futamideje 17 év lenne, némelyikük kisebb-nagyobb mennyiségben tarthat ilyen hosszú papírokat is. A kötvényalapok változatos hozamairól egyébként ebben a cikkünkben számoltunk be:

Hogyan lehet beszállni?

Egy jókor megejtett állampapír-vásárlással nagyon szép hozamot érhetnek el a kisbefektetők is ezen a piacon, bár számukra az árfolyamok mindig kedvezőtlenebbek, mint a nagy befektetők számára. Vagyis drágábban jutnak hozzá ezekhez az értékpapírokhoz, például az Államkincstár vagy valamelyik bank fiókjaiban. (Tőzsdei forgalmuk pedig lényegében nem létezik.)

Vagy lehet még hosszú kötvényalapba fektetni, célszerűen akkor, amikor nagyon felmennek a hozamok (mint 2022 végén-2023 elején).

Régi magyar állampapír. Forrás: ÁKK.
Régi magyar állampapír. Forrás: ÁKK.

Hogyan óvakodjon ezektől a kötvényektől?

Akinek persze nem tetszik ez a nagyfokú árfolyamingadozás, és nem bízik abban, hogy jókor tud beszállni – a kisbefektetők nagy része jellemzően ilyen –, annak egyszerűen nem kell vásárolnia. Nem kötelező hosszú futamidejű fix állampapírt venni, és el lehet kerülni a “hosszú futamidejű” és az úgynevezett “szabad futamidejű” kötvényalapokat is.

A legtöbb hazai kisbefektető egyébként így is tesz. A kedvencük a rövid futamidejű kötvényalap, ahol ilyen nagy árfolyamingadozásokra nem kerülhet sor, matematikailag is valósággal lehetetlen. Vagy ott van számukra a jól bevált lakossági államkötvény, amelyek nagy része változó kamatozású, így egy vagy legkésőbb másfél év múlva az aktuális piaci viszonyokhoz alkalmazkodik a kamatuk. Lásd még:

A változó kamatozású kötvények tulajdonosai nincsenek ilyen nagy árfolyam-ingadozásnak kitéve, még akkor sem lennének, ha netán piaci áron adnák-vennék ezeket. A valóságban azonban ráadásul “hatósági árasak”, az állam mondja meg, hogy milyen árfolyamon vásárolja vissza, általában a névérték alatt egy kicsivel. Lásd:

Mennyire ingatag az egy éves kötvény?

A következő ábrán látszik, hogy a magyar egy éves állampapírok árfolyamesése mennyivel kisebb volt, mint hosszú futamidejű társáé. A legrosszabb időszakban is csak mintegy 12 százalékkal volt lejjebb az eredeti árhoz képest. Az úgynevezett rövid kötvényalapok kötvényeinek átlagos futamideje pedig nem haladja meg az egy évet.

Az egy éves magyar állampapírok árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az egy éves magyar állampapírok árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Száz év, ami tíz évig sem tartott

Szívesen ábrázolnánk még a 2117-ben lejáró, az osztrákhoz nagyon hasonló, szintén száz évesként elhíresült argentin államkötvény árfolyamát is, amelyet 7,25 százalékos kuponnal bocsátottak ki, nagyon alacsony kamatviszonyok mellett, 2017-ben. Csakhogy erre a papírra és más államkötvényeire 2021-ben az ország csődöt jelentett (“default”), vagyis nem fizeti vissza, így a grafikonok üresek.

Ebből is látható, hogy a kötvények világa igencsak izgalmas és nem éppen kiszámítható. Azért a magyar forintos államkötvények tulajdonosai ettől nem kell, hogy megijedjenek. Argentína is vissza tudta volna ezeket a kötvényeket fizetni, hogyha argentin pesóban lettek volna denominálva.

A világ leghosszabb futamidejű kötvényei

A saját devizájukban az államok általában tudnak valahogyan pénzt teremteni. A gond általában a devizaadósságokkal szokott lenni. Így volt ez például az előző évtizedben Görögországgal is, amelynek akkor már nem volt saját, elinflálható, szabadon nyomtatható saját valutája. Euróban pedig nem tudott törleszteni.

Egyébként Mexikónak is vannak a következő évszázadban lejáró adósságai. Európában pedig számos országban léteznek 50-60 év körüli futamidejű államkötvények, mint Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország vagy Szlovénia.

A csúcs azonban a lejárat nélküli kötvény (“perpetual”, avagy örökjáradék-kötvény), amelyből például Hollandia, az USA és Nagy-Britannia bocsátottak ki. A legrégebbiek, az 1600-as évekből ma is léteznek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17425 17330 17520 +0,06% 0 0 4 291 819 555 HUF 2024-03-01 17:05:13
MOL 2926 2904 2928 +1,25% 0 0 489 908 872 HUF 2024-03-01 17:05:00
MTELEKOM 843 825 843 +2,31% 0 0 352 158 810 HUF 2024-03-01 17:12:18
RICHTER 9625 9625 9775 -0,47% 0 0 943 353 830 HUF 2024-03-01 17:06:06
OPUS 415 413 422 -1,77% 0 0 255 079 792 HUF 2024-03-01 17:06:57
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
Állampapír / Kötvény Jók-e még a lakossági állampapírok? Merre tovább, bitcoin?
Privátbankár.hu | 2024. január 29. 17:11
Mik a hazai lakossági állampapírok, különösen az inflációkövető kötvények kilátásai jelenleg? Milyen változások várhatók ezen a piacon? Mik a nemrég engedélyezett bitcoin ETF-ek első tapasztalatai, sikeresnek tekinthetők-e, és mi lesz a következő sláger, narratíva ebben a szektorban? Erről beszélgettek a TrendFM rádió reggeli műsorában Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársával.
Állampapír / Kötvény Öt csapás, ami a PMÁP-tulajdonosokat érheti
Eidenpenz József | 2024. január 29. 05:43
Bár most is a legjobb alacsony kockázatú befektetésnek számít az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), vannak olyan forgatókönyvek, amelyek nem túl kedvezőek. Extrém esetben előfordulhat, hogy nem követi az inflációt, vagy lemarad egy másik, külföldi befektetési eszköztől. Máskor azt ütheti meg a guta, akinek meg kell válnia tőle.
Állampapír / Kötvény Óriási pénzeső hull az állampapír-tulajdonosokra
Privátbankár.hu | 2024. január 24. 08:23
Az első negyedévben fizeti ki az állampapírokra a lakossági befektetőknek a legtöbb kamatot a magyar állam.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje?
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Állampapír / Kötvény Drasztikus változás jön szerdán a magyarok kedvenc állampapírjánál
Eidenpenz József | 2023. november 23. 15:33
A jövő hét közepétől új állampapírt árulnak a kisbefektetők számára, míg a jelenleg kapható sorozat jegyzését lezárják. Az új konstrukció első pillantásra kedvezőbb a réginél, mert magasabb kamatprémiumot fizet, ám valójában van benne egy csavar, ami miatt rövidebb távon egyáltalán nem olyan jó. Aki teheti, annak még a régiből érdemes bevásárolnia, amíg még van.
Állampapír / Kötvény Még jobban fial utolsó éveiben ez az állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 14:54
Figyelem, figyelem, új állampapír-konstrukció érkezik a kettes vágányra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG