Kamatok
Részvény / Deviza / Áru 398 forint felett az euró, új történelmi csúcsokat tesztel a BUX 
Eidenpenz József | 2024. június 21. 12:35
Nincs jó hangulat az európai tőzsdéken, aminek pár rossz gazdasági hír lehet az oka, no meg az előző napi, Nvidia-vezérelte amerikai lejtmenet. Itthon a BUX azonban pluszban van, új rekord is születhet. A forint egyre gyengébb, nagy vevő van a Telekomnál. Eljött a négyszeres boszorkányság napja. Tízezerszer okosabb lesz a robot az embernél?
Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni? 
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó 
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Részvény / Deviza / Áru Óriási baj lehet abból, ha az olajár elszáll 
Eidenpenz József | 2024. április 15. 18:45
Az árupiacokon az élénkülés jelei látszanak, ami azonban nagy veszélyeket hordoz. Ha nagyon megdrágulnának az energiahordozók és az ipari fémek, az az infláció visszatérését és a gazdaságok lassulását okozhatja, végső soron pedig általános válsághoz vezethet. Különösen a kőolaj kényes kérdés, az ugyanis a többi nyersanyag árfolyamát is erősen befolyásolja.
Részvény / Deviza / Áru Nyugtató jöhet a forintnak, drasztikus OTP-céláremelés érkezett 
Eidenpenz József | 2024. április 12. 12:27
A részvények ismét megindultak az óceán mindkét partján, miközben a dollárerősödés ellenére drágul az arany és szinte minden más nyersanyag. Jókorát emelt az egyik nagy brókercég az OTP célárán. Inkább a forint csütörtöki erősödése volt meglepő, mint a pénteki gyengülés, de nyugodt kereskedés jöhet, ha az MNB lassít. Perek és csalások színesítik a kriptovaluta-tulajdonosok életét.
Részvény / Deviza / Áru Tényleg árrobbanást hoz a bitcoin-feleződés? 
Eidenpenz József | 2024. április 11. 15:02
Napok múlva itt a bitcoin-feleződés, amelyet a múltban rendszeresen szép árfolyam-emelkedések követtek. Most is így lesz, vagy ezúttal mások a körülmények? Felfokozottak a várakozások. Ezen kívül még mi emelheti a bitcoin árát? Milyen csapda vár a kisbefektetőkre?
Részvény / Deviza / Áru Merre tart a magyar infláció? Már 200 ezer magyar kriptózik 
Eidenpenz József | 2024. április 11. 12:10
A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak? 
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Makro / Külgazdaság Megszünteti a kormány a kkv-kamatstopot 
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 19:16
Április elsejével a kkv-kamatstopot kivezetik, de egyik érintett vállalkozás törlesztőrészlete sem fog emelkedni - közölte csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet! 
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Befektetési alapok Egy vagy két számjegyű hozam jutott az ingatlanalap-befektetőknek tavaly? 
Eidenpenz József | 2024. január 26. 05:41
Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.
Részvény / Deviza / Áru Csúf év lehet 2024 minden tőzsdén, a kínai részvényesek már pánikolnak 
Eidenpenz József | 2024. január 17. 12:19
Egy sor lelombozó adat érkezett ma Kínából és Nagy-Britanniából, nem csoda, hogy az európai indexek szakadnak. Ázsiában még nagyobbak az esések. A különböző gazdasági és politikai kockázatok miatt csúnya év következhet a tőzsdéken. Hatalmas rekordforgalmat generáltak a bitcoin ETF-ek az első héten.
Részvény / Deviza / Áru Eszméletlen hozamot ért el idén a befektetési guru 
Eidenpenz József | 2023. december 21. 18:41
A Cathie Wood-féle ARK Innovation ETF ismét bivalyerős teljesítményt nyújt, pedig sokáig gyengén muzsikált. A technológiai szektor egyes részvényei különösen novemberben teljesítettek remekül, köztük is kiugró volt a Coinbase kriptotőzsde papírja. De mennyire áll biztos lábakon ez az emelkedés?
Részvény / Deviza / Áru Most vegyen ezüstöt, mert jövőre jön az árrobbanás 
Eidenpenz József | 2023. december 20. 05:40
Legalábbis ezt állítják egyes elemzők, azon az alapon, hogy a Fed 2024-es kamatcsökkentései is elősegítik az ezüstralit, meg a zöld energia nyomulása is. Ugyanakkor vannak óvatosságra intő hangok. Az ezüsttel foglalkozó nemzetközi szervezet ezüsthiányra számít, a lanyha gazdasági növekedés és a viszonylag magas kamatszint viszont nem annyira jó hír.
Állampapír / Kötvény Eljött végre az euróbefektetések ideje? 
Eidenpenz József | 2023. december 19. 05:44
Most, hogy az összes kapható magyar állampapír hozama évi tíz százalék alá süllyedt, érdemes lehet újra átgondolni, hogy forintban vagy devizában szeretnénk-e megtakarítani. A forint eközben nem olyan erős, mint ahogy sokan érzik, és az eurókamatok még mindig jelentősen alacsonyabbak a forintkamatoknál. Egy dologra azonban biztosan jó a deviza.
Részvény / Deviza / Áru Kamatozó, hozamot termelő kriptovaluták? Hogyan lehetséges? 
Eidenpenz József | 2023. december 13. 05:43
A kriptovaluták sokfélék lehetnek, az egyik trend szerint népszerűek, amelyek kamatszerű jövedelmet, hozamot biztosítanak a tulajdonosaiknak. A rossz történelmi példák nyomán azonban nem árt tudni, hogy honnét is ered ez a hozam, és fenntartható-e. Ha nem, az újabb összeomláshoz vezethet.
Pénzügyi szektor Hoppá, elárulták Nagy Mártonék, mikor szűnik meg a kamatplafon 
Privátbankár.hu | 2023. december 12. 09:06
Egy közlemény végére csempészték be a fontos információt, visszatérhet a piaci verseny diktálta banki kamatok világa.
Részvény / Deviza / Áru 7 ok, amiért a bitcoin és az ether újra száguld 
Eidenpenz József | 2023. november 10. 16:57
Egy év alatt több mint duplájára emelkedett a bitcoin árfolyama, sőt a mélyponthoz képest 140 százalékkal is felment. Az ether lemaradó ugyan, de szintén jól teljesít. Hát mégsem halott a szektor? Mi lehet ennek a szárnyalásnak az oka, meddig tarthat, mi akaszthatja meg?
Személyes pénzügyek Megálltak a bankok, így nem lesz boldog a kormány 
Privátbankár.hu | 2023. november 6. 08:46
Elmaradtak a hónap eleji kamatmódosítások, ennél több kéne a bankoktól, hogy teljesüljenek a kormányzati célok.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a bitcoin, mit adott a forintnak Brüsszel? 
Eidenpenz József | 2023. október 20. 11:58
Az EU-s pénzekkel kapcsolatos tárgyalások tegnap nem hoztak eredményt, de folytatják. A forint erősen kezdett, de gyengült, a részvényeink vegyesen mozognak. Nem jó a hangulat Európában, aggasztóan drágul az olaj és a földgáz. Megtáltosodni látszik viszont a bitcoin.
Állampapír / Kötvény Nem mindig az az állampapír a legjobb, ami annak látszik 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 15:51
A nagy kamattöbblet miatt azt az állampapírt érdemesebb választani, amely nagyon hosszú futamidejű ugyan, de idő előtt is el lehet adni. A száz dollárhoz közelítő olaj keresleti oldala megélénkülhet, a kínálat viszont hagyományosan rugalmatlan, így könnyen bekövetkezhet egy komolyabb árrobbanás rövid vagy középtávon. Ezekről a témákról beszélt Eidenpenz József főmunkatárs a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Részvény / Deviza / Áru Az ortodoxiától függ, mi lesz most a forinttal? 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 14. 17:12
A forint sorsa attól függ, mi lesz az ország gazdaságával, az pedig attól, hogy hagyományos, tehát ortodox vagy unortodox irányt vesz a gazdaságpolitika. Sarkantyúztuk a félig döglött lovat, nem csoda, hogy bedőlt alattunk. A forint jó esetben évi pár százalékot gyengül majd, rossz esetben viszont teljesen el is szállhat.
Állampapír / Kötvény 3 gyakori tévhit az állampapírokkal kapcsolatban 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 19:05
PMÁP kontra BMÁP – melyik a jobb állampapír? Újabb módszerrel terelik finoman a lakosságot az alacsonyabb kamat felé, amellyel jelenleg a BMÁP kecsegtet. Nem kell félni attól, hogy lejárat előtt eladjunk egy állampapírt, erről maga az állam biztosít bennünket. Miért vennék el, ha el is inflálhatják?
Részvény / Deviza / Áru Ezért borítékolható a 400 feletti euró, lassan indul be a magyar növekedés 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 13. 16:42
Lesz még 400 felett az euró, talán még az idén. Bár 2024-től lassú növekedés indulhat Magyarországon, még 2025-ben sem érheti el a bővülés üteme a tavalyi szintet az Equilor szerint. A magas infláció és kamatok a fogyasztás mellett a beruházásokat is visszavetették, az elmaradó uniós források pedig a vártnál nagyobb nehézségeket okoznak. Vonzó-e az OTP-részvény?
Részvény / Deviza / Áru Merre tovább, forint? Nem érdemes tiltani a kriptókat 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 8. 12:36
Az euró ismét stabilan 390 alatt tartózkodik, a hogyan tovább azonban kérdéses, nagy erősödést nem várnak a devizánktól. A részvények is esnek, az OTP-vel az élen. A kriptopénzek puszta betiltása nem küszöböli ki a kockázatokat, mondja két neves nemzetközi szervezet. Egy tőzsdét elmosott az eső.
Részvény / Deviza / Áru Valuták, részvények, kötvények rejtélyes kriptovalutává alakulása 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 28. 19:16
A kriptovalutaként forgó amerikai kincstárjegyek kapitalizációja az idén rohamosan növekedett, és nemrég átlépte a 600 millió dollárt. Igazán nagy jövőt azonban a részvények kriptósításának jósolnak. Ez csak a kezdet? A blokkláncra költözhetnek a befektetéseink?
Részvény / Deviza / Áru Sokkal olcsóbban lehetne kijönni a nyugdíjból külföldön 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 28. 16:06
Egy álom a gyümölcs és a zöldség a piacon az egyik feltörekvő országban, nagyon olcsó az élelmiszer, mégsem vonzó az európaiak számára. Négy százalék feletti dollárkamatot is lehet kapni a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Mitől zuhan ennyire a gázár? Megérkeztek az első Fradi-NFT-k 
Eidenpenz József | 2023. augusztus 24. 13:15
Szembetűnő gázárcsökkenés látható, a forint ennek ellenére esik, miközben a részvénypiac inkább optimista, főleg az USA-ban. Az Nvidia ugyanis minden várakozást felülmúlt. Elkezdték kiosztani az FTC digitális emlékérméit.
Részvény / Deviza / Áru Súlyos kérdőjelek az arany körül, visszaeshet a kitermelés  
Eidenpenz József | 2023. augusztus 24. 05:37
Főleg a kamatvárakozások nyomják le az aranykeresletet, az árfolyam fél éves mélypontja közelében van. Lehet, hogy ennél már csak kevesebb aranyat fognak kitermelni a világon, új bányát nyitni ugyanis egyre nehezebb. Már csak 1-2 gramm akad egy tonna kőzetben, és nagyon környezetromboló a termelés.
Állampapír / Kötvény Megvan, melyik állampapír vásárlói jártak jobban 
Eidenpenz József | 2023. július 26. 05:48
Másfél hónap alatt mintegy négy százalékponttal estek a rövid futamidejű állampapírok hozamai, így aki korábban diszkont kincstárjegyet vett, és meg kell újítsa, az most csak rosszabb feltételekkel tudja. Az inflációkövető kötvények változatlanul a legnépszerűbb papírok, joggal, ezt is veszik leginkább a magyarok.
Befektetési alapok Merre tovább, ingatlanalapok? 
Eidenpenz József | 2023. június 23. 15:31
Tavaly a tőkepiaci turbulenciák ellenére is jó, többnyire két számjegyű hozamot értek el a hazai ingatlanalapok. Mi volt ennek az oka? Fennállnak-e még a kedvező körülmények, amelyek ezt előidézték? Mehet-e ez így tovább? – kérdeztünk alapkezelőket.
Részvény / Deviza / Áru A kamat tartja a forintot, nagy adóemelés készül Magyarországon? 
Eidenpenz József | 2023. május 25. 12:19
Gyengül a forint, de viszonylag erős, szépen emelkedik viszont a BUX index. Pedig nem jó a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, az adósságplafon-probléma megoldódásáig várhatóan nem is lesz az. Az amerikai tech-papírok viszont száguldnak a az Nvidia jelentése nyomán. Adóemelésre lesz szükség a költségvetés rendbetétele érdekében?
Makro / Külgazdaság Megőrzi-e a pénz az értékét állampapírban? A hét videója 
Csabai Károly-Eidenpenz József-Juhász Gábor | 2023. május 19. 19:42
Utoléri-e a forintkamat az inflációt a következő egy-két évben? Mely állampapírnak van erre a legnagyobb esélye? Érdemes-e eurót tartani? Olcsó-e a forint? Ezekről a témákról beszélgetett Csabai Károly főszerkesztő és Eidenpenz József főmunkatárs A hét videójában.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett 
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni 
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot? 
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Részvény / Deviza / Áru Kellemes és kellemetlen meglepetés is érte a forintot, tankok hátán a DAX indexbe 
Eidenpenz József | 2023. március 6. 12:37
Némi bizonytalankodás után inkább felfelé indultak el a tőzsdék Európában, így tettek a fontosabb BUX papírok is. Valamelyest erősödik a forint, nagyot esik a földgáz és az olaj. Kínára figyeltek a befektetők. Két és félszeresére emelkedett a Leopárd tankok gyártójának árfolyama.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor azt is elárulta, meddig marad az ár- és a kamatstop 
Csabai Károly | 2023. február 18. 16:14
Orbán Viktor erről is beszélt a mai évértékelőjén.
Részvény / Deviza / Áru TINA helyett TARA vezérel minket – ebbe fektettek a szemfüles befektetők tavaly 
Eidenpenz József | 2023. február 9. 18:03
Meg lehet-e verni az államkötvényeket? Érdemes-e már részvényeket vásárolni? Mibe fektettek a szemfüles befektetők a kamatok megugrása után? Melyek a legkedveltebb alapok? Lesz-e recesszió? – erről beszéltek az Eurizon menedzserei.
Állampapír / Kötvény Melyik régi állampapírt érdemes 16 százalékosra cserélni? 
Eidenpenz József | 2023. január 30. 05:43
Nagy dilemma a korábban kibocsátott kötvények egy részénél, hogy lecseréljük-e ezeket újra a magasabb kamatért. Egyet biztosan érdemes, általános recept azonban nincsen. Alaposan megugrottak a fix állampapírhozamok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyomán, miközben az inflációval kapcsolatban érkezett egy kis kincstári optimizmus. Mikor érdemes eurós kötvényt venni?
Részvény / Deviza / Áru 389 körül az euró, hogyan hat az MNB lépése az OTP-re? 
Eidenpenz József | 2023. január 25. 11:52
Marad a szigor, örül a forint – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése után határozott erősödésbe kezdett fizetőeszközünk, az euró tíz, a dollár húsz százalékkal van lejjebb a történelmi csúcsoknál. A részvénypiacok viszont egyre pirosabbak, Budapest még felülteljesítőnek számít.
Állampapír / Kötvény Egy százalékponttal megugrott a kisbefektetők új kedvencének hozama 
Eidenpenz József | 2023. január 11. 05:47
A legrövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek, amelyek mostanában sok kisbefektető számára is vonzóvá váltak, egy százalékponttal többet fizetnek, mint decemberben. Megugrott a Bónusz kötvény kamata, március 30-án az évi 14,60 százalék időarányos részét fizeti. De a Prémium-kötvények még ezt is felülmúlhatják. Ez történt az állampapírpiacon az ünnepek alatt.
Részvény / Deviza / Áru Fájdalmas rekord: tizenhárom éve nem gyengült akkorát a forint, mint tavaly 
Eidenpenz József | 2023. január 7. 17:12
A forint tavaly év végén eléggé megemberelte magát, benézett 400 forint alá az euró árfolyama. Ennek ellenére igencsak gyenge éve volt, különösen ha nem pusztán a szilveszteri egyetlen adatot, hanem az éves átlagárfolyamot nézzük. Ez ugyanis a Lehman-válság óta nem emelkedett ekkorát.
Állampapír / Kötvény Utolérhetjük-e kötvényeinkkel az inflációt? 
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:18
Elegendőek e a mostani, immáron sokszor két számjegyű kamatok ahhoz, hogy a szintén bőven két számjegyű inflációt utolérjük? A kriptovaluta-történetnek vége, vagy van még remény, hogy magához tér a piac? (Hangfelvétellel)
Részvény / Deviza / Áru Már 415 felett is volt az euró, forró a talaj a magyar eszközök lába alatt 
Eidenpenz József | 2022. november 24. 12:25
A héten egy sor behatás éri a forintpiacot, de inkább a rossz irányba, ma három-öt forinttal drágább az euró, mint tegnap. A fő gond most is az EU-s pénzek sorsa. A BUX is alulteljesítő, az OTP és a Mol húzzák le. Száguld a Tesla, miután igazi nagyágyúk javítottak a megítélésén a sok esés után.
Állampapír / Kötvény Csúcskamat-körkép: lefelé csorognak, de utolérhetik az inflációt 
Eidenpenz József | 2022. november 21. 05:43
A magas infláció miatt fontos, hogy ne készpénzben vagy folyószámlán tartsuk a pénzünket, mert úgy biztos veszteség ér. Áttekintjük, mi történt mostanában az állampapírpiacon, és milyen hozamokat, kamatokat lehet elérni. Utolérik-e a kamatok az inflációt?
Részvény / Deviza / Áru Magas infláció mellett is erős forint jöhet? Hát az meg hogyan? 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 21. 15:43
A zsenik korszakából átléptünk a kijózanodás korszakába az elemzők szerint, felsorolni is nehéz, mennyi probléma van a világgazdaságban, és nem várható, hogy új aranykor köszöntsön be. A forint erősödhet, de milyen áron? Elsősorban azért, mert a kamatokat kénytelen lesz magasan tartani a jegybank, miközben magas infláció és stagnáló gazdaság fenyeget.
Állampapír / Kötvény Milyen állampapírok jöhetnek, és milyen lenne az ideális? 
Eidenpenz József | 2022. szeptember 14. 05:47
Három közelgő változást jelentett be múlt héten az állam a lakossági állampapíroknál, emelnek a kamatokon, de önmagában lehet, hogy egyik sem fog megvédeni az inflációtól. A legjobb megoldás az lehet, ha többféle értékpapírt kombinálunk egymással.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG