6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.

Majdnem pontosan öt éve, 2019. június elején indult el a Magyar Állampapír Plusz, amely az akkori rendkívül alacsony kamatkörnyezetben meglehetősen kedvezőnek bizonyult az öt évre 4,95 százalékos hozamával. Rövidebb távra pedig folyószámlaként lehetett használni, mert akkoriban a bankbetétek végképp semmit nem fizettek.

Pár évig nagyon népszerű volt, főleg az első hónapokban helyeztek el benne hatalmas összegeket. Azután az infláció és a kamatok emelkedésével sokat veszített vonzerejéből, mondhatni elavult, és áramlott ki belőle a tőke. Most bejelentették, hogy új sorozatot bocsátanak ki, átalakítják a papírt, amelynek főbb paraméterei változatlanok maradnak.

A régi és az új Magyar Állampapír Plusz. Forrás: Közlemények.
A régi és az új Magyar Állampapír Plusz. Forrás: Közlemények.

Továbbra is ötéves futamidejű lesz és sávosan emelkedik a kamatozása. Az első évben 6,25 százalék, majd fokozatosan emelkedve az ötödik évre eléri a 7,25 százalékot. Az eddigi jegyzés helyett adagolt kibocsátással kerülnek forgalomba a papírok, így már nem indít majd hetente új sorozatot az ÁKK.

Öt évre versenyképes lehet

Az elérhető hozam a lejáratig így 4,95 százalékról 6,73 százalékra emelkedik. Ez jelenleg viszonylag versenyképesnek tűnik, összehasonlítva például a három éves fix magyar állampapír évi hét százalékos kamatával. De például az eredetileg intézményi befektetőknek szánt 5-10 éves államkötvények is ehhez hasonló hozammal forognak jelenleg (a nagybani kereskedésben esetleg egy picivel magasabbal).

Öt éves magyar állampapírhozamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Öt éves magyar állampapírhozamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Azon állampapírokkal szemben, amelyeknek az árfolyamát a piac határozza meg, a MÁP Plusz megtartja azt a jó tulajdonságát, hogy visszaváltható. Egyrészt a kamatfizetési időpontok után évente egyszer, levonásmentesen, öt munkanapon keresztül (a névérték plusz felhalmozott kamatok árfolyamon). Másrészt pedig két kamatjóváírás között fél százalékos levonással ugyan, de szintén meg lehet szabadulni tőle.

Konkurenciát kaptak a pénzpiaci alapok?

Így elvileg továbbra is alkalmas egyfajta folyószámla-helyettesítő eszköznek, hiszen a fél százalékos levonás jelenleg csak kevesebb, mint egyhavi kamatnak felel meg. Igaz, ezt a célt a nyíltvégű befektetési alapok is be tudják tölteni, például a pénzpiaci alapok, amelyeket rövid távra, néhány hétre vagy néhány hónapra is vesznek az emberek.

Ezeket azonban sajnálatos módon a szocho és az árfolyamnyereségadó (szja) is keményen sújtja, ennek ellenére rengeteg fogy belőlük. Lásd erről a korábbi cikkünket:

Akkor milyen esetben érdemes MÁP Pluszt vásárolni?

A MÁP Plusz a nulla közeli kamatozású folyószámlákkal biztosan versenyképes, azoknál persze minden jobb. Táblázatunk szerint rövidebb távra azonban inkább diszkont kincstárjegyeket érdemes vásárolni.

Állampapírok várható hozama vagy kamata

(Május 31-június 3. körül, éves szinten)
  Kamatozás 3 hó 6 hó 1 év 3 év 5 év
MÁP Plusz Fix 4,64 5,64 6,64 6,63 6,73
Diszkont kincstárjegy Fix 6,11 6,29 6,44 - -
Fix Magyar Államp. Fix - - - 7 -
Fix, intézményi államkötv. Fix - - 6,6 6,7 6,7
Kincstári Takarékjegy Változó - - 6 - -
Bónusz Magyar Áp. Változó 8,13/8,37 ? ? ? ?
Prémium Magyar Áp. Változó - 5,9 7,9 ? ?
Euró Magyar Államp. Változó 3,94 ? ? ? ?

Egy másik ok, amiért érdemes lehet venni belőle, hogy eső kamatokra spekuláljunk. Megvesszük, majd ha tovább süllyednek a kamatok és az állampapír-hozamok, akkor megtartjuk. Ha meg kamatemelkedés jön, akkor visszaváltjuk, és veszünk valami jobb kamatozású kötvényt. (Vagyis e kötvény mellé kapunk egy ingyenes opciót.)

Azok a régi jó Prémiumok

Mégis mibe érdemes most fektetni, ha valaki biztonságra vágyik? Erre a kérdésre korábban elég sokáig egyértelmű választ lehetett adni, mert a Prémium Magyar Állampapír a késleltetett inflációkövetés miatt nagyon jó volt. (A kamata késve igazodott az inflációhoz, ezért sokáig a magasabb korábbi infláció után kaptuk a kamatot. Egyértelműnek tűnt, hogy a Prémiumokat érdemes tartani.)

Nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK
Nyomdai MÁP Plusz államkötvények. Fotó: ÁKK

Ma a képlet egyáltalán nem olyan egyszerű, mint fél, egy vagy másfél éve. Vannak rövid futamidejű, változó kamatozású államkötvények, amelyek kamata vonzó ugyan, de várhatóan esni fog. Ilyen a Prémium is és a Bónusz is, amelyek az inflációhoz, illetve a diszkont kincstárjegyek hozamához vannak kötve. A prognózisok szerint pedig mindkét mutató esni fog. (Nem csak a kincstári optimista kormányzat prognózisai szerint.) Akkor pedig a változó kamatozású kötvények kamata is süllyed majd.

Az eurós befektetésekkel is lehet gond, a forint viszonylagos ereje és stabilitása miatt, amit az utóbbi időben láthatunk. Várhatóan nem fogják utolérni az eurókamatok a forintkamatokat, főleg, ha az EKB erőteljesebb kamatcsökkentésbe kezd, és nagyobb forintleértékelődés sem várható (bár nem is lehetetlen).

Árfolyamok és grafikonok

Oszd meg, és aludj nyugodtan!

Ilyen helyzetben talán az a legjobb, hogyha megosztjuk a befektetésünket többféle kötvénybefektetés között. Akik az inflációtól félnek leginkább, azok feltétlenül vásároljanak több Prémiumot. Akiket a forintgyengülés aggaszt, azok vehetnek lényegesebb mennyiségű eurós állampapírt is (EMÁP). Megint mások pedig lehet, hogy akkor járnak legjobban, hogyha három vagy négyféle állampapírból hasonló arányban állítanak maguknak össze egy csomagot, úgynevezett portfóliót.

Három hónapos magyar állampapírhozamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Három hónapos magyar állampapírhozamok. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Így egyes szituációkban ez, más szituációkban az az állampapír teljesíthet jobban, ami összességében egy szolid átlaghozamot eredményezhet. Alacsonyabbat, mintha mindent a nyerő lapra tettünk volna fel, de magasabbat, mintha az összes pénzünket a legszerencsétlenebb lóra tettük volna. Legalább a befektető úgy érezheti, minden eshetőségre felkészült.

Csak a vásárlóerő a lényeg

A legjobb lenne, ha ezt a portfóliómegosztást egy befektetési alapon keresztül lehetne elvégezni, de a befektetési alapok magyar lakossági állampapírt nem vásárolhatnak. Ezzel időről időre versenyhátrányba kerülhetnek.

De gondolkodhatunk úgy is, hogy minket nem érdekel a kamat, a hozam, csak az, hogy a pénzünk ne veszítsen az értékéből. Vagyis az inflációval lépést tartson. Ekkor a jó öreg Prémium inflációkövető kötvények maradnak célpontként. De ez sem garantálja a nyugodt alvást, csak legfeljebb hosszú távon. Ahogy azt láttuk 2022-ben, amikor a túl hirtelen infláció-emelkedés nagy károkat okozott a PEMÁP-befektetőknek is. Akik azonban kitartottak kötvényeik mellett, 2023-2024-ben a reálkamat-veszteséget visszanyerhették.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18330 18150 18330 +0,71% 0 0 6 410 219 175 HUF 2024-07-17 17:13:53
MOL 2842 2832 2856 +0,50% 0 0 509 546 146 HUF 2024-07-17 17:05:22
MTELEKOM 1092 1086 1098 +0,37% 0 0 347 293 276 HUF 2024-07-17 17:05:12
RICHTER 9765 9735 9795 -0,26% 0 0 1 195 083 110 HUF 2024-07-17 17:06:22
OPUS 440 437 442 -0,34% 0 0 46 720 202 HUF 2024-07-17 17:05:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Melyik állampapír most a legjobb?
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 14:16
Az állampapírok várható kamata, hozama között jelenleg eléggé csekély a különbség, az inflációtól, kamatoktól és a forint árfolyamától is függ a megtérülés. Így egyes esetekben az egyik, máskor a másik előnyösebb. A kisbefektetők leginkább használt kriptovalutája pedig nem a bitcoin, nem is az ether, hanem a solana. Erről beszélt a Trend FM rádió reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Amikor az inflációkövető kötvény is csődöt mondhat
Privátbankár.hu | 2024. június 24. 16:01
A 2022-2023-as nagy inflációs sokk bebizonyította, hogy van, amikor az inflációkövető kötvény sem segít, ha túlságosan nagy késéssel kullog a pénzromlás után. De mi segíthet még pénzünk reálértékének megőrzésében? Miért csorognak lefelé a kriptovaluták, és miért nem valószínű, hogy nyáron csúcsot döntsenek? A Trend FM rádióban Eidenpenz Józsefet, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársát kérdezték.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG