8p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagy átlagban elmaradtak az évi tíz százaléktól a hazai ingatlanalapok hozamai tavaly, de volt néhány kivétel. Ennek számos oka lehet, nem csak a gazdaság és az ingatlanpiac lehűlése, még a kamatszint és a forint is belejátszhatott.

A hazai ingatlanalapok továbbra is kedveltek, erre utal, hogy tavaly a tőkéjük 15 százalékkal nőtt a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adatai szerint. Mégpedig annak ellenére, hogy korábban a szabályozó Magyar Nemzeti Bank (MNB) lényegében megálljt parancsolt a növekedésüknek, korlátozva a legnépszerűbb sorozatok vásárlását.

Amint látni fogjuk, ennek a növekedésnek a nagyobb része a hozamokból származott, ez is jelzi, hogy a szektor tavaly a válsághangulat közepette is viszonylag jól, pluszban teljesített. A magyarok számára márpedig az ingatlan az értékmegőrzéssel szinte szinonim fogalom. A legtöbben úgy vélik, hogy védelmet nyújt az infláció ellen, és így hosszú távon mindenképpen jó befektetésnek tekinthető. Ez ugyan a valóságban ennél jóval bonyolultabb, de az ingatlanalapok emiatt is nagy népszerűségnek örvendenek.

Átlagos hozam tíz százalék alatt

Az adatok alapján az ingatlanalapok átlagos hozama azonban viszonylag szerény volt, éves szinten 6,93 százalék. Ebben azonban benne vannak a devizás alapok is, amelyek névleges hozama többnyire alacsonyabb. Az alapok vagyonuk egy részét ugyanis kamatozó eszközökben tartják, és a fontosabb nyugati devizák kamatai jóval alacsonyabbak volt tavaly, mint a forintkamatok.

Ingatlanalapok hozama 2023 végéig

Alap neve Deviza 1 éves 3 éves 5 éves

Ingatlanalapok

Erste Euro Ingatlan T180  EUR 4,80% 3,38%  
Erste Euro Ingatlan T  EUR 4,81% 3,38% 2,87%
Erste Ingatlan T180  HUF 14,83%    
Erste Ingatlan T  HUF 14,83% 9,35% 6,71%
MKB Ingatlan HUF 16,62%    
MPT Ingatlan A HUF 12,90% 8,70% 7,07%
OTP Ingatlan A  HUF 12,27% 7,46% 5,08%
Raiffeisen Ingatlan A180  HUF 14,20% 11,10%  
Raiffeisen Ingatlan A  HUF 13,31% 10,79% 9,12%
Raiffeisen Ingatlan B  HUF -1,63% 5,89% 8,16%
Raiffeisen Ingatlan D180  EUR 1,86% 3,83%  
Raiffeisen Ingatlan D  EUR 1,92% 3,76% 4,61%
Raiffeisen Ingatlan U180  USD 4,17% 5,25%  
Raiffeisen Ingatlan U  USD 3,87% 5,12% 6,36%

Közvetett ingatlanalapok (alapokba fektető alapok)

OTP Dollár Ingatlanba Fektető USD 2,34% 1,67% 1,93%
OTP Euró Ingatlanba Fektető EUR 1,10% 0,04% 0,15%
OTP Ingatlanvilág Al. Al. HUF 15,04% 8,09% 6,68%
OTP PRIME Euró Ingatlanba Fektető EUR 2,03% 2,17% 3,07%
Takarék Dollár Ingatlan Al. Al. USD 4,31% 2,87% 3,78%
Takarék Euró Ingatlan Al. Al. EUR 2,61% 1,81% 2,52%

Egyéb, speciális ingatlanalapok

Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő HUF 4,33% 25,69% 44,89%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap A  HUF -1,90% 3,72% 3,62%
Duna House Magyar Lakás Ingatlanalap B  HUF 0,49% 4,06%  
Európa Ingatlan A HUF 2,73% 2,98% 4,74%
MPT Ingatlan I HUF 15,26% 10,25% 8,37%
OTP PRIME HUF 13,02% 11,83% 9,86%
         
Átlag   6,93% 6,38% 7,35%
Forintos sorozatok átlaga:   9,75% 9,22% 10,39%
Csak a legfontosabb, lakossági forintos alapok:   12,17% 8,88% 7,23%
Devizás sorozatok átlaga:   3,07% 3,03% 3,16%
 Forrás: a Bamosz.hu adatbázisa.

Ha csak a forintos sorozatokat átlagoljuk, ezek hozama már valamivel kedvezőbb, éves szinten 9,75 százalék volt a 2023-as évben. Ha pedig csak a legfontosabb lakossági forintos befektetésijegy-sorozatokat nézzük, amelyeket a kisbefektetőknek kínálnak, a teljesítményük 12,2 százalék volt (ami egyszerű számtani átlag). Ez már nem hangzik rosszul, de nem éri el a kötvényalapok vagy a részvényalapok átlagát (18, illetve 15 százalék körül forintban), amint ezt korábbi cikkeinkben kifejtettük:

Az inflációt nehéz utolérni

Még szomorúbb lehet a befektetők számára, hiszen ezek az alapok igazából hosszú távú befektetésnek valók, hogy a három- és ötéves hozamok is meglehetősen szerények voltak tavaly év végéig. Miközben az infláció a 2022-es évben igen csúnyán elszállt (több mint huszonöt éve nem látott magasságba, 25 százalék fölé került - a szerk.).

A befektetőket vigasztalhatja, hogy végül is egyfajta gazdasági válságot élünk át, még ha papíron egyes gazdasági mutatók pozitív képet is festenek. Mindenesetre ingatlanpiaci fellendülésről és pezsgésről semmiképpen sincsen szó. Így lehet abban reménykedni, hogy jönnek majd jobb idők az üzleti ingatlanokra, hiszen az alapok főleg irodákat, plázákat, üzlethelyiségeket, raktárakat, esetleg gyárépületeket tartalmaznak.

Magyarországon jellemzően 6-9 százalékos euróhozamot lehet elérni a kereskedelmi ingatlanokkal – írta korábban a Gránit (volt Diófa) Alapkezelő.

Minden ingatlanalap más

A táblázatban külön csoportba soroltuk azokat az alapokat, amelyek nem közvetlenül ingatlanok vásárlásával, kezelésével foglalkoznak, hanem más ingatlanalapok befektetési jegyeit vásárolják, vagyis alapok alapjai (úgynevezett közvetett alapok). Külön szekcióban vannak azok is, amelyek különlegesek, például az egyik megszűnés alatt áll, a másik inkább intézményi befektetőknek vagy vállalati ügyfeleknek való.

A hazai befektetési alapok tőkéje alapfajták szerint. Forrás: Bamosz
A hazai befektetési alapok tőkéje alapfajták szerint. Forrás: Bamosz

Végső soron minden egyes alap különböző, nincs kettő egyforma, amelyek befektetési politikája megegyezne. Így nem is rendeztük sorba hozam szerint az eredményeket. Mindegyik hozamhoz mérlegelni kell, hogy milyen kockázati szintben érte el az alap. Az adatok korlátozottan hasonlíthatók össze. A fenti táblázatban azonban megnézheti, hogy a saját alapja hogyan teljesített.

Ingatlanalap, vagy inkább vegyes?

Az ingatlanalapok egy része tőkéjének jelentős részét likvid, kamatozó eszközökben tartja, azaz jellemzően rövid lejáratú állampapírokban, esetleg bankbetétekben. Némelyik végső soron inkább vegyes jellegű alapnak tekinthető. (A decemberi havi jelentések szerint év végén egyes alapok tőkéjének 30-55 százaléka is ilyen kamatozó eszközökben volt.)

Ez pedig azt is jelenti, hogy a hozamok eléggé jelentősen ki vannak téve az állampapírhozamok alakulásának Magyarországon. Ezek pedig tavaly az év nagy részében folyamatosan csökkentek, különösen májusban volt egy jelentős zuhanás. Ettől eltekintve az év nagy átlagában ezek az eszközök eléggé jelentős kamatbevételhez juttathatták a befektetési jegyek tulajdonosait.

A három hónapos magyarországi állampapírhozam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A három hónapos magyarországi állampapírhozam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Nem segített az erősödő forint

Mivel azonban most már csak 6-7 százalékos rövid futamidejű állampapírhozamokat látunk – és az MNB várhatóan tovább csökkenti majd a kamatokat, ami hathat a hozamokra –, 2024-ben az alapok kamatbevételei is várhatóan csökkenni fognak.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Egy másik fontos tényező az euró-forintárfolyam. Az üzleti ingatlanok piacán igen elterjedt, hogy euróban határozzák meg a bérleti díjakat, így aztán az alapok bevételeinek egy jelentős része ebben keletkezik. Következésképpen, ha a forint erősödik, akkor a hazai fizetőeszközben számolt bevételek csökkennek, ha viszont gyengül, akkor emelkednek. Tavaly pedig jelentős forinterősödés volt megfigyelhető, ami valószínűleg nem tett jót egyes alapoknak, alapsorozatoknak (bár 2022-ben még kedvezett nekik).

Érdemes jelentéseket olvasni?

Hogy még bonyolultabb legyen a kép, egyes alapok ezeket a devizabevételeket forintra fedezik, vagyis valamilyen származékos, például határidős ügylettel kiküszöbölik az árfolyamváltozások hatását, úgyis mondhatjuk, hogy az euróbevételeket előre eladják. Ezzel mérséklődik a kockázatuk, csökken a befektetési jegyek árfolyamának ingadozása, ami bizonyos esetekben jó, bizonyos esetekben pedig rossz. Ez is magyarázat lehet arra, hogy egyes befektetési jegysorozatok hozama tavaly alacsony volt.

További ingatlanalapos tárgyú cikkeink, interjúink itt olvashatók.

Hogy hogyan vélekednek a piacról, alapjaik teljesítményéről vagy kilátásairól az illetékesek, maguk az alapkezelők, az majd az éves jelentésekből derül ki (a havi jelentéseik száraz adathalmazok.) Ezek azonban majd csak tavasszal érkeznek.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Klasszis 2024: megvannak a legjobb magyar befektetési alapok és alapkezelők
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 15:46
A befektetési alapok vagyona tovább nőtt tavaly, meghaladta a 14 ezer  milliárd forintot, ami bő 50 százalékos emelkedés. A Privátbankár.hu idén is kiosztotta a Klasszis 2024 díjakat a hazai alapkezelői szakma legjobb vagyonkezelő szakembereinek. Az Év Alapkezelője a HOLD Alapkezelő, az Év Portfóliómenedzsere Gyurcsik Attila, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere pedig Tóth István lett.
Befektetési alapok Húszéves lett az egyik legismertebb befektetési alap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 12:09
A konzervatív befektetési politikának és az árfolyam stabil alakulásának köszönhetően a legnagyobb hazai ingatlanalappá nőtte ki magát az idén húszéves Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap. A hazai ingatlanalapok közül elsőként ESG minősítést szerző alap nettó eszközértéke az indulás óta csaknem a hétszázszorosára nőtt.
Befektetési alapok Nőtt a befektetási alapok vagyona februárban - a hozamok változatosak
Privátbankár.hu | 2024. március 14. 12:54
Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Bamosz tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.
Befektetési alapok Ingatlanalapok: kiemelkedő eredmények nehéz piaci helyzetben
PR | 2024. március 13. 08:58
Noha a tavalyi- év jelentős kihívásokat tartogatott a hazai és a nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiacon, az ingatlanalapok és a magyarországi befektetési alapkezelők szempontjából 2023 kifejezetten eredményes évnek volt tekinthető. Ezen belül pedig kiemelkedően teljesítettek a Gránit Alapkezelő ingatlanos termékei. Az elemzők várakozása szerint a következő években az ingatlanbefektetések volumene emelkedni fog hazákban és a régióban, ami új lendületet adhat a kereskedelmi ingatlanpiacnak, és kedvezően hathat az ingatlanalapok teljesítményére is. A hazai és nemzetközi kereskedelmi ingatlanpiac, valamint az ingatlanalapok tavalyi teljesítményéről és idei kilátásairól beszélgettünk Pozsgai Gáborral, a Gránit Alapkezelő értékesítési vezetőjével és Duha Bencével, szenior értékesítési és terméktámogatási menedzserrel.
Befektetési alapok Az év legjobb alapkezelőjét díjazták
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 11:23
A Real Estate Awards Gálán az Erste Alapkezelő Zrt. kapta az Év Asset Management Cége 2023 elismerést. Ezzel a társaság másodszor nyerte el az ingatlanpiaci szakma egyik legjelentősebb díját.
Befektetési alapok Már túl erős a forint, százmilliárdokat fizet nekünk idén a PMÁP
Eidenpenz József | 2024. január 18. 15:01
Az Equilor szerint 2024-ben a magyar gazdaság kilábalhat a recesszióból, 3,2 százalékkal bővülhet a GDP, a forint viszont enyhén gyengülhet, év végén 395 forint lehet az euró. Nemsokára több százmilliárd forintnyi állampapírkamat keres majd új helyet. Az év azonban a nagy kérdőjelek éve lesz a sok kockázat miatt.
Befektetési alapok Mi történt a magyarok legkedveltebb alapjaival?
Eidenpenz József | 2024. január 15. 05:44
Megnéztük a kötvényalapok tavalyi teljesítményét, a hozamuk pedig átlagosan jóval meghaladta az inflációt, 14,77 százalékra rúgott az évben. Ám nagy a szórás, devizában például nem volt jó ötlet megtakarítani. Másrészt pedig még ez sem tudja feledtetni a rettenetes 2022-es esztendőt.
Befektetési alapok Az MBH önálló, specializált befektetési bankjánál is a reneszánszukat élik a kötvénybefektetések
Natív tartalom | 2024. január 2. 13:04
A három hitelintézet fúziójából létrejött és 2023. május 1-jén indult MBH Bank a turbulens gazdasági környezet és az egyesüléssel járó plusz feladatok mellett is kiemelkedő tavalyi első háromnegyedéves eredményeket tudhat maga mögött. A privátbanki üzletág által kezelt vagyon mintegy 20 százalékos gyarapodásához vezető folyamatok mellett természetesen szó esett az idei kilátásokról is az újonnan alakult MBH Befektetési Bank vezérigazgató-helyettesével, Pleschinger Gyula Márkkal készült interjúban.
Befektetési alapok Van, ahol 362 milliárd forintot ért a november
Privátbankár.hu | 2023. december 14. 15:41
Szépen híznak a befektetési alapok.
Befektetési alapok Évi 35 százalékos hozam kötvényalappal
Eidenpenz József | 2023. október 24. 09:31
Az utóbbi egy évben 15-35 százalék közötti hozamot értek el a forintos hazai rövid és hosszú kötvényalapok, de ennek megismétlődése valószínűtlen. Ha a hozamcsökkenési trend tovább tart, akkor azért még előfordulhatnak két számjegyű értékek. A devizavétel sem jött be tavaly, a devizás alapok eredményei szerényebbek voltak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG